IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Смарт Органик

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

Те 50% растеж ли имат и как са откъм прогнозите към ИПО-то? Как се свива печалбата при растящи продажби? Шелли очакват удвояване на юзърите, което трябва да си голям оптимист. Хайп

Не знам кои са тези "те"? Ако са смарта, предполагам знаеш за забавата на новият завод и цените на какаото, които ги спънаха сериозно миналата година. Шели съм ги продал отдавна и тях не ги следя вече. Много ми е сложно там....
    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

По принцип винаги съм се възхищавал комбинацията устрдие+компетенстност която виждам в теб, обаче мисля че не обръщаш достатъчно внимание на факта, че на борсата се търгува бъдеще и по-точно очаквания за бъдеще. Поиграй си малко с калкулатора за да видиш силата на растежа. Като примери - 30% растеж дава 16 пъти за 10 години, 50% дава 60 пъти а 100% растеж дава 1000 пъти за 10 години. Та при растежните, фактора не е цена/продажби или П/Е. Там инвеститорите разчитат на растежа за да постигнат високата възвръщаемост. В този смисъл на мен растежа ми изглежда доста вероятен, като основно предимство за мен е че този растеж остава траен. При Шели за да ти вземат втори път парите трябва или нов продукт или нов пазар, докато тук всеки нов клиент остава траен ако хареса продуктите. Аз например пробвах, одобрих и сега в шкафа винаги има от техните продукти. Тоест снасям ежеседмично Това разбира се са само разсъждения върху малка част от цялото, което предствлява всяка една компания и нищо не значи...
      Те 50% растеж ли имат и как са откъм прогнозите към ИПО-то? Как се свива печалбата при растящи продажби? Шелли очакват удвояване на юзърите, което трябва да си голям оптимист. Хайп

destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Остави патриотизма настрана и ми обясни защо при падащи маржове и само 3.2 милиона печалба за Q1 капитализацията е над 380 милиона. Колко компании за храни можеш да намериш на 4х продажби?
        По принцип винаги съм се възхищавал комбинацията устрдие+компетенстност която виждам в теб, обаче мисля че не обръщаш достатъчно внимание на факта, че на борсата се търгува бъдеще и по-точно очаквания за бъдеще. Поиграй си малко с калкулатора за да видиш силата на растежа. Като примери - 30% растеж дава 16 пъти за 10 години, 50% дава 60 пъти а 100% растеж дава 1000 пъти за 10 години. Та при растежните, фактора не е цена/продажби или П/Е. Там инвеститорите разчитат на растежа за да постигнат високата възвръщаемост. В този смисъл на мен растежа ми изглежда доста вероятен, като основно предимство за мен е че този растеж остава траен. При Шели за да ти вземат втори път парите трябва или нов продукт или нов пазар, докато тук всеки нов клиент остава траен ако хареса продуктите. Аз например пробвах, одобрих и сега в шкафа винаги има от техните продукти. Тоест снасям ежеседмично Това разбира се са само разсъждения върху малка част от цялото, което предствлява всяка една компания и нищо не значи...
        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Остави патриотизма настрана и ми обясни защо при падащи маржове и само 3.2 милиона печалба за Q1 капитализацията е над 380 милиона. Колко компании за храни можеш да намериш на 4х продажби?
          Както и колегата преди мен е отбелязъл има големи очаквания за приходите и печалбата на компанията в следващите няколко години и моментната цена е натоварена с тези очаквания. Дали е висока, да според мен порастна малко повече. И да, аз също имах колебания дали да изляза от позицията било то изцяло или частично и да се върна на по-късен етап при по-ниска и справедлива оценка, ама се връщам към основата, че момента цена отразява настроенито, а всъщност важен е фундамента, който пък не се е влошил, а деже се подобрява. Така че се отказах от тези си мисли!

Коментар

Приходи които дружеството е прогнозирано за тази година са 130М с 27М EBITDA и растат до 256М и 54М EBITDA през 2028. Новият завод в който са инвестирали последните 2-3 години ще пусне всички линии до Q3. При пълен капацитет на новия завод могат да продават до 300М на година. Да гледаш само миналото дава непълна картина.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Колега, през много грешна призма ги пречупвате нещата! Това че Вие и хората около Вас не сте ползватели на даден продукт или услуга, не означава, че никой не ги ползва. Едните са направили 200млн. другите 100млн. приходи миналата година. Не принизявайте успехите на компаниите! Дали нишите са малки или големи, радвайте се че има български компании, които успяват да се преборят на пазарен принцип с другите участници на съответните пазари.

.... А за конкурентните предимства на Шелли, заповядайте в тяхната тема, за да не натоварваме участниците в тази тема.
              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

Колко жичкаджии фенове да има? Не познавам нито един човек с техен продукт. Точно както във Фантастико не съм виждал някой да си купува рообар. Имам чувството, че Шелли и Смарт Органик много си приличат по това, че имат някаква малка ниша в Германия и много хайп на борсата
                Колега, през много грешна призма ги пречупвате нещата! Това че Вие и хората около Вас не сте ползватели на даден продукт или услуга, не означава, че никой не ги ползва. Едните са направили 200млн. другите 100млн. приходи миналата година. Не принизявайте успехите на компаниите! Дали нишите са малки или големи, радвайте се че има български компании, които успяват да се преборят на пазарен принцип с другите участници на съответните пазари.

.... А за конкурентните предимства на Шелли, заповядайте в тяхната тема, за да не натоварваме участниците в тази тема.

Коментар

Колко жичкаджии фенове да има? Не познавам нито един човек с техен продукт. Точно както във Фантастико не съм виждал някой да си купува рообар. Имам чувството, че Шелли и Смарт Органик много си приличат по това, че имат някаква малка ниша в Германия и много хайп на борсата
                  Тези не ги имам. От доста време насам си мисля, че има прекалено голям хайп около тях. Фрий флоута е прекалено малък и ако гледаш показателите са надценени. Ноооо всички сурови барчета в Лидл от техните марки се правят от тях.

Коментар

Сигурно си прав, успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Прилична цена + Добро качество + липса на китайски облак + жичкаджии фенове + липса на дълг и добър марж + приличен съпорт и голяма помагаща общност + дуетът Кирш и Митко+ ...... Явно тези 420(до тази сутрин) шведи са видели нещо, което ти убягва

Коментар

Някой най-после да ми каже какво му е конкурентното предимство на Шелито
                        Прилична цена + Добро качество + липса на китайски облак + жичкаджии фенове + липса на дълг и добър марж + приличен съпорт и голяма помагаща общност + дуетът Кирш и Митко+ ...... Явно тези 420(до тази сутрин) шведи са видели нещо, което ти убягва
                        Last edited by tony1975; 21.05.2025, 17:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

Чудя се дали да не продам малко и да ги сложа в Шелли. Но пък позицията ми е само 11% от БФБ портфейла, а Шелито ще стане над 80%. Тук като че ли акцията наближи разумния си лимит за годината. От друга страна пазарът изглежда ще стане неразумен в идните месеци...
                          Някой най-после да ми каже какво му е конкурентното предимство на Шелито

Коментар

Чудя се дали да не продам малко и да ги сложа в Шелли. Но пък позицията ми е само 11% от БФБ портфейла, а Шелито ще стане над 80%. Тук като че ли акцията наближи разумния си лимит за годината. От друга страна пазарът изглежда ще стане неразумен в идните месеци...
                            Жена ми почти всичките продаде.
                            И даде рамо на Груев

Коментар

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Нека не забравяме и +50% от началото на годината, все пак

Коментар

Working...
                                X