IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• H, благодаря ти! Най-накрая конструктивно мнение, бях се отчаяла вече съвсем...

Първоначално изпратено от H Разгледай мнение
    - сметката за промяната на WC-то е грешна, за 2011 стойността я даваш като промяната между 12 и 11, а не 11 и 10, както обикновено се прави.-
    съгласна, грешката е моя!

- capex-а си го взела да е равен на амортизацията, което на теория е ок, но в случая си забравила всички аквизиции на нови сайтове. От таб-а с асъмпшънс трябва да си ги вземеш и да ги заместиш, ред 25 по точно. Проблемът с това, както си го направила е, че ти взимаш увеличените продажби и печалби, които включват новите придобивки, освен вътрешния растеж, но не отчиташ инвестицията в тези придобивки. -
    Тук не съм много съгласна, тъй като не може да определи каква част от тези нови придобивки са за maintenance и каква за growth. Но съм склонна да се съглася и да ги добавя всичките към CAPEX-a.

- Във формулата на ФСФФ, беше объркала, защото вадиш амортизацията, а прибавяш капекс-а, а трябва да е обратното, като се замислиш.
    Тук мисля не си прав: Тъй като Амортизацията ми е с отрицателен знак (червените цифрички са минуси), затова я изваждам, което всъщност означава, че е със знак "+" във форумлата. Пo същата логика и CAPEX-a е със знак "+" във формулата.

- Обикновено от ЕV вадиш нетния дълг, а не брутния. Също така, enterprise value е това, което включва дълга, това, което си разделила на броя акции се нарича equity value.
    При това наличие на дълг (няма и 1% от СК) не мисля, че има голямо отражение дали взимам нетния или брутния дълг и в цената на акцията това няма голямо отражение, някакви стотинки може би.

- А защо делиш стойността на броя акции преди увеличението, при положение, че в сметките горе е включен целият ефект от него? Редно е да вземеш и увеличението предвид и да разделиш на 1439352 акции, за да получиш цената на акция след увеличението.
    Точно по този въпрос спорихме вчера с приятели, но накрая стигнахме до консенсус, че трябва да се вземе стария брой акции, преди увеличението. Но за целите на спора, ще приема твоето мнение и ще заложа новия брой акции.

И така, взимайки всички тези промени, цената излиза 14,46. Ще се радвам да видя твоя модел, в който изкарваш толкова ниска цена, за да видим откъде идва разминаването
    Last edited by Maq7; 13.02.2011, 16:09.
    Every passing minute is another chance to turn it all around

Коментар

• Първоначално изпратено от Maq7 Разгледай мнение
      [ATTACH]611[/ATTACH]

Мисля коментарът е излишен Чърчил!!!
      разбира се много удобно но ако сметнеш от момента когато се появи спора ИБГ-Алум в тази тема (който не е произволно избран момент) ще видиш колко си в заблуда

Коментар

• Като спомена К**а, неговите ДСФ-и обикновено са точни, което, за съжеление, не мога да кажа за този, който си качила. Последното, което целя е ДСФ война като тая между Елана и ОББ за ЖП инфраструктура , но хвърлих бегъл поглед върху сметките и искам да ти обърна внимание върху няколко неща:

- сметката за промяната на WC-то е грешна, за 2011 стойността я даваш като промяната между 12 и 11, а не 11 и 10, както обикновено се прави. И не ти се връзва с числото отдолу, което пък смята тази промяна като % от увеличението на продажбите за 11 спрямо 10.

- capex-а си го взела да е равен на амортизацията, което на теория е ок, но в случая си забравила всички аквизиции на нови сайтове. От таб-а с асъмпшънс трябва да си ги вземеш и да ги заместиш, ред 25 по точно. Проблемът с това, както си го направила е, че ти взимаш увеличените продажби и печалби, които включват новите придобивки, освен вътрешния растеж, но не отчиташ инвестицията в тези придобивки.

- Във формулата на ФСФФ, беше объркала, защото вадиш амортизацията, а прибавяш капекс-а, а трябва да е обратното, като се замислиш.

- За КАПМ-а, няма какво да се обсъжда, за един може да е 10%, за друг 15%, за трети - 30%. Но попадаш в клопката на многото проблеми с КАПМ като модел при сметките си. По-добре просто остави една цифра вътре, която да е на око, малко или много.

- Обикновено от ЕV вадиш нетния дълг, а не брутния. Също така, enterprise value е това, което включва дълга, това, което си разделила на броя акции се нарича equity value.

- А защо делиш стойността на броя акции преди увеличението, при положение, че в сметките горе е включен целият ефект от него? Редно е да вземеш и увеличението предвид и да разделиш на 1439352 акции, за да получиш цената на акция след увеличението.

С тези дребни промени, цената на акция по твоя базов модел става 6.87лв. Не съм си играл да променям оптимистичния. Разбира се, ДСФ-а си има своите условности и е под въпрос, доколко е приложим за бързорастящи фирми. Но тъй като си се постарала да го направиш, това е моето скромно мнение.

