IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алкомет АД (ALCM / ALUM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от xkm
    Смърфиета , много ти благодаря за подробното разяснение .Но аз съм от близо три години в играта и тези неща са ми ясни . Помислих , че съм пропуснал нещо във връзка с емисионната стойност и се притесних , че трябва да удвоя сумата , за да участвувам в увеличението . Щях да го направя . Алкомет ми допада . Благодаря още веднъж , макар че понякога който много обяснява -обижда :-)))))
    Извинявай xkm, ако съм те обидила - нямах такива намерения !!!
    Всъщност многото обяснения бяха не за теб, а за Longin и това е видно съвсем ясно от постинга ми !!!


    И вече взе да ми става ясно защо няма жени в този форум - тука всички са пичове, с голям опит на БФБ, нежни души и лесно нараними...

    Е, това беше последно от мен...

    Коментар


    • Смърфиета , много ти благодаря за подробното разяснение .Но аз съм от близо три години в играта и тези неща са ми ясни . Помислих , че съм пропуснал нещо във връзка с емисионната стойност и се притесних , че трябва да удвоя сумата , за да участвувам в увеличението . Щях да го направя . Алкомет ми допада . Благодаря още веднъж , макар че понякога който много обяснява -обижда :-)))))

      Коментар


      • Но ще се радвам твоята да е вярна

        Коментар


        • Аз изхождам от предположението , че са се притежавали акции с право за увеличението.

          Коментар


          • карлсон, в твоята оценка не вземаш под внимание овентуалните цени на правата, моята прогноза за след увеличението - 6 лева

            Коментар


            • който все още ке чуди защо алум работи на загуба, нека погледна паричните потоци от оперативна дейност и да не се заблуждава със загубата от валутна преоценка.

              Коментар


              • Моята прогноза е 4 до 4.5 лв

                Коментар


                • Аз също мисля , че на са увеличавали капитала.
                  А по колко смятата , че ще вървят акциите след увеличението на капитала?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Longin
                    Smarfieta, please, bi mi dala savet?

                    imam nekakvi ALUM akcii ostanali ot Massovata Privatizacia no ne sa mi vkarani v COBOS-a - kato gi vkaram do 2 sedmici kakvo shte stane - shte polu4a i prava kum tiah li ? avtomati4no ?

                    tia prava posle kakvo gi pravia ? dosega imalo li e uveli4enie na kapitala n ALUM za poslednite 5-6 godini ?
                    На 7.X.2005 ще има Извънредно ОСА на ALUM. На него ще гласуват решение за увеличение на капитала. Ако приемат решението, всички лица, които към 21.X.2005 притежават акции на ALUM ще имат право да участват в увеличението на капитала. Няма значение кога и как точно са придобити тези акции - от масовата приватизация или с КОБОС. Тези акции може да не си ги вкарваш въобще в КОБОСа и пак да участваш в увеличението на капитала. Та значи на 22 Октомври Централния депозитар засича по книгата на акционерите на ALUM кои лица притежават акции и им открива сметки за права.

                    От тук нататък имаш 2 варианта:

                    Вариант 1. Участваш в увеличението на капитала.

                    Ако например имаш 100 акции, получаваш 100 права, срещу които можеш да запишеш още 300 акции на цена 1 лев. В определен срок трябва да преведеш тези 300 лв по набирателната банкова сметка на ALUM. Вносната бележка носиш на брокера ти и попълваш някакво заявление. От там нататък брокера прави каквото трябва.

                    Ако искаш може да запишеш по-малък брой акции, например 150 и другите 50 права да ги продадеш.

                    Вариант 2. Продаваш правата

                    Има определен период, през който можеш да продадеш правата си през КОБОСа (ако през това време не си продадеш правата - губиш ги!!!). През този период ще потърсиш в КОБОСа в Емисии - R1ALUM, R2ALUM или нещо от сорта. Би трябвало да се вижда броят на правата ти. Ако ги няма - обади се на брокера ти и го помоли да ти ги напише в КОБОСа. Правата се продават както обикновенните акции...

                    Важно е да внимаваш да не пропуснеш сроковете !!! :-)

                    Колкото до последния въпрос - не можах да немря инфо ALUM някога да са увеличавали капитала...

