IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Импа го кара само на трибуквени съотношения.

Първоначално изпратено от EquityPrivate
    Изложи и ти твоята теория защо смяташ, че въпреки това до края на годината ще ръсте. Ама айде да има и някаква обосновка с числа все пак. Финансов форум сме, а всеки гледам се обосновава за определена цена на акция без да споменава и едно число.

Поздрави.

Коментар

• Е, аз пък винаги търся перспективата, инвестиционният ми хоризонт е по-далечен и естествено търся по-далечни перспективи.
      Иначе по-голямата част от акциите съм ги пазарувал преди последният сплит, част на около 6 кинта, последните - малко под Пънкарят.
      Синергията между Софарма и между Медика тепърва ще я наблюдаваш. Ако бе дошъл на някое и друго събрание, щеше да научиш разни работи.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Импе, сравнявам ги към края на 2008. Освен ако ти не живееш в някоя друга година, за мен 31.12.2008 все още си е в бъдещето.
        Таблетният завод ще заработи в края на 2009. Инвеститорите (private equity, както и стратегически купувачи) са фокусирани върху 2008, просто защото има по-добра видимост за какви ще бъдат резултатите, инвестициите и въобще кеш-флоуа на компанията. Фокусът към 2009 ще стане чак когато Софарма публикуват Q3 (евентуално през ноември).
        Знам че постоянно пълниш и сигурно средната ти цена е много висока. Не мислиш ли, че беше по-мъдро да изчакаш и да си ги купиш сега на 4.65 или даже пък след някой друг месец на под 4.50лв?
        Софарма няма причини да ръсте като акция - разходите й ще бъдат по-високи (долар/евро), придобиванията им са много малки на фона на конкурентите й, липсват ясни синергии между таблетните производства и Медика и Момина Крепост. И най-важната подробност - липсват свежи пари, които да се налеят на БФБ и да я вдигнат като позиция. Докато имаше чужди инвеститори, тук определено финансовите показатели бяха на заден план и всичко опираше до психология. На БФБ имаше не повече от 5 дружества, в които чуждите инвеститори можеха да вкарат по-сериозни суми. Софарма беше едно от тях.
        Поради този психологически фактор, акцията търгуваше на 4х fwd sales и 20х fwd EBITDA - нещо невиждано до тогава в производството на генерика.
        Пазарът малко се промени и инвеститорите започнаха да гледат финансовия фундамент на компанията и да я сравняват с пиър групата й в региона. За това и цената на акцията почна да пада от 9.00лв преди няколко месеца, за да достигне 4.60лв преди няколко дни. Просто пиър групата и търгува в такъв EBITDA рейндж - 9х - 10х. Софарма не е най-лошата, но определено не е и най-добрата компания в тази пиър група. За това мисля, че фирмата трябва да търгува по-скоро в долния край на рейнджа. т.е. около 9.0х EV/EBITDA 2008.
        В момента много от цените на акциите се определят от това колко пари могат да вземат private equity фирмите като левъридж, за да купят една фирма.
        Най-агресивият пакет, който съм виждал през последните месеци е 6х fwd EBITDA (4.5х senior, 1.5x mezz). Private equity фирмите обикновенно избягват да купуват фирми с повече от 50% собствен капитал, така че най-агресивната цена, която могат да дадат си има таван и това е 12х EBITDA.
        Сам виждаш, че цената няма как да се изстреля нагоре поради изброените вече причини. Надолу има определено още къде да ходи.

Изложи и ти твоята теория защо смяташ, че въпреки това до края на годината ще ръсте. Ама айде да има и някаква обосновка с числа все пак. Финансов форум сме, а всеки гледам се обосновава за определена цена на акция без да споменава и едно число.

Поздрави.

Коментар

• Рядко качесвенна компания, но спада в индустрията закъснява спрямо дугите части на икномиката при рецесията, която лъха от запад.

Коментар

• Малко статистичка за М+С - днешните нива от под 7 кинта са наблюдавани за последен път в краят на Шеста година. Оттогава печалбата на фабриката е нарастнала с над 250%, влязохме в ЕС (а продукцията на М+С е почти изцяло за износ), бе въведен плосък данък.