Поздрави

-

Първоначално изпратено от Maq7 Разгледай мнение
        Жалко... Играеш си да правиш DCF модели, пускаш ги наготово във форума, а единствените коментари са за формата и за това, че прогнозите на мениджмънта били измислени Разбирам го напълно Equity за това, че спря да пуска вече моделите си тук. Все пак благодаря на тези, които ме поздравиха на лични, оценявам!!!
        Last edited by Eti_; 13.02.2011, 14:18.

Коментар

• Click image for larger version

Name:	IBG.JPG
Views:	1
Size:	46.1 КБ
ID:	3036187

Мисля коментарът е излишен Чърчил!!!

Коментар

Жалко... Играеш си да правиш DCF модели, пускаш ги наготово във форума, а единствените коментари са за формата и за това, че прогнозите на мениджмънта били измислени Разбирам го напълно Equity за това, че спря да пуска вече моделите си тук. Все пак благодаря на тези, които ме поздравиха на лични, оценявам!!!
            и всичкия ДЦФ на света не може да те спаси от самия теб надявам се че оценяваш това също

Коментар

• Жалко... Играеш си да правиш DCF модели, пускаш ги наготово във форума, а единствените коментари са за формата и за това, че прогнозите на мениджмънта били измислени Разбирам го напълно Equity за това, че спря да пуска вече моделите си тук. Все пак благодаря на тези, които ме поздравиха на лични, оценявам!!!

Коментар

Хаххаха, пак редовния казус с избирането на произволен период. Ако проследиш откога датира закачката и движението на акциите в този диапазон от време, ще останеш доста изненадан
                това си писала преди около 2г когато Софикс беше под 300 а Алум лев и нещо:

Аз за пореден път казвам, че не съм търсачка на дъна и върхове като повечето в този форум. Моят портфейл е разделен на 2 части: акции, които държа в дългосрочен план, а другата част е такива, които държа със спекулативна цел, като съотношението е нещо от рода на 65%:35% в полза на дългосрочните акции. По-голямата част от този процент е заета от IBG. Защо? Ами защото вярвам, че в средносрочен план ще расте повече от SOFIX.
                Просто това е една от малкото компании на БФБ, която съдържа нещата, които аз търся, а именно: перспективен бизнес, растящи приходи, коректен и способен мениджмънт и ако не лидер, то поне 2ри в бранша, в който оперира. Анализът съм си го направила и мен тази цена ме устройва.

Не е препоръка за нищо. Успешна търговия
                не знам какво имаш предвид под средносрочно, но 2г ти яздиш погрешния кон ....може би се каниш да живееш 1000г и средносрочно за теб е 20-30г - дано е така.
                колкото до старта на закачката Алум-ИБГ мисля че стартира когато бяха с почти изравнена капитализация някъде началото на 2009 може би....един вид бяха на равна нога. т.е един далновиден инвеститор в такъв момент би могъл да преструктурира...както и те съветваха тук във форума. ти дращеше неща като горния цитат. Та кажи сега Мая за ДЦФ-а

Коментар

• Първоначално изпратено от Чърчил Разгледай мнение
                  и как няма, Алум поскъпна 6 пъти от началото на закачката, а ИБГ с цели 10-15%. Не DCF-и ами челни стойки ще прави пчеличката за да докаже(на себе си) че е била права
                  хХХАХХАХА
                  The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чърчил Разгледай мнение
                    и как няма, Алум поскъпна 6 пъти от началото на закачката, а ИБГ с цели 10-15%. Не DCF-и ами челни стойки ще прави пчеличката за да докаже(на себе си) че е била права
                    Хаххаха, пак редовния казус с избирането на произволен период. Ако проследиш откога датира закачката и движението на акциите в този диапазон от време, ще останеш доста изненадан

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola Разгледай мнение
                      Е не чак искри не. С човека седящ зад ник Мая7 си имаме закачка от години.

Коментар

А ти нямаш връзка с централния душа.... искаш бас за толкова голяма сума без да сме обсъдили всичко и без да сме вързали юридически нещата...

ПП: Нищо няма те черпя всеки ще си плати сам обяда.
                        Хахаххаа, абе пубертет, нали те знам, че ще се извъртиш бе. Както се казва: Show me the money и тогава може да говорим. Ако искаш кажи след това и на целия форум името ми, не ми дреме

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                          не знам за баса, ама почнаха да прехвърчат искри, да не правите следващия DCF заедно
                          Е не чак искри не. С човека седящ зад ник Мая7 си имаме закачка от години.

Коментар

• не знам за баса, ама почнаха да прехвърчат искри, да не правите следващия DCF заедно

Коментар

• А ти нямаш връзка с централния душа.... искаш бас за толкова голяма сума без да сме обсъдили всичко и без да сме вързали юридически нещата...

ПП: Нищо няма те черпя всеки ще си плати сам обяда.

А такива ала бала приказки, не, мерси. Аз съм готова да сложа парите на определена сметка, нека Мариян каже на коя, същото ще направиш и ти. Тогава съм склонна и обяд да ме почерпиш вече

Коментар

Айде! Понеделник да се видим на обяд и да обсъдим как да вържем юридически нещата отворке. Предполагам имаш трудова книжка?
                                А такива ала бала приказки, не, мерси. Аз съм готова да сложа парите на определена сметка, нека Мариян каже на коя, същото ще направиш и ти. Тогава съм склонна и обяд да ме почерпиш вече

Коментар

Working...
                                X