IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Банката може да е чудесна, перспективите пред Молдова сигурно са добри...

    Но какво печели СОФАРМА и ние нейните акционери от това? Не трябва ли това да е водещия мотив при работата на мениджмънта?

    Близо две години спад и влошаващи се показатели, 1/3 от капитализацията се стопи и вместо този ресурс да се вложи във фармацевтичния бизнес, за да се измъкне компанията от тази стагнация, безвремие и застой, то едни 60-70млн се предоставят на друга компания, която се е захванала с нещо, но няма ресурс. Ползва се Софарма, като донор, като някоя изоставена от собственика си бричка от която всеки си взима такива части каквито му трябват.
    Click image for larger version

Name:	Screenshot(4).png
Views:	1
Size:	5.9 КБ
ID:	3462835





    Работата стана малко, като УНСС - захванахме тук един корпус, но ни дайте пари иначе не можем сами...
    Дано увеличението на СФТРД поне се ползва за бизнеса на компанията, че вече какво ли не може да очаква човек! Току виж отишло за подпомагане на Тодоров АД...

    На 07.06. на ОСА смятам, че трябва да се поканят основно акционерите на ДОХ, защото менидмънта през 2018 определено е работил за тях...

    Спирам, мисля че разочарованието ми към случващото се последните месеци и години е очевидно!

    Съберете се с хора близки и добри, хора които мислят за вас и на които вярвате...Великден е!
    Last edited by tony1975; 26.04.2019, 18:16.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
      То и банковия сектор на Молдова е един........Колкото и в БГ да сме зле, надзора никога не би позволил сделка с такава схема на финансиране.
      Молдовското правителство и надзор позволи на компания която не може да осигури едни 40 млн. евро да купи втората по-големина банка. Ами ако трябва да я капитализират след една година, пак Софарма ще тегли кредити за това. Това наистина е някаква шега.

      Коментар


      • То и банковия сектор на Молдова е един........Колкото и в БГ да сме зле, надзора никога не би позволил сделка с такава схема на финансиране.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
          А някой няма ли да каже какво и е толкова специалното на тази банка?
          Нищо специално, молдовската КТБ, щом са опрели до Доверие да я купува, които пък нямат пари и няма кой да ги финансира, прави сметка колко е специална, че Софарма да тегли кредити, и да финансира Доверие, че да могат да платят. Провеждал се търг на модовската фондова борса, какъв търг, като месец преди това беше обявено кой е купувача, а в същото време търг. Абе жалка схема.

          Коментар


          • А някой няма ли да каже какво и е толкова специалното на тази банка?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Да кажа и аз няколко думи...

              ... вероятно срещу 2-3% лихва, за закупуване на бизнес нямаш нищо общо с дейността на компанията(освен ако не сме гласували промяна на дейността без да съм разбрал.
              .....
              Срещу 2-3% да са финансирали Доверие, като парите не са техни, а са взели заеми, които вероятно са на около 3 %. И това нещо се крие 4 месеца, публични компании Софарма и Доверие. Толкова ги беше страх да уведомят, но за такъв тип сделки със свързани лица, поне едно ОСА да бяха свикали, за да се гласува сделката. Но не, червения манталитет на чичака прави дори идеята да пита акционерите си да ми позволят сделката напълно абсурдно!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение

                Не съм съгласен. Огромен проблем е. Според теб, ако попиташ миноритарите, дали са съгласни, какъв ще бъде резултатът? Според мен 95% няма да подкрепят. Купува се банка в малка, нестабилна, корумпирана страна. Основният бизнес на групата е друг. Банка в Молдова, само като го прочета и се чудя това някаква тъпа шега ли е.
                От момента в който наведоха Любо П. да му вземат хартиите на 2 леФа , снех доверието си от мажо....За мен единственото положително в тази публична компания е фактът, че пенсиите по традиция я подпират. Ами ако спрат ... На какво ще разчитат - на молдовската банка или на някакво секретно RD...
                п.с. нямам тук и не виждам шанс да се мотивирам да вляза
                За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

                Коментар


                • Добър комвнтар от Тони, подкрепям. Има го и другият момент - или законите за капиталовия пазар са криви, или регулаторът е калпав и не иска да ги налага. Не знам, кое от двете, просто не пипам, когато има подобни практики (то остават шепа компании).

                  Ако някой смята, че има основание за оплакване до КФН, да предложи текст на писмо и да го пусне тук. След това, който иска сам, който иска на групи, да го пусне официално, предполагам си има процедура. Аз бих си купил 100 акции примерно, за да съм акционер и да си искам правата, ако са нарушени.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    Да кажа и аз няколко думи...
                    Наскоро по друг повод чичо Оги каза, че съдът с решението си спаси капиталовия пазар.

