IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ще бъде верочтно над 7

    Коментар


    • Nqkoi moje li da kaje koi kupi/prodade golemiq paket !

      Коментар


      • Ljatoto moje cenata da e mejdu 5 i 6 leva

        Коментар


        • Kaji mu, che ne poznava.

          Коментар


          • Тук някой казваше:4,60-5,00?

            Коментар


            • Мисля да се възползвам и да осредня малко
              "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

              Коментар


              • Супер супер. Трябеа си.

                Коментар


                • Malko zdravoslovna korekciq, valni i t.n.

                  Коментар


                  • Отчет хубав,всичко хубаво,а цената все надолу,странна борса!

                    Коментар


                    • Отчетът потвърди заглавието на статията по-долу
                      Даже ръстът на продажбите и на печалбата са повече от очакваното
                      Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Отново и отново към 20% ръст на печалбата. Браво !

                        Коментар


                        • Продажбите на М+С хидравлик постоянно се повишават

                          През последните няколко години казанлъшкото дружество постоянно повишава своето производство и продажби.

                          За изминалата година ръстът на продажбите е с 11%, а за тази ръководството прогнозира повишение с 10%. Според ръководството на дружеството обаче възможностите на финансовото прогнозиране са ограничени заради динамиката на икономиката и ограничеността на информацията за някои зависимости. Въпреки това обаче основната цел за изтичащата година е дружеството да остане лидер в производството на хидравлични мотори и кормилни управления.
                          Дружеството успява да запази ръста на продажбите и печалбите си въпреки сложната международна конюнктура, която доведе до сериозно поскъпване на суровините и материалите. От една страна обаче, компанията е застрахована до известна степен от външните шокове, тъй като значителна част от доставчиците й са български производители.

                          Поради факта обаче, че като цяло българската икономика е силно зависима от вносни суровини, горното твърдение е доста условно.
                          Спецификата в производството на хидравлични мотори и хидростатични кормилни управления е доста сложна и специфична и е съпроводена с висок темп на технологични промени. За да се намали рискът от технологично изоставане, дружеството следва стабилна инвестиционна програма. Годишните инвестиции са за около 4-5 млн. лв., което се отразява в подобрени финансови резултати на компанията.
                          Съществуват и няколко фактора за ръста в продажбите на дружеството. Първият е свързан с добре изградената дистрибуторска мрежа в световен мащаб, като дългогодишните трайно установени условия на работа дистрибуторите продължават да дават добри резултати. Фирмата има сключени договори за представителство с над 40 фирми по целия свят.
                          Вторият важен фактор за увеличаване на приходите това е системата от допълнителни отстъпки, които се дават на клиентите. Благодарение на тези отстъпки например тази година се наблюдава съществено оживление на продажбите ни в Северна и Южна Америка.
                          През последните три години предприятието ежегодно увеличава обема на продажбите, като за 2003 г. е реализирало почти 41 млн. лв., от които 91% са за износ, за 2004 г. стойностите продажбите са 45.2 млн. лв., а за 2005 г. е 53.46 млн. лв., като делът на износа остава непроменен.
                          За тази година беше планирано внедряване на пет нови високопроизводителни машини, с които производствената мощност ще се увеличи с около 5%. Най-голямата инвестиция е новият производствен корпус на застроена площ 3000 кв.м и битова сграда към него. Чрез него ще се подобри значително организацията на производствения процес и производителността ще се увеличи с около 15%.

                          За увеличаване производителността на оборудването в бизнес програмата е предвиден цял раздел с конкретни дейности за развитие на технологиите и технологичните процеси.
                          Пред дружеството обаче съществува риск от възможните изменения на търсенето на продукцията на фирмата в резултат на промени на предпочитанията на потребителите на този тип продукция или в резултат на конкуренцията на фирмите в отрасъла. "М+С хидравлик" е изложена на конкуренция на фирми с подобно производство най-вече в чужбина, което повишава риска за ефективността на предприятието. През последните години въпреки кризата в отрасъла дружеството успява да запази позицията си на един от водещите производители на хидромотори в света, като се стреми към разширяване на своя пазарен дял, създаване на нови и с по-добри технически показатели продукти и съвременно технологично осигуряване на производството.


                          SWOT анализ


                          Плюсове

                          Сериозни пазарни позиции зад граници

                          Стабилен ръст на продажбите

                          Последователна инвестиционна програма

                          Дружеството успява да запази добрите си позиции


                          Минуси

                          Ограничено потребление на вътрешния пазар

                          Голям дял на вносните суровини

                          Необходимост от значителни инвестиции
                          Перспективи

                          Продължително подобряване на продажбите

                          Съкращаване сроковете на доставка на готовата продукция


                          Опасности


                          Възможните изменения на търсенето на продукцията

                          Продължително поскъпване на основните суровини и материали

                          Загуба на пазарни позиции заради силната конкуренция в чужбина

                          --------------

                          Увеличението на капитала възроди позицията

                          Интересът към индустриалните компании като че ли силно се изяви при "М+С хидравлик". Производителят на хидравлични мотори подобрява продажбите си с всяка изминала година и раздава редовен дивидент, което оказва силно влияние върху цената на акциите й. През тази година обаче от най-голямо значение за бурната търговия и рекордните стойности беше сплитът, който дружеството направи през май.

