IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе 12.4 емисионна - не е ли малко много нагло???

Индустриален холдинг 1 лв. емисионна, тук нагледците искат по 12 лв. и косур - много нагло бе !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
      Я направо съберете пари и я купете бгмама вместо да се загбрават теми.
      Не е лоша идея

Коментар

Е прекали тука. Не е ли някак си прекалено надменно и арогантно да наричаш Алкомет каруца? Това е голяма компания с голямо регионално значение, коята дава хляб и на доста хора. На всичкото от горе Алкомет изкарва годишните ви приходи за седмица. Смисъл мащабите са други.

Именно това нагло и арогантно отношение ще ви се отразява негативно.

Кажи ми моля те че базираш оценката си на transactional multiples от период, в който световната икономика беше в пика си от една страна и еуфорията ни от присъдиняването ни към ЕС от друга.
        Нямам никаква намерение да обиждам Алкомет, но точно това се опитах да ти обясня чрез примера, че двете компании са с различно измерение. Не може да сравняваш една относително малка, но бързо растяща компания с една зряла и голяма компания компания!

Вече ти дадох примера с Netrisk.hu. Точно преди два месеца стана сделка на 6 P/S за мажоритарен пакет! За какъв пик на световната икономика може да говорим преди 2 месеца? Mail.ru също по време на кризата излезе на борсата и виж каква оценка има!

Коментар

• Я направо съберете пари и я купете бгмама вместо да се загбрават теми.

Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
          Все едно да отида във forum.bg-mamma.com и да заграбя някой раздел и вътре да си рекламирам курсовете и доверителното управление.....
          The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

Това е голяма компания с голямо регионално значение, коята дава хляб и на доста хора.
            САЩ е голяма държава, която дава хляб на 350 млн. души, но я наричат фалирала.
            А малки държави като Австралия дърпат напред (поради полезните изкопаеми).

Когато ти е изгодно гледаш, кой е голям и "храни народа" все едно си Бойко Борисов. Когато ти е изгодно избираш когато едната акция е била ракета.

А какво ще кажеш за факта, че 2003 г. Инвестор.БГ АД е с 30 000 лв. приходи, а 2010 г. е с 3,5 млн. лв. или 110 пъти.
            Алкомет не съм гледал с колко е, но едва ли е с над 10 пъти. Ще взема да се заровя в стари отчети и ще излезе 2-3 пъти ръст и тогава ще се смеем ли, ще плачем ли?

Съгласен съм това е минало. Няма да видим пак 110 пъти (защото това би значело над 400 млн. лв. приходи за интернет компания в България.....).

Но това сравнение не е ли като разликата между болид от F1 и ладичка (каруца с цялото ми уважение към тази кола)?

Моля те бъди обективен.
            Last edited by Мариян Йорданов; 10.02.2011, 00:32.

Коментар

• О не пак тази глупост... Банвай направо, това не е детска градина.

Аз пък тъкмо си помислих, че е било нещо интересно на финансова тема. Oh well..

Иначе за пореден път ще го повторя. Инвестора е прекрасна компания с ужасна акция.

Коментар

Марияне, сподели моля те какво си изтрил?
                Изтрих на Петър ревовете, че е ограбен.
                В постинга до BOBAN1 обяснявам къде го сърби Пешо и защо реве вече 5 години из форума.

Все едно да отида във forum.bg-mamma.com и да заграбя някой раздел и вътре да си рекламирам курсовете и доверителното управление.....

Коментар

• Марияне, сподели моля те приятелче какво си изтрил?

Коментар

• BOBAN1
                    Алън или Петър Караиванов както се казва твърди, че темата Валутна търговия му е била "открадната"

Истината е друга. Когато тръгна форума през 2000 г. той създаде темата, като пишеше постоянно в нея. Имаше десетки други теми, но той пишеше само в създадената от него, целенасочено, за да си прави реклама и успя. За годините прави курсове, дори аз ходих на него и т.н. Предлагаше доверително управление и т.н. и всичко това кеширан ефект от форума.
                    Пускаше теми и в другите форуми и т.н., но жив късмет този форум се наложи.

