и колко е за 12 месеца ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Алкомет АД (ALCM / ALUM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеИ какво е толкова супер? Супер задлъжняването ли ? Що не понамалите малко мантрите, че да не се окажете пак изненадани.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнениесупер компания, супер резулати, но малкият фрий флоут и мениджмънт, който не се интересува от капиталовия пазар (поне не силно) са малко притеснителни... Успех на всички по позициятаНе е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от XY Разгледай мнениеВече +11.74 % и продължавам да си пиша сам !!! Що никой не коментира?
Иначе и на мен ми харесва отчета.
Коментар
-
Първоначално изпратено от XY Разгледай мнениеИнтересно днес как ще се отрязят новините на цената...Мнението не е препоръка за сделки!
Коментар
-
Не виждам нещо притеснително в думите ти! Вземанията може да растат, но едва ли растат неконтролирано - ръководството иска да растат. А и няма как да не нарастнат вземанията, при набюдавания ръст в продажбите!
Като цяло се наблюдава тенденця за намаляване на задлъжнялостта:
"Нетекущите пасиви намаляват с 15% спрямо края на деветмесечието на 2009 г. Задълженията по ЗУНК намаляват с 16%, дългосрочните банкови заеми с 39%, а дългосрочните задължения към свързани предприятия с 6%. Увеличение има при пасивите по отсрочени данъци със 16%."
Краткосрочните задължения са много, но това винаги е било така. Позитивното тук е, че нетният работещ капитал се увеличава до - (минус) 4 000 хил. За същия период на 2009 е бил -(минус) 11 000 хил. Това според всички е подобрение, смятам! Аз лично не мисля, че дружеството има някакви ликвидни проблеми и с мащабните инвестиции и нарастващи продажби скоро ще бъде в отлично финансово състояниеМнението не е препоръка за сделки!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tiki Разгледай мнениеВ България има компании, които инвестират в бизнеса си, включително представени на борсата.
Компании за които не се чуват новини, че инвестират в бизнеса си, трябва да се избягват, поне с оглед на дългосрочна инвестиция. За да няма после ХДПАТ 2...Я всегда буду твоим поводом напиться.
Коментар
-
Първо да кажа, че имам акции тук и следя дружествтото от 2 години и като цяло съм доволен как се развива.
За съжаление не мога да си затворя очите за някои факти. Увеличаването на задълженията се обяснява лесно с направените инвестиции. За който гледа по-дългосрочно и не чака дивиденти, това би трябвало да е ОК при положение, че продажбите разстат с такива темпове. Мен също това не ме притеснява.
Забелязвам обаче, че вземанията разстат доста, което не е добре при положение, че имаш толкова заеми да плащаш, заедно с лихвите... Явно дават много голям период на отсрочено плащане, което се прави доста често когато искаш да печелиш пазар, но трябва внимателно да си правиш сметките, защото банката това не я интересува.
2. Вземания от клиенти и доставчици (от Q3 2010 do Q3 2009) -> 37487 33771 27006 22570 25152
Марж - продукция/суровини
Q3 2010 Q3 2009
158 386 98993 43507 159280 120113
165854 103347 45451 163094 121164
4,72% 4,40% 4,47% 2,39% 0,88%
То е хубаво, че продават толкова ама с марж от 4% и такива отложени плащания от клиентите бих се попритеснявал за това как ще си платя заемите. При това положение е прав колегата, че ще им трябват поне 2 годинки за да си пооправят задълженията.
Добре ще е да видим подобрение по тези показатели в следващите месеци.
Много ще съм благодарен ако някой ми покаже със сметки как ги вижда намаляванията на задълженията на компанията за в бъдеще.
П.С. Имам акции и нищо не препоръчвам.
Коментар
-
"Алкомет е запазил позицията си на основен доставчик на европейския пазар на домакинско алуминиево фолио с пазарен дял от над 20%, изтъкват от компанията."
.....
"Направените инвестиции към 30.09.2010 год. са в размер на 12,05 млн. Евро."
...
"В резултат повишаване ефективността на потребление на електроенергия и природен газ и внедряване на нови енергоспестяващи технологии за производство,. спрямо първите девет месеца на 2009 год.. потреблението на пророден газ е намаляло с 6,35 %, а това на електроенергия с 2,49 %. Към 30.09.2010г. потребленето на природен газ възлиза на 177 куб.м/тон, а на електроенергия – 1290 квтч./тон."
...
Разходите за възнаграждения нарастват с 8,78% в резултат на повишението на работните заплати s 4,6% от 1 януари 2010 год. и с 2,9% от 1 юли 2010 год.
....
"Нетекущите пасиви намаляват с 15% спрямо края на деветмесечието на 2009 г. Задълженията по ЗУНК намаляват с 16%, дългосрочните банкови заеми с 39%, а дългосрочните задължения към свързани предприятия с 6%. Увеличение има при пасивите по отсрочени данъци със 16%. "
...Last edited by XY; 31.10.2010, 11:13.Мнението не е препоръка за сделки!
Коментар
Коментар