Първоначално изпратено от SOFIX
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеИ не, не съм никак доволен от пърформанса си за тия 2г и нещо на нисе, мизерни 7%, все едно дивидентите само, а можех да си взема просто 1 spy, да си свиркам и вече да съм над 20% нагоре. Тоест 13% ме бие маркета.
― John Greenleaf Whittier,destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от absd Разгледай мнение+1
Много ми е интересно да чета стари мои постове от прощъпалника си на нисе и се учудвам колко наивен съм бил. Например силен вилен от успехите си на бфб предните 2г се споря с Равния как да правиш 15% годишно по борсите е фасулска работа...
Та - доста по различен съм смея да кажа оттогава...със сигурност по консервативен.
Един от най важните уроци дето съм научил е че постоянно трябва да се съмнява човек в преценката си и периодично да я ревизира. Дори и да е прав за нещо си в даден момент, в следващия при промяна на обстоятелствата - нещата може коренно различни да изглеждат.
Ето и тук ...понеже сме в темата.
Аз си развих мечата теза и вярвам че още е валидна.
Но може и да греша, Тони да се окаже прав. Може и да е минато дъното вече, нещата геополитически, съответно и на основни пазари да се стабилизират ( гледаме как Путин дава заден Сирия), компанията да излезе на пътя на устойчив растеж, новите придобивки да почнат да се отплащат добре , това че с дивидента се намаля дълга не е лошо също....може пак да бъде възстановен по натататък.
Тогава може и да се окаже че пълнещите на тия нива са го правили с дисконт, а не с премия срямо ФВ, а моето сегашно намерение за профитно шортене на 4лв да изглежда нелепо...знае ли човек, само времето ще си отсъди.
При всички случаи едно от достойнствата тук, а и на сектора като цяло е че е антицикличен, затова си го и харесвам доста тоя сектор, особено иновативно-растежната му биотех компонента. Пък и си имам интереси и скромни познания в областта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеТо и ти 2 лева по горе на върха на болоня преди 2 години не спираше да си хвалиш стоката тук и че отива на 7-9лв....не че си спирал и по пътя надолу де...
Криво смяташ ако мислиш че като ме хапнеш ще ме направиш по мълчалив.
Аз за разлика от повечето тролове тук не се имам за безгрешен и винаги купуващ/продаващ на върхове/дъна. Ти има ли куража да кажеш когато продаде в софарма, ако си продал де както те съветвахме с Инта, или още усредняваш...
При мен повечето е онлайн, и успехите и грешките.
За твое сведение освен при сидрил и олиото съм губил и от доста други картони,макар и с по малка експозиция, предимно с ЕМ, както и от биотехите и други сектори доста прилични профити съм реализирал.
И не, не съм никак доволен от пърформанса си за тия 2г и нещо на нисе, мизерни 7%, все едно дивидентите само, а можех да си взема просто 1 spy, да си свиркам и вече да съм над 20% нагоре. Тоест 13% ме бие маркета.
Това че повечето хедж фондове са по зле от мене или че портфейла ми в левчета е с 1/4 повече - слабо ме топли. Доста възможности и изпуснах.
Ала пък съм изключително доволен от придобития безценен опит за това време и научените уроци, а те не са малко, продължаваме да се учим, по борсите, а и живота е така...
Но...мача е само в началото си.
Пазара винаги дава 2-ри шанс, почти съм сигурен че по някое време ще го видя там където влизах на него преди време, ок 170, дори отвъд може би.
И тоя път няма прошка - ще го спукам от бой - хем по урвата хем после нанагоре, имам да си връщам
Относно фарма дивидента (който тук и без това си бе общо взето мизерен) - ми Тони, по цял свят ликвидацията на дивидент показва визия на мениджмънта за бъдещето на дадена компания отразяваща всичко друго, но не и оптимизъм.
Русия и да се оправят нещата, няма да е много, но пък немалка е вероятността и да стане по зле. Да не приказваме за вече 2г официална политика на държавата в подкрепа на местните фармакомпании за сметка на чуждите. Това е факт.
