IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Тия варанти не мисля че са залъгалка за публиката. Според мен те изначално са замислени основните акционери да могат да записват акции на 4+ лева, когато имат средства, без перипетиите съпътстващи едно обичайно увеличение на капитала на публично дружество с неизвестна емисионна цена. А парите то е ясно основно идват пак от Софарма под една или друга форма/схема.

Аукцион за неизползвани варанти няма нито сега нито в който и да де друг момент, дори и при последната възможност за използването им.
    и защо да запиша на 4+ като мога да купя сега на 1,14????

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение

Не е казано, че ще крепят позицията. Може цените и да спаднат, когато се появят новите акции. Аз предполагам, че ще има предложение за дивидент, който ще е морков за акционерите.
      И мен ме навяват мисли за дивидент по-скоро от редовния догодина, съдейки по осезателната разлика между цената на варанта и тази на акцията, а как се определят те на всички е ясно.

Първоначално изпратено от AF Debugger Разгледай мнение
      ....
      Да сте забелязали случайно, че за 15тина години фармицата публикува ежегодно по 30-50 милиона печалба без растеж , а изведнъж когато дойде ред да се пускат варанти, изведнъж от шапката се извадиха двойно по-големи печалби???
      А каква е гаранцията, че след 2г, като отмине инженеринга с варантите, печалбата няма да се върне обратно?
      ...
      Тия варанти не мисля че са залъгалка за публиката. Според мен те изначално са замислени основните акционери да могат да записват акции на 4+ лева, когато имат средства, без перипетиите съпътстващи едно обичайно увеличение на капитала на публично дружество с неизвестна емисионна цена. А парите то е ясно основно идват пак от Софарма под една или друга форма/схема.

Аукцион за неизползвани варанти няма нито сега нито в който и да де друг момент, дори и при последната възможност за използването им.

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

това с чакането на новини отвъд океана е някаква митология явно, дето хората вярват и се предава от уста на уста . Аз започнах да чета за БФБ към 2016 година и тогава също се чакаха тези новини всеки момент ...
        Имаш на предвид че Achieve Life Science е митология и не съществува, и някой просто си прави врътки на NASDAQ? И съобщенията които пуска са измислени? Пусни сигнал към FSC ако наистина го вярваш.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
          Очевидно.Поредната стъпка към разделяне на владенията.Сега очакваме обратния жест при Доверие ОХ.
          Та той си в в ход ) Донев през Калиман държи цената ниска ) намаляйки ФФ- та въпрос е дали ще продаде ниско на Стоев
          Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

за да се потвърди тази версия трябва да се съпоставят печалбите на другите дружества от групата - имотите и трейдинга - какво става с техните печалби за периода? Не съм гледал, някой да е направил анализа?
            Софарма Имоти имаше малко отношение към печалбите на Софарма през годините - бяха си сравнително постоянни, но Софарма имаше малък дял в дружеството. В последната година е различно тъй като ОД си разпродава дела, а Софарма го купува и сега печалбата на Имотите вече оказва влияние и на консолидираните резултати на Софарма. Трейдинга дълги години помпаше резултата си на неконсолидирана база, защото по спомен бонусите на мениджмънта зависеха от неконсолидараната печалба. След смяната на Димитров, вече не забелязвам такива манипулации. Консолидацията на аптеките добавя печалба към тази на Трейдинга и към тази на Софарма. Освен това сръбското дружество беше обезценено на нула в рамките на две години, което намаляваше чувствително оперативната печалба. Сега вече е чисто и очаквам само положително развитие.
            А печалбите се повишиха, защото Софарма се възползва от всеобщото вдигане на цените, а и от войната в Украйна - ръстове в Русия, Украйна и Беларус, основни пазари на Софарма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
              Да, и на мен ми направи много неприятно впечатление как Софарма АД, компанията майка на Софарма Трейдинг, е продавала в началото на Септември акции на дъщерята, в мизерни количества /като за среден спекулант/, с което обаче повлиява доста сериозно на пазарната цена. Никаква икономическа логика не виждам в подобни сделки, освен манипулиране цената на акциите с определена цел!
              Интересно това подтискане дали не е свързано с емисията варанти, която искаха да издават.

