IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение

О.Д. иска да си инвестира бонуса, но не му се вдига цената и затова с другата ръка предоставя ликвидност. Най-добрия маркет-мейкър на пазара!!!
    Това е недомислица. Мисли ги нещата преди да ги напишеш, а не след това.

Коментар

• Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
      Софарма продава акции, донев купува. Това сега как да го интерпретирам? Някой се е минал, ама кой?
      О.Д. иска да си инвестира бонуса, но не му се вдига цената и затова с другата ръка предоставя ликвидност. Най-добрия маркет-мейкър на пазара!!!

Коментар

• Софарма продава акции, донев купува. Това сега как да го интерпретирам? Някой се е минал, ама кой?

Коментар

• Чичо Оги няма спирка.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Водеща компания в световен мащаб била Софарма някога, така като те слушам наистина ме хваща яд как сме ги изпуснали вече завладяните американски и западноевропейски пазари. В Австралия и Япония също ли сме били водещи?
            Табексът е първият в света регистриран лекарствен препарат против тютюнопушенето. Нивалинът е световно известен препарат от Америка до Япония против детски паралич и старчески деменции. Едно от най-големите постижения на българската наука. Метамизолът под наша разработка като аналгин е един от първите и най-успешните обезболяващи препарати. Карсил, трибестан, .....много са! А на някои един аспирин им беше достатъчен. Правеха се лицензни продукти като Низорала на Johson and Johnson и не само това също.... Фармахим респективно Софарма имаше представителства от Латинска Америка през цяла Африка и Азия включително до Япония и Австралия. До преди 20-на години имаше регистрации в десетки държави по цял свят, които не бяха подновени. На много пазари сме се конкурирали повече от успешно с всички водещи фирми и бяхме много преди Полша, Чехословакия ......от нашата черга. Фармахим имаше над 1 милиард износ от което 25% по тъй нареченото второ направление за твърда валута.Това на ония пари и обороти, когато билета за градския транспорт беше 6ст. , а най-скъпият футболист 100-150.000 марки или долара. Байер основно маркетираше своя аспирин по това време за който и ние имахме разрешение за производство и се изнасяше в Близкия изток. Мене също ме хваща яд като гледам какви неграмотни хора се опитват да ни манипулират тука. Затова и цялата ни борса е на това дередже..., не само Софарма. Примерно монофазните мотори на Елма Троян, на които се прикачаха водни помпи с името ВИДА, които ликвидира един друг Бил Гейтс, все още им казват ВИДА в Латинска Америка и Северна Африка, както ние казваме на копирните машини Ксерокс! С тази разлика, че нашите помпи ги няма от години...Прочетете малко преди да пишете Чукча...Писатель!
            Даже в онази пропаднала и в повечето случаи невежа и некомпетентна социалистическа икономика имаше далеч по-добро управление в тази и някои други области, защото работеха хора, които все пак бяха се учили за това, което правят!???

Коментар

• Първоначално изпратено от maki Разгледай мнение
              Софарма преди 20-25 години беше ФармацеВтична фирма. Водеща в производството на хуманни лекарства в няколко терапевтични групи в световен мащаб.
              Водеща компания в световен мащаб била Софарма някога, така като те слушам наистина ме хваща яд как сме ги изпуснали вече завладяните американски и западноевропейски пазари. В Австралия и Япония също ли сме били водещи?

Коментар

• Ето тук е заровено кучето, включително и за мажоритарите, че всички гледат на Софарма като на сергия или кинкалерия. Софарма преди 20-25 години беше ФармацеВтична фирма. Водеща в производството на хуманни лекарства в няколко терапевтични групи в световен мащаб. Фармацевтичният бизнес, генеричният също не прави изключение, процъфтява навсякъде. На никой не би дори му минала през главата мисълта производствени мощности на Байер - аспирина, Тева, Новартис, Лили...и кои и да са те - да ги разруши и да развие жилищно строителство. Абсурдно дори да си го помислят! Никой няма понятие, нито желание да разбере какво е това фармацевтичен бизнес, защо там са Гооолемите пари - повече от оръжейния и наркотиците дори, и защо когато разполагаш с водещи лекарствени продукти в света от чий ... се занимаваш с кокошкарски работи. Дребни душици - дребни амбицийки и животът им дребничък.....
                Last edited by maki; 23.06.2020, 10:49.

