IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТК (5BT / BTC)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Инсайдъре, мерси много за линковете!
    Сделки се правят на бъдеща ЕБИТДА, а не на такава за минал период, какъвто е 2010. Това е АБВ-то при инвестирането!
    ЕБИТДА през 2010 е била 335млн. лв. и общия оборот е намалял с 5% от 2009г. поради конкуренцията от алтернативните телекоми при фиксираната телефония. 2011 няма да е по-различна, така че и тази година се очаква спад на общите продажби с подобен процент до към 850млн. лв. Сега сложи на тази сума един марджин от 37% (толкова е бил през 2010) и получаваш ЕБИТДА от около 315млн. лв.

Не знам как да интерпретирам и предишната част на постинга ти! Трябва ли да ти обяснявам разликата между оперативна компания (публичната БТК АД) и холдингова компания (частната НЕФ Телеком, за която няма публични отчети)?
    БТК беше купена през 2007г (чрез НЕФ Телеком) за 3.6млрд. лв. като към 2.8млрд. лв. бяха различните дългове по закупуването.
    Една част беше спусната надолу от НЕФ към БТК и сега са видни в баланса на публичното дружество (около 1млрд. лв. остатъчен дълг), а останалото остана на ниво НЕФ и се изплаща на банките с огромния дивидент, който БТК изплащаше на акционерите (НЕФ държи 94% от фирмата, а НЕФ пък принадлежи на АИГ). Никога ли не си се запитвал защо след като купиха фирмата, изведнъж започнаха да изплащат огромни дивиденти? Сигурно не е било защото искат инвеститорите им да са много щастливи!
    Или може би си се надявал след покупката тези дългове на ниво НЕФ магически да са изчезнали. Ами не са, просто много от "инвеститорите" на БФБ не се интересуват в детайли от компаниите, в които инвестират и съответно не знаят основни неща за тях.

Та, остави ме аз да се "излагам", а ти вземи научи основни работи, за да не останеш ти с пръст в устата! Прочети малко за БТК и НЕФ преди да се правиш на капацитет по темата след като основни работи по структурата не са ти ясни.

Коментар

• Все едно ако ОТЕ фалира цената на Глобул да отиде на 0 лв. Или Телеком Аустрия ако сдаде багажа М-Тел да го подаряват. Всеки акционер има право да си фалира Това не влияе на акциите на останалите му колеги, без значение дали е миноритарен или мажоритарен собственик. Собствеността върху неговият пакет от 95% от акциите на БТК ще премине индиректно в ръцете на друг собственик и живота продължава. Помисли пак, защото изглеждаш начетено момче пък пишеш глупости.
      МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        Никой не твърди, че БТК е лоша компания. Просто е страшно задлъжняла и не може да си плаща дълговете. Такава акция не трябва да струва 4лв, просто няма основание.
        Куре, нито EBITDA на БТК е 315 млн. лв., нито дълговете са толкова големи, колкото явно си си внушил. Надявам се финансите да не са ти сферата, от която си изкарваш хляба, защото е много вероятно да умреш от глад

http://x3news.com/displayNovina.jsp?formid=48037

цъкни на линка, отвори отчета и ако можеш да смяташ, изкарай реалните цифри. Поне спри да се излагаш.
        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
          на практика цената която арабелите ще платят е задъжленията на НЕФ + -

това не значи, че бтк е оценена на 0 .. нали.

за да я делистнат трябва да се разберат с американците, които много се съмнявам да са склонни на примоции при положение, че самата компания е качествена и генерира печалби.
          Юлиус Беър останаха в БТК като блокиращо малцинство по една единствена причина - да дразнят АИГ с т.нар. dividend leakage - реално БТК изплащаше дивиденти на НЕФ, с който покриваше плащанията по дълга на холдингово ниво. Понеже не можеш да третираш акционерите си различно, БТК бяха принудени да плащат огромни дивиденти, които вместо да отиват направо в НЕФ, изтичаха отчасти към Юлиус Беър. Те се надяваха сумите да са толкова големи, че АИГ да изкупи дела им на цена по-висока от 10.70лв на акция.
          С тях ще се разберат сега защото и Юлиус са приклещени. Не могат да продадат 6% дял през борсата, а и сега не взимат никакви толкова високи дивиденти, че да си заслужава да седят в позицията.
          Никой не твърди, че БТК е лоша компания. Просто е страшно задлъжняла и не може да си плаща дълговете. Такава акция не трябва да струва 4лв, просто няма основание.

Коментар

• на практика цената която арабелите ще платят е задъжленията на НЕФ + -

това не значи, че бтк е оценена на 0 .. нали.

за да я делистнат трябва да се разберат с американците, които много се съмнявам да са склонни на примоции при положение, че самата компания е качествена и генерира печалби.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Не бъркай фирмено(оперативно) ниво с ниво холдинг.
              Явно си се ровил доста на ниво НЕФ...
              Това, че някой се е надценил по ред причини и е теглил яки кредити, за да купи компания (в случая БТК) не значи, че компанията е кофти. Просто в случая при наличие на мераклии компанията се продава, а с парите се нахранват банките финансирали покупката и. Също така е некоректно да се изкарва все едно арабите по милост са я взели. Някъде го изпускаш Ли...

Ако ние с теб си направим холдинг и теглим 1 милярд примерно , за да купим компания Х с надеждата,че печалбата,която тя генерира ще ни стига за покриване на кредита докато я препродаден с горница.... не значи, че Х има проблем ако печалбата и е по-малка от нужните НИ вноски по кредита. Проблема ще е наш и решението ще бъде да продадем Х и с парите да нахраним банките.

БТК е на печалба за миналата година. Отбелязавам го ако случайно си го пропуснал. Също така може да погледнеш и темпа на ръст на мобилните услуги.
              Бъди сигурен, че не бъркам нивата. Знам на кое ниво колко кредити има. БТК е публична и нивото на задлъжнялост на оперативно ниво е видно от отчетите. Останалата част е на ниво НЕФ Телеком (холдинговата компания) и това остана така след т.н. debt pushdown през 2007г. Първоначално целия дълг е на ниво НЕФ.
              Само че банките кредиторки са едни и същи и на двете нива - RBS, Deutsche Bank, UBS и Unicredit за основните заемите гарантирани с активи и UBS, Tenenbaum, Darby, Syntaxis и още няколко по-малки на мезанин ниво.
              Та, за банките е все едно дали заема им е на оперативно или на холдингово ниво. Тях ги интересува, че лихвата и главницата не могат да се изплащат и трябва да се намери структура, която да ги овъзмезди.
              Компанията ако се продаде - да кажем на феноменалната цена от 1млрд. евро (7х ЕБИТДА), пак няма да са покрити всички кредити.
              А печалбата на БТК няма нищо общо в случая. Гледай кешфлоу-а. Единствената причина фирмата да генерира кеш е нищо друго освен неплащане на заеми на оперативно ниво и дивиденти (реално плащане на заеми на холдингово ниво).

Коментар

• Не бъркай фирмено(оперативно) ниво с ниво холдинг.
                Явно си се ровил доста на ниво НЕФ...
                Това, че някой се е надценил по ред причини и е теглил яки кредити, за да купи компания (в случая БТК) не значи, че компанията е кофти. Просто в случая при наличие на мераклии компанията се продава, а с парите се нахранват банките финансирали покупката и. Също така е некоректно да се изкарва все едно арабите по милост са я взели. Някъде го изпускаш Ли...

Ако ние с теб си направим холдинг и теглим 1 милярд примерно , за да купим компания Х с надеждата,че печалбата,която тя генерира ще ни стига за покриване на кредита докато я препродаден с горница.... не значи, че Х има проблем ако печалбата и е по-малка от нужните НИ вноски по кредита. Проблема ще е наш и решението ще бъде да продадем Х и с парите да нахраним банките.

БТК е на печалба за миналата година. Отбелязавам го ако случайно си го пропуснал. Също така може да погледнеш и темпа на ръст на мобилните услуги.
                Last edited by bertram; 18.04.2011, 17:34.

Коментар

Според теб излиза, че БТК е фалирала и не може да обслужва задълженията си.. така ли? Правиш ли разлика между купувача на БТК и БТК, защото разлика има...

успех
                  БТК не може да обслужва задълженията си. Не и в този им размер. Това е факт!
                  Компанията прави малко над 315млн. лева ЕБИТДА и има доста големи инвестиции на годишна база за подръжка на съществуващата инфраструктура и рол-аут на технологии за пренос на данни. Остава доста малка сума за покриване на плащанията (главниците, не лихвите) по кредитите, който са над 2.8млрд. лв на оперативно и холдинг ниво!
                  Това е и причината за дебт-то-екуити суап. Кредиторите ще вземат мажоритарен дял в компанията вместо кредитите си и ще изтласкат сегашния мажоритар в миноритарна позиция (10% от капитала, колкото Росен Хаджиев и Пиер Мелинджър да не са капо).
                  Не виждам точно ти каква позиция отстояваш. Предполагам, че акциите струват нещо различно от 0?!
                  Аз лично мисля, че компанията ще бъде придобита за под 2млрд. лв. (около 6х ЕБИТДА) и голяма част от дълговете над това ниво ще трябва да бъдат отписани. Банките са наясно с това, тази сделка се мисли от 18 месеца, така че сигурно ще го направят. За сегашните миноритари би имало някакви пари само ако цената на покупката е над 2.8млрд. лв, което при сегашните условия на пазара не виждам как ще стане и е в сферата на мечтите. През 2007г. БТК беше закупена на почти 10х ЕБИТДА, но света от тогава се промени доста
                  Като пийр компания на БТК може да се даде Телеком Сърбия, макар и тя да е с много по-добър мобилен оператор (7.3млн. мобилни абоната). Те сега получиха оферта от Телеком Аустрия за 5.3х ЕБИТДА. При тях дълга е 1.5х ЕБИТДА, а не 9х като при БТК!

Коментар

Ами, добре - луд съм!
                    Така написаното от мен дали те кара да смяташ, че се "облизвам за тънки акции"?
                    Единственото, което би могло да ме заинтересува са кредитните позиции на БТК, но те вече отдавна намериха равновесно положение и не се търгуват. Акциите не струват нищо и биха били интересни само като шорт, какъвто за съжаление в България няма. Казал съм, че струват 1 стотинка, за да илюстрирам как би могла да мине транзакцията и да се спазят интересите на миноритарите и те да получат по 2 стотинки на акции. Иначе смятам, че акциите струват 0, което е видно от това, че цената на фирмата е по-ниска от взетите заеми - т.е. няма място за акционери, тъй като продажната цена не може да покрие дори кредитите.
                    Според теб излиза, че БТК е фалирала и не може да обслужва задълженията си.. така ли? Правиш ли разлика между купувача на БТК и БТК, защото разлика има...

успех

Коментар

ти луд ли си ? или се правиш на луд...или се облизваш за тънки акции
                      Ами, добре - луд съм!
                      Така написаното от мен дали те кара да смяташ, че се "облизвам за тънки акции"?
                      Единственото, което би могло да ме заинтересува са кредитните позиции на БТК, но те вече отдавна намериха равновесно положение и не се търгуват. Акциите не струват нищо и биха били интересни само като шорт, какъвто за съжаление в България няма. Казал съм, че струват 1 стотинка, за да илюстрирам как би могла да мине транзакцията и да се спазят интересите на миноритарите и те да получат по 2 стотинки на акции. Иначе смятам, че акциите струват 0, което е видно от това, че цената на фирмата е по-ниска от взетите заеми - т.е. няма място за акционери, тъй като продажната цена не може да покрие дори кредитите.

Коментар

Хубавото на арабите е че винаги имат пари, за да платят на умни хора, които да им структират транзакцията, така че най-накрая да им излезе по-евтино.
                        Аз лично бих дал следното предложение - понеже закона в България изисква за търгово да се вземе като минимална цена 3-месечната средно притеглена цена според търгувания обем, сделката със сегашния мажоритар да бъде на някаква символична цена (примерно 1 стотинка за акция) и да мине през борсата. Така 94% от акциите ще минат за секунди и ще представляват огромна част от търгувания обем от БТК за последните три месеца. Понеже ще са минали на цена от 1 стотинка, това ще е горе-долу средно притеглената цена за последните три месеца. Ако погледнете графиката за последните 3 месеца, БТК почти не се е търгувало, така че тази цена ще е доминантната.
                        После ще направят търговото на 2 стотинки (100% по-високо от средната цена изискуема по закон) и гарантирано КФН ще удобри проспекта, тъй като условието за минимална цена е повече от изпълнено и миноритарите получават повече.

П.п. На всички смятащи да изхитреят и да сложат ордери да изкупят тези 94% от капитала на 1 стотинка и да създават проблеми и да изнудват купувача за още пари, ще кажа че това ще е кросова сделка между продавач и купувач за точно определено количество и в точно определен час. Дори и да има такива ордери, съм сигурен че борсовия посредник ще дойде час преди кросовата сделка и ще изчисти всички тия навлеци от пазара, за да не стане засечка.

