If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Приватов от години все лоши работи говори за Софарма, а компанията от месец на месец все по-могъща става ;-)
А, лошо не говоря, просто обръщам внимание на определени неща, за да не се препънат инвеститорите.
Иначе знам за хора, който януари 2008 мислеха, че от 9лв Софарма ще се качи на 12лв. То пък взе че стана обратното, та не не знам колко могъща е станала след като сега е на цена по-ниска и от тази, на която Грамърси са купили дела преди няколко години.
От три години 99% от продажбите на Софарма са в евро. Затова ръста отчетен през първото тримесечие е реален, курсовите разлики ще са минимални.
О.Д. миналата година спомена, че са минали в прайсване на цените в евро и за пазарите от СНГ, за да няма курсови разлики. Така приходи и разходи са в една валута. Това обаче беше преди година определено, не може да е от 3.
От доста време имаме щастието да получаваме само добри новини от тази фирма. Притежавайки акция няма как да не съм щастлив. Странно ми е, че това е може би единствената компания, която показва постоянство в добрата тендендиция, а отражение в капитализацията НЯМА!
Възхищения към г- н Донев и екип.
За много от нас такива примери за поведение са жизненоважни, защото нещо трябва да ни подтиква да се развиваме.
Е, как да няма? От 1.80лв преди 1 година, акцията сега е на 4.00лв. Това са си над 200% покачване.
Аз дори и на тази цена я намирам за добре прайсната акция. По някои параметри даже е скъпа. Ако погледнеш на база EV/Revenues, EV/EBITDA и евентуално P/BV, акцията си е напълно прайсната при нива съответно 1.2х, 8.9х и 2.0х.
Единствено P/E (май българските инвеститори главно това гледат) е 9.8х, но нека не забравяме, че това фирмата може да си го манипулира както си иска и не бих се осланял само на този показател.
Също така нека не се забравя, че тенденцията продажбите им между Q1 2009 и Q1 2010 да се увеличават с 30% (82% ръст продажбите в чужбина) се дължи на факта, че през първото тримесечие на годината разходите на фирмата бяха в евро (лева), а външните продажби бяха в долари. Отчетите на фирмата пък са в лева (евро). Та мисля, че до голяма степен огрномния ръст се дължи на курсови разлики. Вътрешния пазар е нараснал само с 2%, така че за 2010 очаквам стабилен ръст от около 10% най-много. Другите параметри няма много да се променят.
Положително е че фирмата успява да се справи с големите краткосрочни заеми. Преди година мислех, че те ще се окажат проблематични за по-нататъшното съществуване на фирмата. Сега краткосрочната задлъжнялост се е увеличила, но предполагам тези кредити от 105млн лева ще може да бъдат рефинансирани или поне отчасти погасени.
Наблюдавам еволюция във вижданията EquityPrivate.Това вече е реалистичен подход към компанията. Бих се съгласил с мнението ти, макар и да не го споделям напълно.
Нека да изчакаме отчета в края на месеца и да видим какви ще са курсовите разлики.
За мен големия скок на продажбите в чужбина се дължи на ниската база, от която се заочна. В началото на2009г Украйна и Русия бяха много силно засегнати от паниката на финансовите пазари с последващи обезценки на валутите им. Предполагам, че в този период продажбите на Софарма на тези пазари са билисилно понижени.
Предполагам, че навлизането на Софарма на новите за нея пазари - Сърбия, Турция, Естония и др, а също така Украйна и Русия ще продължи, като инвестициите нправени там ще дават резултати.
Относно цената на Софарма - при ръст на пазара в БГ, Софарма стартира първа в повишенията. След листванет във Варшава можеда се наблюдава по-друго държание в цената на акциите.
Това свръхпреживяно листване накъде си ... го калкулирате вече от година. Дори и чичо Скрудж не издържа, да калкулира едно и също толкова време.
От доста време имаме щастието да получаваме само добри новини от тази фирма. Притежавайки акция няма как да не съм щастлив. Странно ми е, че това е може би единствената компания, която показва постоянство в добрата тендендиция, а отражение в капитализацията НЯМА!
