IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Tuk idejata e vdiganeto da stane po plavno ot predlaganoto. Pu6a4ite 6te go ponesat po lesno. Sa men trjabva da vlesat Ruski investitori v tjutjunite, sa6toto i te go iskat i pasara 6te e siguren. Vuprosa s inflacijata e mnogo po slojen i akcisite sa maluk komponent ot nego.

    Коментар


    • Килур ако се замислиш вдигането на акцизите също е социален въпрос, първо, за да се намали инфлацията след 2 години, второ, да се съберат уж пари за социалните програми. Така че тук дилемата ще бъде кое е по-социално от двете решения.
      Мое лично мнение е че ако сега не се вдигнат акцизите и предвид кой ни управлява отиваме наистина към жестока инфлация след 1 година (под жестока разбирай 10% официална инфлация)

      П.С. съгласен съм с теб, че това е опит за натиск над политиците с всяване на паника сред населението.
      от гледна точка на производствено предприятие винаги по-добрия случай е когато по време на криза то работи с 10% от мощностите си от колкото да бъде затворено. Така че аз също силно се съмнявам да бъдат затворени 2 фабрики. По-скоро ще намалеят производството 4-те.
      Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

      Коментар


      • Ne vjarvam da se stigne do satvarjane na dvete fabriki. Po skoro holdinga preduprejdava politicite da ne vdigat rjazko akciza. Vsi4ki rasbirat 4e vuprosite sa i socialni- taka 4e ne bursaite s prodajbite. As o4akvam dobri godi6ni resultati.

        Коментар


        • Затварят две цигарени фабрики?
          14 октомври 2005
          Планираните 200 милиона лева допълнителни приходи в бюджета от предсрочното от 2006 г. увеличение на акциза за цигарите няма да могат да се съберат.
          Това прогнозира пред БНР изпълнителният директор на “Булгартабак” Георги Костов. По думите му изчисленията на правителството са правени без да се отчете по-малкия обем цигари, които ще бъдат продадени заради резкия скок на цените. Очакванията на “Булгартабак” са продажбите през 2006 г. да спаднат с около 4500 тона. По-малките продажби поставят под съмнение раздържавяването на холдинга, смята Костов. Заради свиването на пазара ще се наложи затварянето на две от четирите големи цигарени фабрики, каза още изпълнителният директор на “Булгартабак” без да уточни кои точно. Най-големите производители са фабриките в Пловдив, София, Благоевград и Ст.Загора. Припомняме, че за повечето марки цигари увеличаването на цените ще е с около 55%, но за най-евтините цигари, тези без филтър, скокът е 213%.

          Коментар


          • рибарчето ще е графа #62

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Bill-bg
              Бизнесът на БЛАБТ и СОФБТ би трябвало да нарастне
              Може и да нарастне ама познай кой ще отнесе плувката по хилядите заплати накуп при съкращенията на другите фабрики

              Коментар


              • това потвърждава онова което коментирахме преди две седмици
                http://imoti.start.bg
                http://pravo.start.bg
                [url]http://zakoni.start.bg[/url

                Коментар


                • Бизнесът на БЛАБТ и СОФБТ би трябвало да нарастне

                  Коментар


                  • Цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив ще трябва да бъдат закрити заради готвения скок на акцизите от догодина. Това се казва в писмо на ръководството на “Булгартабак холдинг”, изпратено до бюджетната комисия, научи Mediapool във вторник.

                    Производството на двете фабрики ще стане ненужно, защото заради рязкото поскъпване на цигарите вследствие на акциза, пазарът ще се свие с около 35% и продукцията на двете основни фабрики в холдинга – в Благоевград и в София - ще бъде достатъчна за задоволяване на нуждите му, мотивира се холдингът.

                    Според разчетите на експертите на Булгартабак догодина производството ще се намали от 20 хил. т, каквото е било в последните години, на 13 хил. т.

                    Свитото производство пък ще доведе до намаляване с близо 27 млн. лв. на разчетения приход от ДДС и акцизи от цигари в хазната, смятат още в холдинга. Дружеството ще загуби около 100 млн. лв. след закриването на фабриките и слабото производство.

                    Това е първата официална реакция на Булгартабак, след като станаха известни разчетите за шоково повишаване на акцизите на цигарите от догодина. Според сметките на финансовото министерството цената на най-употребяваните марки цигари ще се повиши с около 80% и кутия “Виктори” ще стане 2,60 лв. Досега от холдинга се въздържаха от коментари за новите акцизи и как те ще се отразят те на цигареното производство в страната.

                    Според финансовия зам.-министър Георги Кадиев обаче потреблението на цигари ще се свие само с 15-20% вследствие на поскъпването и ще трае няколко месеца, след което ще се възстанови в сегашните обеми.

                    Закриването на фабриките в Стара Загора и Пловдив няма да се отрази на тютюнопроизводството. Сега мощностите на Булгартабак холдинг потребяват само 15% от произведения в страната тютюн. Останалият тютюн се изнася.

                    В момента вървят активните преговори между БСП, ДПС и НДСВ за бъдещето на тютюневия холдинг, като се обсъжда дали въобще да има нова стратегия за приватизацията на дружеството, да се преструктурира и да се продаде или да остане държавно, съобщиха запознати.

                    До 30 октомври при всички положения трябва да има политическо решение за съдбата на Булгартабак, за да е ясна приходната част на бюджета за 2006 г., в която трябва да се запишат предвидените средства от продажбата на холдинга, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

                    Според източници, близки до БСП и тютюневия холдинг, обаче, много вероятно е да се вземе решение за преструктуриране на Булгартабак и оздравяването й като държавна фирма. Дружеството има резерв за развитие и при свит вътрешен пазар, тъй като в момента се водят множество преговори за договори за износ. Външният пазар е алтернативата на холдинга.

                    Още пред лятото изпълнителният директор на фабриката в Благоевград Христо Лачев съобщи, че цигареното дружество преговаря както за износ в Европейския съюз, така и за арабските страни.

                    Задържането на холдинга като собственост на Министерството на икономиката и енергетиката ще докаже тезата на социалистите, че държавата може да е добър стопанин, коментират запознати.

                    Освен това БСП и ДПС в началото на годината бяха на път да свалят правителството на Симеон Сакскобургготски заради неизгодната според тях приватизационна сделка с Бритиш Американ тобако за Булгартабак. След бламирането на парламента, кабинетът се отказа от продажбата на холдинга. В двете партии отдавна битува мнението, че дружеството трябва да остане държавно.

                    Това, не на последно място, обслужва бизнес интереси най-вече на ДПС, свързани и с производството, и с дистрибуцията на цигари, смятат депутати от НДСВ, които настояваха приватизационната сделка да се състои.

                    Коментар


                    • странно е че няма ъп при благоевград а обратно - някой смъкна аска с 50ст

                      Коментар


                      • Конкретно имах предвид SUN и PLOBT. При съобщение, че има намерение за затваряне е ненормално да няма реакция. Но вече като гледам има такава.

                        Коментар


                        • Това не е новина за нико сериозен инвеститор, за увеличението на акцизите се знае от доста време, т.е. тази "новина" е калкулирана в моментната цена.

                          Коментар


                          • Интересно , че за момента на пазара няма реакция на новината. Народа спи ли?!

                            Коментар


                            • Ами даги эатварят-не пуша,а и акции нямам..

                              Коментар


                              • тютюнопушенето е вредно за здравето!

                                Коментар

                                Working...
                                X