Украйна - тепърва ще се влошава все повече положението.
Кой е казал че съм накупил, еле пък да купувам на 20-30% над феър валю.
Но това би ли ми попречило да продавам на около 4лв ?
Пазара винаги идва на себе си, рано или късно....търпение му е майката.
Евала ти за коментара Пиб....едно голямо БРАВО от мен!!!!!!!
Желая ти МНОГО УСПЕХ и ПРИБРАН ПРОФИТ за вбъдеще !!!!"В очите на завистта всеки успех е престъпление.."
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеЯвно гледаме различни компании
П/Е на СФАРМ е 15,8 и е доста добро при тази тежка година през която пазара купуващ 33% от продукцията е в супер криза и пазар като Украйна(вторра по значимост от износа) е замръзнал! Колкото до консолидираното П/Е мисля че то въобще не е от значение ако искам да инвестирам в СФАРМ и само в нея, него може да го ползваш ти в нЕкой хейтърски коментар!
Повярвай ми говорил съм с Донев няколко пъти и мога да ти гарантирам, че той е "ЗА" дивидентите и щом е решил да не раздава част от печалбата е имал основателна причина за това!
Пасивите на компанията само за една година намаляват с 16%, така че човек лесно може да види къде е отишла печалбата, а не както в едни други компании!
Предстои поглъщането на едно от бижутата на БФБ - Медика!!! Рублата се успокои и тръгна на горе, което е от значение за 30% от продажбите...... и т.н.и т.н.
В крайна сметка като не ти харесват показателите защо и колко си накупил , та ще ни заливаш по пътя нагоре?
Със същия плам с който хвалиш сегашните си инвестиции преди 3 години хвалеше руските акции и петролните компании, точно в началото на сриването им, така че аз бих бил малко по мълчалив
Криво смяташ ако мислиш че като ме хапнеш ще ме направиш по мълчалив.
Аз за разлика от повечето тролове тук не се имам за безгрешен и винаги купуващ/продаващ на върхове/дъна. Ти има ли куража да кажеш когато продаде в софарма, ако си продал де както те съветвахме с Инта, или още усредняваш...
При мен повечето е онлайн, и успехите и грешките.
За твое сведение освен при сидрил и олиото съм губил и от доста други картони,макар и с по малка експозиция, предимно с ЕМ, както и от биотехите и други сектори доста прилични профити съм реализирал.
И не, не съм никак доволен от пърформанса си за тия 2г и нещо на нисе, мизерни 7%, все едно дивидентите само, а можех да си взема просто 1 spy, да си свиркам и вече да съм над 20% нагоре. Тоест 13% ме бие маркета.
Това че повечето хедж фондове са по зле от мене или че портфейла ми в левчета е с 1/4 повече - слабо ме топли. Доста възможности и изпуснах.
Ала пък съм изключително доволен от придобития безценен опит за това време и научените уроци, а те не са малко, продължаваме да се учим, по борсите, а и живота е така...
Но...мача е само в началото си.
Пазара винаги дава 2-ри шанс, почти съм сигурен че по някое време ще го видя там където влизах на него преди време, ок 170, дори отвъд може би.
И тоя път няма прошка - ще го спукам от бой - хем по урвата хем после нанагоре, имам да си връщам
Относно фарма дивидента (който тук и без това си бе общо взето мизерен) - ми Тони, по цял свят ликвидацията на дивидент показва визия на мениджмънта за бъдещето на дадена компания отразяваща всичко друго, но не и оптимизъм.
Русия и да се оправят нещата, няма да е много, но пък немалка е вероятността и да стане по зле. Да не приказваме за вече 2г официална политика на държавата в подкрепа на местните фармакомпании за сметка на чуждите. Това е факт.
Украйна - тепърва ще се влошава все повече положението.
В крайна сметка като не ти харесват показателите защо и колко си накупил , та ще ни заливаш по пътя нагоре?
Но това би ли ми попречило да продавам на около 4лв ?
Пазара винаги идва на себе си, рано или късно....търпение му е майката.
Коментар
-
На мен звездите ми говорят, че през 2016г и 2017г Софарма отново ще увеличава продажбите и съответно печалбата.
