тук голямо парче мина
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеEP - сметките на консолидирана база ли са? Ако е така следва да се вземе предвид ниския марж, при който работи Софарма трейдинг, защото това изкривява информацията за маржа на групата при консолидацията.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеНе знам защо на някой при тези параметри мултипликатор от 6х ЕБИТДА би му се видял нисък. Гледайки къде търгува Крка с 25% маржове, според мен си е даже доста висок.
Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнениеАргументацията на ЕР е желязна, както винаги.
Всъщност за мен централен въпрос е текущото, струва ми се, изоставане в обновяването на продуктовата гама и липсата на иновативност. Не съм лекар или фармацевт, но бръснещ поглед по продуктите листнати в сайта навява чувството за стари препарати и нищо интересно за пазара от лекарствата без рецепта. Ще се пуска нов завод, но ако ще се чака на продажби на ампули витамин Ц (които последно купувах на някаква абсурдна цена) или стари продукти от типа на хапове за кръвно, алергозан и Невробекс - тъжна работа. Освен това вижте и куцането в детайла - погледнете една опаковка на които и да са хапчета на Софарма и , да речем, КРКА. Еми опаковките на тези на Софарма все едно ги е правил някой плакатист от времето на соца, кофти работа. А при продуктите без рецепта (напр. витамини) и това е фактор.
Ако има някой по-запознат, нека да сподели кои всъщност се считат за флагманските продукти на фармата в момента и има ли идеи за апдейт под някаква форма на продуктовата гама с оглед пускането на модерните мощности.
не инвестират в изследователска дейност та да създават нови молекули“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениеей тука май се крие ключа от палатката, както сам казваш "малко останаха независимоте компании"!
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеСега направих ъпдейт на таблицата от януари 2013 с фармацевтични компании в световен мащаб. Извадката на ЦИЕ не е идеална, тъй като са останали много малко независими компании в региона. Реално Крка е най-близкия пиър на Софарма в региона, тъй като Гедеон Рихтер са доста иновативни (и това се вижда в начина, по който фирмата трейдва на пазара), а Егис имат проблеми с френския си акционер и докато не ги разрешат, едва ли оценката им ще е много различна.
Сложих и отделно колонки с ЕБИТДА маржовете, защото е нормално компании с по-високи маржове да са оценени по-добре от пазара. Все пак някой с 20% марж превръща по-голяма част от приходите в парични потоци от този с 10%.
Последната колонка е EBITDA CAGR 2012-14, т.е. с колко процента се очаква да нарасне ЕБИТДА годишно в диапазон от три години.
Софарма реално е с най-ниските маржове от пиър групата. По ръст на ЕБИТДА също е в дъното на групата от пиъри. Оперира главно на пазари където макроикономическата картина за следващите 12-18 месеца също не е атрактивна - България, Украйна, Русия, Балтика. Много е зависима от финансиращите я банки, като всяка година трябва да предоговаря и прави роловър на краткосрочни кредити равняващи се на над 2х ЕБИТДА.
Не знам защо на някой при тези параметри мултипликатор от 6х ЕБИТДА би му се видял нисък. Гледайки къде търгува Крка с 25% маржове, според мен си е даже доста висок.
Коментар
-
Аргументацията на ЕР е желязна, както винаги.
Всъщност за мен централен въпрос е текущото, струва ми се, изоставане в обновяването на продуктовата гама и липсата на иновативност. Не съм лекар или фармацевт, но бръснещ поглед по продуктите листнати в сайта навява чувството за стари препарати и нищо интересно за пазара от лекарствата без рецепта. Ще се пуска нов завод, но ако ще се чака на продажби на ампули витамин Ц (които последно купувах на някаква абсурдна цена) или стари продукти от типа на хапове за кръвно, алергозан и Невробекс - тъжна работа. Освен това вижте и куцането в детайла - погледнете една опаковка на които и да са хапчета на Софарма и , да речем, КРКА. Еми опаковките на тези на Софарма все едно ги е правил някой плакатист от времето на соца, кофти работа. А при продуктите без рецепта (напр. витамини) и това е фактор.
Ако има някой по-запознат, нека да сподели кои всъщност се считат за флагманските продукти на фармата в момента и има ли идеи за апдейт под някаква форма на продуктовата гама с оглед пускането на модерните мощности.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеИма доста нагаждане в тези сметки. Ако това, ако оноваИ този мултипликатор как го прецени
Сигурно на база на другите играчи в този бизнес
които в България са много или си гледал от други пазари с други фактори
Наистина с тези сметки направи анализ и на другите компании в Софикс
Има фактори които могат да свалят цената но не са тези за които пишеш. Софарма е добра компания която въпреки кризата и атаките от някой кръгове се представя добре. Колко публични компании знаеш с подобни резултати, такиви производствени мощности, такава прозрачност, със подобни продажби извън БГ. Абе добра компания за БГ това си е. Все пак такива коментари трябват а не като някой други образи в този форум
Сложих и отделно колонки с ЕБИТДА маржовете, защото е нормално компании с по-високи маржове да са оценени по-добре от пазара. Все пак някой с 20% марж превръща по-голяма част от приходите в парични потоци от този с 10%.
Последната колонка е EBITDA CAGR 2012-14, т.е. с колко процента се очаква да нарасне ЕБИТДА годишно в диапазон от три години.
Софарма реално е с най-ниските маржове от пиър групата. По ръст на ЕБИТДА също е в дъното на групата от пиъри. Оперира главно на пазари където макроикономическата картина за следващите 12-18 месеца също не е атрактивна - България, Украйна, Русия, Балтика. Много е зависима от финансиращите я банки, като всяка година трябва да предоговаря и прави роловър на краткосрочни кредити равняващи се на над 2х ЕБИТДА.