После, мисля през 2006 г.валутната тема мина над 100 000 мнения и форума почна да се чупи и да "пада". Съответно програмистите изтриха първите 100 000 мнения и ги бекъпнаха (темата има форма на чат). Съответно stampeto се оказа с пост 100 001 и стана автор на темата, след което Петър Караиванов изквича на умряло, защото му изчезна безплатната реклама....

Това е цялата му житейска драма.
                    Съжалявам, но той е кеширал ефекта от изявите си във форума и с курсовете и с доверителното управление (разни хора си търсят парите, пише по теми във форума).

Аз не можех да кажа на програмистите "Моля ви спасете Петър Караиванов като автор, да се свети името му"

Той злоупотребяваше и имаше нужда от малко отрезвяване. Все едно да отидете във някой форум и да заграбите цял раздел.

Това обижда хилядите които са писали по темата през годините.

Коментар

• Е прекали тука. Не е ли някак си прекалено надменно и арогантно да наричаш Алкомет каруца? Това е голяма компания с голямо регионално значение, коята дава хляб и на доста хора. На всичкото от горе Алкомет изкарва годишните ви приходи за седмица. Смисъл мащабите са други.

Именно това нагло и арогантно отношение ще ви се отразява негативно.

Кажи ми моля те че базираш оценката си на transactional multiples от период, в който световната икономика беше в пика си от една страна и еуфорията ни от присъдиняването ни към ЕС от друга.

Какво са трили модита някой може ли да ми каже?

Първоначално изпратено от Алекси Андонов Разгледай мнение
                      Ако сравним едно порше с една каруца и почнем да спорим кое си струва да купим, според твоята логика каруцата е по изгодната покупка, защото е много по евтина и миналия път като си прекосил нивата с каруцата си изпревалирил поршето на път за съседното село.

Коментар

• Например в книгата Черния Лебед, Талеб казва, че всеки може да намери доказателства за каквото си иска. В случая се хваща един период в дадена акция е била по-добрата инвестиция и се казва "Ето".

Но това е доста избирателно и непоказателно за бъдещето.

И е неправилно от научна гледна точка.

Юли 2004 г. Алкомет е 2,75 лв., Инвестор.БГ е 1,67 лв./акция. Сега Алкомет е 6 и нещо, Инвестор.бГ е 12 и нещо.
                        В допълнение 1998-1999 г. Алкомет е бил около 5 лв.
                        В допълнение в последните 12 месеца Алкомет е най-поскъпващата компания в BG40, така че има нещо като сравнение с ракета в периода й на излитане....

Искам да споделя, че 2002 г. едни познати купиха срещу компенсаторки акции на Алкомет по 1 лв. и ги продаваха по целия път нагоре до 6 лв. После ходи и до 22 лв., после падна на 1,5 лв. и сега 6 и нещо и да видим къде ще ходи. Тогава (2002) "мажоритаря" взе 2,88% от капитала на същия този аукцион срещу КИ при цената от 1 лв., като спекулантите общо хванаха около 100 000 акции.
                        2002 г. съм ходил специално на общо събрание на Алкомет в Шумен и си спомням, че се гласуваха сделки със свързани лица в които мажоритаря нямаше право да участва (по закон), но тези въпросните 2,88% одобриха решението.
                        Там видях и как не трябва да се провежда общо събрание (например мен ме нямаше в списъка на акционерите защото беше доста стар....)
                        В Алкомет няма фри-флот (официално 90,11% от капитала е в две лица) и през 2007 г. като чели някои спекуланти (може би фондове) доста го бяха надули (се оказа впоследствие, както винаги това се вижда постфактум), наслаждавайки се на липсата на предлагане.
                        А може би мажоритаря да е "увеличил ликвидността", както се наричаха разпродажбите по време на бума до 2007 г.
                        Това само един задълбочен преглед на книгата на акционерите може да покаже, тъй като както споменах имаше едни 2,88%, които бяха в ръцете на същите хора, които гласуваха и с мажоритарния пакет, седяха заедно и си шушукаха на общото събрание от 2002 г.

Къде ще отидат цените на сравняваните две компании в бъдеще?
                        Както казва господин Талеб, въобще не е лесно да се каже.

За какво говорим

всеки може да намери доказателства за каквото си иска. В случая се хваща един период в дадена акция е била по-добрата инвестиция и се казва "Ето".

