IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Северкооп Гъмза Холдинг АД (6S4 / GAMZA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има неща, които не ми харесват в тази компания, но след обстоен анализ мисля, че си заслужава да се инвестира на сегашните нива.
    На консолидирана база има активи за 23 милиона, само 1.3 милиона дългове, от които половината са задължения за дивиденти, които едва ли ще бъдат потърсени и ще влезнат обратно като печалба.
    На консолидирана база има 5.9 милиона парични средтва! Двойно повече от текущата капитализация Консолидираната счетоводна стойност на акциите е почти 10 пъти по-голяма от пазарната Имат приходи от лихви от половин милион на година (защото залагат на срочни депозити), дори само от тях са на печалба.
    Това което най-много ми харесва обаче е Медийни системи. Гъмза имат дял почти 48% там. Медийни системи отбеляза двойно по-малко приходи за първото тримесечие и 50% увеличение на печалбата, EBITDA са страхотни (печалба преди данъци, такси и амортизации). Да не говорим колко ги уважавам за това, че те произвеждат дисковете с Ну! Погоди!, които се продават в Пикадили. Също и имат нов сайт http://www.mediasys-bg.com/ където има доста подробна информация. Планираните им инвестиции за 2009 бяха за 2.5 милиона което е колкото капитализацията на Гъмза уоу.
    Общо взето извода ми е, че въпреки някои неща, които не ми харесват, това определено е най-подценената компания на БФБ.
    Не е препоръка за покупко-продажба на акции.
    Поздрави на сегашните акционери. За съжаление няма да има дивидент тази година, поне не е в реда за гласуване на ОСА-то.

Коментар

• Някое имотче не се ли продава, само стари машини.

Коментар

• http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21822

http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21823

http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21821

Коментар

• Скоро ще има търгове за разпродаване на имущество на Лотос АД:

http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21773

http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21777

http://bankruptcy.justice.government...x?ItemID=21773

Дата 05.03.2009
          Място канцеларията на синдика в гр. Трявна, ул."Бачо Киро" № 9
          Синдик Иван Тодоров Балабанов
          Дело номер, съд г.д. 225/2008, Окръжен съд Габрово
          Длъжник "ЛОТОС" АД, гр. Трявна в несъстоятелност
          Ред на продажбата продажба по реда на чл. 717а - чл. 717е от ТЗ
          Начин на продажбата продажба на имуществени права

ИВАН ТОДОРОВ БАЛАБАНОВ - синдик на "ЛОТОС" АД /в несъстоятелност/, гр. Трявна, БУЛСТАТ 817047037, регистрирано по ф. д. № 1099/2002 год. по описа на Габровски окръжен съд, в производство по несъстоятелност по гр. д. № 225/ 2008 год. по описа на Габровски окръжен съд, на основание чл. 717а от ТЗ обявява на интересуващите се, че съгласно определение на съда по несъстоятелността № 5'8 от 28.01.2009 г., на 05.03.2009 г. в 10.00 часа в канцеларията на синдика, находяща се в гр. Трявна, ул."Бачо Киро" № 9, ще се проведе продажба на следните имущества, собственост на длъжника:

Коментар

• Гледах отчета на Медийни Системи и видях нещо доста притеснително. Печалбата им за 2008 пада в сравнение с деветмесечието което означава, че за четвъртото тримесечие имат загуба. От друга страна четвъртото тримесечие им беше най-силното през 2007. Мисля, че има голям шанс печалбата в годишния консолидиран на Гъмза да е по-малка от тази за деветмесечието.

Мнението е с характер на личен анализ и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

• Съгласен. Но относно офиса грешиш - доколкото виждам наема му е по-висок от предишния. Това което ме притеснява всъщност и което е цялата идея е този Балабанов. Имам предвид защо Гъмза и Перун изкупиха задълженията на Лотос към банките? Защо Балабанов още е синдик като само е крал досега, дори и от тях? Защо е изобщо още на свобода и никой не му търси сметка? Новината за Балабанов, която намерих е от Април 2008. Защо го оставят да си граби вече почти година и са допуснали наглостта той да уволни работниците на компанията?
              Имам акции в още две позиции , където също е каша и ми запълват свободното време...... а тук съм заради консервативното управление ... както каза колегата Марков и дивидента ... ако дадат ....

