IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестор.бг (4IN / IBG)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от daskal Разгледай мнение
    Колкото компанията (човешкият капитал най-вече) е добра, толкова акцията е надценена.

Един въпрос свързан с очаквания растеж от банери: Във всички разходи за реклама в БГ спрямо, който се оценя дела на интернет рекламата, вкл. и тази в сайтовете на инвестора, включени ли са разходите за реклама в медиите на Ирен Кръстева (ДПС и ГЕРБ), 24 часа и Труд (СДС и ДСБ) и тези плащани от правителството на различни медии? Ако тези разходи се нормализират, картинката май ще изглежда друга, още повече, че рекламата от банери май е достигнала макс. си капацитет.

Мисля си, че цената трябваше да бъде доста по-ниска, предвид високите в момента opportunity cost и надценения според мен растеж.

Все пак успех на Инвестора, той заслужава!
    Keep walking!

Без да е препоръка за каквото и да е!
    Оценката на пазара е въз основа на бюджети минаващи основно през рекламните агенции. При тези разходите за реклама, делът държавата е доста под 1%! Нерегламентираните плащания към различни медии реално никой не ги смята за пазар. Личното мое мнение по въпроса е, че медиите, които си позволяват да получават такива "подаръци" реално нищо не печелят, защото губят много повече пари от нереализирани приходи от нормалния пазар..

Напълно не съм съгласен, че банер рекламата е към своя максимум! Напротив тепърва предстои истинският бум на банер рекламата! Банер рекламата е много ефективен формат за налагене на дадена марка и точно брандирането е сектора в който се харчат най-много пари за реклама! Пуснете телевизора и ще видите колко производители на бързооборотни стоки (прахове за пране, тампони, колбаси и т.н.) все още липсват като рекламодатели в Интернет. Не е случайно, че дори и Гугъл предвижда четири пъти ръст в световен мащаб на дисплей рекламата в интернет.
    http://www.investor.bg/news/article/113269/261.html

Вярно е, че рекламните формати извън банер рекламата растат много по бързо от банер рекламата, но обемите на тези рекламни сегменти за сега все още са много ниски. Въпреки това в Инвестор.бг се работи много усилено и за развитие на алтернативни на банер рекламата формати (adPower, SMS, платени обяви, гугъл адсенс и т.н.) От гледна точка на приходите няма никакво значение какъв рекламен формат се развива. За рекламодателите е важно кой държи побликата, а сайтовете на Инвестор.бг достигат 54% от интернет публиката в България!

Що се отнася до цената (по мои изчисления) инвеститори заложиха вече близо 6 милиона лева на цената 12,4. Едва ли трябва по силен аргумент за това евтина или скъпа е акцията!

Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на акции.
    Last edited by Алекси Андонов; 09.03.2011, 15:13.

Коментар

• От името на борда на директорите на Инвестор.бг бих искал да благодаря на всички инвеститори, които вече за втори път повярваха в компанията!
      2004 година ситуацията беше много по тежка, защото тогава трябваше да убедим инвеститорите, че от нищо ще стане нещо. За тези пет и половина години Инвестор.бг стана петата най-бързо развиваща се технологична компания в цяла Централна и Източна Европа, а акциите на компанията се покачиха 7,5 пъти!
      Аз лично вярвам, че инвестиралите през 2011 година ще останат не по малко доволни от инвестиралите през 2004-та година.
      Разбира се винаги може да има съмнения дали дадени планове ще се изпълнят, но мисля, че мениджмънта на Инвестор.бг доста убедително показа, че може да изпълнява плановете си!
      По моя информация сред записалите има доста нови акционери, но все още нямам официална информация кой колко е записал. Надявам се скоро да може да публикуваме списъка на акционерите и от там ще се рабере колко са записали собствениците с над 5% от капитала.

Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на акции!
      Last edited by mpy_yordanov; 09.03.2011, 15:12.

Коментар

• Колкото компанията (човешкият капитал най-вече) е добра, толкова акцията е надценена.

