Малко инфо моля- 2010 не разпределиха дивидент така ли?Че немога да намеря игфо нещо
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТК (5BT / BTC)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАз за това и не си купувам.
Компания струваща 2млрд. лв. има задължения от 3млрд. лв! Оставям на другите да си купят от нея.
Ти ако искаш си купи от БТК и на 4лв/акция и се надявай дълга в баланса на НЕФ банките да го забравят или пък да не искат да го изплаща оперативната компания. Пък и нали не се интересуваш от НЕФ, каквото ти пука за дълга там.
Направо сложи всичките си пари в акции на БТК и чакай търгово на 9.00лв!
Когато приемат плана на RBS и Deutsche Bank за обръщане на дълга в собствен капитал за сметка на сегашните акционери, пак ще си говорим.
П.п. Преди 3.5 години AIG обяви цена за изкупуване на акциите на БТК за 11.25лв с включен дивидент 0.55лв, който бе обявен от предишните собственици преди самата продажба.
Имаше инвеститори, които не разбраха това като 10.70лв (реалната офертна цена) + 0.55лв дивидент, който ще получат от стария собственик, а като 11.25лв + 0.55лв.
Все пак AIG бяха свикнали да комуникират с нормални инвеститори, а не с родния еквивалент, които преди да излезе да си играе на борсата е пускал фишове в кварталния си тото пункт и е залагал на Еврофутбол. На следващия ден цената стигна 11.80лв за акция и AIG бяха принудени отново да обясняват като на малоумни какво всъщност възнамеряват да платят за всяка акция. През това време умните инвеститори и някои банки бяха продали акции за по над 11.50лв, а пишман инвеститорите рипнаха, че били подведени и сега сделката щяла да мине на по-ниска цена от колкото те си били мислели.
Казвам това просто като казус. Пък и да си знаеш, че ако те изиграят и останеш с пръст в устата след като направят debt-to-equity swap, няма да си бил единствения "излъган инвеститор" на БФБ.Я всегда буду твоим поводом напиться.
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнениеКуре, приятна вечер. Ти очевидно спиш на течение.
Ама ти гледай да не се събудиш по някое време и да разбереш, че краката са ти отвити.
От студените крака почвали простудите.
Приятна и на теб.
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнениеКуре, аз от акциите на НЕФ не се интересувам. Питах те за акциите на БТК. Не се прави на луд, че не правиш разлика (дано да е така). И стига с тези нива -1, 2,3, и т.н. Ако си купиш акции на БТК, какво те интересуват другите нива?
Аз за това и не си купувам.
Компания струваща 2млрд. лв. има задължения от 3млрд. лв! Оставям на другите да си купят от нея.
Ти ако искаш си купи от БТК и на 4лв/акция и се надявай дълга в баланса на НЕФ банките да го забравят или пък да не искат да го изплаща оперативната компания. Пък и нали не се интересуваш от НЕФ, каквото ти пука за дълга там.
Направо сложи всичките си пари в акции на БТК и чакай търгово на 9.00лв!
Когато приемат плана на RBS и Deutsche Bank за обръщане на дълга в собствен капитал за сметка на сегашните акционери, пак ще си говорим.
П.п. Преди 3.5 години AIG обяви цена за изкупуване на акциите на БТК за 11.25лв с включен дивидент 0.55лв, който бе обявен от предишните собственици преди самата продажба.
Имаше инвеститори, които не разбраха това като 10.70лв (реалната офертна цена) + 0.55лв дивидент, който ще получат от стария собственик, а като 11.25лв + 0.55лв.
Все пак AIG бяха свикнали да комуникират с нормални инвеститори, а не с родния еквивалент, които преди да излезе да си играе на борсата е пускал фишове в кварталния си тото пункт и е залагал на Еврофутбол. На следващия ден цената стигна 11.80лв за акция и AIG бяха принудени отново да обясняват като на малоумни какво всъщност възнамеряват да платят за всяка акция. През това време умните инвеститори и някои банки бяха продали акции за по над 11.50лв, а пишман инвеститорите рипнаха, че били подведени и сега сделката щяла да мине на по-ниска цена от колкото те си били мислели.
Казвам това просто като казус. Пък и да си знаеш, че ако те изиграят и останеш с пръст в устата след като направят debt-to-equity swap, няма да си бил единствения "излъган инвеститор" на БФБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАз по-долу не написах ли, че част от дълга е на оперативно ниво, а другата част е на холдинг ниво в НЕФ или ти не го прочете?!?
Над 1млрд. лв. е дълга САМО в оперативната компания.
Общият дълг дължим от собственика на БТК възлиза на 1.5млрд. евро (3.0 млрд лв). Това е сумата изискуема от банките. Само че кеш флоуа и ЕБИТДА-та за изплащането на този дълг идват само и единствено от БТК.