                    Кога мениджърите на топ компаниите на БФБ, на "сините" чипове, ще се включат в това спасяване?
                    За последната една година след силно намаляващи продажби и печалба имаме следната промяна в капитализацията:

                    МБАТ - 26%
                    СФАРМ - 24%


                    На фона на цялото това умопомрачително представяне, вместо да си погледнат градинката, да подредят, да оптимизират или да се насочат към инвестиции носещи стойност за акционерите на компанията която управляват - едните тръгнаха да придобиват винарни и ресторанти, а другите отделят сума равна на 15% от капитализацията, вероятно срещу 2-3% лихва, за закупуване на бизнес нямаш нищо общо с дейността на компанията(освен ако не сме гласували промяна на дейността без да съм разбрал). Докато мениджмънта не започне да залужава бонусите, които си гласува, вместо да е ангажиран с подкрепата на компании ръководени от братя, синове и шуринайки не виждам как ще се оправи БФБ!

                    Да дивидента не е най-важното, дори Бъфет казва "...по важни са парите които остават в компанията...", вероятно говорйки че мениджърите ще намерят по-доходоносна възможност с парите вместо да ги върнат за акционерите, но какво направиха тук - подарихме кеша на акционерите на друга компания срещу 2-3% лихва, вместо да се използва за да се развива и расте компанията!

                    Излиза че правим едни срещи, гледаме се в очите и говорим едни очарователни неща, но става малко като при илюзионистите - гледали сме грешната ръка. Обикновенно фокуса се прави от другата ръка - тази която не виждаме и въпросите за която се отбягват. Няколко месеца по-късно се оказва че всичко афиширано и обещано не се случва...
                    Явно аз не съм "бизнес човек" - свикнал съм когато погледна някой в очите и кажа нещо да го изпълнявам. Един път да не спазя казаното - ОК, случва се, но тук взе да става ежегодно и хронично...

                    Сега като се замисля г-н Донев не веднъж е казвал, че той интереси към банкова институция няма, което ме води до мисълта че други кръгове някъде решават къде се насочва кеша на компанията и как да се развива тя(или в случая да изпадне в застой давайки кеша си на други) ...малко конспиратвно но човек би помислил, че контрола на г-н Донев върху бизнеса не е този който си мислим и това е притеснително за мен като акционер!

                    През последната седмица проведох 6-7 разговора с момчета от форума, акционери в Софарма - всички са крайно разочаровани и се чувстват подведени...

                    Дано в бъдеще всички сме по-честни!

                    Хубави празници на всички!!!
                    Здравей, Тони. Не знам защо мислиш че хората от бизнеса трябва да са хора които лъжат, мамят, не си държат на думата, не си изпълняват обещанията и т.н. Напротив, за да ръководиш бизнес, трябва да правиш точно обратното. Да си коректен, честен, да си спазваш уговорките, да имаш доверие на хората с които работиш и обратното. Ако започнеш да лъжеш, мамиш подвеждаш и т.н. (твоите клиенти, коннтрагенти, работници) - дните ти са преброени.
                    Това че в България бизнесмените се "назначаваха", а не се самосъздаваха, може би те е подвело. Не искам да навлизам в конкретика, има ли виновни, кой, как и защо, защото темата е дълга колкото света, и се е коментирала стотици пъти. Искам да кажа че има много позитивни примери за бизнесмени и бизнеси, които нямат нищо общо с приватизация, държавани поръчки, политически партии и т.н. които се справят доста добре, но просто не се отразяват толкова широко от медиите. Коментара ми по-скоро принципен, и няма общо със Софарма.

                    Коментар


                    • Бизнесът му е голям и явно му е жизненонеобходима.

                      Коментар


                      • Да кажа и аз няколко думи...
                        Наскоро по друг повод чичо Оги каза, че съдът с решението си спаси капиталовия пазар.

                        Кога мениджърите на топ компаниите на БФБ, на "сините" чипове, ще се включат в това спасяване?
                        За последната една година след силно намаляващи продажби и печалба имаме следната промяна в капитализацията:

                        МБАТ - 26%
                        СФАРМ - 24%


                        На фона на цялото това умопомрачително представяне, вместо да си погледнат градинката, да подредят, да оптимизират или да се насочат към инвестиции носещи стойност за акционерите на компанията която управляват - едните тръгнаха да придобиват винарни и ресторанти, а другите отделят сума равна на 15% от капитализацията, вероятно срещу 2-3% лихва, за закупуване на бизнес нямаш нищо общо с дейността на компанията(освен ако не сме гласували промяна на дейността без да съм разбрал). Докато мениджмънта не започне да залужава бонусите, които си гласува, вместо да е ангажиран с подкрепата на компании ръководени от братя, синове и шуринайки не виждам как ще се оправи БФБ!