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93
                Още не виждам коментар за Балабанов
                .
                Phoenixheart , аз не казвам , че в Гъмза положението е цветущо .... те продадоха основните си предприятия и държат кеша в банка за лихви ... но се преместиха в по малък офис за да намалят наема...Смятам въпреки че техните фирми оперират в отрасли в който ще бъдат засегнати от кризата , те ще оцелеят...
                Съгласен. Но относно офиса грешиш - доколкото виждам наема му е по-висок от предишния. Това което ме притеснява всъщност и което е цялата идея е този Балабанов. Имам предвид защо Гъмза и Перун изкупиха задълженията на Лотос към банките? Защо Балабанов още е синдик като само е крал досега, дори и от тях? Защо е изобщо още на свобода и никой не му търси сметка? Новината за Балабанов, която намерих е от Април 2008. Защо го оставят да си граби вече почти година и са допуснали наглостта той да уволни работниците на компанията?

Коментар

• Още не виждам коментар за Балабанов
                  .
                  Phoenixheart , аз не казвам , че в Гъмза положението е цветущо .... те продадоха основните си предприятия и държат кеша в банка за лихви ... но се преместиха в по малък офис за да намалят наема...Смятам въпреки че техните фирми оперират в отрасли в който ще бъдат засегнати от кризата , те ще оцелеят...

Коментар

• За никои не е тайна че холдинга се управлява прекалено консервативно.
                    По мое мнение мениджмънта изобщо избягва да приема рискове.
                    А всички знаем от икономическите теории че печалбата/загубата е право пропорционална на поетия риск.

От друга страна при сегашния спад на борсата и наличието на толкова голям кеш в холдинка дава възможност за много доходоносни инвестиции в средносрочен период в оборотен портфеил от ценни книжа.

Въпросът е мениджмънта ще ги използва ли ......аз лично се съмнявам!

п.п. Имам акции от холдинга.
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Интересно .... дивидента от коя печалба се определя от консолидирания или от неконсолидирания отчет....
                      А решението да го разпределят от кое се влияе (или ако дъщерните са зле, но имаш неконсолидирана печалба тя би отишла за дивидент?)? Още не виждам коментар за Балабанов.

Коментар

• Интересно .... дивидента от коя печалба се определя от консолидирания или от неконсолидирания отчет....

Коментар

Северкооп Гъмза Холдинг с 1 лев кеш на акция за 2008 г.
                          23.01.2009 13:40 (6S4 / GAMZA)

Кешовите наличности на неконсолидирана база на Северкооп Гъмза Холдинг АД към края на миналата година възлизат на 2,8 млн. лв., или по 1,06 лева на акция, показа отчетът на компанията, представен чрез БФБ-София.
                          Текущата цена на акциите на дружеството е 0,86 лева.
                          Неконсолидираната печалба на холдинговото дружество се увеличава до 661 хил. лв. от 144 хил. лв. за 2007 г.
                          Разликата идва главно от реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 764 хил. лв. Това са сделки за продажба на дъщерното предприятие „Рекорд” АД, гр. Габрово с печалба от 503 хил. лв. и продажба на 18,31% участие в капитала на „Звезда” АД, гр. Долна Митрополия, с печалба 261 хил.лв.
                          Северкооп Гъмза Холдинг има инвестиции в капитала на 9 дъщерни и в 12 други предприятия.
                          Собственият капитал на неконсолидирана база възлиза на 13,6 млн. лв., а активите са 14,3 млн. лв.
                          От началото на сесията до момента 54 акции от капитала на дружеството смениха собственика си при цена 0,86 лева за брой.
                          ..Не знам какъв ти е проблема но усвояваш информацията много избирателно и не стига, че някои неща ги пропускаш, но за други лъжеш.
                          Phoenixheart , проблема ми е, че когато изчезне добрия тон и аз изчезвам.... Поздрави!
                          Човече, как можеш да гледаш на един холдинг неконсолидираната печалба, а да пренебрегваш консолидираната? Поне преди да тръгнешкоментирай за Балабанов.

