IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проучване и добив на нефт и газ АД (NGAZ / GAZ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    Не си нито чувам, нито виждам критиците тук, що тей?
    Критика на критиката !?

Още не е измислен тоя жанр .

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      Не си нито чувам, нито виждам критиците тук, що тей?
      самодостатъчен сте си

Коментар

• Не си нито чувам, нито виждам критиците тук, що тей?

Коментар

• - Да видим критиките, като първо изясня някои неща:
          1. "Може да се постигне" не означава "лесно е". Пределно ясно.
          2.Възможността е доказана на база работещи прототипи.
          3.Все още, има кой. Установени са контакти в Русия, Чехия и у нас.

Ха сега, де!
          Last edited by Pyramid; 17.04.2017, 23:59.

Коментар

• Шистите са нископроницаеми. Пропускат твърде малко. За да се извлече много без фракинг, трябват - освен налични резерви - много сондажи и голяма контактна повърхност. /Течности и газове навлизат в забоя на сондажа през стените/. (А, да: още нещо: дебитът зависи от разликата в налягането).

Та, понеже пускат по малко /дори след термична обработка по метода на Х.Винегар и пилотния проект в Израел / колко кладенци да правим и колко помпи и какви трябва да сложим, ако искаме от всички тях да изпомпваме всички тънки струйки? Разбрахме се, в шистите, „резервоарът” НЕ Е в общия смисъл, ами насмукано в почвата/средата/гъсто смолообразно вещество. Ако има течност, струйките си се накъсват, помпите има да засмукват въздух и така, при обикновени /дори хоризонтално-наклонни/ сондажи, нефтът става много слабо и скъпо извлекаем. Няма ли готова течност, пропарва се наличното, да се втечни. Е, не е ли по-добре да изпълним всичките нужни сондажи радиално от един център, с общ вход отдолу, като така, съберем всички малки струйки в една голяма струя, и да използваме една помпа в оптимален режим по центъра? /Преди напомнях, че дори най-тъпият нефт тече НАДОЛУ, ако си спомняте/. Ето, в ТОЗИ случай, няма нужда от правене на леден кордон по периметъра на участъка и се осигурява практически постоянен отток до извличане последните количества течна фаза и/или и/ газа през единствения вертикален кладенец по центъра и едновременно с това, разкриване на поредните нови радиални канали, които сами се свързват в началото си с този кладенец и околопомпения обем, като едновременно, извеждат изровената порода, градят крепежите с насипни тръби, отливани на място /с произволен(почти) радиус на завиване, и добавят дебит. Без особена разлика, дали за шистов нефт и газ, дали за дрениране на прекалено оводнени почви, в т.ч.и под нивото на наводняване в язовирната чаша – оборудваето е почти еднакво.
            По сходен начин, са решими проблемите с градските подземни ВиК, енергийни и кабелни комуникации /нещо скъпо и неприятно за провеждане в момента/: - Вместо копаене всеки път през улиците в търсене на нечии дипломи или ангажиране с бетонни канали, копани с багер /задръствания, отклонявания на движението, мръсотия, увреди на тротоари и пътна настилка и т.н. неприятности/: , отвор, пускаме 3D-роботите, и те вършат всичко по-горе. Счупили зъб? Няма проблем. Спират за почивка, на място пораства им нов /роботът знае кой точно и с колко трябва да порасне/ и продължават. И я няма многократната, прекалено досадна операция вадене-ръчна смяна-пускане обратно и т.н. Пълен /полу/ автоматик. Отделно, чупенията разредяват поради оптимизация на режимите, което е ясно как да стане в мултиплексираното но, е невъзможно в обикновеното дупчене особено, ако се цели повишаване на производителността. Противоречието е антагонистично. Многозабойното сондиране от миналия век, което спомена П.Николов, си остава обикновено, БАВНО И СКЪПО-ПРЕСКЪПО, и не може да отговори на новите изисквания. Хлябът в него е изяден.

Територия и конвенционални, че и шистови залежи у нас малко, как може малка компания /т.е. като ресурс/ да е високопечеливша и усточива? Как са го правили в подобни условия други по света?

- С Мисъл и Визия.

Това по-горе, че и още, МОЖЕ да се постигне и вече е ясно какво е нужно за целта, просто не го може старата "гвардия", на която са плащани досега луди пари, а мисълта й стои там, където е била и преди 50 години. Не й ли е време за пенсия?