Та, за банките няма значение в колко структури е разпределен този дълг, те разглеждат цялата структура като една фирма дължаща им определена сума. Освен това целия дълг (не само 1млрд. лв на оперативно ниво) е гарантиран с активи на БТК.
Та, айде малко оправи изчисленията като включиш целия дължим дълг.
Освен това ЕБИТДА от 2009 и 2010 никой не го интересува. Компанията се оценява на база бъдещи очаквания за профитабилност и кеш флоу. Дали ЕБИТДА през 2011 ще е повече от 330млн. лв остава да видим. Аз смятам, че няма от какво да се повиши през тази година. Нито мобилния им оператор ще направи някакви вълни на пазара, нито пък фиксираната телефония ще скочи.
П.п. Ако ставаше въпрос за дълг/ЕБИТДА 3.0х, нямаше хедж фондовете и банките да организират цирковете ставащи в момента и да искат да гонят ПайнБридж.
3.0х си е съвсем нормален левъридж, а сегашната ситуация е породена от факта, че кредиторите при 10.0х дълг/ЕБИТДА не виждат как ще им се върне кредита ако ПайнБридж не сложат екуити в компанията. И не говорим за 150млн. евро, а за много много повече.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнениеКуре, ти да не гледаш отчета на друга компания?
EBITDA 2009 = 350 млн. лв. без еднократния доход, за 2010 год. ще е сходен
Нетният дълг (дълг - кеш) = 1,14 млрд. ЛЕВА, включително 160 млн. лв. задължения за дивиденти т.е. 3 x EBITDA
288 млн. акции х 6 лв. = 1,73 млрд. ЛЕВА т.е. 5 x EBITDA
=> EV / EBITDA = 8 при 6 лв. за акция
Над 1млрд. лв. е дълга САМО в оперативната компания.
Общият дълг дължим от собственика на БТК възлиза на 1.5млрд. евро (3.0 млрд лв). Това е сумата изискуема от банките. Само че кеш флоуа и ЕБИТДА-та за изплащането на този дълг идват само и единствено от БТК.
Та, за банките няма значение в колко структури е разпределен този дълг, те разглеждат цялата структура като една фирма дължаща им определена сума. Освен това целия дълг (не само 1млрд. лв на оперативно ниво) е гарантиран с активи на БТК.
Та, айде малко оправи изчисленията като включиш целия дължим дълг.
Освен това ЕБИТДА от 2009 и 2010 никой не го интересува. Компанията се оценява на база бъдещи очаквания за профитабилност и кеш флоу. Дали ЕБИТДА през 2011 ще е повече от 330млн. лв остава да видим. Аз смятам, че няма от какво да се повиши през тази година. Нито мобилния им оператор ще направи някакви вълни на пазара, нито пък фиксираната телефония ще скочи.
П.п. Ако ставаше въпрос за дълг/ЕБИТДА 3.0х, нямаше хедж фондовете и банките да организират цирковете ставащи в момента и да искат да гонят ПайнБридж.
3.0х си е съвсем нормален левъридж, а сегашната ситуация е породена от факта, че кредиторите при 10.0х дълг/ЕБИТДА не виждат как ще им се върне кредита ако ПайнБридж не сложат екуити в компанията. И не говорим за 150млн. евро, а за много много повече.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеХммм, правиш ли разлика между 315млн. ЛЕВА и 1.1млрд. ЕВРО?
Дай да почнем от основните неща какви са разликите между двете валути пък тогава да коментираме къде да чакаш търговото, а?Я всегда буду твоим поводом напиться.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechka uteshitelka Разгледай мнениеKure, ако се допусне че горе-долу сносно го оценяваш на 6.5 х ЕБИТДА, то прави 6,5х мин.315 = 2050 милиона, иначе казано над 2 млрд, което пък ... ни кара да чакаме търгово от поне 7 кинта )))
Естествено, ако не ни убедиш и с конкретна таблица, че е невъзможно да е и 9 кинта
Разбира се, когато изреченията са много, вероятността връзката с реалността да се позагубва не е нулева, както го е забелязъл и инсайдър-А
Дай да почнем от основните неща какви са разликите между двете валути пък тогава да коментираме къде да чакаш търговото, а?
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеВръзката се губи само за този, който не я вижда
БТК реално струва не повече от 6.5х ЕБИТДА 2011 и това е с включената премия. Само Ожер би платил такава цена, защото е собственик на телекома в Турция и би могло да има синергии.
Телекомите в момента търгуват на 5.0-5.5х ЕБИТДА, а и на БТК мобилния оператор им е слаб и винаги ще бъде на трето място след МТел и Глобул и с около 20% пазарен дял.
Та всичко зависи колко ще бъде ЕБИТДА другата година. Аз мисля, че ще е между 315-330млн. лв и съответно цената на БТК ще е около 1.1млрд. евро +/- няколко милиона.
