IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТК (5BT / BTC)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Или медиите са напълно смахнати или някой лъже.

Пише, че БТК има задължения за 1.65 млрд. евро към повече от 20 финансови институции.

Баланса показва всичко на всичко 1.2 милиарда лева задължения като заеми.

Принципно умирам да разбера как има 1.65 милиарда евро. Щото ако това е истина значи от тук на сетне, на никой баланс вече няма да може да се вярва за в бъдеще и то на което и да било дружество.
    Last edited by msimov; 22.03.2012, 01:00.
    Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
      Нещо не те разбрах - продава се БТК, БТК+НЕФ, НЕФ ?

Айде сега пак.
      Зависи от гледната точка. Според инвестиралите в акциите се продава БТК АД - компания с ЕБИТДА 300млн. лв и дългове 995млн. лв.

Кредиторите обаче са дали парите на НЕФ Телеком, тъй като това е компанията купувач на БТК АД през 2007г. Тяхната гледна точка е по-различна, тъй като НЕФ е направил debt pushdown и сега 995млн. лв се намират на оперативно ниво в БТК АД и над 2млрд. лв са още на ниво холдинг (НЕФ Телеком). Те просто си искат обратно всичките пари! И понеже НЕФ е просто куха компания без никакви активи или дейност, комбинацията БТК-НЕФ също е с ЕБИТДА 300млн. лв, но с дългове за 3.2млрд. лв.

Естествено се продава второто! За кредиторите няма значение на какво ниво са им парите. Пък и за какво отписване на дългове може да става дума ако се купува БТК АД за 1,8млрд. лв (900млн. евро), а дълговете са под 1млрд. лв?
      Новият инвеститор иска да се отпишат част от дълговете, тъй като на всеки е вече ясно, че БТК не може да продължи с тяхното изплащане.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Доста объркани разсъждения, а маркираното в червено е смехотворно. За тебе ако стотина милиона не са пари за хамериканците са си.

В случая с възможно търгово основният фактор ще бъде за колко беър ще се навият да си продадат пакета. Всичко останало е бошлаф.

поздрави
        Не виждам защо смяташ разсъжденията за объркани, но предполагам всеки си има мнение по въпроса. Не знам и за какви стотици милиони говориш. БТК в момента се продава от кредиторите си и дори те нямат да си върнат цялата сума дадена през 2007г. В такъв случай не знам защо си сметнал, че собственият капитал има някаква стойност различна от нула. За мен 5.2% от 0 си е пак 0! Докато кредиторите не си вземат парите, не виждам защо трябва да има и стотинка за акционерите. Освен ако ти не смяташ, че акционерите тук са по-напред по ранг!
        Не знам дали си запознат с взаимоотношенията вътре в БТК, но акционерите не играят абсолютно никаква роля вече в компанията. До преди няколко месеца различните кредитори в лицето на Тененбаум и Мезанин Мениджмънт бяха във война с Дойче Банк и Роял Банк оф Скотланд. Последните две надвиха и сега продават компанията посредством Морган Стенли, а Тененбаум и Мезанин Мениджмънт държат главно от т.нар. second lien и при предложената цена от 900млн. евро ще вземат толкова колкото и обикновенните акционери - т.е. нищо!
        В цялата картина ги няма и никъде Юлиус Беър и не смятам, че те ще играят каквато и да е роля напред. Да, турците ще искат да отпишат компанията от борсата, но не и на всяка цена. Те Юлиус Беър се опитаха да правят същите игрички с американците през 2007г. и да им искат 13лв на акция вместо предложените към всички акционери 10.70лв и виждаш как хубаво се наиграха. Може пък сега поне да са си научили урока!