Коментар

• Влязох в темата, в изблик на щедрост, писах, писах, разкрих 25-30 реда отгоре-отгоре...и не се реших да ги пусна. Изрязах текста от тук, прибрах си ги във файл. За чий им е на някакви компетентни да се учат безплатно, да гледат в бъдещето и да улавят контрола на нещата, като може да си плащат на други компетентни, за да ги доят, без да се и доближат до същия този контрол?За чий им е те да могат и да хванат безопасни технологии, вместо да стоят пред забраната на една тъпа и опасна технология с мисълта, че "шистовият газ е забранен, фракингът е забранен, значи, не може"? Радвам се, че не съм изгубил 5 години за целите на затъпяването. Други са се справили чудесно вместо мен.

Коментар

• Христос воскресе!

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Ми не знам, чуек - но тука снасянето прогресивно намалява-намалява-намалява. 29 стинки при цена 7.4 кинта не е трагическо, но пък например Бъ-Пъ снася 33-34 пенса при цена на акцията: около 5.55 еврака. 3.72% доходност срещу около 7.05% доходност. Просто още един аспект от балонството на БФБ. Не съм казал, че ще си шитна не ногото акции туканка, но не виждам защо да си вземам още.
                  Дори Gazprom, въпреки 30% дранье с данък дивидент, пак е по-сгоден: а и неизмеримо по-могъщ от нашето компания-жуже.
                  Всеки сам решава дали и колко си заслужава да държи. Доказано, доходността на предприятието е правопропорционална към капацитета на мениджмънта. С настоящия, смея да твърдя, върхът е достигнат и задминат, трендът е /средно претеглено/ надолу и нищо, в старата им парадигма, не дава гаранции за промяна към по-добро. В този си вид, са обречени на затихващи функции.

Коментар

• Ми не знам, чуек - но тука снасянето прогресивно намалява-намалява-намалява. 29 стинки при цена 7.4 кинта не е трагическо, но пък например Бъ-Пъ снася 33-34 пенса при цена на акцията: около 5.55 еврака. 3.72% доходност срещу около 7.05% доходност. Просто още един аспект от балонството на БФБ. Не съм казал, че ще си шитна не ногото акции туканка, но не виждам защо да си вземам още.
                    Дори Gazprom, въпреки 30% дранье с данък дивидент, пак е по-сгоден: а и неизмеримо по-могъщ от нашето компания-жуже.
                    Last edited by Императорът; 15.04.2017, 12:42. Причина: Наш`то жуже.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Ако толкова: то това ще ми е дивидентно най-несгодната компания от газово-слузестата част на моят портфейл.
                      Императоров, за нищо не те навивам но, имат данни, при определени условия, да рипнат значително. Проблем, обаче: държат да са дребни и изостанали и да ползват услугите на скъпите янки. Като се видяхме с Николов, например той, като уж разбирач, изрече една явна за будните и умеещи да виждат нещата глупост а именно, че у нас шистовият газ бил забранен. От тук насетне, какво да иска човек от компания, водена от такива приятели? Не прави разлика между газ и технология, край. И 105 милионна компания плаща на многомилиардна...Смях през сълзи.
                      Last edited by Pyramid; 15.04.2017, 10:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
                        За срещата, ясно.

Хората, които следите компанията, какви са очакванията за дивидента? Виждам, че миналата година са разпределили почти цялата печалба. Дали и тази година ще е така? Това дава около 29 стотинки/акция. А какви са очакванията за резултатите за Q1? Доколко корелират с цената на петрола? Q1'16 е било с рекодно ниски цени на петрола деноминирани в лева. Това тримесечие с 20-30% по-високи цени. Ще се отрази ли на резултата?
                        Ако толкова: то това ще ми е дивидентно най-несгодната компания от газово-слузестата част на моят портфейл.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Нещо като висш пилотаж
                          Сега ще ви разкажа съвсем накратко - естествено, пропускайки това-онова, няма нито място, нито време за всички подробности - за някои от онези технологии, които са приложими в това, за което ви говоря, които СА готови и които НЕ СЕ използват пълноценно:
                          Металургия: Степен на развитие - 99% технологично съвършенство. Т.е., ако знаеше, КАКВО е необходимо за случая, в рамките на 2-3 години, може да го осигури в искания вид. Ресурсна база - огромна.
                          Софтуер: Степен на развитие - 99% технологично съвършенство. Т.е., ако знаеше, КАКВО е необходимо за случая, в рамките на 2-3 години, може да го осигури в искания вид. Ресурсна база - винаги има и по-добро.
                          Химия: Степен на развитие - зрялост. Т.е., ако знаеше, КАКВО е необходимо за случая, в рамките на 2-3 години, може да го осигури в искания вид. Ресурсна база - непрекъснато се обогатява.
                          Роботика: Степен на развитие - юношество. Т.е., ако знаеше, КАКВО е необходимо за случая, в рамките на 2-3 години, може да го осигури в искания вид. Ресурсна база - непрекъснато се обогатява.
                          Измервания: Степен на развитие - никога не е била по-добра. Вече има всичко необходимо за целта.
                          Машиностроене: Степен на развитие - никога не е било по-добре. Само какви фантастични неща съм виждал от него и, ако знаеше, КАКВО се иска в случая, Чудото може да се случи.
                          Коване, магнито-импулсна обработка на металите, хидравлика, пневматика...
                          АСУ /Автоматизирани Системи за Управление/. Степен на развитие: - познайте, каква.
                          Строителни технологии: Степен на развитие - "Пожелай си нещо".
                          Електроника и полупроводникова техника. Степен на развитие: светлинни години напред от само преди четвърт век. /Затова и не се дуя, какво съм завършвал, сложно е да си винаги на върха на вълната и да успяваш да навързваш всичко, все някога, пропускаш това-онова./
                          Наскоро, от NASA информирата чрез медиите, че са отбелязали съществен, пряко свързан с темата тук пробив но, дори и без него, доста от наличното може с успех да се включи в реализацията на проект...ите, свързани с ТОЗИ въпрос. И ето, поради незнаене КАКВО да правят /Естествено, и НЕзнаене ЗА КАКВО ИМ Е ТОВА/, мнозина произвеждат едно и също /телевизори, смартфони, хладилници и т.н, списъкът е МНОГО дълъг/ на претъпкан пазар и непрекъснато се мачкат и конкурират, губят печалби, пазари, закриват и компаниите си... Ама държим "хомо сапиенските" си претенции. Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак.
                          "Разумен вид".?