Коментар

• Бенчмарк продава на 1,14

Коментар

• Първоначално изпратено от AF Debugger Разгледай мнение

Опааа
                  а да ви прави впечатление откъде идва това инцидентно ниско п/е?!!
                  Да сте забелязали случайно, че за 15тина години фармицата публикува ежегодно по 30-50 милиона печалба без растеж , а изведнъж когато дойде ред да се пускат варанти, изведнъж от шапката се извадиха двойно по-големи печалби???
                  А каква е гаранцията, че след 2г, като отмине инженеринга с варантите, печалбата няма да се върне обратно?
                  Очевидно П/Е е един от лесно манипулируемите показатели в тази позиция. Имаше статия преди време от един борсов участник посветена на " скелетите в гардероба" на фармата. Г-н Дoнев има 10тина дружества на БФБ и къде ще запише съответната година печалбата той си знае, но и всеки сам може да се опита да отгатне и ..да си преценя...
                  за да се потвърди тази версия трябва да се съпоставят печалбите на другите дружества от групата - имотите и трейдинга - какво става с техните печалби за периода? Не съм гледал, някой да е направил анализа?
                  Last edited by petyob; 08.09.2023, 15:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Софарма винаги е била компания със сериозен фундамент, но това, което ѝ пречи, е назначеният за собственик беуградски бъфет. Тук имаше и хора от кухнята, които списваха от дъжд на вятър, та вадеха интересни неща. както и да е, проблемът е, че това отдавна вече не е фармацевтична компания, а конгломерат от всякакви дейност (пряко или непряко), с които собственкът я е забъркал през годините, ерго няма как да ѝ намерим пиър, по който да я равним. Добавяме, че цената отива в посоката, в която мажоритарят иска и когато поиска (за което знаят определени лица). Слагаме, че припомпването тук е свързано с продажби там (каквото и да е тук и там ). Поръсваме с частичка родна действителност и разбираме защо акцията, с всичките ѝ условности, все още не е достигнала all time high от 2007 година. А фундаментът си го има, отново да подчертая
                    Фундаментът не отиде ли с ороцетама при щангистите или каквото там беше по ваши думи ?

Коментар

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

В случая не мисля че ще стане мяу. Акцията се тръгува на P/E 8.25, което е 4 пъти по-ниско от Шелито (там разбира се мениджмънта "обещава" сериозни ръстове) и е едно от най-ниските в исторически план. Освен това чакаме новини отвъд океана, които могат да повлияят само положително на цената. Да не забравяме, че ОД не е с толкова дълбоки джобове, че да си запише варантите със спестени пари от закуски, тоест най-вероятно има/ще има заеми, които трябва да се връщат, а това става с пари от дивиденти. Софарма няма нужда от 100+ млн лв, които могат да влязат от увеличението, тоест парите ще се върнат обратно към акционерите.
                      Софарма винаги е била компания със сериозен фундамент, но това, което ѝ пречи, е назначеният за собственик беуградски бъфет. Тук имаше и хора от кухнята, които списваха от дъжд на вятър, та вадеха интересни неща. както и да е, проблемът е, че това отдавна вече не е фармацевтична компания, а конгломерат от всякакви дейност (пряко или непряко), с които собственкът я е забъркал през годините, ерго няма как да ѝ намерим пиър, по който да я равним. Добавяме, че цената отива в посоката, в която мажоритарят иска и когато поиска (за което знаят определени лица). Слагаме, че припомпването тук е свързано с продажби там (каквото и да е тук и там ). Поръсваме с частичка родна действителност и разбираме защо акцията, с всичките ѝ условности, все още не е достигнала all time high от 2007 година. А фундаментът си го има, отново да подчертая
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

В случая не мисля че ще стане мяу. Акцията се тръгува на P/E 8.25, което е 4 пъти по-ниско от Шелито (там разбира се мениджмънта "обещава" сериозни ръстове) и е едно от най-ниските в исторически план. Освен това чакаме новини отвъд океана, които могат да повлияят само положително на цената. Да не забравяме, че ОД не е с толкова дълбоки джобове, че да си запише варантите със спестени пари от закуски, тоест най-вероятно има/ще има заеми, които трябва да се връщат, а това става с пари от дивиденти. Софарма няма нужда от 100+ млн лв, които могат да влязат от увеличението, тоест парите ще се върнат обратно към акционерите.
                        Опааа
                        а да ви прави впечатление откъде идва това инцидентно ниско п/е?!!
                        Очевидно П/Е е един от лесно манипулируемите показатели в тази позиция. Имаше статия преди време от един борсов участник посветена на " скелетите в гардероба" на фармата. Г-н Дoнев има 10тина дружества на БФБ и къде ще запише съответната година печалбата той си знае, но и всеки сам може да се опита да отгатне и ..да си преценя...
                        Last edited by AF Debugger; 08.09.2023, 13:12.

Коментар

това с чакането на новини отвъд океана е някаква митология явно, дето хората вярват и се предава от уста на уста . Аз започнах да чета за БФБ към 2016 година и тогава също се чакаха тези новини всеки момент ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Яхтата тук я няма, баце, он е на принципо, че и сам Бъфет от Беуграду си е Бъфет от Беуграду, а за коленцето и кафенцето няма смисъл да повтарям - то си е очеизвадно, че някои даже се и хвалят. Докато не стане мяу и тогава Бъфет вече не е Бъфет

Коментар

• Първоначално изпратено от riddle* Разгледай мнение

очаквам да запишат увеличението, за тези които имат и са купили навреме, печалбата ще е добра. Интересно как ще крепят позицията?
                              Не е казано, че ще крепят позицията. Може цените и да спаднат, когато се появят новите акции. Аз предполагам, че ще има предложение за дивидент, който ще е морков за акционерите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Yordan_Nickolov Разгледай мнение

Зависи. Много е относително какви настроения имат повечето хора след като си запишат варантите. Който си ги е купил навреме ще има една много приятна печалба и ще продава, другите ще чакат. Бих очаквал волатилност и спад, но ми е интересно дали наистина ще се качи още много преди денят хикс в края на месеца. Според мен ще, оттам нататък ще видим.
                                очаквам да запишат увеличението, за тези които имат и са купили навреме, печалбата ще е добра. Интересно как ще крепят позицията?

Коментар

Working...
                                X