IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    форексов търсят те от Форекса да си внесеш пенсията. Жена ти ще те бие момче стига с този форекс- хазарт
    fortiss не е разнозначно на forex
    ще разчитам на пенсия от допълнително понсионно осигуряване - така добре ли е?
    сериозно по темата - разчитам на дивидента от компаниите, за да мога да живея без да рботя, но засега работя....

Коментар

• форексов търсят те от Форекса да си внесеш пенсията. Жена ти ще те бие момче стига с този форекс- хазарт

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        „Държавата създава опасен борсов прецедент"
        Кире, стига си рИвал... Затваряй сергията на бфб-то и си намери друга работа!
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• „Държавата създава опасен борсов прецедент", предупреждава „Труд"
          България е страна на парадоксите, но понякога те преминават границите на здравия разум, като поставят под съмнение установени принципи, по които работи пазарът. В тази графа спокойно може да се причисли и опитът регулярни - и извършвани хиляди пъти - борсови сделки да се представят като фрапиращи данъчни нарушения.

През последните седмици се развихри медийна кампания, свързана с прехвърляне на акции на "Софарма" на нерегулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ), с които хазната била ужилена с десетки милиони левове. Заради тези сделки прокуратурата започна производство срещу бизнесмените Огнян Донев (съиздател на в."Труд") и Борис Борисов и ги обвини в данъчни престъпления. Според публикациите нарушението е свързано с това, че цените на акциите са били умишлено занижени, защото, докато те са продавани по номинална стойност от лев, на свободния пазар стрували няколко пъти повече (виж карето).

Инвестиционната общност е шокирана от тиражираните по медиите сметки за нанесени щети на държавната хазна от десетки милиони, показа проверка на "Труд". Но за да се разбере какво възмущава инвеститорите, първо трябва да припомним правилата, по които работи борсата.

Как работи борсата

На БФБ се търгуват акциите на публични дружества, сред които е и "Софарма". Търговията става на два сегмента - единият е регулираният пазар, известен и като "пода на борсата". На него продавачите предлагат определени количества акции на искана от тях цена, а от другата страна купувачите обявяват търсените количества и съответно цената. Когато цените на офертите купува и продава се срещнат, сделките се осъществяват.

При нерегулирания пазар, известен преди години и като "блоков", нещата стоят съвсем различно. Там се регистрират предварително договорени сделки с акции на публични дружества, като цената не се определя на пазарен принцип. Обяснението за това е много просто. Например, имате бонова книжка с акции от бивш приватизационен холдинг и искате да ги прехвърлите на съпругата или децата си. Или фирма, която е собственик на акции, прави преструктуриране, като прехвърля книжата в други компании. Или просто двама собственици се споразумяват да продадат акции на договорена между тях цена.

В тези случаи се определя някаква цена, за да може да бъде прехвърлена собствеността на акциите, но никъде няма задължение тя да е свързана с пазарната.

Когато става дума за данъчни задължения, нещата отново са указани много ясно. Капиталовите печалби са освободени от данъци. На практика това означава, че ако сте купили акции, те са поскъпнали и ги продадете на свободния пазар, не дължите данък върху печалбата. Но и ако имате загуба от сделката, пак няма да я отчетете във фирмените документи.

При нерегулирания пазар, въпреки че там цените са произволни, ако при прехвърлянето на акции се реализира печалба, тя подлежи на данъчно облагане. Аналогично и загубата от такива сделки може да се калкулира към счетоводните резултати на фирмата.

При сделките с акции на "Софарма" няма данъчно задължение. Купени са по лев и са продадени на същата стойност. При това не са държани в тайна, а за тях по надлежния ред са уведомени Комисията по финансов надзор, Централният депозитар, Българската фондова борса и инвеститорите, казва пред "Труд" Борис Борисов.

Коментар

• Честит Петък на всички акционеи от групата Софарма.
            От известно време всеки Петък го прзнувам като ден на майстора. Това благодарение на дивидентте от Софарма трйдинг и Софарма.
            Надявам се догодинада празнувам като ден на майстора и Четвъртък, и Петък, а живот и здраве през 2014г цялата седмица да я празнувам като ден на майстор!!!!
            пожелавам на всички акционри в групата да имат възможност да го направя това......
            Last edited by fortiss; 10.08.2012, 08:55.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
              не знам защо ти се сърдят ...нищо ново не казваш
              http://novinite.bg/articles/6917/Gro...u-Ognyan-Donev
              Ами да, толкова съм добронамерено, че не ми личи.
              Тенкю за съпорта Съни, ама как може и други да говорят същото, пак съм се прецакало )) Но да ти призная този Грозев ми се струва че е малко измамник с това интервю. Верно има ги фирмите и договорите, но данъците не са върху приходите, а върху печалбата.
              Затова подпитвах и за нея, въпреки, че ако поразгледам аписа или тук-там може да цъфне някой отчет, не ми се занимава просто. Тези с оплюващата кампания не са по-голяма стока и не се знае дали злото не е за добро. (, т.е. това, че са ги премахнали от "бизнеса".)
              И изобщо Щеше ли да бъде по-добре, ако "империята" (както я нарича импето) Софарма беше на някой капут от типа "Торбьолфсон" или мустакатия от ктб +ВТБ ?? (не, нямаше да е по-добре)
              Last edited by precakanoto; 09.08.2012, 23:21.
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                Импето няма общо, говорим за съсипали бизнеса си „професионални” продавачи на бизнес, а не за котировки Сори ако си се познал.