Има и други, нещата са от подобен вид. Остана отговорът на въпроса "-И за какво ми е всичко това?" и да се навържат нещата в съзнанието на правилните хора. Е, точно ТОЗИ бе най-смисленият въпрос, който зададе споменатият по-напред г-н П.Николов, и на който да му дам отговор, не пожела, ами зина, като змей насреща ми. Умен човек, ако е дошъл да научи нещо, ПЪРВО слуша, после пита.

- Отделно, не си ли пожелаеш нещо силно и не се ли бориш за него, нормално е да не го получиш.

За изясняването именно на всичко това по-горе, ви и поканих. Вътре, в тази история, има огромни пари за всички но, аз лично никого няма да храня, никого няма да гуша. Който узрее, ще си изкара своето и в това, няма да зависи от никого. Сметките за транспорт, хапка и пийка /е, вода ще се намери, НЕ Е хасковска ;-) /, всеки си плаща сам. Дребни душици, и ревниви компексари са нежелани. Компетентни - на драго сърце, от ЦЕЛИЯ спектър по-горе. ИМА нужда. За всички има място. Сондирането вече НЕ Е онова, което всички са виждали и знаят. МНОГО ПОВЕЧЕ е, в т.ч. И като приходи.

Условието за участие е: "Коментари НАКРАЯ." За критики, уточняващи въпроси и т.н., вкл. И атаки към моята личност, време бол, СЛЕД изложението. Толкова ли е трудно?

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                            Помните ли преди време тук се вихреше едно младо пиле с ника Радослава, платено от бсп според крйностите в които изпадаше, та както и да е това, но просто девойчето твърдеше че това тук било черешката от торатата ......)))))) приказки от 1001 нощ само да иска да слуша човек!!!))))
                            Кое "това" и къде "тук"? Доста време мина оттогава. Ако не ме лъже паметта, повече от 4 години, сякаш.
                            Иначе, преди малко, ама преди съвсем малко, прочетох, в "Политика", че
                            Total се готви за втори сондаж в блок "Хан Аспарух"[/h]
                            . Добре, мисля си, а що нашите убавци - вярно, сега не са в състояние но, - някой ден, не извършват подобни, че и по-високотехнологични услуги, както тук, така и по света? И Злите демони ме плясват по челото:
                            - Вярно бе, ами ... някои там продължават да искат да са малки, незначителни и консервативни, като ползват, вместо да предоставят услуги и да зависят от наличните у нас /ако изобщо има/ находки от нефт и газ. Няма лъжа, няма измама: Зли демони ме тормозят.
                            Вярно, отскоро. Добрата новина за мен е, че поне моята душа не искат. За сметка на това, са се разбрали с когото трябва и една дребна и незначителна компанийка е останала без живец. А сега, я тормози и моя милост.
                            ...Дали пък не съм останал, освен без пари, и без съвест?

Коментар

• Помните ли преди време тук се вихреше едно младо пиле с ника Радослава, платено от бсп според крйностите в които изпадаше, та както и да е това, но просто девойчето твърдеше че това тук било черешката от торатата ......)))))) приказки от 1001 нощ само да иска да слуша човек!!!))))
                              Не е препоръка... !!!
                              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Да видим...Цъ. Няма скок в котировките. Някакви стотинки. Що тей ?

Коментар

Working...
                                X