Коментар

• Излишно спорите, не пишете грешно, но имате различна гледна точка. Да, тъпо е да се продава нещо на загуба, но в дадени случаи и спешна нужда от бърз кеш, ако няма алтернатива, прави се. А понеже не мисля тук да са закъсали за тези пари, че да прибягнат до тази стъпка, разбира се текат срокове, но ако не са мислили да предприемат обезсилване, всичко накрая е напълна безсмислена операция. Никой не е фатално ощетен, но си е загуба на време, а значи и пари.

А като цяло харесвам повече обратното изкупуване от дивидента, но да не се връщат тези акции на пазара. Също е и добър PR за компанията.
                  Last edited by k.o.; 23.06.2020, 00:42.
                  Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• [QUOTE=mancev;n3617494]
                    Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

1. Не знам как прецени с какво се занимавам, какъв опит имам, че дори и на тази база ме "съветваш" да започвам бизнес. Не страдаш от липса на самочувствие, признавам. Няма да влизам в излишни спорове.
                    2. Щом смяташ че да продаваш на загуба е добре за бизнеса, твое право. Ако бизнеса е твой, ти си носиш отговорността. Ако бизнеса е на някой друг, да му мислят шефовете ти с такова мислене.
                    3. Достатъчно ми беше как сравни търговията с акции с промоцията на сапуни в супермаркета. (поне да беше прах Изи). Щом моето е наивност, явно ти си здраво стъпил на земята инвеститор, гледащ обективно на нещата случващи се в компанията, а и не само... Хубава вечер...
                    1. Нямам представа с какво се занимаваш и точно затова те посъветвах да започнеш свой бизнес, но ако вече го имаше, то съм убеден, че не би задавал подобни въпроси.
                    2. Разбира се, че не е добре, но това е неизбежно и се знае от всеки един в хранителната верига на реалния бизнес!
                    3. Съжалявам, че не виждаш връзката между "сапуна", продаващ се за 2 лева и в някой ден същия се предлага за 90 ст. и неуспешните сделки. Идеята, а и фактите са че няма как една стока да бъда намалена с 60-70% без това да донесе загуби на някой по веригата. Защо ли, еми защото конкуренцията не позволява да се работи с огромни маржове. Съответно като видиш нещо с голяма отстъпка, то това е гаранция, че някой по веригата се е набутал с него и сега или трябва или да го изгори/ изхвърли и да вземе 0 лева, или да вземе все пак някакви пари, макар и на загуба. Ако ти си внесъл/ произвел 100 000 /сапуна/ и себестойноста им е 1 лев, ти би предпочел да ги изхвърлиш пред това да ги продадеш за 70 ст. и с тези пари да произведеш нов, по-добър и по-изгоден сапун. Да, на загуба си, но си спасяваш бизнеса! В противен случай, рано или късно ще се превърнеш в "гробище" на непродаваеме стоки и с 0 лева в касата!!!

