Първоначално изпратено от petyob
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
- 3 Харесвания
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
разбира се, че има уведомление за "чичови" продажби, не малки, но не знам колко е записал преди това, най-вероятно много повече ..
Просто написах мнението си за предстоящо падане на цената в противовест на Батя, който твърдеше, че са глупаци тези които продават на 6.10 ... и от там се тръгна ... и Пандата питаше защо ...Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеНевъзможно е да продаде записните акции. Толкова са много, че няма кой да ги купи, обратно изкупуване или който и да е.
Не мисля че има и намерение да ги продава. Тя цялата патаклама е за да увеличава, а не да намалява участието си.
Не съм виждал уведомление за "чичови" продажби. Единствено едно на варанти след като цената на акцията беше вече паднала и вкара цените в съответствие. Напротив купуваше над 6,10 и надолу, макар и да прехвърля доста "от единия джоб в другия".
Спекулантите искахме да сме по-дявол от него и ни остави да се наиграем. Като се поизсипят бързаците, успокои търговията и уравновеси цената предполагам ще се продължи по план.
Просто написах мнението си за предстоящо падане на цената в противовес на Батя, който твърдеше, че са глупаци тези които продават на 6.10 ... и от там се тръгна ... и ти питаше "защо да се декапитализира?" ...
+ въобще не питая злоба към нищо, просто това са принципни неща, които мисля, че е добре да се изясняват във форумаLast edited by petyob; 18.12.2023, 10:39.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
Обратното беше обявено преди записването на варантите
За първи път виждам някой недоволен, че има обратно
Аз съм един от най-големите привърженици на обратните. Само че си задавам разни въпроси, дето ми се струват на ръба на закона ....Last edited by petyob; 18.12.2023, 10:33.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение..... Само като се обединят всички части се получава по-различна картина - да пускаш варанти за да раздадеш рекорден дивидент и после да си продадеш записаните акциите(с обратно) ... и това да го знаеш само ти(предварително) като мажоритар
........
Не мисля че има и намерение да ги продава. Тя цялата патаклама е за да увеличава, а не да намалява участието си.
Не съм виждал уведомление за "чичови" продажби. Единствено едно на варанти след като цената на акцията беше вече паднала и вкара цените в съответствие. Напротив купуваше над 6,10 и надолу, макар и да прехвърля доста "от единия джоб в другия".
Спекулантите искахме да сме по-дявол от него и ни остави да се наиграем. Като се поизсипят бързаците, успокои търговията и уравновеси цената предполагам ще се продължи по план.
- 4 Харесвания
Коментар
-
всички аргументи са валидни, както за варантите, така и за обратното изкупуване. Само като се обединят всички части се получава по-различна картина - да пускаш варанти за да раздадеш рекорден дивидент и после да си продадеш записаните акциите(с обратно) ... и това да го знаеш само ти(предварително) като мажоритар
+ ако въобще има някакво придобиване - ще е мижаво, само за парлама
+ дали пише в проспекта за варантите за какво се пускат? И трябва ли да пише?
Обратното беше обявено преди записването на варантите
За първи път виждам някой недоволен, че има обратно
- 3 Харесвания
Коментар
-
всички аргументи са валидни, както за варантите, така и за обратното изкупуване. Само като се обединят всички части се получава по-различна картина - да пускаш варанти за да раздадеш рекорден дивидент и после да си продадеш записаните акциите(с обратно) ... и това да го знаеш само ти(предварително) като мажоритар
+ дали пише в проспекта за варантите за какво се пускат? И трябва ли да пише?
Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеИ как се декапитализира дружеството? От увеличението влязоха 156 млн. лв., а като дивидент ще излязат 143 млн. лв. Софарма е плюс 13 млн. лв. Какво да ги прави тия милиони? Да храни банките?
Догодина ще има още увеличения. Ще влязат още 30-тина млн. лв. Част от тях от дивидента
Сделката за записаните варанти на 4,13 не е сключена преди два месеца, а преди почти две години. От днешна гледна точка лесно се дават оценки, но притежателите на варантите са поели риска на сделката по друго време и при съвсем други условия. Да припомня че тогава и Софарма изкупуваше обратно акции на цени под цената на "варантажиите".
Сделките по обратно изкупуване са обичайни тук и не може да се търси пряка връзка между двете събития. Доколкото целта на всяка компания би следвало да е благосъстоянието на акционерите и доколкото обратното изкупуване се извършва с насрещна страна също акционерите й (те взимат парите) не виждам къде е проблема. Всеки си решава ще ги вземе ли или не. Последващите оценки са излишни.