За много от нас такива примери за поведение са жизненоважни, защото нещо трябва да ни подтиква да се развиваме.
Е, как да няма? От 1.80лв преди 1 година, акцията сега е на 4.00лв. Това са си над 200% покачване.
Аз дори и на тази цена я намирам за добре прайсната акция. По някои параметри даже е скъпа. Ако погледнеш на база EV/Revenues, EV/EBITDA и евентуално P/BV, акцията си е напълно прайсната при нива съответно 1.2х, 8.9х и 2.0х.
Единствено P/E (май българските инвеститори главно това гледат) е 9.8х, но нека не забравяме, че това фирмата може да си го манипулира както си иска и не бих се осланял само на този показател.
Също така нека не се забравя, че тенденцията продажбите им между Q1 2009 и Q1 2010 да се увеличават с 30% (82% ръст продажбите в чужбина) се дължи на факта, че през първото тримесечие на годината разходите на фирмата бяха в евро (лева), а външните продажби бяха в долари. Отчетите на фирмата пък са в лева (евро). Та мисля, че до голяма степен огрномния ръст се дължи на курсови разлики. Вътрешния пазар е нараснал само с 2%, така че за 2010 очаквам стабилен ръст от около 10% най-много. Другите параметри няма много да се променят.
Положително е че фирмата успява да се справи с големите краткосрочни заеми. Преди година мислех, че те ще се окажат проблематични за по-нататъшното съществуване на фирмата. Сега краткосрочната задлъжнялост се е увеличила, но предполагам тези кредити от 105млн лева ще може да бъдат рефинансирани или поне отчасти погасени.
Наблюдавам еволюция във вижданията EquityPrivate.Това вече е реалистичен подход към компанията. Бих се съгласил с мнението ти, макар и да не го споделям напълно.
Нека да изчакаме отчета в края на месеца и да видим какви ще са курсовите разлики.
За мен големия скок на продажбите в чужбина се дължи на ниската база, от която се заочна. В началото на2009г Украйна и Русия бяха много силно засегнати от паниката на финансовите пазари с последващи обезценки на валутите им. Предполагам, че в този период продажбите на Софарма на тези пазари са билисилно понижени.
Предполагам, че навлизането на Софарма на новите за нея пазари - Сърбия, Турция, Естония и др, а също така Украйна и Русия ще продължи, като инвестициите нправени там ще дават резултати.
Относно цената на Софарма - при ръст на пазара в БГ, Софарма стартира първа в повишенията. След листванет във Варшава можеда се наблюдава по-друго държание в цената на акциите.
Българската фармацевтична компания "Софарма" е изразила желание да се търгува на Варшавската фондова борса (ВФБ). Листването й ще стане със сигурност след около месец. Това каза Роберт Квиатковски, отговарящ за международното сътрудничество във ВФБ, по време на представянето на споразумение между Полския централен депозитар и Уникредит Булбанк.
По думите му процентът, който "Софарма" ще предложи на Варшавската борса, е достатъчен, за да бъде забелязана на този пазар, като вероятно ще привлече интереса на полските пенсионни фондове и институционалните инвеститори. Квиатковски допълни, че интерес за инвеститорите биха представлявали и компании в областта на земеделието, а 2-3 български финансови институции също са проучвали възможността да се листнат на Варшавската борса.
Фирма като "Софарма" ще предизвика голям интерес от страна на инвеститорите на полската борса, тъй като фармацевтичният сектор не е широко застъпен там, обясни Михаил Славов, директор "Пазари" в Уникредит Булбанк. Той допълни, че интерес към листване в Полша са проявили и от "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт". До месец и половина ще се проведе среща с българския Централен депозитар. Основната тема ще е евентуалното му присъединяване към IPO партньорите на Варшавската борса.
Според Славов най-рано през есента може да има някакви признаци за раздвижване на българския фондов пазар, и то ако се усвояват нормално парите от ЕС и правителството регулира правилно институциите си.
Коментар