Лека вечер и на теб!
                    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• [QUOTE=15%;n3617486]
                      Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Да, МанЦев, и аз, и всеки, който е в реалния бизнес прави така, уверявам те! За мен е невъзможно човек да прави само добри сделки /ти ако се имаш за такъв, те съветвам от все сърце да започнеш свой бизнес, ще убиеш всички в която и да било сфера!/. Та, когато човек/ компания се занимава с нещо, измежду успешните покупки се появяват и лоши попадения. Тогава тези попадения се разкарват на загуба, за да има ликвидност компанията и за да може да си осигури ресурс за нови, по-успешни сделки. По този начин си купуваш сапуни на промоция от хипермаркета . Трябва човек да е безобразно наивен, за да вярва че всяка стока се продава на печалба в реалния живот!
                      Не знам как прецени с какво се занимавам, какъв опит имам, че дори и на тази база ме "съветваш" да започвам бизнес. Не страдаш от липса на самочувствие, признавам. Няма да влизам в излишни спорове. Щом смяташ че да продаваш на загуба е добре за бизнеса, твое право. Ако бизнеса е твой, ти си носиш отговорността. Ако бизнеса е на някой друг, да му мислят шефовете ти с такова мислене. Достатъчно ми беше как сравни търговията с акции с промоцията на сапуни в супермаркета. (поне да беше прах Изи). Щом моето е наивност, явно ти си здраво стъпил на земята инвеститор, гледащ обективно на нещата случващи се в компанията, а и не само... Хубава вечер...

Коментар

• [QUOTE=mancev;n3617480]
                        Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари.

Ти в лично качество така ли правиш? Купуваш дадена акция, после я продаваш на загуба за да "влязат свежи пари" ? Че и се разбирало от само себе си Айде малко по-сериозно.
                        Сетих се за един виц. Дете поискало пари от баща за си хляб. Той му подал 5 празни бутилки от бира, казал му да ги върне и с парите да купи хляб. След това казал: " Ако не бях аз, вие с майка ти гладни щяхте да умрете". Така де, и детето ще вземе "свежи пари" от бутилките...
                        Да, МанЦев, и аз, и всеки, който е в реалния бизнес прави така, уверявам те! За мен е невъзможно човек да прави само добри сделки /ти ако се имаш за такъв, те съветвам от все сърце да започнеш свой бизнес, ще убиеш всички в която и да било сфера!/. Та, когато човек/ компания се занимава с нещо, измежду успешните покупки се появяват и лоши попадения. Тогава тези попадения се разкарват на загуба, за да има ликвидност компанията и за да може да си осигури ресурс за нови, по-успешни сделки. По този начин си купуваш сапуни на промоция от хипермаркета . Трябва човек да е безобразно наивен, за да вярва че всяка стока се продава на печалба в реалния живот!
                        Last edited by 15%; 22.06.2020, 23:42.

Коментар

• [QUOTE=15%;n3617369]

Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари.

Ти в лично качество така ли правиш? Купуваш дадена акция, после я продаваш на загуба за да "влязат свежи пари" ? Че и се разбирало от само себе си Айде малко по-сериозно.
                          Сетих се за един виц. Дете поискало пари от баща за си хляб. Той му подал 5 празни бутилки от бира, казал му да ги върне и с парите да купи хляб. След това казал: " Ако не бях аз, вие с майка ти гладни щяхте да умрете". Така де, и детето ще вземе "свежи пари" от бутилките...

Коментар

• Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение

А като бонус може ли да се раздават?
                            Може, разбира се, ама тогава Макито ще надигне вой как се подаряват на некадърни служители. Как всичко е шуробаджанащина. Между другото, не го казвам да се заям с него, най-вероятно е прав и това е огромен проблем както за Сфарм, така и за огромната част от фирмите в Бг! Просто казвам, че няма угодия никога и за никого. Ама айде да не отваряме тази тема, че ще стигнем до НИХФИ и как през 2020 г. организацийка с бюджет милион пъти по-малък от конкурентите си можел да направи пробив в медицината. Имам приятел и той казва така - на един мъж му е позволено да бъде комунист / идеалист до 30-тата си годишнина. Дано всеки оттук, който вярва, че без пари се прави наука е под тази възраст
                            Last edited by 15%; 22.06.2020, 21:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Обявяваш, че всичко ти е ясно, прозрачно и пазарно и пак търсиш под вола теле. Ние като частни лица или компании може да си държим акциите и 100 години, но обратно изкупените или изгарят, или се продават в срок! Поради това в момента стои казус - дали да се обезсилят или да постъпи свеж кеш в Софарма! Ти за кой вариант си, защото аз нямам достачно познания, а и като акционер съм пристрастен. Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари. За акционерите, които не гледат дългосрчно или нямат доверие в управлението е обратното, тоест е по-добре да се обезсилят. И сега отново идиотския въпрос, който го дъвчем 100 г - ако Пешо е за обезсилване, а Гошо за продажба, кой според теб трябва да вземе решението?!?! Как да се угоди и на двамата и кой трябва да бъде "везната"?

