Дружеството прави рекордна година - и откъм приходи и откъм печалба. Ще е хубаво и дадат подобаващ дивидент догодина, както в близкото минало!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Алкомет АД (ALCM / ALUM)
Collapse
X
-
АЛКОМЕТ АД уведомява всички акционери и обществеността за намерението си да реализира следното инвестиционно предложение: Монтаж на покривни фотоволтаични панели за производство на електроенергия върху съществуващи сгради в рамките на производствената площадка на дружеството с обща номинална мощност 2 MW.
С тази инвестиция ще се класират за по-високите нови компенсации за ел. енергия
Всичко над 200лв/Mwh се поема от държавата
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеИ аз съм така с Хим-овете.Всеки си има избор.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение... не е моята игра!Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеМай сегашната не е
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнениеКогато има треска за злато, разумно било да се инвестира в лопати
Соларки, електромобили и поскъпващ долар помагат
Упоритият каролец може да не желае да слиза под 7лв
Средният ми изход 21г. бе над 8,85,(без подобни резултати)- при 4,80 за БФБ - проявявах лакомия последните дни...
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеМай сегашната не е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение....и печалбата е супер ниска.... ..
Life won't wait for you.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Eminem Разгледай мнение
Леко се ориентирах към експортни компании - MCH, NEOH и ALUM.
На 77% ми е кеш порфейла.
... и аз съм мечка с еретични помисли...
Приходите на "Алкомет" нарастват с 85%, а печалбата с 1500%
Основната причина е ръст в цената на алуминия, но шуменският производител отчита спад на търсенето от някои сектори
Шуменският производител на алуминиеви продукти "Алкомет" рязко увеличава продажбите си през първата половина на годината. До голяма степен ръстът с близо 85% до 432 млн. лв. се дължи на поскъпването на метала, което се чете и в увеличените разходи. Въпреки това компанията отчита и значително повишение на печалбата, която достига 16.8 млн. лв. Забавянето на световната икономика обаче и растящите цени на енергоносителите карат много компании да отлагат проекти, което се отразява и на търсенето на определени алуминиеви продукти, става ясно от отчета на дружеството.
Производство в застой
Производството на завода остава сравнително непроменено през първите шест месеца на 2022 г., с лек спад (1.5%) до 42.5 хил. тона продукция общо. Малко увеличение (средно 1.6%) има в обема на продажбите, но картината е различна за отделните продукти. Като основни проблеми от компанията подчертават инфлацията, непрекъснатия ръст на енергоносителите и на транспортните и логистичните разходи, както и санкциите, свързани с войната в Украйна. "Почти всички индустриални сектори са в застой, отлага се изпълнението на проекти, складовете за алуминиеви изделия са препълнени със стока, а няма търсене", пише в отчета.
Различните продукти
Макар че продажбите на "Алкомет" остават относително стабилни, при някои продукти се наблюдават негативни тенденции. Особено засегнати от стагнацията са продажбите на стандартни и елоксирани профили, където има двуцифрен спад. В същото време стандартните профили формират основната част от продажбите като обем. Силно остава търсенето на специални профили, движено от проектите в соларната индустрия, което е причина продажбите почти да се удвояват. Голям потенциал от компанията виждат в изделията от профили за автомобилната индустрия. Именно в тази област в завода беше изграден цех за механична обработка и от тази година започна серийно производство на изделия за електрическите автомобили на BMW.
При валцовите продукти има спад на търсенето на листа и ленти от засегнати от застоя сектори като строителство, машиностроене, автомобилостроене и други. От компанията отчитат, че този пазар е бил допълнително отворен за китайски производители, в резултат на което в Европа са били внесени огромни в сравнение с търсенето количества. Това е причината за двуцифрения спад на продажбите им. Понижение има и при основният продукт - домакинско фолио (-9.4%). В същото време значително нарастват продажбите на други фолиеви продукти - фолио за конвертиране, финсток и техническо фолио, но те са с по-малки обеми. Основни пазари остават държавите в Европа (Германия, Италия, Полша), но от "Алкомет" отчитат силен ръст на продажбите в САЩ, които и през тази година формират близо 10%.
Финансови резултати
Приходите от продажби на дружеството обаче нарастват с близо 85% (виж таблицата), като главната причина е скокът в цената на алуминия. По данни на компанията тя достига средно 2809 евро/тон за първото полугодие на 2022 г. спрямо 1863 евро/тон година по-рано. Това води и до значително покачване на разходите за материали. Като краен резултат обаче дружеството рязко подобрява печалбата си, която нараства близо 16 пъти до 16.8 млн. лв.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение
Ти нали беше минал на кеш?
На 77% ми е кеш порфейла.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение
Следващите отчети вероятно няма да са толкова добри...
Въпреки че дружеството си е супер
Просто конюнктура... алуминия поевтинява, Алкомет ползва скъп газ и електроенергия, потреблението така или иначе ще се свива, износа ще падне...
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Eminem Разгледай мнение16.8 милки печалба, спрямо 1 млн. лева за преди година (близо 94 ст. на акция до 30 юни).
Приходите растат с 200 милиона!
Трудно се пълни по тази позиция. ИМАМ!
Въпреки че дружеството си е супер
Просто конюнктура... алуминия поевтинява, Алкомет ползва скъп газ и електроенергия, потреблението така или иначе ще се свива, износа ще падне...
Коментар
Коментар