Нека продаващите на тия цени опитат да докажат, че не са малоумни. Колкото и да е била надценена тази акция преди година или дори да приемем, че е била надценена и краят на Шеста, сега тия нива са безумно ниски.

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
              Първоначално изпратено от Storm
              Тука до 5 лева ли ще я докараме ?
              ... чай още малко..
              само нема да бързате...
              налЕ..
              казАх, да не бързате...
              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                Първоначално изпратено от Императорът
                Драги EquityPrivate, сега сам се издаде, че анализираш компания която не познаваш. Не говоря нито за украинската фабричка, нито за сръпското цехченце, в което аз лично бих фабрикувал аналгинчета с арсеник и стрихнин само за местният пазар.
                Благодаря, че записа на човешки, но, моля, проучвай нещата и се запознавай с фактите от извънмерно голямо значение, преди да правиш анализи.

fxx, говориш безмислици. Аргументирай се сам и също се запознавай с фактите, вместо да слушаш други неинформирани като тебе.
                ??? Ti da ne bi da iskash da mi kajesh che iskash da fakturiram v cenata tabletnia zavod, koiato shte pochne da proizvejda chak prez 2010?
                Nali gledame SFARM na baza EV/Sales i EV/EBITDA za 2008. Az ne ia sravniavam s Krka, GR, Zentiva i cie na baza rezultati 2010. Ti akciite nali sega si gi kupuvash, a ne dogodina?
                А ти като пазаруваш нещо, в миналото на компанията ли инвестираш, или в бъдещето и? Новият завод, инвестиция на стойност 38 милиона еврокинта вече се строи и ще заработи, доколкото разбрах, догодина. Ако чакаш и да заработи, и печалбите от него да влязат в цената, за да започнеш да пазаруваш, бая повече ще плащаш за акция.
                fxx, обясниха ти го. А да пазаруваш дадено дружество, щото било "голямо" е най-малкото наивно.

А движението на цената на М+С ще продължи да ме радва, ако продължи да пада - ще видя на какво ниво ще се включа за още. Човек трябва да се възползва според възможностите си от заещината на глупаците.

Коментар

• Първоначално изпратено от Storm
                  Тука до 5 лева ли ще я докараме ?
                  ... чай още малко..
                  само нема да бързате...
                  налЕ..
                  Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Тука до 5 лева ли ще я докараме ?

Коментар

• Първоначално изпратено от x_etra
                      Първоначално изпратено от NOK
                      Първоначално изпратено от fxx
                      Няма нужда и да знам. Според, "ХИНВЕСТИТОРИТЕ" на БФБ, МЦХ е по-скъпо дружество от Топливо - то не е смешно, то е абсурдно. И добре, че е така, иначе как щях да си купя на 16.5 лв. Топливо. Не е препоръка.
                      Важно е каква принадена стойност ти носят активите. Това е ТОПЛ има една камара имоти няма значение след като не получава доход от тях. Ако Бедо тръгне да ги упрявлява активно това ще е друга бира, но за сега каквито и сметки да правиш са без кръчмар
                      Явно всеки нов инвеститор трябва да мине през Топливо, за да се опари

То не бяха покупка на имоти /не от случайна фирма, разбира се/, работа с малък марж и т.н.

Сега гледам, че Синергон Профит работят с най-големите такси в сравнение с всички КИС в БГ. Няма да се учудя, ако Топливо и други фирми от холдинга си инвестират там свободния кеш за управление
                      От 2002 г. следя БФБ, от 2003 г. купувам от време на време, когато ми хареса цената на някое дружество на БФБ. В момента, харесвам три дружества, заради ниските им цени и стойността им, и това са Топливо, Албена ивест холдинг и Химимпорт - понеже е най-голямото дружество на БФБ - цел номер едно на всеки чуждестранен инвеститор. Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от ЛЕКС
                        Първоначално изпратено от vhk
                        Първоначално изпратено от ivannov
                        Тези от съвета на директорите колко чифта черва имат,колко усти и дупета...Много здраво се краде тук!Нямам и няма да влизам при тези пладнешки обири с бели якички....Не е препоръка за търговия...
                        Интересно е че сумата раздадена за дивидент на всички акционери е почти равна на възнаграждението на управителния съвет за годината ,ама то и в Америка стават такива работи -там наричат мениджърите тлъстите котараци защото дебелеят за сметка на акционерите .Нищо ново под слънцето.
                        Това не го пише в учебниците и книжките май?

