Първоначално изпратено от EquityPrivate
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
-
Лелеее, като чета коментарите ви, осъзнавам колко съм бос всъщност откъм информация и компетенция - казвам го без грам ирония!
Днес понакупих малко и ще се опитам да обоснова моята аматьорска логика за това: Аз гледам предимно неконсолидираните отчети, защото ме интересува кое колко дава на собственика си, а не колко струва. Всъщност това колко струва /ако не изплаща нищо на майката/ има смисъл само при негова продажба, нещо, което не виждам въобще да се задава тук. Та, Софарма АД са направили 22 ст. за деветмесечието, което при цена 2,50-2,60 ми се вижда ОК.
Сигурен съм, че по света има много по-изгодни предложения, но аз лично си изкарвам хляба от друго място и не мога да следя 1000 компании, а фондовете /имам малко такива/ не се представят по-добре от мен....засега
Ако на някой му се занимава, ще се радвам да драсне няколко реда и да обясни къде бъркам.
П.П. Благодаря за коментарите на ЕП, Равния и всички други, от които научавам нови неща!Last edited by 15%; 26.11.2015, 19:18.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениети повдигна темата за офертите и отказа им преди 10 години, но не каза какви са били нивата, т.е. каква беше идеята да споделиш тази информация, която всъщност е дезинформация. Никой друг не е казвал за подобни оферти. Дай числа, моля, за офертите преди 10 години?
Писал съм по-долу за интерес от страна на Адвент и Щада. Препоръчах ти да се обърнеш към гл. акционер ако искаш да разбереш дали е имало формални оферти и на какво ниво са били.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение?!? Защо въпроса ти е отправен към мен, а не към главния акционер (и адвоката му)? Аз не съм собственик на фирмата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениене стана ясно колко пари са давали за фармата преди 10 години и колко е искал донев в замяна?
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАз не съм съгласен, че краткосрочния им дълг трябва да се третира като оборотен капитал.
Това си е банково финансиране все пак и някъде може да изгърмиш по веригата ако ти си финансираш клиентите (държавни болници и т.н.), а те не ти плащат навреме.
Коментар
-
Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнениеПреди тази сделка обаче Алерган продадоха генеричния си бизнес на Тева, вкл. и този в България.
http://www.investor.bg/nachalo/0/a/t...dolara-199424/
Да - изпуснал съм я тази маневра. Ами Тева, ТеваНе-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАз не съм съгласен, че краткосрочния им дълг трябва да се третира като оборотен капитал.
Това си е банково финансиране все пак и някъде може да изгърмиш по веригата ако ти си финансираш клиентите (държавни болници и т.н.), а те не ти плащат навреме.
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеЕП, не можеш просто да вземаш механично нетният дълг без да отчиташ състоянието на оборотния капитал. Видя например в Софарма Трейдинг подобен подход до какво води- изкривяване до П/Е 1...
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеСтава въпрос че Пфайзер вече са в БГ през Алерган. Конкурентите им ще искат да възстановят баланса и ще се оглеждат за това онова.
Софарма не може да им даде такъв в близко бъдеще, тъй като над 80% от продажбите са и на малък пазар като България и вече споменатите Русия, Украйна и Беларус, които са безинтересни и много трудни.
Пък и Алерган са с много добре развит R&D. Защо им е да купуват генерика?
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеЕ, това тук вече стана пълен цирк!
Софарма АД има нетни задължения за 127млн. лв и ти смяташ, че собственият им капитал може да струва до 350млн. лв при 40млн. лв ЕБИТДА и негативен кеш флоу за първите 9 месеца (само 2.5млн. лв оперативен и -5.5млн. лв CAPEX)?!?
Това отговаря на 12х EBITDA 2016 при падащи обороти, падаща ЕБИТДА, падаща профитабилност, никакви парични потоци и политическа и икономическа несигурност основните й пазари.
Перлата в короната за цяла ЦИЕ - Гедеон Рихтер, който имат и собствен R&D, а не са само генерика като Софарма, и продават масово и в З. Европа, се търгуват на 9.1х fwd EBITDA!
Делът на трейдинга в оценката е значителен - а както казах не смятам че е редно трейдинга да се оценява през ебитда. А ти като докарваш стойност от 20 милиона нещо което прави по 13 милиона печалба не е никак смешно предполагамТова за трейдинга - не ти се върти в главата че това няма как да я вярна цифра все едно какви коефициенти и какви пиъри използваш
А за софарма майката нещата са елементарни ебитда 45 милиона * 7 = 315 милиона - 44 милиона дългосрочен дълг 270 милиона стойност на фирмата. Така само за майката ПЕ става 9 - доста консервативно бих казал като повече от достатъчно вкарва в цената спадащите продажби и риска на пазара. ПБ става 0,6 - отново супер консервативно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАми чичо ти ОД може да потвърди за Stada! То даже имаше дю дилиджънс екип дето беше готов да започне работа веднага по придобиването.
За Advent мога също да ти гарантирам, че имаше интерес и то много сериозен, тъй като точно бяха взели Стивън Стийд да помага по продажбата на Terapia на Ranbaxy. После обаче купиха Labormed след като Софарма се оказа, че искат много висока цена за фирмата. После пък Labormed фалира, а Стивън го изгониха.
Всички тези неща са естествено от 2006/07. След това интерес към фирмата естествено липсва по обясними причини!
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеСтава въпрос че Пфайзер вече са в БГ през Алерган. Конкурентите им ще искат да възстановят баланса и ще се оглеждат за това онова.
http://www.investor.bg/nachalo/0/a/t...dolara-199424/
Коментар
Коментар