Много от фирмите държащи техен дълг (Тененбаум, Касъл Хил) го купиха много под пар през 2008 и 2009. Даже има хедж фонд купил техен дълг през 2009г. на 26% от par value. Та много от тях ще са на печалба като дълга им се изплати на 66% при продажаба на компанията за 1.1млрд. евро. А RBS и Deutsche са получили някакви плащания на главниците през последните 3 години, така че при 66% ще са на малка загуба от дълга.
И понеже предполагам с въпроса ти "колко според теб струва БТК" не питаш за самата компания, а за акциите. В момента дълга на БТК е над 9х ЕБИТДА на компанията. Реално, за да получат акционерите и една стотинка на акция, трябва някой луд да даде 9х ЕБИТДА сега.
И за да отидем още по-нататък в страната на мечтите, за да струва акцията 3лв, трябва инвеститор да е готов да плати 11.6х ЕБИТДА!
Даже през 2007г. БТК я купиха за под 10х.
За търговото на 9лв предлагам да не коментираме, защото тогава наистина навлизаме в някакъв приказен свят.
П.п. Моето скромно мнение е че БТК като фирма струва по-малко от дълговете към банки и фондове и следователно акциите й не струват нищо.
EBITDA 2009 = 350 млн. лв. без еднократния доход, за 2010 год. ще е сходен
Нетният дълг (дълг - кеш) = 1,14 млрд. ЛЕВА, включително 160 млн. лв. задължения за дивиденти т.е. 3 x EBITDA
288 млн. акции х 6 лв. = 1,73 млрд. ЛЕВА т.е. 5 x EBITDA
=> EV / EBITDA = 8 при 6 лв. за акцияМНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеВръзката се губи само за този, който не я вижда
БТК реално струва не повече от 6.5х ЕБИТДА 2011 и това е с включената премия. Само Ожер би платил такава цена, защото е собственик на телекома в Турция и би могло да има синергии.
...
Та всичко зависи колко ще бъде ЕБИТДА другата година. Аз мисля, че ще е между 315-330млн. лв и съответно цената на БТК ще е около 1.1млрд. евро +/- няколко милиона.
.....
Естествено, ако не ни убедиш и с конкретна таблица, че е невъзможно да е и 9 кинта
Разбира се, когато изреченията са много, вероятността връзката с реалността да се позагубва не е нулева, както го е забелязъл и инсайдър-АЯ всегда буду твоим поводом напиться.
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнениесъчиненията ти са стилни, но губиш връзка между изреченията. Обясни сега, колко според теб струва БТК? Останалото са свободни съчинения и сглобки от ройтерс.
Телекомите в момента търгуват на 5.0-5.5х ЕБИТДА, а и на БТК мобилния оператор им е слаб и винаги ще бъде на трето място след МТел и Глобул и с около 20% пазарен дял.
Много от фирмите държащи техен дълг (Тененбаум, Касъл Хил) го купиха много под пар през 2008 и 2009. Даже има хедж фонд купил техен дълг през 2009г. на 26% от par value. Та много от тях ще са на печалба като дълга им се изплати на 66% при продажаба на компанията за 1.1млрд. евро. А RBS и Deutsche са получили някакви плащания на главниците през последните 3 години, така че при 66% ще са на малка загуба от дълга.
И понеже предполагам с въпроса ти "колко според теб струва БТК" не питаш за самата компания, а за акциите. В момента дълга на БТК е над 9х ЕБИТДА на компанията. Реално, за да получат акционерите и една стотинка на акция, трябва някой луд да даде 9х ЕБИТДА сега.
И за да отидем още по-нататък в страната на мечтите, за да струва акцията 3лв, трябва инвеститор да е готов да плати 11.6х ЕБИТДА!
Даже през 2007г. БТК я купиха за под 10х.
За търговото на 9лв предлагам да не коментираме, защото тогава наистина навлизаме в някакъв приказен свят.
П.п. Моето скромно мнение е че БТК като фирма струва по-малко от дълговете към банки и фондове и следователно акциите й не струват нищо.
П.п.п. Не знам защо смяташ, че ще тръгна да ровя по Ройтерс за статии от преди три години, за да ти ги пействам после тук?!
Погледни си писанията с препратки към разни вестници и това, което аз съм написал и сам си отговори дали това го чета някъде. Ако успееш да ми намериш в някой вестник или пък Ройтерс детайлно описана структурата със създаването на НЕФ и дивидентите ъпстриймвани за изплащането на дълга, ела да те черпя.Last edited by EquityPrivate; 05.01.2011, 20:15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАко стане така, препоръчвам им да пият Девин.
Лъжански е заложил много агресивен бизнес план за 2011 и ще го постигне ако всички пият наистина много.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеСам си писал по-долу за дълговете в баланса на НЕФ.
Ами ако знаеш от какво се състои един баланс, няма нужда да ти казвам какво стои срещу тези дългове в баланса на НЕФ.
Ако не се сещаш какъв може да е този актив си изтегли жокер. Имаш 94% шанс да се сетиш.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
Коментар