IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• О-ооо, tisho, пак ли раздаваш акъли в областта на счетоводството!?
    Стопли ли ти мозъчето вече разликата между "провизия" и "обезценка"?

Коментар

• Първоначално изпратено от Geri
      tisho70 mai dosta pari si varzal v ORGH.
      Nishto ne kazva za dalgovete na ORGH i spored teb mai chernoto e bqlo.
      A da sravnqvash ORGH s ALB e vse edno da sravnqvash cenata na domatite s cenata na petrola.
      Гери, Гери...много "профешънъл" е използван от тебе термина "дългове". Казва се задължения, Гери и се приготви за един въпрос с повишена трудност за тебе - коя компания няма задължения ? Ако не ти е лесно все пак да се поориентираш, преди да повтаряш едно и също като папагал, погледни няколко страници назад, аз съм направил едно съвсем елементарно сравнение на Оргахим със Софарма и Албена на темата.

Сравнението е основна филисофска категория, използвай го, за да откриеш десетте разлики на тема задължения, както се казва

А Оргахим наистина ми е слабост, просто защото при един сравнителен анализ ми се вижда подценен и все се надявам да намеря някакво смислено обяснение /дори и като постнат коментар. Засега няма...

Иначе за предположението ти, че съм вързал доста пари там - не е така, защото съм свикнал да си диверсифицирал портфейла, все пак...Въпреки че ме сърбяха ръцете съвсем наскоро, честно казано

Коментар

• DA TAKA E, САМО ЧЕ НЕ ПОКАЗВА ОТНОШЕНИЕТО НА ИНВЕСТИТОРИТЕ КЪМ КОМПАНИЯ. А В СЛУЧАЯ ТОВА Е ПО-ВАЖНО.

Коментар

• А защо не се пробвате да изчислите справедливата цена на акция на ОРГХ? Според мен анализа на паричните потоци най-точно показва състоянието на дадено предпиятие.

Коментар

• Zdr.

Тишо въпроса наистина е дискусионен.

С течение на времето съм си създал определен възглед и съответно модел за оценка. Той към настоящия момент не включва съотношението P/E, по простата причина че редица компании просто данъчно оптимизират нетния си финансов резултат.
            Според мен все още е рано да се оценява пазара по споменатия от теб начин. Но бих попитал какъв е средния P/E въобще, за даден индекс и/или някаква извадка? Или поне средния за аналогичните компании листвани на нашата борса. Или листвани на борсите в ЦИЕ?
            Когато имаш такива данни и ги сравниш с тези на ORGH би могъл да твърдиш дали е подценена или надценена.

Сега накратко за модела който считам че към настоящия момент е по-приемлив за настоящата ситуация на БФБ.
            1.Съставил съм си собствена извадка която покрива приблизително 75-78% от капитализацията на пазара.
            2.На базата на съвкупността на извадката всеки ден преоценявам/преизчислявам редица показатели, вкл. и P/E.
            3.Към момента извода който се налага е, че е по достоверно да се обърнем към показателя P/BV. Причината е че не се влияе пряко от т.н. данъчни оптимизации на приходите и в значителна степен показва акумулираната в акциите стойност на активите.
            4.Та от тази гледна точка съответно:
            P/BV
            ORGH 2.336
            ABL 1.478
            SRAFM 2.931
            Market 1.783

За това писах в предишниия постинг че и софарма е надценена. Специално за SRAFM съм си правил труда да правя сравнителен анализ с PLVA,HRVATSKA. И с прямо нея е надценена. Засега. Още повече че с плива не са от една категория. Все пак Плива е с Мкт кап. 2.045 млрд. лв. призчислено през долар/лев 1.60.

Сполай Ви!

Коментар

• tisho70 mai dosta pari si varzal v ORGH.
              Nishto ne kazva za dalgovete na ORGH i spored teb mai chernoto e bqlo.
              A da sravnqvash ORGH s ALB e vse edno da sravnqvash cenata na domatite s cenata na petrola.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvoDim
                ? PODCENEN?

Моля те, обясни защо мислиш така. Аз считам, че е обратното.

Сполай Ви!

О, да уточня според мен и Софарма е надценена.

Иначе Оргахим просто не е от категорията на другите две. Много по-малка е. Което не я прави по-лоша компания.

