Първоначално изпратено от BB50
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнениеСофарма продава акции, донев купува. Това сега как да го интерпретирам? Някой се е минал, ама кой?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
Водеща компания в световен мащаб била Софарма някога, така като те слушам наистина ме хваща яд как сме ги изпуснали вече завладяните американски и западноевропейски пазари. В Австралия и Япония също ли сме били водещи?
Даже в онази пропаднала и в повечето случаи невежа и некомпетентна социалистическа икономика имаше далеч по-добро управление в тази и някои други области, защото работеха хора, които все пак бяха се учили за това, което правят!???
- 12 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от maki Разгледай мнениеСофарма преди 20-25 години беше ФармацеВтична фирма. Водеща в производството на хуманни лекарства в няколко терапевтични групи в световен мащаб.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ето тук е заровено кучето, включително и за мажоритарите, че всички гледат на Софарма като на сергия или кинкалерия. Софарма преди 20-25 години беше ФармацеВтична фирма. Водеща в производството на хуманни лекарства в няколко терапевтични групи в световен мащаб. Фармацевтичният бизнес, генеричният също не прави изключение, процъфтява навсякъде. На никой не би дори му минала през главата мисълта производствени мощности на Байер - аспирина, Тева, Новартис, Лили...и кои и да са те - да ги разруши и да развие жилищно строителство. Абсурдно дори да си го помислят! Никой няма понятие, нито желание да разбере какво е това фармацевтичен бизнес, защо там са Гооолемите пари - повече от оръжейния и наркотиците дори, и защо когато разполагаш с водещи лекарствени продукти в света от чий ... се занимаваш с кокошкарски работи. Дребни душици - дребни амбицийки и животът им дребничък.....Last edited by maki; 23.06.2020, 10:49.
- 8 Харесвания
Коментар
-
Излишно спорите, не пишете грешно, но имате различна гледна точка. Да, тъпо е да се продава нещо на загуба, но в дадени случаи и спешна нужда от бърз кеш, ако няма алтернатива, прави се. А понеже не мисля тук да са закъсали за тези пари, че да прибягнат до тази стъпка, разбира се текат срокове, но ако не са мислили да предприемат обезсилване, всичко накрая е напълна безсмислена операция. Никой не е фатално ощетен, но си е загуба на време, а значи и пари.
А като цяло харесвам повече обратното изкупуване от дивидента, но да не се връщат тези акции на пазара. Също е и добър PR за компанията.Last edited by k.o.; 23.06.2020, 00:42.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
[QUOTE=mancev;n3617494]Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
1. Не знам как прецени с какво се занимавам, какъв опит имам, че дори и на тази база ме "съветваш" да започвам бизнес. Не страдаш от липса на самочувствие, признавам. Няма да влизам в излишни спорове.
2. Щом смяташ че да продаваш на загуба е добре за бизнеса, твое право. Ако бизнеса е твой, ти си носиш отговорността. Ако бизнеса е на някой друг, да му мислят шефовете ти с такова мислене.
3. Достатъчно ми беше как сравни търговията с акции с промоцията на сапуни в супермаркета. (поне да беше прах Изи). Щом моето е наивност, явно ти си здраво стъпил на земята инвеститор, гледащ обективно на нещата случващи се в компанията, а и не само... Хубава вечер...
2. Разбира се, че не е добре, но това е неизбежно и се знае от всеки един в хранителната верига на реалния бизнес!
3. Съжалявам, че не виждаш връзката между "сапуна", продаващ се за 2 лева и в някой ден същия се предлага за 90 ст. и неуспешните сделки. Идеята, а и фактите са че няма как една стока да бъда намалена с 60-70% без това да донесе загуби на някой по веригата. Защо ли, еми защото конкуренцията не позволява да се работи с огромни маржове. Съответно като видиш нещо с голяма отстъпка, то това е гаранция, че някой по веригата се е набутал с него и сега или трябва или да го изгори/ изхвърли и да вземе 0 лева, или да вземе все пак някакви пари, макар и на загуба. Ако ти си внесъл/ произвел 100 000 /сапуна/ и себестойноста им е 1 лев, ти би предпочел да ги изхвърлиш пред това да ги продадеш за 70 ст. и с тези пари да произведеш нов, по-добър и по-изгоден сапун. Да, на загуба си, но си спасяваш бизнеса! В противен случай, рано или късно ще се превърнеш в "гробище" на непродаваеме стоки и с 0 лева в касата!!!
Лека вечер и на теб!
Пътека се прави камък по камък!
- 1 like
Коментар
-
[QUOTE=15%;n3617486]Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Да, МанЦев, и аз, и всеки, който е в реалния бизнес прави така, уверявам те! За мен е невъзможно човек да прави само добри сделки /ти ако се имаш за такъв, те съветвам от все сърце да започнеш свой бизнес, ще убиеш всички в която и да било сфера!/. Та, когато човек/ компания се занимава с нещо, измежду успешните покупки се появяват и лоши попадения. Тогава тези попадения се разкарват на загуба, за да има ликвидност компанията и за да може да си осигури ресурс за нови, по-успешни сделки. По този начин си купуваш сапуни на промоция от хипермаркета. Трябва човек да е безобразно наивен, за да вярва че всяка стока се продава на печалба в реалния живот!