П.п.п. Ако и Юлиус Беър са вече съгласни (не виждам защо да не са), фирмата може автоматично да бъде отписана след скуиз аут.
                        ти луд ли си ? или се правиш на луд...или се облизваш за тънки акции
                        Last edited by bertram; 18.04.2011, 14:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                          На колко ли би било едно търгово?
                          Хубавото на арабите е че винаги имат пари, за да платят на умни хора, които да им структират транзакцията, така че най-накрая да им излезе по-евтино.
                          Аз лично бих дал следното предложение - понеже закона в България изисква за търгово да се вземе като минимална цена 3-месечната средно притеглена цена според търгувания обем, сделката със сегашния мажоритар да бъде на някаква символична цена (примерно 1 стотинка за акция) и да мине през борсата. Така 94% от акциите ще минат за секунди и ще представляват огромна част от търгувания обем от БТК за последните три месеца. Понеже ще са минали на цена от 1 стотинка, това ще е горе-долу средно притеглената цена за последните три месеца. Ако погледнете графиката за последните 3 месеца, БТК почти не се е търгувало, така че тази цена ще е доминантната.
                          После ще направят търговото на 2 стотинки (100% по-високо от средната цена изискуема по закон) и гарантирано КФН ще удобри проспекта, тъй като условието за минимална цена е повече от изпълнено и миноритарите получават повече.

П.п. На всички смятащи да изхитреят и да сложат ордери да изкупят тези 94% от капитала на 1 стотинка и да създават проблеми и да изнудват купувача за още пари, ще кажа че това ще е кросова сделка между продавач и купувач за точно определено количество и в точно определен час. Дори и да има такива ордери, съм сигурен че борсовия посредник ще дойде час преди кросовата сделка и ще изчисти всички тия навлеци от пазара, за да не стане засечка.

П.п.п. Ако и Юлиус Беър са вече съгласни (не виждам защо да не са), фирмата може автоматично да бъде отписана след скуиз аут.

Коментар

• На колко ли би било едно търгово?

Коментар

Да, положителното е че чакането мина и предстои нещо да стане в следващите няколко седмици.
                              Говорих преди две седмици с фирма държаща мезанин от края на 2008г. (предполагам на цена около 50% от пар) и те не са доволни от развитието и твърдят, че са направили грешка с тази инвестиция. От тук мога само да предполагам, че ще получат по-малко от инвестираното. Мезанин е 325млн. евро и е отгоре на близо 1млрд. евро дълг. Според мен цената за закупуване на БТК ще е около 5.5х - 6.0х ЕБИТДА - 850м-900м евро и реално няма да е кеш, а както казват в "Труд" ще е просто поемане на дълговете, които ПайнБридж не може да изплаща.
                              Ожер трябва само да се разберат с Юлиус Беър да купят тяхните 5.5% и да отпишат тази компания от борсата.
                              може и над 7х ЕБИТДА да отиде.. ще видим
                              а за делистването и аз си мисля, че арабите щом дават толкова пари няма да се гъбаркат за 5-6% да седят на БФБ с всичките задъжления за репортинг и тн. Едно търгово и кой откъде е.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                                Мезанина ще са на сметка, според мен, тоест последните му държатели, а тази сделка се пече от година поне, защо сега като е на път да стане факт да има нещо различно, не влязло в цената.

Питам, не се заяждам, всеки е сметнал сделка и очаква определено развитие след нея. Един вид положително е че чакането отпада.

ПС Нямам акции.
                                Да, положителното е че чакането мина и предстои нещо да стане в следващите няколко седмици.
                                Говорих преди две седмици с фирма държаща мезанин от края на 2008г. (предполагам на цена около 50% от пар) и те не са доволни от развитието и твърдят, че са направили грешка с тази инвестиция. От тук мога само да предполагам, че ще получат по-малко от инвестираното. Мезанин е 325млн. евро и е отгоре на близо 1млрд. евро дълг. Според мен цената за закупуване на БТК ще е около 5.5х - 6.0х ЕБИТДА - 850м-900м евро и реално няма да е кеш, а както казват в "Труд" ще е просто поемане на дълговете, които ПайнБридж не може да изплаща.
                                Ожер трябва само да се разберат с Юлиус Беър да купят тяхните 5.5% и да отпишат тази компания от борсата.

Коментар

Working...
                                X