Вижте колко е EBITDA за 2015г и сложете по малко отгоре за 2016г и 2017 година.
Без да разбирам от необходимите инвестиции на Софарма и групата, мисля, че те са понаправени и новите няма да са особено големи. Може би на трейднига ще му трябват малко парички за аптеките.
Със средствата може да се намалят кредитите, може да има дивиденти. Ще се чувстваме комфортно като акционери в групата дори и в тези тежки времена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеE как бе Преци, бат Тони казва че ракетата е мощна и сигурна.
Мен по ми мяза на падаща звезда, пък ако я наречем ракета, то или е крива или космоса и е крив...ма кво ли ти разбирам аз от ТА...
Все пак сигурно нещо недоглеждам щото гледам пазара на почти 20ре я оценил.
Вероятно съм си прост, ама пред това предпочитам 2/3 биотех индекс + 1/3 гилиъд, с 11 РЕ и 8% дивиденти ( 7.5 без таксите), плюс диверсифициран растежен потенциал много по голям от чичфарма.
И двете са паднали 40% от върховете си, ама при биотехите валю бол, а туканка - кръгла 0.
При всички случаи ако чичо и сие решат да я надуят до 4-ка, ще затрупам феновете с картончета, тоя път няма да повторя грешката си от преди да я чакам на 5-ца за целта.
П/Е на СФАРМ е 15,8 и е доста добро при тази тежка година през която пазара купуващ 33% от продукцията е в супер криза и пазар като Украйна(вторра по значимост от износа) е замръзнал! Колкото до консолидираното П/Е мисля че то въобще не е от значение ако искам да инвестирам в СФАРМ и само в нея, него може да го ползваш ти в нЕкой хейтърски коментар!
Повярвай ми говорил съм с Донев няколко пъти и мога да ти гарантирам, че той е "ЗА" дивидентите и щом е решил да не раздава част от печалбата е имал основателна причина за това!
Пасивите на компанията само за една година намаляват с 16%, така че човек лесно може да види къде е отишла печалбата, а не както в едни други компании!
Предстои поглъщането на едно от бижутата на БФБ - Медика!!! Рублата се успокои и тръгна на горе, което е от значение за 30% от продажбите...... и т.н.и т.н.
Със същия плам с който хвалиш сегашните си инвестиции преди 3 години хвалеше руските акции и петролните компании, точно в началото на сриването им, така че аз бих бил малко по мълчаливLast edited by tony1975; 19.03.2016, 11:54.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеE как бе Преци, бат Тони казва че ракетата е мощна и сигурна.
Мен по ми мяза на падаща звезда, пък ако я наречем ракета, то или е крива или космоса и е крив...ма кво ли ти разбирам аз от ТА...
Вероятно съм си прост, ама пред това предпочитам 2/3 биотех индекс + 1/3 гилиъд, с 11 РЕ и 8% дивиденти ( 7.5 без таксите), плюс диверсифициран растежен потенциал много по голям от чичфарма.
И двете са паднали 40% от върховете си, ама при биотехите валю бол, а туканка - кръгла 0.
При всички случаи ако чичо и сие решат да я надуят до 4-ка, ще затрупам феновете с картончета, тоя път няма да повторя грешката си от преди да я чакам на 5-ца за целта.
- ЕЙ сметало , що ти не стигна куража под 4ка да продаваш , а сега ни плашиш със затрупване?
Ще ти направя една ревизия в близко време
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеС години е така при чичфарматаБутне се тамата нагоре от забвението - може и да не гледаш какво пише - с голяма вероятност може да го предположиш
))
Коментар
-
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение...
То бива хвалене и мазнене, ама вече започва да става дразнещо!Бутне се тамата нагоре от забвението - може и да не гледаш какво пише - с голяма вероятност може да го предположиш
))
Вече притръпнах, но признавам, че се дразнех преди време)))))))))))))
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеНякои хора дори не се усещат вече, че започват да стават за смях
То бива хвалене и мазнене, ама вече започва да става дразнещо!
Коментар
Коментар