IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Във форума могат да се чуят много мнения, но малко са качествените, а мисля, че твоите, Мечка, са сред тях и за това за мен си заслужава дискусията.

Факт е, че дружеството е зависимо от румънския си партньор, но благодарение на тази си зависимост постига тези резултати.

Коментар

• мислите ли,че позицията много тясно зависи от друго дружество - Поликолор
      както сега се прехвърлят производства към Оргахим,така може след време да се получи обратното
      но дано не се получава скоро това
      ако например този договор догодина не се продължи какво правим?

Коментар

• Аз винаги съм разглеждал дискусиите тук като възможност да се чуят различни гледни точки (колкото по-различни, толкова по-добре). Така, че за нервене и дума не може да става. Ако съм засегнал някого - дълбоко се извинявам. Аз много често бързам, когато пиша и затова понякога думите ми са малко непремерени.

Ами не знам - факт е, че провизиите са намалели с 4млн., защо не е ясно.
        Колкото до печалбата, не знам какво толкова радват 4,25% - на мен са ми силно недостатъчни.
        Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

• За нерви на борсата място няма! Аз се не кося, щото имам още 40 лета до пенсиониране!

Коментар

• Недейте да се нервиме, излишно - Лакоста. Той, Мечо може и да вижда некои минуси, къде ние ги не виждаме, тва лошо нема. Той че ни предупреди, ако сметне да е належащо, мисля от тва и полза има. Я инак си мисла въпреки сичко, акцията расте поне 40% годишно, може и повече, мисла си даже защо не и тая година да е така ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Мечка
              Да негативно съм настроен...
              Не е ясно как са изписани 4млн провизии...
              Какво изобщо стана с делото след обжалването...
              Не е ясно от какво са спечелили 4,5 млн от финансови операции. Поне един ред в отчета си да бяха написали за това...
              И това ако е пример за добро корпоративно управление...
              Изобщо ако изчистим финансовите врътки - дружеството въобще не печели толкова, колкото би трябвало...
              Изписани 4 млн провизии аз не видях никъде в отчета.
              Самият факт, че няма корекция в отчета, означава, че няма положителен за дружеството изход това дело.
              Така е - не е ясно от какво са спечелили 4,5 млн лв от финансови операции.
              Но примерно за Алкомет се знае, че хеджира валутния риск и за това предположих и че Оргахим постъпва по същия начин.

В отчета на Алкомет:
              "Дружеството осъществява сделки в чуждестранна валута, свързани главно с доставките на суровини и материали и продажбите на готова продукция. С цел да се елиминира риска от промяна на валутния курс по отношение на продажната и покупната цена за всяка поръчка на метали, Дружеството използва кръстосан валутен курс за хеджиране на риска. Чрез хеджирането се покриват както риска от промяна на пазарните цени на металите на Лондонската борса за метали, така и риска от промяна на валутния курс."

Какво му е на корпоративното управление? Колко са дружествата на нашата борса, които поддържат връзка с инвеститорите си и постоянно ги осведомяват за развитието на дейността си?

Оперативната печалба на Оргахим е 5,750 млн. и, ако махнем 2,670 млн. разходи за лихви, остават 3,08 млн. печалба, което си е 4,25% от 144 лв. цена за акция! Колко други дружества могат да се похвалят с подобни резултати?

Коментар

• Мдааа, хич не е зле, мисля предстои още по-сериозен ръст на приходите...като се има предвид големината на румънския пазар и това, че продажбите към Поликолор минават по пазарни цени...

Коментар

• В БФБ-София АД е постъпила следната информация от Оргахим АД-Русе /ORGH/:
                  Част от традиционното производство на бои и лакове на Поликолор, Румъния ще бъде преместено в Оргахим АД, Русе поради повишения ръст на производство на румънския завод и освобождаване на капацитет за нови производства.
                  Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Прословутите провизии за които толкова много дъвчете са начислени още през 2005 година и са в размер на 8 535 хил.лева. Иначе за делото няма никаква информация. Но към настоящия момент всички предполагат, че е загубено, и именно това е отчел и пазара . А ако стане обратното ще е само бонус.

Коментар

• според мен най-вероятно тези неща са провизирани с цел спедстяване на данъци. затова и няма обяснения в отчета

имаше ли я в БГ счетоводната врътка, ако провизираш и после извадиш парите да не дулжиш данъци по тях. в щатите имаше нещо такова

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
                        Мечка, аз изложих само моето лично ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ. До сега никой друг не направи друго обосновано предположение. Ако ти имаш такова, може спокойно да го изложиш. Не знам на какво се дължат финансовите им приходи, няма информация за тях, но факт е, че финансовите приходи на Оргахим са в зависимост от движението на долара.