Казвам не малко, както можеш ме чети или хич, лека
                Какво съм се познал, като не съм. Нали си ме цитирал, пък не се казвам Васе. Затова се зачудих, с какво си се почувствал нагрубен, но по-добе да кажем лека нощ, че да се затвори играта по-дружелюбно
                Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                  Ей го на - де го чукаш, де се пука Въртиш-сучиш, пак да го изчеткаш г-н Донев ))
                  Правим си лаф бе импе, къде на майтап къде наистина - да си направим харашото за тази вечер. )))
                  Не бе - винаги съм се чудил кой измислил това за самолетът - и все си викам: Като видя г-н Донев и ще го питам - и все забравям.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Каквото искаш да кажеш, кажи го, не се срамувай. Какви са ти твоите разсъждения по повод на императора с трибестаните
                    Импето няма общо, говорим за съсипали бизнеса си „професионални” продавачи на бизнес, а не за котировки Сори ако си се познал.

Казвам не малко, както можеш ме чети или хич, лека

Коментар

Не съм на заплата, човече. Виж че си ги пиша както ми дойде, имам хартии, нямам хартии - все ми е едно, като реша да говоря напреки - правя го. Ако ми даваха кинти за това - щях да се пенсионирам ))) Ама то по това време кинтите ги дават на околовръстното ))
                      не знам защо ти се сърдят ...нищо ново не казваш
                      http://novinite.bg/articles/6917/Gro...u-Ognyan-Donev

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Това как да го разбирам - имаш нужда да ти уредя малко Трибестанчета ли? Много са тонизиращи - не са само за самолет.

Апропо - г-н Донев - кой измисли това за самолетът? Стана баси култовото...
                        Ей го на - де го чукаш, де се пука Въртиш-сучиш, пак да го изчеткаш г-н Донев ))
                        Правим си лаф бе импе, къде на майтап къде наистина - да си направим харашото за тази вечер. )))
                        Не е препоръка... !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от zaho Разгледай мнение
                          прецак аз за разлика от доста други не си вадя втория ник да почна да плюя
                          та да падне акцията. ако греша-моя грешка. за 9г на борсата не съм се опитвал да манипулирам. губил съм доста. ако си си купил, нищо лошо. просто въпроса е до сантимент. в момента много хартии са на смешни цени ..........така че айде споко и без истерии....осве ако не си на заплатка да пишеш....
                          Не съм на заплата, човече. Виж че си ги пиша както ми дойде, имам хартии, нямам хартии - все ми е едно, като реша да говоря напреки - правя го. Ако ми даваха кинти за това - щях да се пенсионирам ))) Ама то по това време кинтите ги дават на околовръстното ))
                          Не е препоръка... !!!

Коментар

Каквото искаш да кажеш, кажи го, не се срамувай. Какви са ти твоите разсъждения по повод на императора с трибестаните
                            Това как да го разбирам - имаш нужда да ти уредя малко Трибестанчета ли? Много са тонизиращи - не са само за самолет.

Апропо - г-н Донев - кой измисли това за самолетът? Стана баси култовото...

Коментар

Toni, Много си прав! И мен започна да ме дразни тоя мушморок, заумилквал се - г-н Донев това, г-н Донев онова, за 2-3 трибестана съвсем се е навел.
                              Абе Импе, кажи нещо критично бе, ти акционер ли си или лукова глава, какво само раболепничиш. Попитай например колко е печалбата на Делта сейлс корпорация от експорта на Фармичката, да видим, дали е съизмерима като дял от сравнимата в Софарма-трейдинга и не може ли всичко да си минава през трейдинга ? Нещо такова например
                              Ама си император и ти, та започна да лакействаш. Г-н Донев може, да те назначи да плюнчиш писмата на служебната кореспонденция и да пести лепило )) (сещаш се, че това си е шега, ама ей на - и Тони те е хванал в лакейство)
                              И не си мисли, че и аз не искам шапка. Искам, но само ако е бяла и то с автограф. Ако не е бяла - неща. Все пак съм и капризно, за да не съм напълно прецакано ))
                              Прецаканов - аз компаниите, към които се отнасям критически, знаеш ли как ги критикувам? Така, както изкритикувах Шератонът например - с краката на портфейлът си. Щом съм инвестирал по-малко или повече в около пет компании от групата, значи имам доверие на г-н Донев - елементарно е. Он си знае работата - щом от една ръждясала фабрика създаде могъщка империя, значи надали някой туканка е дорасъл да му трие сол на тимберицата и да го критикува, че и мозък да му дава.

Коментар

Бе то се вижда кой колко е изперкал. Продал си бил акциите, очаквал бил да паднат и сега чака. Ами така е - къде ви e акъла, ама сте тръгнали нас да ни поучавате, които си държиме като вълкодави хартиите и ...не пускаме, въпреки медиите Било евтино при тези показатели, ама на - дайте да продадем )) Ами като поевтинеят още, нали ще стане още по-атрактивно по показатели, как очакваш тогава да падат. Нормалните продават не като им кажат медиите, ами когато виждат в перспектива влошаващи се показатели. А тук казваш, че случая не е такъв, но си продал акциите. Ок, влизаме ви в положението, втората фаза ще е като започнете да критикувате, за да ми направите кефа )))
                                прецак аз за разлика от доста други не си вадя втория ник да почна да плюя
                                та да падне акцията. ако греша-моя грешка. за 9г на борсата не съм се опитвал да манипулирам. губил съм доста. ако си си купил, нищо лошо. просто въпроса е до сантимент. в момента много хартии са на смешни цени ..........така че айде споко и без истерии....осве ако не си на заплатка да пишеш....

Коментар

Working...
                                X