Иво, по какъв показател прецени, че е по-малка - на мене ми се струва, че само по пазарната капитализация - затова писах, че е подценена.

Нямам сега време да смятам, затова ще ползвам котировките към 9.11.2005 от една статия на Investor.bg.
                http://investor.bg/article.php?id=30114

И понеже стана въпрос за сравнение с Албена и Софарма, нека да го продължим.

Пазарна капитализация:
                Албена – 368,674 хил.лв.
                Софарма – 507,540 хил.лв.
                Оргахим – 34,320 хил.лв.

Кои ли акции имат потенциал за растеж, след като съотношението Цена/Печалба е както следва:
                Албена – 19.76
                Софарма – 16.92
                Оргахим – 5.72

Иначе няма компания, графиката на котировките на акциите на която да е права линия, насочена нагоре и затова не мога да знам какви ще са цените утре или вдругиден, обаче принципно за Оргахим след Март 2006 ще си говорим за трицифрено число според мене.

Коментар

• ? PODCENEN?

Моля те, обясни защо мислиш така. Аз считам, че е обратното.

Сполай Ви!

О, да уточня според мен и Софарма е надценена.

Иначе Оргахим просто не е от категорията на другите две. Много по-малка е. Което не я прави по-лоша компания.

Коментар

Zdr.

Страхотен анализ Тишо. Увлекателно четиво. Но не слагай го в една редица Албена и Софарма. Все още не е за там.

Сполай Ви!

Иво, прав си, че ORG не трябва да се слага в една редица с Албена и Софарма. доколкото все още е доста подценен за разлика от тях /особено едното от тях/.

Коментар

• ЧЕТОХ КАКАTA, ПРАВ СИ!

ЗАБАВЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ СЕ СКОНТИРАТ, НЕ ПРОВИЗИРАТ МСС 18 И СЪОТВЕТНО МСС36.

СПОЛАЙ ВИ!

Коментар

Ami obqsni ni s kakvo oshto imat! Se pak i nie da mineme u treti kurs.
                        Иво, ти поне досега претендираше за някакви познания...
                        Както и да е - в същия този МСС 37 (за който tisho все пак явно е чувал нещо) е обяснено какво е "провизия". А ако ти е интересно как се обезценяват активи може да прочетеш МСС 36...

Коментар

• Ami obqsni ni s kakvo oshto imat! Se pak i nie da mineme u treti kurs.

Коментар

• Радвам се, че поне знаеш, че има такива стандарти!
                            А иначе всеки студент 2-ри курс ще ти каже, че провизиите НЯМАТ НИЩО ОБЩО с обезценките на вземания!!!!!!!!

Коментар

• Zdr.

Страхотен анализ Тишо. Увлекателно четиво. Но не слагай го в една редица Албена и Софарма. Все още не е за там.

Сполай Ви!

Коментар

• Традера, прав си за това, че в спора се ражда истината.

Затова пак повтарям, че Оргахим е едно от най-добре представящите се на борсата дружества за тази година /от ликвидните такива, не съм анализирал всички от А до Я, признавам си/.

За КАКАТА - ликвидни не значи дружества в ликвидация, а такива с достатъчно голям оборот на борсата

А лихвата по ЗУНК-а /7%/ не е по-висока от лихвата по инвестиционен кредит, който едно предприятие би плащало.

Произволно вземам от по-приличните компании:

Албена АД /Не че че е лоша компанията, просто сравнявам/.
                                Заеми /Дългоср.+краткосрочни/ = 35,369 хил.лв.
                                Приходи - 77,561 хил.лв.

Софарма
                                Заеми /Дългоср.+краткосрочни/ = 88,479 хил.лв.
                                Приходи - 95,677 хил.лв.

Оргахим
                                Заеми /Дългоср.+краткосрочни/ = 17,432 хил.лв.
                                Приходи - 57,687 хил.лв.

Дори и да прибавим оспорения в съда ЗУНК, който е по-малко от 10,000 лв /а това е все пак условен пасив, защото нищо не се знае.../, пак не виждам нищо притеснително за предприятието.
                                Коефициентите са лесни за изчисляване.

Поздрави, Тишо

Коментар

Working...
                                X