If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Относно завода - за какво ще се ползва след като и сега нуждата от нови производствени мощности е под съмнение?... Нали продажбите падат ? Може ли да се окаже, че е в тежест и то голяма?
Нямам акции тук.
Ако не се лъжа при някой от предходните коментари на Донев във форума спомена че завода по-скоро ще "подмени" някаква част съществуващите мощности...ако греша може да ме поправите, но аз разбрах че няма да има чисто увеличение на производствените мощности.....аз по-скоро очаквам по-ефективно производство т.е. някакъв спад в себестойността, но това са предположения!
Да, няма проблеми. Пазя си моделите (графики, по твоите думи!!!) и ще я кача. Даже сега погледнах модела (правен е 15.01.2008) с данни от Q3 2007.
бъзикнах те с тази графика, иначе таблицата ти я имам в някой компютър защото я запазих, но не знам точно в кой копм съм я сложил, но ще излезе отнякъде и при мен...
WACC е 10.75%, а g = 2.00%, което към днешна дата е недостижимо. Следователно и цената, която тогава е дал модела е реална само към дадения момент.
И въпреки това никъде не е дадена цена от 35лв. Цената от DCF модела може да е само към времето на правенето на модела (януари 2008), нали се дисконтира към конкретна дата.
Цената тогава е била 13.44лв при дадените по-горе WACC и g, а не 35.00лв.
ами в долния ти пост пишеш, че очакваш след 2 години (писал си го 01.2008) цената да е 26.38 (абсолютно реална цена) според DCF модела който ползваш
повече няма какво да коментирам и не случайно ти приложих снимка на поста ти, а не те цитирах за да няма оправдания...
в таблицата ти ще видим каква цена си очаквал за 2013 г. на базата на DCF модела ..................... но по мой спомен е някъде около 35 лв.
с теб не ми се спори повече защото не съм те виждал по гръб да падаш и дори и сега на бялото казваш черно
повече не иска да пишем за каолин в темата на софармата ................ така, че продължавай направо там...
пак те приканвам да си пуснеш пак таблицата от януари 2008 в темата на Каолина...
Да, няма проблеми. Пазя си моделите (графики, по твоите думи!!!) и ще я кача. Даже сега погледнах модела (правен е 15.01.2008) с данни от Q3 2007.
WACC е 10.75%, а g = 2.00%, което към днешна дата е недостижимо. Следователно и цената, която тогава е дал модела е реална само към дадения момент.
И въпреки това никъде не е дадена цена от 35лв. Цената от DCF модела може да е само към времето на правенето на модела (януари 2008), нали се дисконтира към конкретна дата.
Цената тогава е била 13.44лв при дадените по-горе WACC и g, а не 35.00лв.
Това е черния сценарий - примерно общо изтъргувани 30 000 софарми, от тях купени 10 000 от Софарма, но другите 20 000 са само купени и продадени от посредник и реално са се завъртели 10 000 бройки.
Белият сценарий е когато купуваш съществени бройки от даден актив не трябва да купуваш повече от 20 - 30 % от дневния обем, защото почваш да изкривяваш пазарната цената. Колкото по-голям дял от пазара имаш толкова по - малко пазар остава извън самия теб. След определен процент от средно среднодневния обем и известно постоянство накрая постояният купувач/продавач става Пазара.
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
"Това означава, че малко играчи купуват акции на Софарма в момента, освен тези свръзани с обратното изкупуване. Което е по-добре от нищо."
През същия период са се изтъргували общо 64599 броя акции или 71 % са купени не от Софарма. Ако съотношението беше обратното бих приел извода ...
По скоро в момента на БФБ се търгуват предимно акции на ТИМ и по-малко от всичко останало. НеТим акциите си се търгуват малко по-добре от както преди нова година.
Ако някой примерно купи и продаде 10 000 акции на Софарма през последната седмица, това не значи, че 20 000 акции са били купени от НеСофарма. Не ме разбирай погрешно, аз харесвам Софарма. Не мисля, че е евтина, но е една от малкото хубави позиции на БФБ.
"Това означава, че малко играчи купуват акции на Софарма в момента, освен тези свръзани с обратното изкупуване. Което е по-добре от нищо."
