If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В по-долния репортаж, има интересни снимки, както и информация. Какво мислите, щом са дошли американците тук, да търсят нефт, дали не е сериозно )) „Нефтените залежи са засечени със сателит при проследяване на разклоненията на цялото находище, което е разположено на територията на Южна Румъния и Северна България”.
Не знам, но ако е така, сондата на ПДНГ, която е в същия район, но малко по-североизточно, в близост до границата с Румъния – Новачене, Жернов: „Блок 1-2 Новачене, Сондаж Р- 1 Жернов” – цитат от отчета на ПДНГ към 30.09.2007, за която са отделени и най-много средства, сравнение с другите два сондажа край Плевен – 2,4 млн. лв. към 30.09.2007, ми се вижда по-правилно локализирана и по в центъра на евентуалното находище ))
На 2 юли в 12 часа бе даден официален старт на сондажните работи за разкриване и разработване на ново находище на нефт и природен газ на територията на землището на село Девенци - Община Червен бряг.
Първият сондаж Р-1 бе открит лично от президента и собственика на американската фирма "Дайрек Петролиум Експлорейшън" - гр. Денвър - Едуард Генделман и от министъра на вътрешните работи Румен Петков. На откриването присъстваха още Областния управител - г-н Цветко Цветков, кмета на Община Червен бряг, общински съветници и бизнесмени.
Две години продължиха проучвателните работи на обекта. Нефтените залежи са засечени със сателит при проследяване на разклоненията на цялото находище, което е разположено на територията на Южна Румъния и Северна България.
За построяване на сондата и прилежащата инфраструктура е получена концесия от държавата.
Сондата трябва да достигне до 5000 м. дълбочина, където се намира суровината.
Ръководител на проекта е американската фирма "Дайрек Петролиум Експлорейшън" - гр. Денвър, съвместно с "Дайрек Петролиум" - България ООД, а изпълнители са две турски фирми: "Аладин Идъл Ист" и "Гюнит Илдазъ" и английската "Norwell".
Американската компания е специализирана за проучване и добив на нефт и газ. Има обекти в САЩ, Северна Африка и Централна Европа. В своята дейност тя затваря напълно целия цикъл при проучването, добива и експлоатацията на енергийните източници.
Министър Петков изрази увереност, че очакваните огромни инвестиции в размер на 40 млн. долара и разкриването на нови 100 работни места по този проект са със стратегически характер от гледна точка на бъдещето на нашия регион и икономиката на община Червен бряг.
Продължавам да мисля, че дружеството флагман на производствения сектор на Химипорт е именно ПДНГ, затова с интерес, ще следя, каква пазарна капитализация, ще получи второто дружество в този сектор, от портфейла на Хима - Зърнени храни АД, за да си сметна, колко пъти е подценено ГАЗ )))))
Съгласен съм с инвесторр като според мен проблема на дружеството е че не е достатъчно ликвидно, като решението и според мен е увеличение на капитала с емисия с емисия акции.
Добре де Investorrr , ПДНГ имат ли нужната финансова и техническа възможност за реализиране на СЕРИОЗНИ проекти за добив на нефт и газ?
Едно увеличение на капитала с 250-500 млн. лв. - достатъчно ли са? Преди това една преоценка на актива. Само чужди инвеститори, биха налапали една такава малка емисия ) Само разсъждавам на глас ) Отделно, дружеството, в момента работи с почти нулев ливъридж, като само от там има голям потенциал )
От десeтилетия вече Китай е производствена площадка на всякакви стоки за цял свят. Тази тенденция се задълбочава, хората там натрупаха вече пари, търговският излишък в Китай продължава да расте и ще расте, догодина там има и Олимпиада. Никой не може да предвиди как ще се увеличава благосъстоянието на населението на тази страна, съответно ще се покачва стандарта им на живот. При едно такова покачване, би станало така, че Китай да стане даже и по-голям вносител на петрол от САЩ - до 5-10 години. Това ще дърпа цените на петрола, в следващите години. Отделно, отдавна се дъвче и се говори, че инвестициите в проучване на нови залежи и разработване на сегашните от петрол не стигат - не се инвестира достатъчно в тази насока ) Нещата се балансират в един момент, високите цени на петрола, според мен, ще отприщят нова вълна на ивестиции в проучване и нови сондажи )
Коментар