IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българска роза-Севтополис АД (4BJ / SEVTO)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Напълно съм съгласен с теб, още повече, че съм по-скоро консервативен, отколкото спекулативен инвеститор. Аз също съм си го мислил. Като привърженик на Р/В, съм наясно, че този показател рано или късно напомня за себе си. Но както разбираш, доходност на практика може да се направи и в диапазона 3.75-5 лв., при това, не толкова лоша. И в опита си да гадая поведението на големите играчи -ИП-та, оставам с впечатление, че това е и тяхната игра. Ако това е така, то ще има достатъчно интереси да се създаде съпротива на падането на цена под равнище 4.00 . А доходността може да бъде по-добра от доходността на повечето от ИПО -тата през годината. Разбира се, другия сценарий е също възможен - драстично падане на цената дори и под 3.50. Тук всеки трябва да си направи оценка на вероятностите за единия и другия сценарий и да реши дали да поеме или не риска. Аз за себе си не съм решил, но съм сигурен, че тази година позицията ще бъде много интересна.

    Коментар


    • Така например при цена на акцията 5 лева доходността е над 40%.
      Здравей Диагностик, така е както казваш за 5 лева/парчето. Може също да сметнеме колко доход дава 3,75 също 4,20 или 4,85 и т.н.н... Но - при 5лв/парчето дружеството требва да струва 60 Мильонки - малко много ми се вижда за довчерашен избушлек, който допреди 2 години беше с определено отрицателна счетоводна стойност и добре че беха акционерите /такива кат мен глупаци/ да му налеят цели 9 мильона та поне първо успя да нулира счетоводната, а и ако не беха Сфарм да им насипят работа /за не незнам каква печалба, обаче/ беше взелo-далo Не че неможе да забалончи некой ден на 60 мильонки, па и нема лошо

      Коментар


      • хей какво става тука?
        някой има ли идея?

        Коментар


        • Aha, namerih go 28.06.2007

          Коментар


          • Koga ste e sybranieto na akcionerite i za koga se ochakva uvelichenieto na kapitala?

            Коментар


            • Капман и ТиБиАй изкупиха половината Севто на цени над 6 и дваесе

              Коментар


              • Въпрос на сметки и очаквания. Ако се приеме решението за емисионна стойност от 1 лв. при цени от 6-6.50 и записване на новата акция средната цена на придобиване на 1 акция пада до 3.50 до 3.75. Така, че всичко опира, до това каква ще бъде цената след излизането на новите акции. Те явно, че ще паднат, но при цена над 4 лева вече ще се реализира доходност. Така например при цена на акцията 5 лева доходността е над 40%.
                Въпросът е до какви равнища заинтересованите ИП ще позволят на цената да падне. Аз не познавам добре дружеството и не съм следил, кой кога и на какви нива е влизал, но намирам, че спекулативните възможности на акцията ще скочат доста, ако се приеме това увеличение и позицията ще се раздвижи много сериозно.

                Коментар


                • но пък 132 си пълнят и дори Софарма днес???
                  мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

                  Коментар


                  • Аз също дълго време мислех, че Севто е много добра компания и държах сериозна позиция, но след този тримесечен отчет продадох всичко. Софармата също закъса и го няма локомотива да дърпа напред. Може и игра да е с това увеличение, но ако беше, щеше да има покупки от кръга около мажоритара и все щеше да се усети нещо. Но не знам де, може пък и да не се усети.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от KOSTJUMAR
                      Факторите натискащи цената са повече от подкрепящите я в момента.

                      Гледам, че още ИП не са излезли оттук, но спряха да пълнят. Ако решат да излизат ще стане лошо. Има един друг сериозен фактор, които може да натисне цената - ако увеличението е неуспешно. Престоящите слаби месеци Юли и Август също може да окажат влияние. За да е успешно, обаче трябва да излезе добър 6м. отчет, които да убеди инвеститорите да останат по позицията. Инвестициите, които бяха направени не са малки. Да видим.
                      Има идея в това, което казваш, но аз все си мисля че мажоритарчет тук направи толкова много увеличени и толкова листвани във всички компании, където има участие/ а отскоро и DOUVHL/, че ни остава само да се надяваме, че знае какво прави.
                      На мен ситуацията тук много ми прилича на умишлена бавно и старателно свиване на цената преди увеличението. Целта съм сигурен я знаеш и ти.

                      Коментар


                      • sevtoto veche za nisto ne stava. Predi si misleh che e hubavo podveneno druzestvo, no qvno e imalo zasto.

                        Ne e preporuka

                        Коментар


                        • Факторите натискащи цената са повече от подкрепящите я в момента.

                          Гледам, че още ИП не са излезли оттук, но спряха да пълнят. Ако решат да излизат ще стане лошо. Има един друг сериозен фактор, които може да натисне цената - ако увеличението е неуспешно. Престоящите слаби месеци Юли и Август също може да окажат влияние. За да е успешно, обаче трябва да излезе добър 6м. отчет, които да убеди инвеститорите да останат по позицията. Инвестициите, които бяха направени не са малки. Да видим.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от KOSTJUMAR
                            Е, то със чакане е ясно, че ще има по-високи нива от сегашните. Не казвам и , че акцията е лоша.Просто на мен не ми се участва в увеличение на капитала, предполагам и доста инвеститори ще излязат заради това и именно поради тази причина цената пада. Да мине увеличението, може пак да купя.
                            предполагам - аз също доста размишлявах ... и - макар, че е като от теория на конспирацията - се чудя дали тая врътка не я правят за да си увеличат дела мажоритарните собственици ... след тоя отвратителен отчет много малко хора са навити, а тази номинална = емисионна врътка също ми е съмнителна ... ??!!??

                            Коментар


                            • Е, то със чакане е ясно, че ще има по-високи нива от сегашните. Не казвам и , че акцията е лоша.Просто на мен не ми се участва в увеличение на капитала, предполагам и доста инвеститори ще излязат заради това и именно поради тази причина цената пада. Да мине увеличението, може пак да купя.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от KOSTJUMAR
                                Първоначално изпратено от kork
                                още един излязъл от позицията.KOSTJUMAR а и kompas2007 са дали добри аргументи.моите са идентични.

                                не е препоръка за покупки или продажби.
                                Казах ви кога да излизате ...
                                ти хубаво си казал, ама аз съм говорил с много хора от бранша и те са ми казвали, че Севто е супер перспективно и е водещото предприятие по отношение на извличане на съставки от растения. Като добавим към това и многото инвестиции. Аз за себе си решил не само да не продавам, но и да си запиша всички права ...

                                пък то времето ще си покаже ...

                                Коментар

                                Working...
                                X