                    Коментар


                    • Smarfieta, please, bi mi dala savet?

                      imam nekakvi ALUM akcii ostanali ot Massovata Privatizacia no ne sa mi vkarani v COBOS-a - kato gi vkaram do 2 sedmici kakvo shte stane - shte polu4a i prava kum tiah li ? avtomati4no ?

                      tia prava posle kakvo gi pravia ? dosega imalo li e uveli4enie na kapitala n ALUM za poslednite 5-6 godini ?

                      sorry za latiniza
                      "the trend is your friend until the end..."

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от xkm
                        Смърфиета , БЛАГОДАРЯ . И аз се бях панирал . От "твоя" материал е ясно , че емисионната стойност ще бъде един лев .
                        xkm, никой не може да те кара насила да участваш в увеличението на капитала. Ако си продадеш акциите до две седмици след ОСА няма да имаш право да участваш в увеличението на капитала. Ако задържиш акциите и не искаш да запишеш от новите, може да си продадеш правата чрез КОБОС-а в указания срок. Ако искаш даже може и да не ги продадеш - ще ги загубиш автоматично. Варианти много...

                        А пък ти сам си направи сметка кое е най-добро за тебе ;-)

                        Коментар


                        • Смърфиета , БЛАГОДАРЯ . И аз се бях панирал . От "твоя" материал е ясно , че емисионната стойност ще бъде един лев .

                          Коментар


                          • Това къде го видя:
                            Първоначално изпратено от agent1113
                            Емисионна стойност на увеличението 2 лева ?? Я бегай бе
                            Точно сега не ми се иска да бегам от ALUM :-P :-P :-P

                            ----------------------------------

                            Алкомет АД, Шумен, свиква извънредно общо събрание на акционерите на 7.Х.2005 г. Ще се гласува увеличение на капитала
                            Съветът на директорите на "Алкомет" - АД, Шумен, на основание чл. 223 ТЗ свиква извънредно общо събрание на акционерите на "Алкомет" - АД, на 7.Х.2005 г. в 14 ч. на адреса на управление на дружеството - Шумен, Втора индустриална зона, административна сграда, при следния дневен ред:

                            1. Одобряване на предложението на съвета на директорите за вземане на решение от общото събрание на акционерите за ефективно увеличаване капитала на дружеството от 4 488 482 лв. на 17 953 928 лв. чрез издаване и предлагане на нови 13 465 446 акции при условия, съобразени с изискванията на чл. 112а ЗППЦК; проект за решение - ОС одобрява предложението на съвета на директорите и увеличава капитала на "Алкомет" - АД, от 4 488 482 лв. на 17 953 928 лв. чрез емитиране на нови 13 465 446 обикновени, поименни безналични акции с номинал 1 лв. по реда на чл. 192 и сл. ТЗ във връзка с чл. 112а и 112б ЗППЦК при следните условия:

                            1.1. Планирано използване на набрания чрез емисията капитал. В резултат от увеличението на капитала на "Алкомет" - АД, се предвижда да постъпят 13 465 446 лв. Постъпилите средства ще се използват за погасяване на дългосрочни задължения към свързани и несвързани с дружеството местни и чуждестранни юридически лица.
                            1.2. Рискове за лицата, придобили акции на дружеството. С оглед стабилно подобряващите се финансови и производствени показатели на дружеството през последните години започна осъществяването на мащабна инвестиционна кампания в дружеството. Това заедно с непрекъснато увеличаващите се обеми на производството доведе до необходимостта от привличане на външни финансови ресурси както от търговски банки, така и от акционери в дружеството и свързани с тях лица, за което бяха вземани съответните решения по реда на чл. 114 ЗППЦК. Поради необходимостта от обслужването на привлечените ресурси, както и поради непрекъснато увеличаващите се нужди от оборотни средства с оглед увеличението на продажбите през тази година дружеството започва да изпитва недостиг на налични средства. По тази причина се представя предложението за осъществяване на увеличение на капитала на дружеството, което увеличение да бъде насочено за погасяване на дългосрочните задължения, с което значително ще бъде облекчено управлението на финансовите потоци на дружеството. При успешно осъществяване на това предложение финансовият риск за акционерите ще бъде минимален поради подобряване на финансовите показатели и стабилност на дружеството. Поради факта, че по-голямата част от задълженията на дружеството са в щатски долари, съществува валутен риск от покачване на съотношението щатски долар - евро, респ. лев - щатски долар, за периода на осъществяване на предложението.
                            1.3. Обща информация и перспективи пред дружеството за текущата финансова година. През текущата финансова година се предвижда да се осъществи финансова стабилизация на дружеството, като се погаси голяма част от дългосрочните лихвоносни задължения, с което ще се облекчи управлението на финансовите потоци на дружеството и освободеният паричен ресурс ще бъде насочен към увеличаването на обемите на производство, с което ще бъдат рязко подобрени финансовите показатели на дружеството в края на годината. В процес на завършване е мащабната инвестиционна програма в дружеството за над 30 000 000 евро, осъществена през последните 2 - 3 години, с което значително са подобрени ефективността и рентабилността на производството, намалени са производствените загуби, намалена е енергоемкостта и са увеличени производствените капацитети, като рязко е подобрено качеството на продуктите. През последните две години капацитетът на производствените мощности се увеличи с 20 %, като приходите от продажби през тази година се очаква да нараснат с 20 % спрямо предходната година. Производителността се очаква да нарасне с 5 %, като оперативната печалба на дружеството ще се увеличи с 50 % спрямо предходната година, а спрямо 2003 г. - двойно.
                            1.4. Размер на заявения за набиране капитал и допустими отклонения, при които подписката се счита за успешна. Капиталът на "Алкомет" - АД, е разпределен в 4 488 482 акции, всяка с номинална стойност по 1 лв. Заявеният за набиране капитал е в размер 13 465 446 лв. чрез издаване на 13 465 446 акции с емисионна стойност, равна на номиналната стойност, 1 лв. всяка. Подписката ще се счита за успешна при записване на пълния брой издавани акции (13 465 446 бр.), или най-малко на 90 % от издаваните акции, или 12 118 901 бр. акции. Капиталът ще бъде увеличен само с размера на записаните и напълно изплатени акции. След увеличението капиталът на дружеството ще е в размер 17 953 928 лв., разпределен в 17 953 928 акции, всяка с номинална стойност 1 лв.
                            1.5. Права, които дават акциите от новата емисия. Издаваните акции са с права, идентични на съществуващите акции - обикновени, поименни и безналични, като всяка от тях дава право на глас, на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с дела от капитала, който представляват.
                            1.6. Съотношение между издаваните права по § 1, т. 3 ЗППЦК и една нова акция. Всяка настояща акция дава едно право, срещу което могат да бъдат записани 3 нови акции. Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото събрание за увеличаване на капитала. На следващия работен ден "Централен депозитар" - АД, открива сметки за права на тези лица въз основа на книгата на акционерите.