Обратното изкупуване е начин за прехвърляне на средства от компаниите към акционерите подобно на дивидента. Обратното изкупуване според мен е по-изгодно и демократично:
- Всичките парични средства излизащи от дружеството стигат до акционерите без данъчно облагане.
- Всеки сам решава каква част от акциите си да преобразува в пари, какъв дивидент да си вземе.
- От дружеството излизат пари, но пазарната капитализация не коригира надолу с тяхната сума, както при изплащането на дивидент, а напротив те поддържат текущите цени
Разбирам че дразнят чуждите финансови игри, но на борсата всеки участва на собствен риск.
Докато не приемем чуждите печалби и собствените загуби без злоба и оправдания усещането за успех някак бяга.
+ дали пише в проспекта за варантите за какво се пускат? И трябва ли да пише?Last edited by petyob; 18.12.2023, 09:19.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнениеИмам предвид увеличението на капитала и връщането на парата под формата на междинен дивидент. И всичко това с цел Чичо да си увеличи %.
Догодина ще има още увеличения. Ще влязат още 30-тина млн. лв. Част от тях от дивидента
Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнениеи най-вече това дето съм го писал по-надолу - записване на акции от варантите на 4.13 и след 2 месеца обратно изкупуване на 6.10 при изгубен дивидент за 0.90. Дружеството губи много пари за сметка на спекулантите, между които е и Чичои той разпродава тези дни ..
Сделките по обратно изкупуване са обичайни тук и не може да се търси пряка връзка между двете събития. Доколкото целта на всяка компания би следвало да е благосъстоянието на акционерите и доколкото обратното изкупуване се извършва с насрещна страна също акционерите й (те взимат парите) не виждам къде е проблема. Всеки си решава ще ги вземе ли или не. Последващите оценки са излишни.
Обратното изкупуване е начин за прехвърляне на средства от компаниите към акционерите подобно на дивидента. Обратното изкупуване според мен е по-изгодно и демократично:
- Всичките парични средства излизащи от дружеството стигат до акционерите без данъчно облагане.
- Всеки сам решава каква част от акциите си да преобразува в пари, какъв дивидент да си вземе.
- От дружеството излизат пари, но пазарната капитализация не коригира надолу с тяхната сума, както при изплащането на дивидент, а напротив те поддържат текущите цени
Разбирам че дразнят чуждите финансови игри, но на борсата всеки участва на собствен риск.
Докато не приемем чуждите печалби и собствените загуби без злоба и оправдания усещането за успех някак бяга.
- 10 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
Да разбираме ли че от началото на годината си бил с 100х.лв. портфейл, а сега си със 200х.лв.?
- 5 Харесвания
Коментар
-
грешка, НЕ се заплаща от сеирджиите !! Заплаща се от дружеството или иначе казано дългосрочните инвеститориаз лично спечелих 100% и излязох да гледам сеира .. не ме е яд, че не спечелих повече, не съм лаком
+ странно ми е, ти си стар инвеститор, как може да казваш, че хора нямащи нищо общо дружеството може да заплащат за нещо - за голямото плюскане в случая
Да разбираме ли че от началото на годината си бил с 100х.лв. портфейл, а сега си със 200х.лв.?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
И всичко това го броиш за приключила игра???
Сеира се заплаща при всички обстоятелства от сеирджиите, дали като болка, че не са посмели да "слазат на тепиха" или пък са пропуснали да си купят билет за предния ред!!!
аз лично спечелих 100% и излязох да гледам сеира .. не ме е яд, че не спечелих повече, не съм лаком
+ странно ми е, ти си стар инвеститор, как може да казваш, че хора нямащи нищо общо с дружеството може да заплащат за нещо - за голямото плюскане в случаяLast edited by petyob; 17.12.2023, 12:54.
Коментар
-
и най-вече това дето съм го писал по-надолу - записване на акции от варантите на 4.13 и след 2 месеца обратно изкупуване на 6.10 при изгубен дивидент за 0.90. Дружеството губи много пари за сметка на спекулантите, между които е и Чичои той разпродава тези дни ..
И всичко това го броиш за приключила игра???
Сеира се заплаща при всички обстоятелства от сеирджиите, дали като болка, че не са посмели да "слазат на тепиха" или пък са пропуснали да си купят билет за предния ред!!!
- 1 like
Коментар
Коментар