Не знам защо на някой при тези параметри мултипликатор от 6х ЕБИТДА би му се видял нисък. Гледайки къде търгува Крка с 25% маржове, според мен си е даже доста висок.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеПриходите нарастват с 5.8% до 682.1млн. лв., но маржовете падат до под 10% през 2012г. и ЕБИТДА за годината е 67.7млн. лв (65.7млн. лв през 2011г).
Прави обаче ясно впечатление негативната тенденция на силно намаляване на паричните потоци от оперативна дейност. През миналата година фирмата не е генерирала почти никакъв кеш от основната си дейност и това намаляване с над 51млн. лв до 621хил. лв се дължи на огромното покачване на работния капитал и на силно повишените плащания към доставчици.
Нетният дълг на фирмата е 256.7млн. лв и се е увеличил с почти 69млн. лв през миналата година. Краткосрочната част на заемите е 146.9млн. лв и трябва да бъдат предоговорени или да се вземат нови, за да се платят старите, тъй като фирмата няма възмножност при тази ЕБИТДА и парични потоци да плати такава сума в следващите 12 месеца.
През по-голямата част на миналата година акцията търгуваше на цени над 2.50лв, а това е било над 8.5х ЕБИТДА 2012!!! Фармацевтична фирма с маржове под 10% и негативен кеш флоу би трябвало да търгува на много по-нисък мултипликатор, пo-скоро в дъното на рейнджа от 6.0х - 6.5x и то само при условия, че има оправяне на ситуацията с кеш флоуа.
Ако маржовете на Софарма се запасят на нивата от под 10%, то 2013 ЕБИТДА би била около 71-72млн. лв дори и при ръст на приходите от около 6%.
Според мен работния им капитал отново ще е негативен и през 2013г. и е много възможно отново оперативните парични потоци да са близки до нулата. В такъв случай може да трябва да се вземат дългове не само за изплащане на старите такива с падеж под 12 месеца, а и за да не се стига до ситуацията да няма кешов буфер в баланса. Сега фирмата има само 15млн. лв ликвидни средства.
Примерни резултати за 2013г.
EBITDA: 71.6млн. лв.
Мултипликатор: 6.0x
EV: 429.7млн. лв
Нетен дълг: 256.7млн. лв.
Equity: 173.0млн. лв.
Бр. акции: 132.0млн. бр.
Цена на акция: 1.31лв/бр.И този мултипликатор как го прецени
Сигурно на база на другите играчи в този бизнес
които в България са много или си гледал от други пазари с други фактори
Наистина с тези сметки направи анализ и на другите компании в Софикс
Има фактори които могат да свалят цената но не са тези за които пишеш. Софарма е добра компания която въпреки кризата и атаките от някой кръгове се представя добре. Колко публични компании знаеш с подобни резултати, такиви производствени мощности, такава прозрачност, със подобни продажби извън БГ. Абе добра компания за БГ това си е. Все пак такива коментари трябват а не като някой други образи в този форум
Коментар
-
Аз пък смятам печалбата, разделена на пазарната капитализация - т.е. Ако фирмата разпределяше 100% от печалбата като дивидент, какъв дивидент би получил всеки акционер. Разбира се, това е само условно - та при Софарма отчитам следния резултат - печалба/Паз. кап. = % Yield
35.818 мил. / 294.36 мил = 12.16% Yield. Което си е една стабилна стойност, имайки предвид новия завод. Той обаче е направен с привлечени средства, те натежават върху печалбата и въпреки това компанията постига 12.16%, а заводът е почти функциониращ. От тук следва да очакваме повишаване на печалбата, което ще вдигне Yield-a ако цената на акция се запази на сегашната стойност. Това обаче ще бъде видяно от инвеститорите (все пак и самата компания е една от най-ликвидните на БФБ), а и (надявам се) Любо продаде каквото имаше да продава и сега не тежи на акцията, от което следва да очакваме повишение на цената. Естествено това си е лично мое мнение, не ангажирам никой с негоThe best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Коментар
-
И аз благодаря за анализите и различните мнения на хората, различни от "обичайните заподозрени".
"Справедливите коефициенти", които давате ми се виждат занижени, но разликата не е в пъти, а в %, така че общо взето съм съгласен.
Би ми било интересно мнението/ предположението на авторите им относно печалбите през следващите 3-5 г. за улеснение на дългосрочните кандидат-инвеститорчета.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеПоздравление за АНАЛИЗА!
Ето какво сметнах и го копнах тук в началото на годината и получих същата цена:
Поздрави!
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеПримерни резултати за 2013г.
EBITDA: 71.6млн. лв.
Мултипликатор: 6.0x
EV: 429.7млн. лв
Нетен дълг: 256.7млн. лв.
Equity: 173.0млн. лв.
Бр. акции: 132.0млн. бр.
Цена на акция: 1.31лв/бр.
Ето какво сметнах и го копнах тук в началото на годината и получих същата цена:
17 януари 2013, 13.59 ч.
Но ще ви предложа друг, доста опростен, но неизискващ специални знания:
ВЗИМА СЕ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА (2012 г.) И Я УМНОЖАВАШ * 5.
РЕЗУЛТАТА ПОКАЗВА ОПРОСТЕНО КОЛКО СТРУВА РЕАЛНО КОМПАНИЯТА И БИЗНЕСА И ....
36 млн. лв. (консолидирана печалба) * 5 = 180 млн. лв. (при 273 млн. лв. пазарна капитализация и счетоводна, консолидирана стойност от 381,55 млн. лв.)
180 млн. лв./ 132 млн. акции = 1,36 лв./акция.Last edited by Konsultant; 12.03.2013, 19:35.
Коментар
Коментар