Един въпрос свързан с очаквания растеж от банери: Във всички разходи за реклама в БГ спрямо, който се оценя дела на интернет рекламата, вкл. и тази в сайтовете на инвестора, включени ли са разходите за реклама в медиите на Ирен Кръстева (ДПС и ГЕРБ), 24 часа и Труд (СДС и ДСБ) и тези плащани от правителството на различни медии? Ако тези разходи се нормализират, картинката май ще изглежда друга, още повече, че рекламата от банери май е достигнала макс. си капацитет.

Мисля си, че цената трябваше да бъде доста по-ниска, предвид високите в момента opportunity cost и надценения според мен растеж.

Все пак успех на Инвестора, той заслужава!
        Keep walking!

Без да е препоръка за каквото и да е!

Коментар

• Аз също си записах правата. По принцип ще съм радостен да видя нови акционери в компанията, но далеч по-важно е тя да се развива добре. Дори и ликвидността поставям на заден план, а инвестицията тук я разглеждам като дялово участие с възможност за екзит след няколко години. Поне засега покачването на акциите (и заради влизането на Сиско) ми се отплаща добре, и то в много трудни за БФБ години. Смятам, че и занапред ще е така. Не призовавам никой да купува или продава, всеки може да си реши сам. А и тази акция не е за всеки (лично мнение).

Коментар

• Моето лично мнение (базирано на фазата на луната) е, че няма да видим много нови участници след увеличението.

Аз например участвам в увеличението с всички права, които имах по начало и отделно закупих още над 5 пъти повече права. Т.е. аз съм акционер, който увеличава дела си в компанията чрез придобиване на допълнителни права и предполагам не съм единствения, който постъпва така.

Просто мисля, че интерес към Инвестор.БГ има, но най-вече от сегашните акционери. Личните ми разговори с други борсови играчи показват, че те са по-склонни да инвестират в други, по-подценени компании на БФБ.

Времето ще покаже!

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93 Разгледай мнение
              Здравей Мариане,
              по принцип последните увеличения бяха фиаско и това ще е добър сигнал за БФБ . Относно купените пакети ами един голям е продал и дошъл друг.... голям , което си е показател. Аукционната цена и броят участниците ще е интересно да се анализират доколко е търсенето при тези условия ....от дребните.
              Поздрави!
              Първо да благодаря на всички за милите думи

Прави ми впечатление, че най-голямата сделка е за 362 000 права
              това са 30,18% от всички издадени
              Няма толкова в един акционер (най-големият е с 21,3% по последни данни)
              Ако 362 000 права са купени от един, той ще има 72 400 акции, което при новия капитал прави 5,02%.
              Ако е нов акционер за компанията, ще има нов акционер с над 5%. Ако е стар, просто ще си е увеличил дела.
              Разбира се може да са купени от повече от 1-но лице. Никога не може да се знае колко лица стоят зад една сделка.
              Last edited by mpy_yordanov; 09.03.2011, 12:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                Не бих казал че "собствениците с големи пакети са записали", а "дребните нямат пари ,но ще ги заместят други".

Например видяха се големи сделки, като % от всички права
                http://www.investor.bg/companies/view/2514.html
                362 000 права
                56 600 права
                40 320 права
                39 500 права
                70 000 права
                и т.н.
                общо 50% от правата, тоест имало е продажби и от големи акционери

На база данните че 90% са записани, а 50% са търгувани, може да се приеме, че 40% са записани от първособствениците, вероятно и от акционерите с под 5% от капитала.

След края на подписката (25 март 2011 г.) ще ми бъде интересно да видя колко лица са участвали, колко са нови акционери и колко стари.
                Има ли нови акционери с над 5% дял и т.н.
                Но това ще се види след края на увеличението.

Следващият интересен момент е 14 март (понеделник), когато е аукционът за неизползваните права, които са 9,44% от всички.

Поздрави
                Здравей Мариане,
                по принцип последните увеличения бяха фиаско и това ще е добър сигнал за БФБ . Относно купените пакети ами един голям е продал и дошъл друг.... голям , което си е показател. Аукционната цена и броят участниците ще е интересно да се анализират доколко е търсенето при тези условия ....от дребните.
                Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93 Разгледай мнение
                  Сериозно записване преди аукциона....което означава че собствениците с големи пакети са записали увеличението ....дребните нямат пари ,но ще ги заместят други при това положение...
                  Не бих казал че "собствениците с големи пакети са записали", а "дребните нямат пари ,но ще ги заместят други".