                        Да дивидента не е най-важното, дори Бъфет казва "...по важни са парите които остават в компанията...", вероятно говорйки че мениджърите ще намерят по-доходоносна възможност с парите вместо да ги върнат за акционерите, но какво направиха тук - подарихме кеша на акционерите на друга компания срещу 2-3% лихва, вместо да се използва за да се развива и расте компанията!

                        Излиза че правим едни срещи, гледаме се в очите и говорим едни очарователни неща, но става малко като при илюзионистите - гледали сме грешната ръка. Обикновенно фокуса се прави от другата ръка - тази която не виждаме и въпросите за която се отбягват. Няколко месеца по-късно се оказва че всичко афиширано и обещано не се случва...
                        Явно аз не съм "бизнес човек" - свикнал съм когато погледна някой в очите и кажа нещо да го изпълнявам. Един път да не спазя казаното - ОК, случва се, но тук взе да става ежегодно и хронично...

                        Сега като се замисля г-н Донев не веднъж е казвал, че той интереси към банкова институция няма, което ме води до мисълта че други кръгове някъде решават къде се насочва кеша на компанията и как да се развива тя(или в случая да изпадне в застой давайки кеша си на други) ...малко конспиратвно но човек би помислил, че контрола на г-н Донев върху бизнеса не е този който си мислим и това е притеснително за мен като акционер!

                        През последната седмица проведох 6-7 разговора с момчета от форума, акционери в Софарма - всички са крайно разочаровани и се чувстват подведени...

                        Дано в бъдеще всички сме по-честни!

                        Хубави празници на всички!!!
                        Last edited by tony1975; 26.04.2019, 13:04.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                          Не е някакъв огромен проблем, че са дали заем на свързано предприятие. Нормална синергия, Донев си е направил сметката и съм убеден, че ще има положителни резултати след време. От дълго иска да има банка в групата, явно е намислил нещо, ще се следи с интерес.
                          Не съм съгласен. Огромен проблем е. Според теб, ако попиташ миноритарите, дали са съгласни, какъв ще бъде резултатът? Според мен 95% няма да подкрепят. Купува се банка в малка, нестабилна, корумпирана страна. Основният бизнес на групата е друг. Банка в Молдова, само като го прочета и се чудя това някаква тъпа шега ли е.
                          Last edited by nobody; 26.04.2019, 14:55.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                            Липсата на дивидент...
                            как не разбрахте какъв кеф е да пиеш безплатно кафе горе на кулата???

                            след такова хубаво кафе с благи приказки и обещания кой се интересува от някакви си дивиденти

                            вече и банка си има чичо ....... Б А Н К А

                            найс, а
                            fuск the bеаr - give me the bееr

                            Коментар


                            • Не е някакъв огромен проблем, че са дали заем на свързано предприятие. Нормална синергия, Донев си е направил сметката и съм убеден, че ще има положителни резултати след време. От дълго иска да има банка в групата, явно е намислил нещо, ще се следи с интерес.

                              Липсата на дивидент, за която се изписа много по - малко, е друго нещо, показва се непостоянство и несигурност в политиката на компанията, особено спрямо миноритарите, някои от които прогнозно са го придвидили в резултатите си в портфейла. Язък за въвеждането на 6-месечен.

                              Сектантите наистина изчезнаха от темата, стана значително по - обективна, напълно е показателно, че не може да се има сляпо доверие в който и да е мажоритар, особено на БФБ, пък не приятел, първи братовчед да ти е.
                              Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение

                                Всички мислехме че щом е така дълбоко пазена тайна за едно публично дрижество как ще финансира покупката на фалирала банка в размер на 80 млн. лв., значи ще е някакво финансиране тип “КТБ финансира собственото си увеличение на капитала”, но това Софарма да го направи и да продължава да се опитва да го скрие, като просто посочва финансиране на свързани лица е абсолютно безумие на един чичко, който си е помислил че Софарма е ЕООД.
                                Чичко паричко

                                мдаааа поредният голям резил...сирма монбат хика неохим а сега и Софарма честито на печалившите!
                                Last edited by Scottie Pippen; 25.04.2019, 23:43.

                                Коментар

                                Working...
                                X