Напълно съм съгласен с теб, още повече, че съм по-скоро консервативен, отколкото спекулативен инвеститор. Аз също съм си го мислил. Като привърженик на Р/В, съм наясно, че този показател рано или късно напомня за себе си. Но както разбираш, доходност на практика може да се направи и в диапазона 3.75-5 лв., при това, не толкова лоша. И в опита си да гадая поведението на големите играчи -ИП-та, оставам с впечатление, че това е и тяхната игра. Ако това е така, то ще има достатъчно интереси да се създаде съпротива на падането на цена под равнище 4.00 . А доходността може да бъде по-добра от доходността на повечето от ИПО -тата през годината. Разбира се, другия сценарий е също възможен - драстично падане на цената дори и под 3.50. Тук всеки трябва да си направи оценка на вероятностите за единия и другия сценарий и да реши дали да поеме или не риска. Аз за себе си не съм решил, но съм сигурен, че тази година позицията ще бъде много интересна.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска роза-Севтополис АД (4BJ / SEVTO)
Collapse
X
-
Така например при цена на акцията 5 лева доходността е над 40%.
Коментар
-
Въпрос на сметки и очаквания. Ако се приеме решението за емисионна стойност от 1 лв. при цени от 6-6.50 и записване на новата акция средната цена на придобиване на 1 акция пада до 3.50 до 3.75. Така, че всичко опира, до това каква ще бъде цената след излизането на новите акции. Те явно, че ще паднат, но при цена над 4 лева вече ще се реализира доходност. Така например при цена на акцията 5 лева доходността е над 40%.
Въпросът е до какви равнища заинтересованите ИП ще позволят на цената да падне. Аз не познавам добре дружеството и не съм следил, кой кога и на какви нива е влизал, но намирам, че спекулативните възможности на акцията ще скочат доста, ако се приеме това увеличение и позицията ще се раздвижи много сериозно.
Коментар
-
Аз също дълго време мислех, че Севто е много добра компания и държах сериозна позиция, но след този тримесечен отчет продадох всичко. Софармата също закъса и го няма локомотива да дърпа напред. Може и игра да е с това увеличение, но ако беше, щеше да има покупки от кръга около мажоритара и все щеше да се усети нещо. Но не знам де, може пък и да не се усети.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KOSTJUMARФакторите натискащи цената са повече от подкрепящите я в момента.
Гледам, че още ИП не са излезли оттук, но спряха да пълнят. Ако решат да излизат ще стане лошо. Има един друг сериозен фактор, които може да натисне цената - ако увеличението е неуспешно. Престоящите слаби месеци Юли и Август също може да окажат влияние. За да е успешно, обаче трябва да излезе добър 6м. отчет, които да убеди инвеститорите да останат по позицията. Инвестициите, които бяха направени не са малки. Да видим.
На мен ситуацията тук много ми прилича на умишлена бавно и старателно свиване на цената преди увеличението. Целта съм сигурен я знаеш и ти.
Коментар
-
Факторите натискащи цената са повече от подкрепящите я в момента.
Гледам, че още ИП не са излезли оттук, но спряха да пълнят. Ако решат да излизат ще стане лошо. Има един друг сериозен фактор, които може да натисне цената - ако увеличението е неуспешно. Престоящите слаби месеци Юли и Август също може да окажат влияние. За да е успешно, обаче трябва да излезе добър 6м. отчет, които да убеди инвеститорите да останат по позицията. Инвестициите, които бяха направени не са малки. Да видим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KOSTJUMARЕ, то със чакане е ясно, че ще има по-високи нива от сегашните. Не казвам и , че акцията е лоша.Просто на мен не ми се участва в увеличение на капитала, предполагам и доста инвеститори ще излязат заради това и именно поради тази причина цената пада. Да мине увеличението, може пак да купя.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KOSTJUMARПървоначално изпратено от korkоще един излязъл от позицията.KOSTJUMAR а и kompas2007 са дали добри аргументи.моите са идентични.
не е препоръка за покупки или продажби.
пък то времето ще си покаже ...
Коментар
Коментар