IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    има ли значение дали се разпределя дивидент след като средствата се влагат добре в бизнеса?
    има ли нужда от нови акции?
    "Владислав Панев: Компаниите трябва да дават дивиденти...."

Продължавам да мисля че една компания която е на върха на своето развитие(а не отделя ресурс да расте както СФТРД или СПИДИ - въпреки че точно те снасят редовно), компания която приключи преди години инвестициите в последната си мощност, трябва ежегодно да отделя част от печалбата. Един добър мениджмънт(какъвто е нашия) винаги може да намери баланса между дивидент, инвестиции и погассяване на дълг, така че всички да са доволни. За съжаление и аз не очаквам тази година да усетим част от печалбата.

п.п. Ако не намеря алтернатива къде да вложа дивидента и аз ще го върна в СФАРМ, като купя още акции, но нека да имаме избор
    Last edited by tony1975; 31.03.2016, 11:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от sylver88 Разгледай мнение
      Хубаво е да има, предвид резкия спад в цената на акциите, сравнение с миналата година цената е близо 40 ст. по-ниска.
      добре, както прецените

Коментар

има ли значение дали се разпределя дивидент след като средствата се влагат добре в бизнеса?
        Разбира се, че има значение. Инвеститорите гледат по друг начин на дивидентните акции.

Коментар

има ли значение дали се разпределя дивидент след като средствата се влагят добре в бизнеса?
          Хубаво е да има, предвид резкия спад в цената на акциите, сравнение с миналата година цената е близо 40 ст. по-ниска.

Коментар

• има ли значение дали се разпределя дивидент след като средствата се влагат добре в бизнеса?

Коментар

• Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение
              Според мен подобно разводняване има смисъл когато акцията е скъпа и ще помогне за намаляване на спреда и покачване на ликвидността. Тук мисля че нямаме такъв случай със скъпа акция.
              мда и това е вярно.

Коментар

• Според мен подобно разводняване има смисъл когато акцията е скъпа и ще помогне за намаляване на спреда и покачване на ликвидността. Тук мисля че нямаме такъв случай със скъпа акция.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  не знам кой си, но и аз вчера коментирах това с един приятел . При планината доста добре се отразиха тези сплитове...

всъщност печалбата е 19ст на акция - има и за дивидент и за погасяване на дълг и за леки покупки навън, не знам
                  По принцип това е един вид счетоводна операция, няма реално излизане на парични потоци, до колкото мога да кажа без да съм счетоводител. Просто променяме малко структурата на собствения капитал, като прехвърляме пари от фонд резервен към регистрирания капитал. Вместо паричен дивидент се дават акции на акционерите. Време Ог.Донев да направи реверанс към нас миноритарите, миналата година купих акции от Софарма при 3.13 лв, не даде дивидент, дет се вика се прекарах, може малко да ни компенсира.

Коментар

• Първоначално изпратено от sylver88 Разгледай мнение
                    Пичове, дали има някакъв шанс, ако отида на ОСА и предложа част от тези пари (200 млн лв) в фонд резервен се превърнат в регистриран капитал и се преразпределят между настоящите акционери, напр. за всеки 10 акции получаваш 1. Без това не ни дават дивидент, може един такъв жест. Знам че Ромфарм са на нож с Донев по тези въпроси, ама май нямаме шанс да прокараме такива идеи.
                    не знам кой си, но и аз вчера коментирах това с един приятел . При планината доста добре се отразиха тези сплитове...

всъщност печалбата е 19ст на акция - има и за дивидент и за погасяване на дълг и за леки покупки навън, не знам
                    Last edited by tony1975; 31.03.2016, 11:19.

Коментар

• Пичове, дали има някакъв шанс, ако отида на ОСА и предложа част от тези пари (200 млн лв) в фонд резервен се превърнат в регистриран капитал и се преразпределят между настоящите акционери, напр. за всеки 10 акции получаваш 1. Без това не ни дават дивидент, може един такъв жест. Знам че Ромфарм са на нож с Донев по тези въпроси, ама май нямаме шанс да прокараме такива идеи.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                        Мисля Това трябва да се отстоява само срещу изображението на чешмата !!!! ))))
                        Лигла, ще дойде време и за чешмата пак
                        Между другото П/Е е 13,88 според отчета Пиииииб!
                        Поздрави и успех на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          Доволен съм от отчета!
                          Мисля, че е крайно време компанията да поведе ръста на Софикс!
                          Мисля Това трябва да се отстоява само срещу изображението на чешмата !!!! ))))
                          Не е препоръка... !!!
                          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от Mammita Разгледай мнение
                            Е че то това по коя позиция не го еимало. Ако пада се злобее, че са се прецакали. АКо се вдига, пък тия които не са взели акции злобеят и обясняват как утре ще се срине всичко.
                            )) ???????? Лоша работа !!! ??? ))))))))))))))
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Доволен съм от отчета!
                              Мисля, че е крайно време компанията да поведе ръста на Софикс!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                ...
                                Един от най важните уроци дето съм научил е че постоянно трябва да се съмнява човек в преценката си и периодично да я ревизира. Дори и да е прав за нещо си в даден момент, в следващия при промяна на обстоятелствата - нещата може коренно различни да изглеждат.
                                Така е, Пип, в общия случай самокритичността на един човек е толкова по-висока, колкото по-интелигентен и смислен е той. Тук дори не коментирам акции, нито разсъжденията ти, в контекста на които си написал и горното.

Що се отнася до Софарма, нямам в момента акции тук, но следя какво се случва и не е изключено да имам някой ден. Или в някоя друга компания от групата. За момента съм избрал други "коне". Макар че с оглед летаргията на родната ни борса през последните месеци и дори години (визирам сравнително ниските обороти и най-вече сравнително малкият брой сделки) май е по-правилно да говорим за "костенурки", а не за "коне" .
                                Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

Коментар

Working...
                                X