Но това е доста избирателно и непоказателно за бъдещето

Мнението не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
                        Имал съм акции и от двете дружества и от двете съм печелил в пъти. В момента имам акции само от едното. Пожелавам късмет и на двете дружества, заради нещата които правят. В едното не бих притежавал, защото там един решава и може да направи каквото реши. Предпочитам демокрацията при текущата ситуация.
                        Мнението не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
                        Last edited by Мариян Йорданов; 10.02.2011, 00:12.

Коментар

• Вече определено ме отказахте да участвам в увеличението.Фактът ,че когато нещо не ви утърва и викате модератора.......говори лошо

И ако продължавате така да триете,ще разпродам жсички ваши акции които имам...без значение какво ше ми струва....и ви уверчвам ,че и други ще ме последват

......Извинявам се ,но това с забиването на много знаменца и завземане на територии...които не се "обработват"........как да го разбирам.......,ч е с моите пари искате да правите или купувате нови сайтове с които да завземате пазарен дял....без значение какво и колко ще печелите....и аз да чакам....БЛАГОДАРЯ........има много други компании.....Никола е прав.и то многоза едно....аз за няма и 2мес съм направилнад 70процента на портфейла си..........вие ми предлагате светло бъдеше

Все пак Успех

И не трийте така когато не ви утърва

Коментар

Тук от край време се говори само за ръстове на приходи, ръст на сектора и тн. Не е ли време някой да каже в крайна сметка колко трябва да струва една акция на ивестора?
                            Мисля, че доста ясно ти отговорих как се оценяват акциите на интернет компаниите в Източна Европа.

Последните 10 години са станали стотици сделки с интернет компании в Източна Европа и има доста мегдан за сравнение. За съжаление повечето сделки не са публични, но информация за тях въпреки това има. Естествено инвеститори, като 3TS Cisco Fund са най-добре запознати със сектора, защото мениджърите им са участвали пряко, като купувачи и продавачи в десетки сделки.
                            Last edited by mpy_yordanov; 09.02.2011, 23:38.

Коментар

Всъщност, като инвеститор мен ме интересува нетния ефект от инвестицията ми изразен чрез сумата от капиталовата ми печалба + дивидентите, които съм натрупал за периода, в който съм държал акцията. Секторът определено има голямо значение, но примера който дадох наистина е доста показателен колко надценен е инвестор.бг според мен.

Примера с Корпоративна беше рандом нямам акции там, но е много показателен за стойността на двете акции. На времето бях писал, че хората които инвестират пари в ИБГ са луди, защото на пазара има много подценени акции. Тогава дадох пример с Алкомет. Тогава мисля, че търгуваше около 1.50 лева сега е 6, ИБГ май беше 9. Виждаш в случая какъв висок opportunity cost имаш от държането на акции на ИБГ. Като вземеш това в предвид и оптимизъма на БФБ в първите месеци на годината не мислиш ли че има голяма вероятност други подценени акции да се качат по-бързо от тези на инвестора и по този начин инвеститорите тук пак да останат малко в страни от пазара?

Къде пък сравни инвестора с мейл.ру.. там сигурно един банер за седмица струва годишните приходи на инвестора.

Кога ще може да видим анализа на KBC?
                              Никола, пак продължаваш да сравняваш ябълките с доматите! Това, че в дадени моменти има акции с които може да спечелиш повече не означава, че по принцип са по добри.
                              2004 година също имаше много хора в този форум, които обявяваха акциите Инвестор.бг за супер скъпи и надценени, но от тогава курса на акциите се покачи с 7,5 пъти! За същия период любимите ти Алкомет си утроиха цената!

Ще се опитам пак през един пример да ти покажа колко неприемлива е твоята логика.
                              Ако сравним едно порше с една каруца и почнем да спорим кое си струва да купим, според твоята логика каруцата е по изгодната покупка, защото е много по евтина и миналия път като си прекосил нивата с каруцата си изпревалирил поршето на път за съседното село.
                              Ако целта ти е съседното село наистина може би по добрата покупка е каруцата, но ако искаш да отидеш от София до морето не мисля, че каруцата ще е по добрата алтернатива, въпреки, че сигурно е много по евтина от поршето!

Коментар

• Тук от край време се говори само за ръстове на приходи, ръст на сектора и тн. Не е ли време някой да каже в крайна сметка колко трябва да струва една акция на ивестора?

Коментар

Working...
                                X