Първоначално изпратено от mancev
Разгледай мнение
В известен смисъл си прав, но само частично и само в определена плоскост на разсъждение.
Основният мотив е да се защити собствеността на акционерите. И докато общинската и държавната собственост предполагат възможност за някаква степен на абстрактно мислене, то собствеността на миноритарите, особено дребни, каквито са болшинството от списващите тук, е нещо много конкретно, адресно и ясно.
Тук е време да кажа, че нямам книги тук. Държава мажоритар, атрактивна собственост, условия за: схеми, черни мениджърски и партиини каси, корупция, шуробаджанащина и тотално разложение - хартия на подобно дружество я подминавам без да закача и поглед. Никога не съм чел техни отчети и не възнамерявам да го правя. Забележи - твърдя, че има условия за такова нещо, а не че задължително е така. Партията майка и държава никога не би допуснала подобни изкривявания на голямо и знаково място с национално значение. Дребните (суджукови) инциденти са само и единствено белег на нивото на матрЯла по места, но не засягат политическото качество.
За да не излезе, че претендирам за "умник", директно казвам, че имам други позиции, с частници мажоритари, където положението е по-трагично от горната хипотеза. Просто животът е шарен.
Когато се употребяват от Симеонов думи от рода: ликвидация, прехвърляне на собственост, изземване, без при това и дума да се спомене, че статутът на предприятието предполага това да се предхожда от една изключително тежка и дълга юридическа процедура и финансови транзакции, то остава горчивото подозрение, че съответният властник (въпреки битността си) вероятно живее в някакво друго време. Или пък за момент е изключил рациото си и ни облъчва с пропагандни лозунги без практическо приложение. Или нещо друго скрито.
И трите хипотези са крайно негативни.
Та ставаше дума за нападане на Симеонов и защита на АД-то. Е, мога да говоря само за себе си и аз определено не искам да нападам или защитавам. И недей да мислиш, че не са ми ясни подбудите, изначалните.
Тук опираме до втората възможна линия на разсъждение и тя е: наблюдения и размисли за ставащото вътре в самото АД.
По-горе дадох израз на известни свои подозрения за това дружество. БЕз никакви твърдения, без никакви препоръки.
Проявите на Симеонов говорят за пълно безсилие. Какъв е проблемът да се смени борда на такова дружество?! Ако се борим за справедливост, закон и правда, един вицепремиер би трябвало да може да реши такъв проблем докато си пие кафето сутрин. Е, Симеонов очевидно не може и по тази причина плаче по телевизията, иска да направи публично достояние проблемите, та нещата да се случат под обществен натиск. Очевидно е, че на него дори не му минава през главата, че преди да изока пред камерите е било далеч по-смислено заедно с Ангелкова да обсъдят, констатират, решат и вземат мерки. На него и през ум не му минава такава мисъл.
Когато естественото, нормалното, нормата АПРИОРИ се изключват като начин за решаване на загноясали проблеми, нещата са пределно подозрителни, те направо си миришат. Направо не искам да си представям за случващото се под повърхността.
Коментар