П.П. Ако смяташ, че Донев прави голяма далавера с тези покупки и продажби, животът ти е осигурен. Той декларира всяка своя сделка - просто го копирай какво прави и ти ще си нба на далавера! Пак повтарям - всяка покупка или продажба на Софарма АД е в спреда и стои с дни!
                              П.П. А ако намекваш, че в момента Донев пазари евтино акции на Софарма за нейна сметка, то не забравяй, че преди да има право да търгува, цената бе 2,80 - 2,90!!! Да не говорим за малоумните пенсии, които продаваха на 2,50. Тоест, ако е искал да изкривява пазар, щеше да закара цената на 2 - 2,50 макс, да изкупи на пенсиите, да изкупи и на Софарма и да е на много по-голяма далавера.

А като бонус може ли да се раздават?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Всичко било пазарно и всеки можел да намаже, някой да го отрича това ?
                                Съгласен с това подчертаното, ама така и не ми отговори на зададения въпрос, може и някой друг който по отблизо следи акцията.
                                Смятам че съмненията ми са основателни, ако бъдат опровергани надлежно ще се извиня лично тук с главни букви и болднато.
                                Едни екселчета за поне 3-5г. с надеждни данни айде да не е на месечна, ма поне на 3месечна база със средни цени на изкупуване/продажби за софарма (хубаво е и за доверие и трейдинга) от една страна и на доневинвест от друга - ще са достатъчни да видим дали има корелации или не. Макар че той може и по други начини да търгува, ма нейсе, да се не задълбочаваме...
                                Съмнява ме да видя нещо такова де, то и средна цена на обратноизкупени и продадени май не е известна...
                                Обявяваш, че всичко ти е ясно, прозрачно и пазарно и пак търсиш под вола теле. Ние като частни лица или компании може да си държим акциите и 100 години, но обратно изкупените или изгарят, или се продават в срок! Поради това в момента стои казус - дали да се обезсилят или да постъпи свеж кеш в Софарма! Ти за кой вариант си, защото аз нямам достачно познания, а и като акционер съм пристрастен. Разбира се, че за компанията е по-добре да се продадат, дори на загуба и да постъпят свежи пари. За акционерите, които не гледат дългосрчно или нямат доверие в управлението е обратното, тоест е по-добре да се обезсилят. И сега отново идиотския въпрос, който го дъвчем 100 г - ако Пешо е за обезсилване, а Гошо за продажба, кой според теб трябва да вземе решението?!?! Как да се угоди и на двамата и кой трябва да бъде "везната"?

П.П. Ако смяташ, че Донев прави голяма далавера с тези покупки и продажби, животът ти е осигурен. Той декларира всяка своя сделка - просто го копирай какво прави и ти ще си нба на далавера! Пак повтарям - всяка покупка или продажба на Софарма АД е в спреда и стои с дни!
                                П.П. А ако намекваш, че в момента Донев пазари евтино акции на Софарма за нейна сметка, то не забравяй, че преди да има право да търгува, цената бе 2,80 - 2,90!!! Да не говорим за малоумните пенсии, които продаваха на 2,50. Тоест, ако е искал да изкривява пазар, щеше да закара цената на 2 - 2,50 макс, да изкупи на пенсиите, да изкупи и на Софарма и да е на много по-голяма далавера.
                                Last edited by 15%; 22.06.2020, 19:39.

Коментар

Working...
                                X