Напълно съм съгласен с дигностика...това дружество е много хубаво, ама не на тази цена...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Алкомет АД (ALCM / ALUM)
Collapse
X
-
Добре е при показване на изчислени коефициенти да се прилагат и неособено благоприятните.
Счетоводна стойност B 3.74
P/B при цена от 12 лв. 3,21 (колко други добри позиции има при много по-нисък коефициент)
P/E 38.3, т.е. при такава печалба при равни други условия инвестицията се възвръща за 38 години
E/P в процент 2,61%, т.е. прословутата и възхвалявана печалба от 2006 г. носи потенциална доходност не повече от 2,61% на 1 лв., вложен за закупуване на акции към момента. Дори и двойто да се увеличи печалбата за 2007 г. - пак ще бъде около 5%;
оперативна рентабилност 2,62%;
p/b x p/e = 122,8 (при приемливо равнище за консервативен инвеститор 30)
Или, дружеството е много добро. И най-доброто дружество обаче, не си струва да се купува при прекалено висока цена. Има прекалено оптимистични очаквания, заложени в цената. Дори и да се задържи, очаквам просто доста време на изчаквания, преди нови повишения.
Тъй като в тази тема има много чувствителни на "лоши мнения", съветвам чувствителните да си представят каквато искат печалба за 2007 г. и да преизчислят коефициентите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтенлиПървоначално изпратено от ngeorgievспоред финансовия отчет миналата година нетната печалба е с знал "-" т.е имат загуба. Брутната печалба е била добра от 12 мил лева
Коментар
-
Първоначално изпратено от ngeorgievспоред финансовия отчет миналата година нетната печалба е с знал "-" т.е имат загуба. Брутната печалба е била добра от 12 мил лева
Коментар
-
Ами ROE и EPS са по-лоши в сравнение с предходната година, което не говори много добре за компанията. А и Cash-a намаля.
Но тук положителното е, че през последните 4 години продажбите показват стабилен ръст всяка година. Така че според мен е въпрос на време да подобрят и останалите показатели..И тогава и аз ще се влюча може би Сега с това П/Е над 40 не ме привлича нещо
Коментар
-
Направих си труда да изчисля няколко коефициента относно работата на Алкомет през последните
две години. Ето ги ако на някой му представляват интерес.
- Печалба/акция 0,31лв -1,28лв
- P/S 38,7 (цена от 12лв) и -3,87 (при цена от 4,85лв)
- Current Ratio 0,85x 0,50x
- Quick Ratio 0,39x 0,29x
- Inventory Turnover 4,88x 9,11x
- Fixed Assets Turnover 1,80x 1,01x
- Total Assets Turnover 1,11x 0,81x
- Gross Profit Margin 2,67% -4,82%
- ROA 2,95% -3,92%
- ROE 2,61% -7,15%
- Total Debt Ratio 64,72% 67,43%
- Long Term Debt Ratio 19,35% 28,22%
- Debt to Equity Ratio 57,24% 46,20%
- Times Interest Earned 2,11 -2,07
Коментар
-
Десет милиона е инвестиционата програма за тази година. В сайта пише практически цялата дейност на предприятието е напълно обновена. Мисля че е време да трупаме печалби.
http://www.alcomet-plc.com/news_invest_bg.htm
Коментар
Коментар