Коментар

• Северкооп Гъмза Холдинг с 1 лев кеш на акция за 2008 г.
                            23.01.2009 13:40 (6S4 / GAMZA)

Кешовите наличности на неконсолидирана база на Северкооп Гъмза Холдинг АД към края на миналата година възлизат на 2,8 млн. лв., или по 1,06 лева на акция, показа отчетът на компанията, представен чрез БФБ-София.
                            Текущата цена на акциите на дружеството е 0,86 лева.
                            Неконсолидираната печалба на холдинговото дружество се увеличава до 661 хил. лв. от 144 хил. лв. за 2007 г.
                            Разликата идва главно от реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 764 хил. лв. Това са сделки за продажба на дъщерното предприятие „Рекорд” АД, гр. Габрово с печалба от 503 хил. лв. и продажба на 18,31% участие в капитала на „Звезда” АД, гр. Долна Митрополия, с печалба 261 хил.лв.
                            Северкооп Гъмза Холдинг има инвестиции в капитала на 9 дъщерни и в 12 други предприятия.
                            Собственият капитал на неконсолидирана база възлиза на 13,6 млн. лв., а активите са 14,3 млн. лв.
                            От началото на сесията до момента 54 акции от капитала на дружеството смениха собственика си при цена 0,86 лева за брой.
                            ..Не знам какъв ти е проблема но усвояваш информацията много избирателно и не стига, че някои неща ги пропускаш, но за други лъжеш.
                            Phoenixheart , проблема ми е, че когато изчезне добрия тон и аз изчезвам.... Поздрави!

Коментар

• [quote="meche_cveti93"]
                              ВТН ... искаха да ги купят за 250 милиона евро , но им били евтино тогава и развалиха сделката ..... но ти виждаш само което искаш....
                              Да бе, искали са ги да ги купят колкото сега искат да купят Кремиковци, или вярваш на всичко което ти каже правителството?
                              А да не говорим колко си измисляш - Гъмза за 2007 имат печалба от 2.8 милиона, което е далеч повече отколкото 2008, какво те кара да мислиш, че тазаи година ще има дивидент? 2009 перспективите защо не ги коментираш колко са добри? Не знам какъв ти е проблема но усвояваш информацията много избирателно и не стига, че някои неща ги пропускаш, но за други лъжеш.

Коментар

• Лош пример, специално с Пловдив БТ и Слънче БТ имаше много скандали около продажбата им, да не говорим за интересни слухове от сорта на "менидмънта си ги купи", Слънче БТ дори не пуснаха търгово след покупката, така че се съмнявам относно колко е обективна, камо ли пазарна цената при тези сделки. BTH е възможно най-лошия пример който можеш да дадеш - UBS избягаха от там на загуба след като няколко години си държаха акциите, а продажбата на Булгартабак се обсъжда вече от второ правителство, нз вече за кой път казват, че щели да го продават. Ти си правиш илюзиите ако мислиш, че скоро ще бъде продадено. Според мен Булгартабак не заслужава и 50 милиона защото - непрекъснато крадене и скандали покрай всяко ръководство, непрекъснато намаляващ пазарен дял и малоумна пазарна стратегия.
                                Какво като на Гъмза кеша им е повече от капитализацията? Има още няколко такива компании на бфб. Обаче Гъмза има вероятност да загубят много от ликвидацията на Лотос и от фалита на Рекорд ад, особено имайки предвид кой е синдик на Лотос. А бизнеса на дъщерните компании? Доста са в строителството. Не забравяй, че цената се формира на база и очаквания. Кеша може сега да е много, но при една лоша година колко ще е в края на 2009? И защо смяташ, че обективната цена е над пазарната? Едни Bear Stearns да не говорим колко под пазарната ги купиха
                                Phoenixheart , ти спориш заради спора или нещо друго. Интересно ...
                                някой сваля с 50 акции цената на 10 лв. а шест други дават за 800000 акции по 36-40 лв. и истинската цена е 10 лв......За Слънце купувача даде 19.75 лв.за 1070000 акции , ама не е направил търгово.... просто тези пари са му излишни за даване и хитрее..
                                За Гъмза дивидент... миналата година нямаха голяма печалба и затова... тази могат да дадат по 15 стотинки ..
                                ВТН ... искаха да ги купят за 250 милиона евро , но им били евтино тогава и развалиха сделката ..... но ти виждаш само което искаш....

Коментар

Working...
                                X