- 3 Харесвания
Коментар
-
[QUOTE=mancev;n3617480]Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари.
Ти в лично качество така ли правиш? Купуваш дадена акция, после я продаваш на загуба за да "влязат свежи пари" ? Че и се разбирало от само себе сиАйде малко по-сериозно.
Сетих се за един виц. Дете поискало пари от баща за си хляб. Той му подал 5 празни бутилки от бира, казал му да ги върне и с парите да купи хляб. След това казал: " Ако не бях аз, вие с майка ти гладни щяхте да умрете". Така де, и детето ще вземе "свежи пари" от бутилките.... Трябва човек да е безобразно наивен, за да вярва че всяка стока се продава на печалба в реалния живот!
Last edited by 15%; 22.06.2020, 23:42.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
[QUOTE=15%;n3617369]
Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари.
Ти в лично качество така ли правиш? Купуваш дадена акция, после я продаваш на загуба за да "влязат свежи пари" ? Че и се разбирало от само себе сиАйде малко по-сериозно.
Сетих се за един виц. Дете поискало пари от баща за си хляб. Той му подал 5 празни бутилки от бира, казал му да ги върне и с парите да купи хляб. След това казал: " Ако не бях аз, вие с майка ти гладни щяхте да умрете". Така де, и детето ще вземе "свежи пари" от бутилките...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
А като бонус може ли да се раздават?Last edited by 15%; 22.06.2020, 21:16.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Обявяваш, че всичко ти е ясно, прозрачно и пазарно и пак търсиш под вола теле. Ние като частни лица или компании може да си държим акциите и 100 години, но обратно изкупените или изгарят, или се продават в срок! Поради това в момента стои казус - дали да се обезсилят или да постъпи свеж кеш в Софарма! Ти за кой вариант си, защото аз нямам достачно познания, а и като акционер съм пристрастен. Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари. За акционерите, които не гледат дългосрчно или нямат доверие в управлението е обратното, тоест е по-добре да се обезсилят. И сега отново идиотския въпрос, който го дъвчем 100 г - ако Пешо е за обезсилване, а Гошо за продажба, кой според теб трябва да вземе решението?!?! Как да се угоди и на двамата и кой трябва да бъде "везната"?
П.П. Ако смяташ, че Донев прави голяма далавера с тези покупки и продажби, животът ти е осигурен. Той декларира всяка своя сделка - просто го копирай какво прави и ти ще си нба на далавера! Пак повтарям - всяка покупка или продажба на Софарма АД е в спреда и стои с дни!
П.П. А ако намекваш, че в момента Донев пазари евтино акции на Софарма за нейна сметка, то не забравяй, че преди да има право да търгува, цената бе 2,80 - 2,90!!! Да не говорим за малоумните пенсии, които продаваха на 2,50. Тоест, ако е искал да изкривява пазар, щеше да закара цената на 2 - 2,50 макс, да изкупи на пенсиите, да изкупи и на Софарма и да е на много по-голяма далавера.
А като бонус може ли да се раздават?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Всичко било пазарно и всеки можел да намаже, някой да го отрича това ?
Съгласен с това подчертаното, ама така и не ми отговори на зададения въпрос, може и някой друг който по отблизо следи акцията.
Смятам че съмненията ми са основателни, ако бъдат опровергани надлежно ще се извиня лично тук с главни букви и болднато.
Едни екселчета за поне 3-5г. с надеждни данни айде да не е на месечна, ма поне на 3месечна база със средни цени на изкупуване/продажби за софарма (хубаво е и за доверие и трейдинга) от една страна и на доневинвест от друга - ще са достатъчни да видим дали има корелации или не. Макар че той може и по други начини да търгува, ма нейсе, да се не задълбочаваме...
Съмнява ме да видя нещо такова де, то и средна цена на обратноизкупени и продадени май не е известна...
П.П. Ако смяташ, че Донев прави голяма далавера с тези покупки и продажби, животът ти е осигурен. Той декларира всяка своя сделка - просто го копирай какво прави и ти ще си нба на далавера! Пак повтарям - всяка покупка или продажба на Софарма АД е в спреда и стои с дни!
П.П. А ако намекваш, че в момента Донев пазари евтино акции на Софарма за нейна сметка, то не забравяй, че преди да има право да търгува, цената бе 2,80 - 2,90!!! Да не говорим за малоумните пенсии, които продаваха на 2,50. Тоест, ако е искал да изкривява пазар, щеше да закара цената на 2 - 2,50 макс, да изкупи на пенсиите, да изкупи и на Софарма и да е на много по-голяма далавера.Last edited by 15%; 22.06.2020, 19:39.Пътека се прави камък по камък!
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар