Ако кажеш сега и кога ще го продават, цена няма да имаш Иначе отчета само потвърждава подценеността на позицията според мен (не препоръчвам да вземате мнението ми под внимание при търгуване по позицията).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пловдив-БТ АД (4CV / PLOBT)
Collapse
X
-
отговор
И за двете си прав. Юрий Гагарин е в друг бизнес, но е необходимо и свързано с цигарените фабрики (макар и не само с тях). Затова всички очаквахме да се купи от фирми от този бранш, но уви... А приватизация досега е нямало, да... Но провалена приватизация с още по-апетитни предприятия, заради политически рекет за съжаление имаше.
И за да не ми разберете криво позицията. Това предприятие за мен е една от потенциалните ракети. Не бих искал обаче да преиграваме с очакванията си и да го превърнем в поредния балон. Такива има доста.
Коментар
-
тя
Моето мнение, че трябва да се гледа с много умерен песимизъм евентуална бъдеща приватизация. Дружеството ще се продава с търговските марки, с опция за срок на ползване. За мен това е нож с 2 остриета.
Дали това не означава, че правителството е сигурно, че няма да се появи стратегически инвеститор, който да желае да го купи без марките. Дали такива инвеститори ще искат да бъдат подлагани на политически рекет - марките са свързани със задължение за изкупуване на български тютюн, оттук гарантирани изкупни цени и силна зависимост от държавата. Ако го купят, дали няма да преустановят производството на тези марки, за да отстранят лесно конкуренцията. А и може ли да си въобразяваме, че отново ще се върнат стратегическите инвеститори тук, при случилото се при предходните етапи на приватизацията. След като и за такова предприятие като Юрий Гагарин, на възлово място в сектора, не се прояви интерес?
Всичко това означава, за мен, че по-вероятен купувач ще бъде финансов инвеститор, който да остави предприятието на доизживяване и разпродаде ценните активи (терени, сгради). А текущите проблеми са свързани с мудната реакция на собственика. Явно е, че се губи пазара на ниско-доходните сегменти, след като се обявява, че ще се намалят цените.
В заключение, дружеството е перспективно, но съществуват сериозни рискове.
Настоящето е лично мнение и не представлява съвет за продажба или покупка. Не притежавам акции на дружеството.
Коментар
-
Тук очаквам събуждане до месец, като се заговори за приватизацията му, нали казаха, че до края на февруари трябва да е продадено, значи сигурно до края на март, сегашнaта му пазарна капитализация от 25 млн. лева е просто смешна - при собствен капитал почти 23 млн. лв., активи над 44 млн. лв. и печалба над 4 млн. лв. към 30.09.2006 г.
Ако тук влезе стратегически инвеститор, а не някой финансов, заради добрите му имоти в Пловдив, очаквам поне трипъл от сегашната цена. Бизнесът с правене на цигари е навсякъде печеливш, дори виждаме че се печели и не лошо и при управлението на държавното БТХ. Проблема на табаците сега е, че разчитат на пазата в БГ, а той е много малък, ами да погледнат малко по на изток - Русия, Близък изток и т.н.
Не е препоръка. Притежавам акции.
Коментар
-
Това е позиция, която съм поставил на пето място в моята класация на 10те най за 2007. Личното ми мнение, че бизнеса с производство на цигари е много благодатен и рентабилен, както и че за първи път имаме реален шанс за продажба на цигарена фабрика с лиценз за производство на цигари, ще видим дали за цигари въобще и/или марките на БТХ.
Притежавам акции.
Коментар
-
Булгартабак холдинг ще продаде двете цигарени фабрики Слънце - Стара Загора БТ и Пловдив БТ през Българската фондова борса до края на февруари 2007 г., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Двете дружества ще бъдат продадени с лиценза си за производство на цигари, като се обмисля и възможността в определен срок новите собственици да могат да ползват и марките, които дружествата произвеждат в момента. Продажбата на двете компании е обсъждана на среща с представители на икономическото министерство, синдикатите и ръководството на фабриките.
Източник: Дневник
Коментар
Коментар