Дружествата могат и се източват от мажоритарите, чрез менажмента по хиляди полу и напълно незаконни, но трудно уловими начини.

В случая проблема е, че мажоритарите, които са доста образовани бяха принудени да обявят сериозна печалба по баланс, за да могат да наловят повече шаранчета, вземащи инвестиционни решения, на база на формулки, скоринг програмки и пр. теоретични постановки.
                        Кой ще пазарува хартии, ако поне по баланс, нещата не изглеждат лъскави... А като са били принудени да обявят висока печалба, заради шараните, фондове, медии и др. се налага и плащането на данък печалба, а тогава защо да не се раздадат и по-големи заплати и бонуси на Съвета на директорите? Хем ще имат и достатъчно чисти доходи, ако продължава движението на държавата към сивия и белия сектор.... Големите заплати са разход. Нека някой сметне кое е по изгодно за мажоритарите - да получат дивидент след данъка или преди данък печалба - заплатка, но с данъче.

Сериозни проблеми имат мажоритарите как да си приберат печалбицата, под носа на дребните инвеститори, при това с минимални данъци, а ..... шараните .... те сами са си виновни.
                        Лошото е, че на нашата борсичка почти няма компания без мажоритар />50% от акциите/, за разлика от САЩ. Ако имаше, щяха да се уплашат от възможността за враждебно изкупуване и да направят нещо реално за повишение на цените на акциите. Сега не им пука...

Коментар

• Първоначално изпратено от NOK
                          Първоначално изпратено от fxx
                          Няма нужда и да знам. Според, "ХИНВЕСТИТОРИТЕ" на БФБ, МЦХ е по-скъпо дружество от Топливо - то не е смешно, то е абсурдно. И добре, че е така, иначе как щях да си купя на 16.5 лв. Топливо. Не е препоръка.
                          Важно е каква принадена стойност ти носят активите. Това е ТОПЛ има една камара имоти няма значение след като не получава доход от тях. Ако Бедо тръгне да ги упрявлява активно това ще е друга бира, но за сега каквито и сметки да правиш са без кръчмар
                          Явно всеки нов инвеститор трябва да мине през Топливо, за да се опари

То не бяха покупка на имоти /не от случайна фирма, разбира се/, работа с малък марж и т.н.

Сега гледам, че Синергон Профит работят с най-големите такси в сравнение с всички КИС в БГ. Няма да се учудя, ако Топливо и други фирми от холдинга си инвестират там свободния кеш за управление

Коментар

• Първоначално изпратено от fxx

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                              Драги EquityPrivate, сега сам се издаде, че анализираш компания която не познаваш. Не говоря нито за украинската фабричка, нито за сръпското цехченце, в което аз лично бих фабрикувал аналгинчета с арсеник и стрихнин само за местният пазар.
                              Благодаря, че записа на човешки, но, моля, проучвай нещата и се запознавай с фактите от извънмерно голямо значение, преди да правиш анализи.

fxx, говориш безмислици. Аргументирай се сам и също се запознавай с фактите, вместо да слушаш други неинформирани като тебе.
                              ??? Ti da ne bi da iskash da mi kajesh che iskash da fakturiram v cenata tabletnia zavod, koiato shte pochne da proizvejda chak prez 2010?
                              Nali gledame SFARM na baza EV/Sales i EV/EBITDA za 2008. Az ne ia sravniavam s Krka, GR, Zentiva i cie na baza rezultati 2010. Ti akciite nali sega si gi kupuvash, a ne dogodina?

Коментар

• Продължавай да ни веселиш, продължавай... :-) Единствената Българска фабрика, която държи над 1% от световното производство на нещо (и то не 1, а 7%) и която не може да насмогне да насмогне на поръчките и прави много милиони печалба годишно, не струвала пред някакво Топливо, дето дявол го знае дали въобще прави нещо...

Коментар

Working...
                                X