If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
ами и тук както при FTXCO кофти отчет а преди 2 седмици 140 и 129 натовариха здраво, а днес скока започна в 10,00 - 1 час преди да излезе съобщението за увеличение на капитала.
Ей това е за съжаление БФБ.
Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата
Следя Декот от септември'06, когато влязох на 1.71. И друг път е имало резки дневни поскъпвания и наскоро два опита да пробие 2.50, но ми се струва че този път има някаква "новина".
Жоре, има тук нещо - но е много тънка работа,нямаме достъп ние простосмъртните
Следя Декот от септември'06, когато влязох на 1.71. И друг път е имало резки дневни поскъпвания и наскоро два опита да пробие 2.50, но ми се струва че този път има някаква "новина".
АЗ ТУК БЯХ НА ЛОНГ, ОЧАКВАНИЯТА МИ БЯХА ЦЕНАТА ДА СТИГНЕ 2,60, НО ЕДВА СЛЕД 6 МЕСЕЧНИЯ ОТЧЕТ. Даже позицията не я бях включил в маркет мейндъра си на кобоса и днеска едни приятел ми вика виж си килимите и то какво вече на 2,45. Това си е добро дружество но на определена цена ще се разделя с него.
ТУК ОПРЕДЕЛЕНО ИМА НЕЩО, КОЕТО СЕ ЗНАЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ХОРА, ЧЕТА ДНЕШНАТА ПРЕСА НИЩО, ГЛЕДАМ ВЕЧЕ ЧАС ОТЧЕТА И МУ ПРАВЯ АНАЛИЗ И ПАК НИЩО. А ГЛЕДАЙ САМО КАКВО НАТРУПВАНЕ НА ТЪРСЕНЕ ИМА ТУК.
05 февруари, 19:41
Пазарна капитализация 34.7 млн. лв.
Средна цена към 5 февруари 2.31 лв.
Максимална цена за последните 52 седмици 2.50 лв.
Минимална цена за последните 52 седмици 0.92 лв.
Визитка:
Създадена през 1909 г.
Телефон: 044 662 382
Капитал: 15.04 млн. лв.
Служители: 700
Сектор: Лека промишленст
Индустрия: Текстил - производство на вълнени прежди, килими, настилки
Излизане на борсата: Приватизация през февруари 1998 г.
Последен отчет: Неконсолидиран за 2006 г., предаден на 1 февруари
Изпълнителен директор: инж. Васил Йовчев
Ликвидност
Изтъргуван обем акции за последните 3 месеца 437.5 хил.
Брой сделки за поседните 3 месеца 851
Среден изтъргуван обем за последната сесия 1863
SWOT анализ
Плюсове
Водещ производител в сектора в България
Високо качество на продукцията
Добро финансово състояние
Реализира продажби чрез водещите вериги в страната
Минуси
Валутен риск, тъй като значителна част от продукцията се реализира в Америка и голяма част от постъпленията са в долари
Нелегален внос на килими от Китай с по-ниско качество, но и на по-ниска цена
Малък свободнотъргуем обем акции, което е причина за ниската ликвидност на позицията
Възможности
Ограничаване на нерегламентирания внос от Китай
Достъп до крайните клиенти след влизането на страната в ЕС
Разширяване присъствието си на пазарите в Източна и Централна Европа
Опасности
Поевтиняването на щатския долар може да увеличи валутните загуби
Загуба на пазарни позиции.
Оскъпяване на работната ръка заради влизането на България ЕС и свиване на печалбата
Новината за увеличението на капитала за сметка на резервите и неразпределената печалба беше основният катализатор за повишението в цените на акциите на "Декотекс" през миналата година. След излизането на новината за предстоящото общо събрание в края на март 2006 г. пазарната капитализация на компанията постоянно се повишава и вече е почти 35 млн. лв. Това прави дружеството лидер по този показател спрямо останалите представители на текстилния бранш, листвани на борсата. Увеличението на капитала беше съпроводено и с раздаване на брутен дивидент от 20 ст. на акция.
Повишението стана от 406 530 лв. на 15 041 610 лв. чрез издаване на 14 635 080 нови акции. Така старите акционери на "Декотекс" получиха за всяка своя акция по 36 нови безплатни книжа. Реакцията на инвеститорите беше обяснима заради параметрите на увеличението. При подобни операции няма приток на свежи парични ресурси в дружеството, а разводняване на капитала върху по-голям брой акции, което е основна предпоставка за повишаването на ликвидността по позицията на борсата. Практиката показва, че при увеличение на капитала по този начин има психологически ефект, тъй като след повишението цената на акциите в абсолютна стойност е по-малка. Преди сплитът да стане факт, цената на една акция на дружеството беше малко над 58 лв., което беше и исторически рекорд. Въпреки това обаче мажоритарният собственик "Каппа технолоджи" запазва твърде високия си дял в капитала, надхвърлящ 90%.
Отчетите на компанията показват стабилно финансово състояние и плавен темп на нарастване на продажбите, а оттам и на печалбата. Основната причина за това е, че голямата част от продажбите са на американския пазар, а поевтиняването на долара води до спад в приходите на предприятието. Компанията печели позиции в САЩ чрез "Хоум дайнамикс", която е собственост на Реми Евар и контролира "Каппа технолоджи". Продукцията на "Декотекс" се продава и в една от най-големите търговски вериги в САЩ "Хоум депо", която е включена в индекса "Дау Джоунс 30". Болшинството от международните анализатори смятат, че доларът ще остане под натиск и през тази година. Основната причина за това е краят на рестриктивната монетарна политика на Федералния резерв на САЩ, свързана с повишаване на лихвите.
По отношение на отчетността "Декотекс" спазва изсискванията на Комисията за финансов надзор и предава счетоводните си отчети в срок. До края на март трябва да бъде предоставен и консолидираният годишен счетоводен отчет за 2006 г. Компанията няма дъщерни дружества.
Коментар