Тук не знам колко такива съобщения се пуснаха вече. Търси кой ли не нефт и газ у нас. Ама колко се добива май продължава да тъне в мъгла. Никакви такива данни не съм виждал никъде, камо ли в отчетите на "Нефт и газ". И изобщо добива ли се нещо или се ограничаваме с проучвания, които са безрезултатни. Вярно, че и за тях сигурно се плаща, ама нещо не ми убягва смисълът и перспективата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проучване и добив на нефт и газ АД (NGAZ / GAZ)
Collapse
X
-
Руска компания влага $1.83 млн. за добив на нефт край Варна
Автор: Панайот АНГАРЕВ
25 януари, 19:08
Правителството реши в четвъртък да удължи с две години срока на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Добрич", разположен на територията на Североизточна България - области Варна и Добрич. Проучването ще извършва регистрираното в България юридическо лице "Русгеоком БГ". Досега титуляр беше ОАО "Башкиргеология", Уфа, Русия, която го спечели след конкурс през декември 2003 г. С вчерашното решение обаче правата върху разрешението се прехвърлят на "Русгеоком БГ". Тя е собственост на "Руска геоложка компания".
Геологопроучвателните дейности, които се предвижда да бъдат изпълнени за периода на двегодишното продължение на разрешението, са провеждане на комплексни геофизични изследвания в прокарания в края на първите три години сондаж Р-1 Гурково и интерпретация на новопридобитите и стари геолого-геофизични данни, провеждане на пластови изпитания в перспективните интервали в сондажа, евентуално прокарване на втори търсещо-проучвателен сондаж. Титулярите ще заплащат годишно такса за площ в размер на 39 хил. лв.
Кабинетът реши още в четвъртък министърът на икономиката Румен Овчаров да издаде разрешение за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми - глини и пясъци, в местността Габра, община Елен Пелин. Площта й е 0.42 кв.км. В продължение на една година "Керамикс" АД ще проучва възможностите за добив на неметални полезни изкопаеми. Ще бъдат вложени 16 300 лв.
Коментар
-
Личното ми мнение е, че цената на акция на Нефт и Газ изостана чувствително и на първо време ще достигне тази на холдинга, под чиято шапка се намира - Химипорт. След, което в средносрочен план, когато акциите на GAZ и CHIM, намерят равновестна цена, на първото дружество след увеличението на капитала, а на второто след IPOто, цената на GAZ ще се установи на нива два пъти стойността на акция на Химипорт, каквато е нормалната пазарна логика. Все пак добрата консолидирана печалба на Химипорт минава и през една добра печалба за 2006 г. на GAZ, каквато очаквам.
Тук просто цената винаги се е движела на база конкретни позитивни новини и винаги движението е било доста мощно. Такова движение е неминуемо в един средносрочен план тук.
Освен всичко друго, тази акция е в портфейлите на два договорни фонда /поне за толкова знам/, за които има сериозни очаквания за реализиране на добра доходност през 2007 и в портфейла на едно пенсионно дружество.
Горното е лично мнение и не представлява препоръка за покупко-продажба. Притежавам акции.
Коментар
-
nevermind
Първоначално изпратено от RozaliaНе и сондите на GAZ...аз на тях разчитам.....
Коментар
Коментар