                            1.7. Начален и краен срок, условия и ред за прехвърляне на правата. Начален срок за прехвърляне на правата е първият работен ден, следващ изтичането на 7 дни от деня на обнародването на съобщението за публичното предлагане в "Държавен вестник" и в един централен ежедневник. Краен срок за прехвърляне на правата е първият работен ден, следващ 14 дни от началото на срока за прехвърлянето на правата. Съгласно правилника на "Българска фондова борса - София" - АД ("БФБ - София" - АД), последната дата за търговия с права на борсата е два работни дни преди крайния срок. Прехвърлянето на права посредством тяхната покупко-продажба (търговия с права) съгласно чл. 112б, ал. 6 и сл. ЗППЦК се извършва на неофициалния пазар на "БФБ - София" - АД, независимо от пазара, на който са регистрирани акциите на дружеството емитент чрез подаване на поръчка за продажба до съответния инвестиционен посредник (ИП), при когото са разкрити сметки за права на съответните клиенти, съответно чрез поръчка за покупка до ИП, член на борсата. За придобиването на права по други способи се прилагат разпоредбите на правилника на "Централен депозитар" - АД. Акционерите, които не желаят да участват в увеличението на капитала, както и всички други притежатели на права имат право да продават правата си по посочения ред до края на борсовата сесия в последния ден за търговия с права, съответно да се разпоредят с тях по други способи до последния ден за прехвърляне на правата, но не по-късно от предвиденото в правилника на "Централен депозитар" - АД. На петия работен ден след крайния срок за прехвърляне на правата "Алкомет" - АД, чрез "Първа финансова брокерска къща" - ООД, София, предлага за продажба при условията на явен аукцион тези права, срещу които не са записани акции от новата емисия до крайния срок за прехвърляне на правата. "Алкомет" - АД, ще разпредели сумата, получена от продажбата на неупражнените права, намалена с разходите по продажбата, съразмерно между техните притежатели. Сумите, получени от продажбата на правата, се превеждат по специална сметка, открита от "Централен депозитар" - АД, и не могат да се ползват до вписване на увеличението на капитала в търговския регистър. Разпределянето на сумите, получени от продажбата на правата, както в срока за тяхното прехвърляне, така и при аукциона, се извършва със съдействието на "Централен депозитар" - АД, при условията и по реда на неговия правилник. В началото на всеки работен ден по време на подписката "Централен депозитар" - АД, публично оповестява информация за упражнените до края на предходния работен ден права. Лицата, придобили права при продажбата чрез явен аукцион, могат да запишат съответния брой акции до изтичане на крайния срок за записване.
                            1.8. Начален и краен срок, условия и ред за записване на акции от новата емисия от притежателя на правата, както и емисионната стойност на акциите от новата емисия. Началният срок за записване на акциите е първият работен ден, следващ изтичането на 7 дни от деня на обнародването на съобщението за публичното предлагане в "Държавен вестник" и в един централен ежедневник. Крайният срок за записване на акциите е първият работен ден, следващ 15 работни дни от деня, в който изтича срокът за прехвърляне на правата. Не се допуска записване преди обявения начален срок и след обявения краен срок за записване. Лицата, получили права по лични сметки, заявяват прехвърлянето на правата при лицензиран инвестиционен посредник. Лицата, притежаващи акции с права, както и всички лица, придобили права в срока за тяхното прехвърляне, могат да запишат срещу тях съответния брой акции до изтичането на срока за прехвърляне на правата, определен съгласно т. 1.7. Неупражнените в този срок права ще бъдат продадени служебно на явен аукцион. Лицата, придобили права при продажбата на явен аукцион, могат да запишат срещу тях съответния брой акции до изтичането на крайния срок за записване на акциите. Акциите се записват чрез подаване на писмени заявки до лицензирания инвестиционен посредник, при който се водят клиентските сметки за притежаваните от тях права съгласно действащите процедури на "Централен депозитар" - АД. Физическите лица подават заявките лично или от упълномощено от тях лице, а юридическите лица - чрез законните си представители или от упълномощено от тях лице. Упълномощаването става чрез изрично нотариално заверено пълномощно. Акциите могат да бъдат записани и чрез дистанционен способ чрез "Централен депозитар" - АД, и неговите членове, като в този случай необходимите документи следва да бъдат представени и подписани не по-късно от крайния срок за записване на акциите от увеличението на капитала. Записването на акции се счита за действително само от лица, притежаващи права да запишат акции до размера на притежаваните от тях права, и е внесена цялата емисионна стойност при условията и в срока, определени в тази покана. При частично заплащане на емисионната стойност за записани се счита броят акции, за който тя е изплатена изцяло.
                            1.9. Инвестиционен посредник, който ще обслужва увеличението на капитала. Увеличението на капитала ще се обслужва от "Първа финансова брокерска къща" - ООД, със седалище и адрес на управление: София, ул. Любен Каравелов 4, уеб адрес: www.ffbh.bg; e-mail: ffbh@ffbh.bg, телефон: 02/987 7296, факс: 02/986 3405.