Успех все пак на всички инвестирали тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
          Въпроси не ме интересуват, моя отговор е универсален и върви на всичко.
          Да, спама върви на всичко

Въпросът е:

Първоначално изпратено от cymru

Айде сега пак.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
            Ти имаш желание да пишеш, а не отговор, виж пак въпроса ?
            Въпроси не ме интересуват, моя отговор е универсален и върви на всичко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
              Аз също мисля че тия 900 млн. евро не се дават чисто за акциите, а са свързани с изчистването на дълга. Не може да се разчита на журналистите за точно инфо как се разпределя офертата, ще трябва да се изчака да излезе официално. Но при всички случаи риска някой да е по-информиран и затова да се мъчи да ги махне на 5 лв., а други да чакат търгово на 7 си е налице.
              Желая успех пичове, но умната!
              Чисто се дават Офертата на турците е само в кеш и е за 7.70лв ама искат отписване на задължения.

Другите двама с офертите за 850 и 870 милиона евро пък искат приспадане.

Коментар

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
                Аз имам отговор: Ако сделката с Турците пропадне то акционерите ще се молят да са продали на 5 лева.
                Ти имаш желание да пишеш, а не отговор, виж пак въпроса и ако имаш отговор или мнение сподели

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                  Май, "сложен" въпрос си задал

Да видим кой има отговор от изказалите се ?
                  Аз имам отговор: Ако сделката с Турците пропадне то акционерите ще се молят да са продали на 5 лева.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                    Аз също мисля че тия 900 млн. евро не се дават чисто за акциите, а са свързани с изчистването на дълга. Не може да се разчита на журналистите за точно инфо как се разпределя офертата, ще трябва да се изчака да излезе официално. Но при всички случаи риска някой да е по-информиран и затова да се мъчи да ги махне на 5 лв., а други да чакат търгово на 7 си е налице.
                    Аз не бих пипал тук, но шанса някой да се мъчи да симулира че има и иска да продава на 5 е не малък

Така не се продава на БФБ, така или иначе

ПС все пак при такъв залог котировките все пак сигурно имат значение, а говорим за жълти стинки, предвид възможния обем наличен за търговия.
                    Last edited by prodigal; 21.03.2012, 23:43.

Коментар

• Аз също мисля че тия 900 млн. евро не се дават чисто за акциите, а са свързани с изчистването на дълга. Не може да се разчита на журналистите за точно инфо как се разпределя офертата, ще трябва да се изчака да излезе официално. Но при всички случаи риска някой да е по-информиран и затова да се мъчи да ги махне на 5 лв., а други да чакат търгово на 7 си е налице.

Коментар

Айде сега пак.
                        Май, "сложен" въпрос си задал

Да видим кой има отговор от изказалите се ?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                          Хубаво е човек да познава законите когато става въпрос за търгово! Търговото се прави по т.нар. 3m VWAP цена, т.е. цената за последните 3 месеца среднопритеглена според обема минал през борсата. Не съм гледал конкретно какъв е бил оборота с акции на БТК за последните месеци, но ще се изненадам ако надхвърля 0.1% от акциите на фирмата. Сега е нужно продавач и купувач да се разберат сделката за 94% от капитала да е на някаква цена (примерно номинал) и това става моментално среднопритеглената цена. Ако си спомняш AIG точно това направиха с Тор когато трябваше да купуват БТК. Разбраха се на цена 10.70лв. на акция и въпреки, че акциите търгуваха тогава на цени над 12лв, 90% от акциите минаха един час след началото на борсовата сесия на цена 10.70лв и това стана база за търговото. Още сутринта пуснаха една банка да "изчисти" пазара и да обере всякакви оферти, който можеха да попречат пакета на 100% да премине от ръцете на продавача в купувача. Та толкова за търговото и кой колко пари МОЖЕЛ да направи от сегашната оферта.

