СУПЕРРРРРРРРР
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проучване и добив на нефт и газ АД (NGAZ / GAZ)
Collapse
X
-
От долната статия обърнете внимание на следноото:
" Балард просто си продава името на петролна компания,
търсеща нефт и газ. Прикритието "археологическа експедиция" е необходимо, тъй като при легално търсене петролната компания трябва да плаща милиони долари за периметрите, на които през 1991-1992 г. разделихме шелфа си..."
Американците правят нелегални проучвания за нефт в българския шелф, но с ТИМ дори и ЦРУ не може да се мери. Всичкият нефт остава в Нефт и Газ...
Коментар
-
Строго секретно
Хроники на нашето време
За ковчега на Ной и нашето малодушие
Д-р Божидар Димитров
През последните 2-3 седмици българските медии отново бяха залети от статии за големите открития на съвместната експедиция на океанолога д-р Роберт Балард (величан като откривателя на "Титаник") и варненския професор по океанология Петър Димитров. Те открили с наетия кораб на БАН "Академик" морски съд от епохата на Александър Македонски, носещ в амфори солен паламуд за войската му от Кримския полуостров. Как точно океанолозите са разбрали, че корабът идва точно от Крим, а не например от Созопол и че носи паламуд именно за фалангите на Сашо Македонски, а не за скитските овчари, остава загадка, но
това са дребни подробности
Други неща са по-важни в сагата на д-р Балард и проф. П. Димитров, но за да ги разберем, трябва да започнем от началото. То бе преди близо 2 години, когато на нарочна пресконференция бе обявено, че "откривателят на "Титаник" ще търси заедно с българския си колега голям американски екип и свръхмодерна апаратура... Ноевия ковчег. Българските медии изпаднаха във възторг. Почти всички вестници посветиха по една страница на ковчега, а губернаторът на един американски щат, намиращ се по това време във Варна, обяви, че България ще стане световен център на туризма, след като експонираме ковчега на варненския градски плаж.
Аз обаче като човек, който поради професията си съм чел свещените книги, бях поразен от факта, че д-р Балард и американският губернатор не са ги чели. Защото ако ги бяха чели, щяха да знаят, че Ноевият ковчег, ако въобще е съществувал, никога не е потъвал. И да се търси Ноевият ковчег на дъното на Черно море означава да се търси черна котка в тъмна стая, от която предварително е изкарана черната котка. Затова публично обявих 1 млн. долара награда за Балард, ако намери Ноевия ковчег, и помолих да не се хвали с откриването на "Титаник". Всеки моряк (а аз съм и моряк) знае, че
"Титаник" никога не се е загубвал, за да се открива
По простата причина, че щурманите на "Титаник" са определили точно координатите на корабокрушението. Със сега съществуващата система на спътникова навигация, която притежава вече всеки лодкар на Запад, задавайки тези координати, желаещият може да установи мястото на катастрофата с точност до 1,80 м.
Второто, което ме смути, е, че в състава на тази археологическа експедиция нямаше нито един археолог. Нямаше впрочем и през тази година. Имаше обаче на борда на "Академик" тридесетина висококвалифицирани геолози и океанолози. Но как да пратиш трийсет висококвалифицирани археолози да търсят нефт, газ или черни въглища.
PR-ът на Балард-Димитров реагира светкавично. Той обяви, че Балард никога не е смятал "Титаник" за най-голямото си откритие и че не търси Ноевия ковчег, а следи от потопа в Черно море, случил се преди няколко хиляди години, когато водите на по-високото Средиземно море пробили Босфора и Дарданелите и повдигнали със стотици метри нивото на нашето море. Медиите ни отново ревнаха от възторг. Никой не им каза, че това е факт, установен не от Балард, а от океанолозите още през XIX век.
По-късно ми станаха ясни и
други смущаващи факти
Д-р Балард не участва в експедицията освен на пресконференцията в началото й. Професионализмът и етиката на ръководителя на археологическа експедиция го задължава да присъства всеки божи ден на изследвания обект. Балард не го прави - защо?