                          Това буквално изстреля акциите на рекордни стойности и повиши ликвидността по позицията значително. Това доведе и до включването на компанията в изчислението както на индекса "Дневник 15", така и на широко мащабния измерител на българския пазар BG40.
                          "М+С хидравлик" увеличи капитала си, като раздаде по 49 безплатни акции и в деня след решението на акционерите акциите поскъпнаха с над 10% до рекордни стойности. При обявяването на сплита акциите на компанията се търгуваха на нива от около 4 лв. при обеми около 100 книжа на борсова сесия.

                          След това позицията постигаше рекорд след рекорд, като в началото на август акциите достигнаха до максимума от 7.49 лв. за една ценна книга, което в рамките на три месеца се равнява на скок от 80%.
                          Борсата регистрира новите акциите в началото на септември, което веднага оказа влияние на ликвидността на "М+С хидравлик". Търговията се съживи активно, запази високите стойности, постигнати по-рано, и се търгуваше между 5.93 лв. и 7.47 лв. за брой.
                          Статистиката на Българската фондова борса показва, че през септември тази година са били изтъргувани общо 317 928 акции в 429 сделки. За сравнение - от януари до началото на октомври при нормална търговия на борсата са изтъргувани 369 539 книжа в 1344 сделки.

                          Това означава, че за първите осем месеца са били търгувани едва 51 хил. акции.
                          Допитване на "Дневник" до шест анализатора показа, че половината от тях смятат, че в следващата една година акциите на компанията ще продължат да поскъпват. Двама са на мнение, че позицията няма да промени ценовите си стойности, докато един смята, че те ще се поемат в обратната посока и ще се понижат.

                          -----------

                          Стоил Колев, изпълнителен член на съвета на директорите на ,,М+С хидравлик" АД - Казанлък

                          Ще увеличим инвестициите през следващата година

                          Какви са плановете за инвестиции през следващата година?


                          Планираме да вложим суми в размери по-високи от тази година извън средствата от амортизации, които се набират. Инвестициите ще бъдат основно за машини и за съоръжения, които да доведат както до увеличаване на обема на продукцията, така и за подобряване на нейното качество.

                          През първото тримесечие на следващата година ще пуснем нов цех за сероуправление. До края на тази година ще приключим строителството му, ще го оборудваме и в началото на 2007 г. искаме да пуснем в експлоатация един съвсем нов цех.

                          Откъде планирате да бъдат набрани средствата за новите проекти?


                          Това ще са средства от амортизации, част от печалбата, както и допълнително привлечени средства. Ние имаме идеи за тях, но все още не мога да ги споделя. Специално мога да кажа, че новият цех, който правим, е финансиран с банков кредит. Все още не са приети точни програми за инвестиции, но аз смело мога да кажа, че те ще бъдат над 5 млн. лв.

                          Може да са 7.8 или 15 млн., но със сигурност ще са над 5 млн. лв. Ние и без друго всяка година влагаме 4-5 млн. лв. Ето, тази година имаме нещо по-сериозно, говоря за цеха, който предстои да бъде открит. При нас амортизациите са доста и абсолютно всичко се реинвестира, включително и част от печалбата. Говоря съвсем общо, конкретните програми ще бъдат приети в края на ноември.

                          Кои са основните пазари, на които ,,М+С хидравлик" пласира продукцията си и имате ли намерение да ги увеличите?


                          Предвиждаме увеличения, и то сериозни. Като пазари остават досегашните, но с голям процент завишение на дела. Като числа - около 10-15% увеличение за следващата година. Това може да звучи много амбициозно, но си го залагаме като цел. Най-вече това ще бъде на европейския пазар, освен това искаме да увеличим дела си и в Азия и Америка. В Северна Америка вече имаме ръст на пазара за Канада и САЩ.

                          Каква дивидентна политика смятате да следвате в следващите години?


                          Не мислим да я променяме, тя ще си остане същата, каквато е била и досега.

                          Доколко приемането на страната ни в Европейския съюз ще повлияе на дейността на ,,М+С хидравлик"?

                          За приемането ни в ЕС - при нас няма да има големи промени, но се налагат известни инвестиции, за да се включим в стандартите за околна среда и някои други. Това е нормално, но големи промени няма да има, нямаме причина за притеснение, но така или иначе сме длъжни да спазваме определените стандарти.

                          Това няма да наруши хода на работата ни, но всичко, което се изисква, ще бъде направено. Пазарите ни няма да се променят, нивото им и сега е същото, каквото ще бъде и след влизането ни в европейската икономическа общност.
                          Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Дали някой не е научил нещо за отчета...?Че то така става на БФБ: Първо реакцията на борсата, после новината .Само предполагам, не препоръчвам нищо.
                            Мнението не е препоръка за сделки!

                            Коментар


                            • Какво става тука?
                              Тези, луди ли са да продават така?
                              Или има новина?!

                              Коментар


                              • Ти не ги слушай тея - тяхната е друга!Никой от тях не си е постигнал статуса по чист начин!

                                Коментар

                                Working...
                                X