Аз не знам кой е прав, ама това не мога да си го обясня валидно ли е в нашия случай: "когато преминаването на прага е в резултат на преобразуване или в резултат на обезсилване на акции". TRUE/FALSE в конкретния случай?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Браво Пропърти Фонд АДСИЦ (BPF / BPY)
Collapse
X
-
Батка, много си зле Прочети чл.149 (1) какво гласи:
"Чл. 149. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Лице, което придобие пряко или чрез свързани лица повече от една трета от гласовете в общото събрание на публично дружество, в което няма лице или лица, притежаващи пряко или чрез свързани лица над 50 на сто от гласовете в общото събрание, е длъжно в срок 14 дни от придобиването, съответно в едномесечен срок от вписването в Търговския регистър на преобразуването или намаляването на капитала, когато преминаването на прага е в резултат на преобразуване или в резултат на обезсилване на акции:
1. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) да регистрира в комисията съгласно чл. 151 търгово предложение към останалите акционери с право на глас за закупуване на техните акции и/или за замяната им с акции, които ще бъдат издадени от предложителя за тази цел"
Член 149б няма нищо общо със случая. Той е за някой, КОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ да придобие акции, а не вече придобити. Така, че смешника си ти в случая
Коментар
-
Чл. 149б. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г., изм., бр. 52 от 2007 г.; изм., в сила от 03.07.2007 г., бр. 103 от 2012 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., изм., бр. 52 от 2007 г., в сила от 03.07.2007 г.; изм., бр. 103 от 2012 г.) Лице, което притежава най-малко 5 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество и иска да придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 повече от 1/3 от гласовете в общото събрание на това дружество, може да публикува търгово предложение за закупуване или за замяна на акции към всички акционери с право на глас след предварително потвърждаване на проект за търгово предложение от комисията. Член 149, ал. 3, 4 и 12 се прилагат съответно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнениеЛисев има 42% - как смяташ, че е минал 50%?
Коментар
-
Интересно е дали е нужно да има търгово? Лисев минава 33% от капитала СЪС СДЕЛКА ЗА ПОКУПКА. Според мен по ЗППЦК Е ДЛЪЖЕН да обяви търгово. Според мен са го проспали това. Интересно ми е какво мислят колеги съфорумци. ЗППЦК гласи:
"Чл. 149. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Лице, което придобие пряко или чрез свързани лица повече от една трета от гласовете в общото събрание на публично дружество, в което няма лице или лица, притежаващи пряко или чрез свързани лица над 50 на сто от гласовете в общото събрание, е длъжно в срок 14 дни от придобиването, съответно в едномесечен срок от вписването в Търговския регистър на преобразуването или намаляването на капитала, когато преминаването на прага е в резултат на преобразуване или в резултат на обезсилване на акции:
1. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2005 г.) да регистрира в комисията съгласно чл. 151 търгово предложение към останалите акционери с право на глас за закупуване на техните акции и/или за замяната им с акции, които ще бъдат издадени от предложителя за тази цел"
"М-Груп Корпорейшън" ЕООД е продало дела си, така, че няма компания с над 50%.
Според мен е длъжен да обяви търгово!!!Last edited by johny-bravo; 16.05.2019, 10:09.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнениеMancev, понеже каза, че си купил, би било от полза да смяташ, че е добра цена. Или поне, че е в рамките на няколко процента от справедливата цена.
А относно Лисев няма спор, че е вложил труд и е рискувал, и има право да продаде с печалба. Аз имах предвид, че за тях дори цена с 30% или 40% процента по-ниска за акция пак е добра и са на печалба. Ако ти продадеш на 70 ст. си 30% надолу. Което е нормално за всяка фирма листната на добра цена след като е развита. Нищо не казвам.
Коментар
-
Mancev, понеже каза, че си купил, би било от полза да смяташ, че е добра цена. Или поне, че е в рамките на няколко процента от справедливата цена.
А относно Лисев няма спор, че е вложил труд и е рискувал, и има право да продаде с печалба. Аз имах предвид, че за тях дори цена с 30% или 40% процента по-ниска за акция пак е добра и са на печалба. Ако ти продадеш на 70 ст. си 30% надолу. Което е нормално за всяка фирма листната на добра цена след като е развита. Нищо не казвам.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Нормално е да са на печалба. Все пак те са "виновни" офис сградата да я има. Вие бихте ли се захванали с нещо, и след като го завършите успешно да го продадете без печалба? Нека не забравяме, че едно е да построиш от нулата офис сграда, да я отдадеш на 100% под наем, и съвсем друго да я вложиш едни пари, и да чакаш доход от наем (дивидент) като пасивна доходност. Дадена е възможност на миноритарни акционери да се включат, като риска си е изцяло за тяхна сметка.В никакъв случай не защитавам някого.Просто си изказвам гледната точка. Не твърдя дали нещо е добро, или лошо, нито дали цената от 1лв. на акция си струва или не.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнениеЛисев и Суджарски ще имат към 70% след тези сделки, така че не е зле 30% фрий флоут. Те обаче са на печалба от продажбата дори на цена под 1 лв. на акция, докато новите акционери за момента са на 0% печалба.
- 2 Харесвания
Коментар
-
https://www.investor.bg/bylgariia/45...-adsic-282249/
И какво се оказа? Че са си го купили сами?
"Дружеството "М-Груп Корпорейшън" ЕООД е продало цялото си участие от 54,4959% в капитала на "Браво Пропърти Фонд" АДСИЦ с дата на прехвърляне на 10 май 2019 г., показва седмичният бюлетин на Централен депозитар АД.
Купувачите са Асен Стоименов Лисев, чието участие се увеличава от 15,0133% на 42,261%, също "Блек Сий Дивелопмент" ЕООД с увеличение от 0% до 21,798%, както и Павел Томаш Суджарски-Кшонжек с увеличение от 0% до 5,4496%."
Има ли нужда от търгово? Преминават се 33%? Как мислите? Модерната дума напоследък важи тук с пълна сила: Пунта Мара IPO
ПС: "Блек Сий Дивелопмент" ЕООД е дружество с едноличен собственик на кпитала Павел Томаш Суджарски КшонжекLast edited by johny-bravo; 15.05.2019, 15:54.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнениеМисълта ми е, че не знаеш големият акционер кой е и как се финансира. Какво става, ако реши да излиза, дори частично? Какаво става, ако е финансиран с дълг?
Коментар
Коментар