Не си прав и за ЗУНК задълженията - не само че ги обслужват, но при при това платените лихви по ЗУНК нарастват и през 2006 са 2,582 млн при 1,229 млн за 2005 г. Да не забравяме, че онова ЗУНК задължение от 8,5 млн е изцяло провизирано, т. е. дружеството е заделило парите и е готово да го плати. Като цяло нетекущите ЗУНК задължения на дружеството намаляват, а това не може да стане без да са обслужвани.

Мечка, защо ми се струва, че си негативно пристрастен към това дружество. Изложи някакви обективни аргументи.
                        Да негативно съм настроен...
                        Не е ясно как са изписани 4млн провизии...
                        Какво изобщо стана с делото след обжалването...
                        Не е ясно от какво са спечелили 4,5 млн от финансови операции. Поне един ред в отчета си да бяха написали за това...
                        И това ако е пример за добро корпоративно управление...
                        Изобщо ако изчистим финансовите врътки - дружеството въобще не печели толкова, колкото би трябвало...
                        Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил

Коментар

• Печалбата е силно манипулируема и е разбираемо , че когато са на такъв плюс от операции с финансови активи , ще намерят приложвние на парите които им остават от основна дейност и няма да ги обявят като печалба. Независимо как правят пари, те ги правят и по това спор няма. Така че не знам защо не ви харесва отчета... Приходите от продажби са с над 30% нагоре, а и се увеличават инвестициите. дружеството има агресивна политика на експанзия и ЕС ще помогне за реализацията и... Оргахим си остава едно от най добрите дружества на борсата , за мен.
                          Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Мечка, аз изложих само моето лично ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ. До сега никой друг не направи друго обосновано предположение. Ако ти имаш такова, може спокойно да го изложиш. Не знам на какво се дължат финансовите им приходи, няма информация за тях, но факт е, че финансовите приходи на Оргахим са в зависимост от движението на долара.

Не си прав и за ЗУНК задълженията - не само че ги обслужват, но при при това платените лихви по ЗУНК нарастват и през 2006 са 2,582 млн при 1,229 млн за 2005 г. Да не забравяме, че онова ЗУНК задължение от 8,5 млн е изцяло провизирано, т. е. дружеството е заделило парите и е готово да го плати. Като цяло нетекущите ЗУНК задължения на дружеството намаляват, а това не може да стане без да са обслужвани.

Мечка, защо ми се струва, че си негативно пристрастен към това дружество. Изложи някакви обективни аргументи.

Коментар

• Мечка, вече си плащат ЗУНК-а. Но за другото си прав.

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
                                Първоначално изпратено от Marti
                                3. Положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти 4 439 000
                                4. Положителни разлики от промяна на валутни курсове 4 191 000

Ako tezi dve cifri gi izvadim ot pechalbata 7 460 000
                                ...................
                                На първо четене някой би си казал: "И кво ся? Аз си купувам производител на бои и лакове, а се оказва, че си давам парите на некви дето правят финансови врътки!"

Само че нещата стоят малко по-различно. Забелязах, че през годините печалбата им от разлики от операции с финансови инструменти и от промяна на валутните курсове е в обратна зависимост от курса на долара - при обезценяване на долара тя нараства и обратното. Това ме навежда на мисълта, че управляващите това дружество са достатъчно далновидни и при положение, че реализират продукцията си на външни пазари като Турция, Египет, Средния Изток, бившите Съветски републики и др. /където е много вероятно да търгуват в долари/ същевременно са хеджирали валутния риск на валутните пазари. По този начин при отслабване на долара им намаляват доларовите приходи от продажби /пресметнати в евро/, но пък печелят от валутни и финансови операции. При засилване на долара положението се обръща, но в крайна сметка постигат стабилност на своите приходи и елеминират валутния риск, за което мениджмънтът заслужава поздравления.

Това е моето лично предположение и е препоръка единствено към повече размисли и по-малко страсти!
                                Точно от теб не съм очаквал такова изказване!
                                Какъв хедж, какви 5 лева. Хората имат доларов ЗУНК (който на всичкото отгоре не плащат) и печелят от спада на долара...

Коментар

Working...
                                X