На първо място в Инвестор.БГ най-големия акционер е с 21,3% (фонд на 3TS CISCO), тоест всички акционери са немажоритарни, тоест малки.

Видяха се големи сделки, като % от всички права
                  http://www.investor.bg/companies/view/2514.html
                  362 000 права
                  56 600 права
                  40 320 права
                  39 500 права
                  70 000 права
                  и т.н.
                  общо 50% от правата, тоест имало е продажби и от големи акционери.
                  Общо 71,17% са били в големите акционери (с над 5% към 31 декември 2010 г.)
                  http://www.investor.bg/files/bulleti...11edab.doc.p7s

На база данните че 90% са записани, а 50% са търгувани, може да се приеме, че 40% са записани от първособствениците, вероятно и от акционерите с под 5% от капитала (след като общо 71% са били в такива с над 5% към 31 декември 2010 г.)

След края на подписката (25 март 2011 г.) ще ми бъде интересно да видя колко лица са участвали, колко са нови акционери и колко стари.
                  Има ли нови акционери с над 5% дял и т.н.
                  Но това ще се види след края на увеличението.

Следващият интересен момент е 14 март (понеделник), когато е аукционът за неизползваните права, които са 9,44% от всички.

Поздрави и благодаря
                  Last edited by mpy_yordanov; 09.03.2011, 11:56.

Коментар

• Не бързай да се радваш толкова рано. Събирането на парите е едва началото на процеса. Сега идва и трудното, а именно договаряне на цени, на които ще бъдат купени таргетите на компанията, оптимизиране на текущите сайтове, стартиране на нови и тн.

Ъпсайдът на тази акция в момента се намира изцяло в ръцете на мениджъмнта. Ако си свършат добре работата и придобият мажоритарни пакети в перспективни сайтове и стартират нови успешни проекти нещата ще им се получат.

Не забравяйте, че има и шанс да не успеят да не постигнат заложените цели. Просто в този сектор е така.

Иначе поздравления на инвестора и през ума не ми е минавало, че няма да съберат парите. Пласирането на емисията е и много добър сигнал за БФБ, като цяло. Успех на инвестора. Трудното тепърва предстои.

Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                    емисията се очертава успешна, което е много добре за компанията

успех
                    The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

• емисията се очертава успешна, което е много добре за компанията

успех
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                        От някъде може ли да се вземе списък с всички акционерите в дружеството (кой какъв дял притежава)?

По възможност безплатно, по възможност към днешна дата и по възможност онлайн?
                        Ето тук са акционерите с над 5%, както и притежаваните от членове на СД
                        http://www.investor.bg/files/bulleti...11edab.doc.p7s

Пълен списък по принцип нямаме право да предоставяме.

Преди имаше възможност да се купува от ЦД от всеки, но преди около 8 години КФН забрани тази възможност, защото разни лоши хора купуваха списък и обикаляха адресите, като купуваха акциите на хората на цени под борсовите.

Въпросът ви е цялостен, опира до регулаторно или практическо решение, до опериране с лични данни и т.н. Аз лично не съм юрист, за да да мнение.

Поздрави

Коментар

• Сериозно записване преди аукциона....което означава че собствениците с големи пакети са записали увеличението ....дребните нямат пари ,но ще ги заместят други при това положение...

Коментар

• От някъде може ли да се вземе списък с всички акционерите в дружеството (кой какъв дял притежава)?

По възможност безплатно, по възможност към днешна дата и по възможност онлайн?

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                              Преди аукционa са записани 91% от новите акции на Инвестор.БГ АД

Анализатори на Карол и Елана оценяват Инвестор.БГ между 13,5 и 17,79 лв./акция
                              http://www.investor.bg/news/article/113367/339.html
                              Ако тръгнете да раздавате дори минимален дивидент ще стане и повече...
                              Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

Working...
                                X