Доколкото чувам, продавач на БТК сега не е AIG/PineBridge, а консорциума RBS/Deutsche Bank. Те са наели Морган Стенли да търси потенциален инвеститор с цел да си върнат поне част от дълга даден на AIG през 2007г.
                          Нека не се забравя, че те гледат на БТК не просто като оперативната компания БТК АД листвана на борсата, а в комбинация с НЕФ Телеком, тъй като част от парите дадени през 2007г. се намират на ниво холдинг (НЕФ Телеком), а не в БТК.
                          Повечето инвеститори в акциите на фирмата разглеждат ситуацията от нивото на оперативната компания и пресмятат цена на акция ако офертата била за 900млн. евро и колко пари те щяли да вземат. Никой няма да вземе никакви пари докато банките не си върнат парите. И понеже 900млн евро не са достатъчни да покрият дългове от 1.6млрд евро, аз не смятам, че акционерите има какво да очакват тук.
                          AIG/PineBridge явно са загубили своя дял от 94%. Юлиус Беър явно е отписал своите 5.2%, та не знам защо шепа инвеститори държащи 0.8% си мислят, че ще получат по 7лв на акция!
                          Доста объркани разсъждения, а маркираното в червено е смехотворно. За тебе ако стотина милиона не са пари за хамериканците са си.

В случая с възможно търгово основният фактор ще бъде за колко беър ще се навият да си продадат пакета. Всичко останало е бошлаф.

поздрави
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Айде сега пак.
                            10X за аватара Черното влечуго.

Коментар

Нека не се забравя, че те гледат на БТК не просто като оперативната компания БТК АД листвана на борсата, а в комбинация с НЕФ Телеком, тъй като част от парите дадени през 2007г. се намират на ниво холдинг (НЕФ Телеком), а не в БТК.
                              Повечето инвеститори в акциите на фирмата разглеждат ситуацията от нивото на оперативната компания и пресмятат цена на акция ако офертата била за 900млн. евро и колко пари те щяли да вземат. Никой няма да вземе никакви пари докато банките не си върнат парите.

Айде сега пак.
                              Не-заслужил инвеститор

Коментар

Хубаво е човек да познава законите когато става въпрос за търгово! Търговото се прави по т.нар. 3m VWAP цена, т.е. цената за последните 3 месеца среднопритеглена според обема минал през борсата. Не съм гледал конкретно какъв е бил оборота с акции на БТК за последните месеци, но ще се изненадам ако надхвърля 0.1% от акциите на фирмата. Сега е нужно продавач и купувач да се разберат сделката за 94% от капитала да е на някаква цена (примерно номинал) и това става моментално среднопритеглената цена. Ако си спомняш AIG точно това направиха с Тор когато трябваше да купуват БТК. Разбраха се на цена 10.70лв. на акция и въпреки, че акциите търгуваха тогава на цени над 12лв, 90% от акциите минаха един час след началото на борсовата сесия на цена 10.70лв и това стана база за търговото. Още сутринта пуснаха една банка да "изчисти" пазара и да обере всякакви оферти, който можеха да попречат пакета на 100% да премине от ръцете на продавача в купувача. Та толкова за търговото и кой колко пари МОЖЕЛ да направи от сегашната оферта.

Доколкото чувам, продавач на БТК сега не е AIG/PineBridge, а консорциума RBS/Deutsche Bank. Те са наели Морган Стенли да търси потенциален инвеститор с цел да си върнат поне част от дълга даден на AIG през 2007г.
                                Повечето инвеститори в акциите на фирмата разглеждат ситуацията от нивото на оперативната компания и пресмятат цена на акция ако офертата била за 900млн. евро и колко пари те щяли да вземат. Никой няма да вземе никакви пари докато банките не си върнат парите. И понеже 900млн евро не са достатъчни да покрият дългове от 1.6млрд евро, аз не смятам, че акционерите има какво да очакват тук.
                                AIG/PineBridge явно са загубили своя дял от 94%. Юлиус Беър явно е отписал своите 5.2%, та не знам защо шепа инвеститори държащи 0.8% си мислят, че ще получат по 7лв на акция!
                                Марш от тука, че тотално ги обезкуръжаваш.

Бъзикам се

Коментар

Working...
                                X