IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видахим АД (4VD / VIDA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • financ-а са цитирали видинското радио Гама

    Коментар


    • Откъде е инфото за сертификата?

      Коментар


      • Какво по дяволите става тук? Не останаха продавачи, защо така, а? Вчера на 2,50, днес на 3, а на 3 или 4 януари на 4 кинта... Дръжте се старите Видинки се завръщат

        Коментар


        • Новината бе публикувана в края на миналата седмица и явно ще се окаже вярна. При този малък фрий флоут по позицията може да отидем спокойно и на 5-6 лв. в първите седмици на новата година. Наздраве, както би казал Батето

          Коментар


          • Новината е доста интересна, явно някогашния гигант стъпва на солидно на крака. Интересно бе и оживлението по позицията днес - 560 изтъргувани акции до момента, явно отново някой знае повече от всички останали!!!

            Коментар


            • Серфикат за качество на производството получи заводът за гуми към "Видахим"

              Сертификатът е издаден от изпитвателната лаборатория "Тайгър"

              Серфикат за качество на производството получи заводът за гуми към "Видахим" от изпитвателната лаборатория "Тайгър". От седмица заводът работи на трисменен режим.
              Дневно се произвеждат по 110 тракторни гуми, за които е осигурен пазар. 700 души работят в момента във видинския химически комбинат, 120 от тях са в завода за гуми.

              Коментар


              • "ВИДАХИМ" ОТНОВО ПРЕД ПОГЛЕДИТЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ

                Най-интересното дружество, държавният дял от което ще бъде предложен на тринадесетия централен търг на "БФБ-София", е "Видахим" АД. Видинското предприятие за полиамидни смоли и гуми стана един от твърде редките примери за оздравяване след фалит. Търгът за държавните акции в него ще започне на 27 септември и ще приключи на 7 октомври. Агенцията за приватизация ще продава 69 дружества, от които 21 ще се предлагат срещу непарични платежни средства (инвестиционни бонове и компенсаторни инструменти), а 45 - срещу пари. За три от държавните пакети се предвижда комбинирано плащане по двата начина.

                От "Видахим" се предлагат 8 хил. акции с минимална цена от 19 280 лв., платими в компенсаторки или в инвестиционни бонове. Държавният дял във видинското предприятие бе намален до 17.09%, след като през юни Агенцията за приватизация реши да продаде на търг с явно наддаване 8% от капитала на предприятието. Победителят тогава бе "Индустриал строй" ООД, който купи пакета за 23 хил. лв. в непарични платежни средства - само с 2 хил. лв. повече от първоначално обявената цена. Собственици на купувача са изпълнителният директор на "Видахим" Георги Христозов (50%) и "Майкромед" ЕООД (фирма на прокуриста на видинското предприятие Борислав Лоринков).

                Заради големи задължения и натрупаните лихви крайдунавското дружество трудно може да излезе от хватката на негативните финансови резултати - поне не в следващата една година. Загубата му за 2003 г. е 2.4 млн. лв., за 2004 г. е 1.5 млн. лв., а първото полугодие на тази година "Видахим" е приключил със загуба от 2.3 млн. лв. - с 800 хил. лв. повече в сравнение с полугодието на 2004-а. Непокритият му негативен финансов резултат от минали години е почти 4 млн. лева. За първите шест месеца дългосрочните задължения на дружеството са се заковали на 17.7 млн. лв., а краткосрочните - на близо 44.2 млн. лева. Общите разходи за дейността му обаче силно са намалели - от 27.7 млн. лв. на 13.5 млн. лева. Спаднали са и приходите му - от 26.2 млн. лв. на 11.2 млн. лева. Дружеството все още не продава изделията си зад граница. За шестмесечието "Видахим" притежава активи за 77.6 млн. лв., а заделените му резерви са 9.6 млн. лева. Капиталът му е 2.89 млн. лева.

                Мениджърите на "Видахим" очакват дружеството да започне да печели чак през 2007 година. Тогава най-вероятно предприятието ще започне да изплаща и публичните си задължения. Планираните инвестиции за периода 2007-2013 г. са 30 млн. лева. Предвижда се 29.4 млн. лв. от тях да бъдат от реинвестирана печалба, а останалите - от кредити. За този период приходите на предприятието се очаква да нараснат с около 200% (от 52. 5 млн. лв. през 2007 г. до 151.5 млн. лв. през 2013 г.).

                "Видахим" беше обявено в ликвидация на 1 декември 1998 г., а през юни 2001-ва бе открита и процедура по несъстоятелност. Тя бе прекъсната заради приватизацията на предприятието от русенската фирма "Пристис груп водно строителство". На 17 юли 2002 г. тя купи 70% от капитала на "Видахим" за 1 лев. Символичната цена бе определена за сметка на задълженията, които купувачът трябва да погаси. А техният размер никак не е за пренебрегване - 68.9 млн. лева. Ангажиментите му за инвестиции пък са за 13.1 млн. лв. за срок от пет години. "Пристис груп - Водно строителство" е собственост на група физически лица. С най-голям пакет акции в русенското дружество (33%) е прокуристът на "Видахим" Борислав Лоринков.