През същия период са се изтъргували общо 64599 броя акции или 71 % са купени не от Софарма. Ако съотношението беше обратното бих приел извода ...
По скоро в момента на БФБ се търгуват предимно акции на ТИМ и по-малко от всичко останало. НеТим акциите си се търгуват малко по-добре от както преди нова година.
че те художниците графики ли чертаят ......................... това не го знаех ........................ не мог ада отреча, че винаги има какво да се научи от теб...
в пъти, в пъти .................. в колко пъти е сега според теб ..................... защото януари 2008 като си изкара анализа беше писал
значи за 2010 очакваш цената да е 26.38 ...................... а за 2013 година по модела ти и според очакванията ти цената трябваше да е над 35 лв, а сега е 3.50
................... така, че като се смееш, че тук на 9 лева им е било евтино, ти се виж по същото време какво си очаквал ти за каолина
не се срамувай да качиш пак тогавашната таблица ..................... стига да не напишеш, че си я загубил, де
Не че не се оказа висока, но пазара се срина през 2008г. и винаги до сега съм гледал обективно на какво може да стане с цената предвид променените икономическите условия и макро показатели.
нищо не си гледал, а сега от позиция на времето ти е лесно да обвиняваш другите за грешки които и ти си допуснал тогава...
Явно много хора бяха забравили, че Балтика и Украйна бяха пред икономическа катастрофа през 2008-10, България също не беше цъфнала в икономически план.
ти защото януари 2008 знаеше какво ще се случи и в "Балтика и Украйна бяха пред икономическа катастрофа през 2008-10, България също не беше цъфнала в икономически план." и го "предвиди " в таблицата ти...
пак те приканвам да си пуснеш пак таблицата от януари 2008 в темата на Каолина...
О.Д. си го каза - без Софарма, тук анализаторите на коефициенти или отчети, ще анализират само новини (възможно и без отчети дори) в стил ВМЗ - Сопот. А това би било тотален epic fail.
А, ако ни се наложи да анализираме новини в стил ОЦК кой ще е големия губещ?
Аз пък се чудя тук няма ли най-сетна да видим новина за нов продукт с някакъв по-значителен пазарен потенциал "Флагманите" на продуктовата гама май са Табекс и Трибестан, които са продукти създадени през комунизма. Няма ли най-после да излязат с нещо ново, Актавис постоянно маркетират разни продукти без рецепта (макар че и те май са претоплени манджи с ново име), а тука тишина и тъмнина, от време на време в някой БГ сериал някой театрално да врътне кутийка Табекс и това е. За какво им е тоя нов завод ако вътре ще правят Алергозан, Аналгин и Витамин Ц на ампули, не ми е ясно, то за тая работа и старите мощности са им много...
О.Д. си го каза - без Софарма, тук анализаторите на коефициенти или отчети, ще анализират само новини (възможно и без отчети дори) в стил ВМЗ - Сопот. А това би било тотален epic fail.
Е да, ама не. Софарма Е собственик и по всичко личи, че ще се сближават още повече двете компании. Такива виртуални реалностти служат само за теоретичен анализ. Реалността е такава, каквато е и О.Д. би следвало да се придържа към нея.
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
О.Д. заявява един коефициент, който други акционери твърдят (доста добре обосновано), че не отговаря на реалността. Вместо да се преизчисли коефициента, или обосновано да се докаже, че другите акционери грешат в сметките си, започват едни счетоводни претаквания и действия на преливане на печалба от едната компания на другата на ръба на закона. То е ясно, че той от гледна точка на силата може "да им натрие носовете", но от гледна точка на корпоративното управление това е epic fail.
Разбирам какво се случва, следователно има смисъл да се обяснява
О.Д. заявява един коефициент, който други акционери твърдят (доста добре обосновано), че не отговаря на реалността. Вместо да се преизчисли коефициента, или обосновано да се докаже, че другите акционери грешат в сметките си, започват едни счетоводни претаквания и действия на преливане на печалба от едната компания на другата на ръба на закона. То е ясно, че той от гледна точка на силата може "да им натрие носовете", но от гледна точка на корпоративното управление това е epic fail.
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар