IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• А от началото на годината Софарма е между най-добре представящите се европейски компании и има всички условия това да продължи и през следващите месеци.

ЕП все ми се иска да те питам нещо - ти купуваш ли от началото на годината. И ако го правиш това не е ли меко казано леко противоречие с това което говориш.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
      Това може да го приема само като майтап. В Софарма може да са всякакви но не са филантропи със сигурност. Друг е въпроса дали всичките им деиствия са в полза на миноритарите , повечето са , но всичките очевидно от историята с Доверие не .......

В смисъл нещата не са нито само бели нито само черни ..... по скоро са в сивия нюанс, но по скоро към бялото. Което на тоя етап в сравнение с другите мажовци не е зле.
      Като ти прочетох последното изречение и се сетих за една статия от преди 7-8 години сравняваща двете германски инвестиционни банки - Deutsche Bank и Dresdner Kleinwort.
      Та в Дойче банк измервали успеха с това, че през годината са направили 2млрд. евро профит от инвестиционно банкиране, а в Дрезднер с това, че за годината не били загубили много пари!
      Явно на БФБ това мажо да те лъже само по малко и да не те краде по много арогантен начин е новото добро корпоративно управление.
      Браво, щом това е аршина за мерене на прословутата прозрачност.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        Сигурно ще останеш неприятно изненадан от резултатите за полугодието, а след това и от годишните резултати на Софарма, а цената ще бъде функция на това.
        Моята прогноза е такава - балансирано възходящо развитие на компанията и на групата. За мен ти не виждаш бизнеса в перспектива, това определено не го знаеш. Предполагам, че не можеш да оцениш и други бизнеси, защото незнаеш как функционират, но това не означава, че не можеш да даваш мнение във форума. Това е моята оценка за теб.
        На това му се казва wishful thinking!
        Както писах преди няколко дни, няма никаква икономическа причина да се вдигат приходите ако оперираш в държави като България, Украйна, Беларус и т.н, съответно не знам каква би била изненадата в резултатите. Аз очаквам на неконсолидирано ниво Софарма да има растеж около 4-5%, което е малко над инфлацията. Повече от това ми се струва необусловано.
        Софарма пък е основната фирма в групата и дава над 60% от ЕБИТДА-та. Така че не виждам от къде биха могли да дойдат тези положителни изненади. По-скоро това си е някаква форма на баене тук във форума и желание да се случи чудо.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
          А, тук не съм съгласен!
          Не винаги търсят контрол. Просто има хора, които са инвеститори и обичат да инвестират пари в различни фирми. Ако може това да не е с техните пари, а с тези на акционерите - още по-добре.
          Винаги е по-хубаво да играеш с парите на другите и да се правиш на corporate raider занимаващ се с hostile buyouts. Пък ако не станат, акционерите могат да пият една студена вода.

Може пък и от Софарма да са чели прекалено много книги за Дрексел Бърнам, Иван Боески и Майкъл Милкен и сега да са решили, че Илиянско шосе е Уолстрийт и че Софарма не е генерична фармацевтична фирма, а хеджфонд.
          Това може да го приема само като майтап. В Софарма може да са всякакви но не са филантропи със сигурност. Друг е въпроса дали всичките им деиствия са в полза на миноритарите , повечето са , но всичките очевидно от историята с Доверие не .......

В смисъл нещата не са нито само бели нито само черни ..... по скоро са в сивия нюанс, но по скоро към бялото. Което на тоя етап в сравнение с другите мажовци не е зле.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Сигурно ще останеш неприятно изненадан от резултатите за полугодието, а след това и от годишните резултати на Софарма, а цената ще бъде функция на това.
            Моята прогноза е такава - балансирано възходящо развитие на компанията и на групата. За мен ти не виждаш бизнеса в перспектива, това определено не го знаеш. Предполагам, че не можеш да оцениш и други бизнеси, защото незнаеш как функционират, но това не означава, че не можеш да даваш мнение във форума. Това е моята оценка за теб.

Коментар

Аз понеже винаги съм малко по-критичен към такива покупки и продажби на акции от фирми въобще в ЦИЕ, си мисля какво би станало ако тези акции (на Доверие) са купени от Софарма (реално с парите на акционерите) на цена от по 1.50лв и нагоре, а по-късно продадени на свързани с акционерите лица на по 0.84лв само няколко месеца по-късно.

Не мога да си обясня обаче защо толкова време им отне да се осетят, че тази инвестиция е глупава и не си е струвала парите. Вместо да обявят че са направили грешка, от фирмата разпродадоха акциите на голяма загуба спрямо балансовата стойност (6х по-ниска цена!!!) и тихомълком се покриха от даването на обяснение защо акции от публична компания са записани на толкова висока цена в баланса след като пазарната цена е дори по-ниска от тази на придобиване. Не знам и какви циркаджийски номера трябва да разиграват одиторите, за да си сложат подписа под такова нещо.
              Тук до някъде съм съгласен. Тази инвестиция в Доверие се оказа доста негативна. И аз не одобрявам тези врътки между публични и свързани частни компании които водят често до загуби на малките инвеститори като нас.

За Лавена, мисля че би била добра покупка на Софарма ако в даден момент сегашните собственици са пренудени да продават или просто решат да се пенсеонират и да обикалят света.

Коментар

Едва ли купуват акции ако нямат идея за контрол....
                А, тук не съм съгласен!
                Не винаги търсят контрол. Просто има хора, които са инвеститори и обичат да инвестират пари в различни фирми. Ако може това да не е с техните пари, а с тези на акционерите - още по-добре.
                Винаги е по-хубаво да играеш с парите на другите и да се правиш на corporate raider занимаващ се с hostile buyouts. Пък ако не станат, акционерите могат да пият една студена вода.

Може пък и от Софарма да са чели прекалено много книги за Дрексел Бърнам, Иван Боески и Майкъл Милкен и сега да са решили, че Илиянско шосе е Уолстрийт и че Софарма не е генерична фармацевтична фирма, а хеджфонд.

Коментар

• Аз понеже винаги съм малко по-критичен към такива покупки и продажби на акции от фирми въобще в ЦИЕ, си мисля какво би станало ако тези акции (на Доверие) са купени от Софарма (реално с парите на акционерите) на цена от по 1.50лв и нагоре, а по-късно продадени на свързани с акционерите лица на по 0.84лв само няколко месеца по-късно.

Не мога да си обясня обаче защо толкова време им отне да се осетят, че тази инвестиция е глупава и не си е струвала парите. Вместо да обявят че са направили грешка, от фирмата разпродадоха акциите на голяма загуба спрямо балансовата стойност (6х по-ниска цена!!!) и тихомълком се покриха от даването на обяснение защо акции от публична компания са записани на толкова висока цена в баланса след като пазарната цена е дори по-ниска от тази на придобиване. Не знам и какви циркаджийски номера трябва да разиграват одиторите, за да си сложат подписа под такова нещо.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                    Мисля че коментари за тази малка инвестция не са нужни Виж ако вземат да ги купят. Лавена има добри продукти- крема Бочко и т.н.
                    Донев е хвърлил око но едва ли скоро ще ги купува!
                    Едва ли купуват акции ако нямат идея за контрол....

Коментар

Е.П. то излиза че проданат един активи но купуват други......

На 18.06.2013 г. Софарма АД е закупило 4 039 броя акции от увеличението на капитала на „Лавена“ АД, с която сделка участието на Софарма в капитала на Лавена е достигнало 5,18%.

Софарма информира също, че от 27 Юни 2013 до и включително 3 Юли 2013 дружеството е изкупило обратно 14 186 собствени акции, представляващи 0,011% от капитала на обща стойност 44 612 хил. лв. Средната цена на изкупуване е 3,14 лв.

Общият брой на обратно изкупените акции след тази сделка е 4 420 768, представляващи 3,35% от акционерния капитал на дружеството.
                      Мисля че коментари за тази малка инвестция не са нужни Виж ако вземат да ги купят. Лавена има добри продукти- крема Бочко и т.н.
                      Донев е хвърлил око но едва ли скоро ще ги купува!

Коментар

• Е.П. то излиза че проданат един активи но купуват други......

На 18.06.2013 г. Софарма АД е закупило 4 039 броя акции от увеличението на капитала на „Лавена“ АД, с която сделка участието на Софарма в капитала на Лавена е достигнало 5,18%.

Софарма информира също, че от 27 Юни 2013 до и включително 3 Юли 2013 дружеството е изкупило обратно 14 186 собствени акции, представляващи 0,011% от капитала на обща стойност 44 612 хил. лв. Средната цена на изкупуване е 3,14 лв.

Общият брой на обратно изкупените акции след тази сделка е 4 420 768, представляващи 3,35% от акционерния капитал на дружеството.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                          Абе няма значение.
                          Тъй или инак ще купуваме зимъска на 1.50 лв в оптимистичния вариант, а в краен случай и на 1.50$ няма да се откажем.

Със сигурност трейдинга ще задмине мама по някое време.
                          Мога се хвана на бас.
                          оп оп оп!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                            Едно си баба знае, едно си баба бае!
                            Абе няма значение.
                            Тъй или инак ще купуваме зимъска на 1.50 лв в оптимистичния вариант, а в краен случай и на 1.50$ няма да се откажем.

Със сигурност трейдинга ще задмине мама по някое време.
                            Мога се хвана на бас.

Коментар

Тази ЕБИТДА от какво точно ще се вдигне до 110млн. лв? Трябва да има някаква причина за покачване на профитабилността на компанията и това не идва само от покачване на оборота. Дори и едно нормално покачване на оборота е свързано с по-големи продадени количества или с увеличени цени на продукцията за крайните потребители.
                              Нито едно от тези неща не са лесни и са също свързани с допълнителни разходи.
                              ЕБИТДА през последните години е все около 65-72млн. лв.
                              Едно си баба знае, едно си баба бае!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                EBITDA ще стане по мое виждане 110 мил лв 2014г или нещо близко до тези 110 мил лева, въпреки икономическата обстановка в региона
                                когато стане това, съм сигурен, че ще мога да си продадеш акциите по 5лв
                                Тази ЕБИТДА от какво точно ще се вдигне до 110млн. лв? Трябва да има някаква причина за покачване на профитабилността на компанията и това не идва само от покачване на оборота. Дори и едно нормално покачване на оборота е свързано с по-големи продадени количества или с увеличени цени на продукцията за крайните потребители.
                                Нито едно от тези неща не са лесни и са също свързани с допълнителни разходи.
                                ЕБИТДА през последните години е все около 65-72млн. лв.

Коментар

Working...
                                X