Нека си говорим честно. Д-р Балард е отличен океанолог, шеф на частен научен океанологически институт и за да работи, се нуждае от пари. Варненският океанологически институт в разорената ни държава също се нуждае от пари. Там дори се готвеха да продадат кораба си поради липса на средства за издръжка. Благодарение на парите на Балард той е спасен поне за известно време. Но какво търси експедицията "Ной" и кой плаща разходите й, които вероятно са неколкостотин хиляди долара годишно. На Запад спонсорите на археологически подводни експедиции дават пари на археологическите си институции. Смесена американско-българска експедиция, съставена от археолози, от няколко години работи в Китен и на тези, които вече се готвят да ме обвинят в антиамериканизъм, ще кажа, че пожелавам на колегите американци и българи да работят още 100 години.
Тогава кой. Не е мое мнението, а на познати варненци, специалисти по морските дела, пожелали за съжаление да останат анонимни, че
Балард просто си продава името на петролна компания,
търсеща нефт и газ. Прикритието "археологическа експедиция" е необходимо, тъй като при легално търсене петролната компания трябва да плаща милиони долари за периметрите, на които през 1991-1992 г. разделихме шелфа си. При липса на петрол милионите долари остават в бюджета ни. Една "археологическа експедиция", съставена от геолози с бюджет само от неколкостотин хиляди долара, може да проучи няколко периметъра и да играе по-нататък "на сигурно", купувайки периметър, в който вече е установено наличието на нефт и газ. Загубата за държавния бюджет сведущите варненци изчисляват на десетки милиони долари.
И най-страшното в цялата тази история. За смесената българо-чуждестранна експедиция нашите закони изискват открит лист (лиценз) за проучвания, който се дава само на правоспособен археолог. Научният ръководител трябва да бъде българин, също правоспособен археолог. Изисква се и разрешение от Министерския съвет.
Експедицията на Балард няма нито първото, нито второто, нито третото. В юридически план тя стои на същото равнище,
на което стоят видинските роми,
разкопаващи с трактор напоследък римския град Рациария.
Някой сигурно ще каже: ама тези правила са от комунистическо време. Нека тогава да отиде във Флорида, наеме корабче и се опита да рови в някой потънал испански галеон. Най-много след три часа катер на бреговата охрана на САЩ ще го достави я в щатски, а във федерален затвор и оттам ще излезе най-рано след една петилетка. И това ще бъде правилно между другото.
За незаконната експедиция на Балард знаят и в АИМ на БАН, и в Министерския съвет. Но никой не протестира срещу драстичното нарушение на закона. Нарушение, унижаващо достойнството ни на нация и държава. Питам се защо? Или по-скоро - срещу колко? Нямам нищо против Балард да прави археологически експедиции и дори да отсъства лично от тях. Особено сега, когато експедицията се "примъкна" там, където от самото начало - при т. нар. корабен път, изпълнен с хиляди навярно корабокрушения от античната и средновековната епоха. Но само ако спазва законите на България
Коментар
-
Нефт "валя" в Долни Дъбник, след авария със сонда
DNEVNIK.BG 13:33 ч.
Около 50 къщи и стопански дворове в Долни Дъбник бяха залети с нефт и други петролни продукти в четвъртък сутринта, след изригване на сонда за добив на природен газ край града, съобщиха от "Гражданска защита". При инцидента, станала около 10.30 часа, няма пострадали и жертви.
Сондажът е изхвърлил в атмосферата голямо количество нефт, природен газ, главно метан, и други нефтопродукти. Кметът на Долни Дъбник е разпоредил да не се консумират плодове и зеленчуци, попаднали в засегнатата част, както и да не се пали огън заради опасност от взрив.
Сондата е собственост на фирмата "Нефт и газ" и е била използвана за разработване на находището край Долни Дъбник. В момента на инцидента не е била в експлоатация, а запечатана. Според специалистите на "Гражданска защита" най-вероятно причина за произшествието са пропуски при обезопасяването на сондата.
Съставена е комисия, която да предприеме мерки за обезвреждане на района, с експерти на РИОСВ и РИОКОЗ. Фирмата "Нефт и газ" е била задължена спешно да запечата сондажа, а най-късно в петък да
започне обезвреждането на района.
Нанесените щети на селскостопанската продукция на жителите на града са трайни, казаха от общината и изразиха мнение, че фирмата трябва да обезщети засегнатите семейства.*** Lord Jeezas paid for our sins. Time to get the money's worth ***
Коментар
-
за съжаление предлагането изтъня ,а цените излетяха.искаше ми се още 100-200 бр,но съм доволен че хванах лятното намаление.Всички се в очакване.ИП ФАКТОРИ АД са много активни и изкупуват всичко постепенно явно имат инфо
успехМНЕНИЕТО МИ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
Коментар