                Русенската компания успя за три години да извади химическия комбинат от колапса, в който бе изпаднал през 1998 година. Комбинатът в крайдунавския град има няколко основни производства - полиамидни влакна, пневматични гуми, ремонтно-механичен завод и топлоелектрическа централа. Още през 2002 г. новият собственик възстанови работата на ТЕЦ-а и частично - на ремонтно-механичния завод. Дружеството продава електроенергия единствено за НЕК. През 2003 и 2004 г. това е и основният източник на приходи за "Видахим" - съответно 16.5 млн. лв. за 2003 г. и 21.9 млн. лв. за миналата година.

                През май 2003 г. бе възстановена работата в цеха за каучукови смеси, на чието откриване присъстваше и тогавашният финансов министър Милен Велчев, който сравни предприятието с птица феникс. Инвестицията в новия цех е 750 хил. лева. Пролетта на 2003 г. ще бъде запомнена от собствениците на химическия комбинат с още едно животворно събитие. Тогава правителството реши да разсрочи за 10 години с тригодишен гратисен период задълженията му, натрупани след 1993 година. Те са на стойност 28 млн. лева. През август тази година дружеството възстанови и основното си производство - на автомобилни гуми. Важно е да се отбележи, че след десетгодишно прекъсване "Видахим" отново произведе гуми през това лято. За възстановяването на завода, както и за продължаващата рехабилитация на ТЕЦ-а само през 2003 г. са вложени 10.5 млн. лв., а през 2004 г. още 1.5 млн. лева. Така инвестициите, които "Пристис груп - Водно строителство" е направило досега, надвишават 15 млн. лева. Трябва да се има предвид, че с осигурените от предприятието над 700 работни места то си възвръща и името на най-големия работодател в региона.

                Коментар


                • VIDA - НАКЪДЕ??

                  VIDA- DOWN,DOWN
                  МНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

                  Коментар


                  • VIDA - НАКЪДЕ??

                    Какво мислите за това?

                    "Агенцията за приватизация продава 231 366 акции, представляващи 8% от капитала на Видахим АД. Това ще стане на публичен търг с явно наддаване срещу непарични платежни средства, съобщиха от агенцията управлявана от Атанас Бангачев. Началната тръжна цена е 21 000 лв., а стъпката на наддаване - 2000 лв. Депозитът за участие в търга е в размер на 2100 лв. Основният капитал на Видахим е 2.892 млн. лв. Мажоритарен акционер е Пристисгруп - Водно строителство АД със 70% от капитала, а държавата има 25.1%."

                    Източник: Пари

                    Коментар


                    • VIDA - НАКЪДЕ??

                      Vida - UP,Up,Up,Up,UP

                      Коментар


                      • VIDA - НАКЪДЕ??

                        Trjabva da pred- VIDA pe4alba..

                        Коментар


                        • VIDA - НАКЪДЕ??

                          Р/Е ~ 153.
                          Не е чак толкова зле.
                          Не забравяй, че пазара калкулира и очаквания

                          Коментар


                          • VIDA - НАКЪДЕ??

                            ама ниска е щото няма фундамент зад тая цена, да не говорим за ликвидността и че никой сериозен инвеститор няма да обърне внимание на позицията докато не вземат да се въртят поне по 5-6 000 лв. на ден
                            колко е СК и Р/Е на Вида?

                            Коментар


                            • VIDA - НАКЪДЕ??

                              Посмали малко.
                              Всички знаем какво е КРЕМа.
                              Има си форум където можеш да четеш и пишеш доста за това дружество.
                              Гледай отчети, търси перспективи, сравнявай откъде тръгнаха и минаха двете дружества и тогава ще видиш, че има общи неща. Вярно е, че в сравнение с КРЕМ ВИДА тепърва има да върви път, ама е вярно и че цената е много ниска.

                              Коментар


                              • VIDA - НАКЪДЕ??

                                абе вие в ред ли сте с главния мозък?
                                ясно че ви се иска лесна печалба и сънувате и бълнувате ама да сравнявате Вида и Химко с Кремиковци си е пълна лудория. Кремиковци може да го сравнявате само с КРЗ Одесос, Албена и т.н.
                                Даже Албена вече доста изостана. Крем е проспериращо предприятие с як ръст на приходи и печалби, с експанзия на балканския полуостров и апетити от стратегически инвеститори. На светлинни години е пред дърветата вида и химко!

                                Коментар

                                Working...
                                X