                            1.10. Условия за извършване на вноските срещу записаните акции, включително наименование, седалище и адрес на управление на банката по чл. 89 ЗППЦК, в която е открита специалната сметка за внасяне на сумите, седалище и адрес на нейните клонове. Заплащането на емисионната стойност на акциите се извършва чрез внасянето на съответната сума по специална набирателна сметка на "Алкомет" - АД, в "BNP Paribas (Bulgaria)" - EAD (БНП Париба (България) - ЕАД, София), която ще бъде посочена в съобщението по чл. 93, ал. 1 ЗППЦК за начало на публичното предлагане. Внесената сума трябва да бъде заверена по набирателната сметка най-късно до крайния срок за записване на акциите. Платежното нареждане, съответно вносната бележка, трябва да съдържа трите имена, ЕГН/БУЛСТАТ на лицето, броя записвани акции и общия размер на вноската. Седалище и адрес на управление на BNP Paribas (Bulgaria): 1000 София, бул. Цар Освободител 2, п.к. 11. Допълнителна информация за банката може да се получи на факс: 02/9218 695, на тел.: 02/9218 640, или на уеб адрес: www.bnpparibas.com.
                            1.11. Ред, който се прилага, ако всички акции от емисията бъдат записани преди крайния срок на подписката. Ред, който се прилага, ако до крайния срок на подписката не бъдат записани всички акции от емисията. Ако всички акции бъдат записани преди крайния срок на подписката, "Алкомет" - АД, обявява края на подписката, уведомява заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на Комисията за финансов надзор (КФН), в срок 3 дни и предприема действия по вписване на увеличението на капитала в търговския регистър, вписване на емисията в регистъра, воден от КФН, в "Централен депозитар" - АД, и регистрира акциите за търговия на "Българска фондова борса - София" - АД. Ако до крайния срок на подписката не бъде записана цялата емисия, но бъдат записани и платени над 12 118 901 акции, капиталът се увеличава до размера на записаните и платени акции, като се извършват изброените уведомления и регистрации.
                            1.12. Ред и срок за връщане на набраните суми заедно с начислените от банката по чл. 89 ЗППЦК лихви при неуспешно приключила подписка или ако увеличението на капитала не бъде вписано в търговския регистър.
                            Ако подписката приключи неуспешно, т.е. са записани по-малко от 12 118 901 акции, в срок 3 дни от изтичането на крайния срок на подписката "Алкомет" - АД, публикува съобщение за това в един централен ежедневник - в. "Пари", и уведомява заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на КФН. Дружеството обявява на мястото на подписката условията и реда за връщане на набраните суми. Внесените суми заедно с начислената от банката лихва се възстановяват от BNP Paribas (Bulgaria) на лицата, записали акции чрез централното управление и клоновата мрежа в страната в срок 30 дни от публикуване на съобщението по тази точка чрез превод по посочена от лицата банкова сметка или в брой от клоновете и офисите на банката, където са внесени сумите. Сумите се възстановяват по списък, изготвен от банката на лицата, които са записали и платили акции от увеличението на капитала. В случай че увеличението на капитала не бъде вписано в търговския регистър, "Алкомет" - АД, уведомява най-късно до края на следващия работен ден, следващ влизането в сила на съдебното решение за отказ, КФН, "БФБ - София" - АД, и "Централен депозитар" - АД, и публикува в тридневен срок в посочения ежедневник съобщение, като сумите се възстановяват по посочения ред.
                            1.13. Условия, ред и срокове за получаване на удостоверителните документи за направените вноски, включително на удостоверителните документи за издадените акции чрез инвестиционния посредник, към който са открити клиентските подсметки за акциите. След регистриране на акциите от увеличението на капитала в "Централен депозитар" - АД, последният издава депозитарни разписки на акционерите, записали тези акции. Депозитарните разписки могат да бъдат получени от лицата лично или чрез изрично нотариално заверено пълномощно от лицензирания инвестиционен посредник, при който лицето е записало акциите от увеличението на капитала и по чиито клиентски подсметки се водят акциите. Депозитарните разписки могат да бъдат получени най-рано три дни от тяхното издаване, като получаването им е безсрочно. След регистриране на емисията в "Централен депозитар" - АД, акциите могат да бъдат свободно търгувани чрез "БФБ - София" - АД.

                            Коментар


                            • Емисионна стойност на увеличението 2 лева ?? Я бегай бе

                              Коментар


                              • OK, благодаря :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X