IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнение
    И аз залагам, но за минимум 62 стинки.
    Padre, ще се включа в забавлението с предположението за над 60 стинки
    Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

• Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнение
      След 2 месеца ще разберем кой крив, кой прав

Коментар

• Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
        Аз залагам за 20 ст. и сплит

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Не мога да те разбера. Идеите са ти подходящи, ако работиш в самото МСХ и искаш взимаш повече пари. Ако обаче целта е акциите ти да струват повече, е тогава идеите ти са, поне по мое мнение вредни.

Първо тези нови инвестиции в заводи или купуване на нови предприятия, ще трябва да се правят с дълг. Тези 20 милиона свободен кеш не стигат за нищо сами по-себе си. така ще влошиш добрата капиталова структура на предприятието и всъщност ще му смъкнеш бъдещте печалби, едно зари лихвите по този дълг и второ заради намаления профит маржин, който изобщо не е ясно дали изобщо ще се повиши. След това повечето български инвеститори, включително и на мен самия, като чуят че някой ще прави фабрика в Китай знаеш ли какво ще им дойде наум - айде започна се източването. Никакъв опит в Китай и изведнъж фабрика там.

След това ако купиш скапан бизнес с идеята да го развиваш, нали се усещаш че сродното между супер дружество и скапано дружество със същия размер се получава посредствено дружество. Освен ако направо не се получи потъващо дружество, ако дълга за покупката му дойде повече, а надеждите за продължаваща добра конюнктура се скапят.

Нещо като работи добре, не го пипай. Това ми е философията.
          Според мен няма нищо лошо в това да се емитират облигации в умерен размер (до 20 млн.) при лихва 7-8%, а защо не и по-ниски нива. Не е задължително да се емитират облигации. Може и нови акции.Знаеш, че вариантите са много Това ще създаде предпоставки за придобивания, които сами по себе си биха били доста значителни. Само се замисли каква е пазарната оценка на ХЕС в момента, въпреки че пазара не е най-добрият измерител, но все пак е ориентир.

Казваш, че може да се получи едно посредствено или потъващо дружество. Така е, но може и да е едно още по-добре функциониращо дружество! Целта в една такава операция е да откриеш слабите места на губещото предприятие и да ги направиш силни. Това не е проблем в повечето случаи, защото самите предприятия знаят къде са им недостатъците.

По отношение на коментара за това кой печели и кой губи Според мен най много би спечелил борда на Директорите С тези фиксирани възнаграждения, които имат те определено биха останали доволни. Мен това никак не ми се нрави, защото размера им сам по себе си е доста внушителен и съм "ЗА" намаляването им. На няколко пъти отварях тази тема. Явно много хора са против и това мое мнение Но това е живота...неможе всички да сме на едно мнение А ако персонала има възможност да спечели от такава сделка - нека! Все пак те са тези, които допринасят за печалбите. Нека да има и за тях стимули за добре свършена работа. Не зная дали в момента ги има, но се надявам, че да!

Коментар

Така по твоята логика излиза, че ако се раздроби предприятието то би функционирало по-успешно. Това обаче не е така! Ако рентабилността пада то това се дължи на конкуренцията и искаш или не трябва да намаляш марджина.

Какъв е смисъла да се купува бизнес, който е в затруднение - оптимизираш го, въвеждаш добри практики и го правиш печеливш. В този случай печелиш двойно - увеличаваш прихода и печалбата. Маржина може да се понижи временно, но това ще е за сметка на по-голямата печалба, която ще реализираш в бъдеще. В района има предприятия, които може да се каже, че са в затруднено положение и могат да се купят изгодно. Нищо не пречи да се купуват и печеливши бизнеси, но там става въпрос за по-големи цифри. Рискът при печелившия бизнес е по-малък, но и премията също.

По-рано се споменаваше иновативност. За съжаление в България се работи много малко по този въпрос. Това е много голям минус и се надявам, че бизнеса ще обръща повече внимание в това отношение. Затова пък в Китай има много голям напредък. Зная, че идеята за производство там звучи нереално, но пък не е невъзможно. Разходите за бизнес там са по-ниски, има достъп до суровини на по-изгодни цени, човешкия ресурс е физически почти неизчерпаем. Има риск по отношение на юана, който ще поскъпне спрямо основните валути, има и конкуренти, които биха шпионирали предполагам и биха репликирали производството. Но също така има и производства, които биха били реални потребители на продукцията. Има и нещо много важно, което не трябва да се пренебрегва. Един бизнес в Азия би намалил зависимостта от стабилността в ЕС и общоността като цяло. Изгледите в краткосрочен и средносрочен план са, че Европа е изправена пред дълговата криза, а това неизменно оказва влияние и върху бизнеса. В същото време в Китай също ще има забавяне в развитието, но там растежа е в пъти по-висок. В дългосрочен план китайската икономика ще расте много по бързо от тази в евро зоната. Имено в това е смисъла да се инвестира там - за да си в центъра на събитията (ако можеш да си го позволиш).

Та алтернативи има много за развитие. Какво обаче ще стане - предстои да видим. Според мен най-вероятно ще има увеличение на дивидента, но едва ли това е най-доброто решение. Има възможност за по-бързо развитие пред МСХ и не бива да се пропиляват!
            Не мога да те разбера. Идеите са ти подходящи, ако работиш в самото МСХ и искаш взимаш повече пари. Ако обаче целта е акциите ти да струват повече, е тогава идеите ти са, поне по мое мнение вредни.

Първо тези нови инвестиции в заводи или купуване на нови предприятия, ще трябва да се правят с дълг. Тези 20 милиона свободен кеш не стигат за нищо сами по-себе си. така ще влошиш добрата капиталова структура на предприятието и всъщност ще му смъкнеш бъдещте печалби, едно зари лихвите по този дълг и второ заради намаления профит маржин, който изобщо не е ясно дали изобщо ще се повиши. След това повечето български инвеститори, включително и на мен самия, като чуят че някой ще прави фабрика в Китай знаеш ли какво ще им дойде наум - айде започна се източването. Никакъв опит в Китай и изведнъж фабрика там.

След това ако купиш скапан бизнес с идеята да го развиваш, нали се усещаш че сродното между супер дружество и скапано дружество със същия размер се получава посредствено дружество. Освен ако направо не се получи потъващо дружество, ако дълга за покупката му дойде повече, а надеждите за продължаваща добра конюнктура се скапят.

Нещо като работи добре, не го пипай. Това ми е философията.

Коментар

Модата на диверсификацията по света е минала през 80 те. г. на 20 век. След това ясно се е видяло че конгломератите не вършат работа. Не само че не вдигат рентабилоността си, а по-скоро я свалят.
              Така по твоята логика излиза, че ако се раздроби предприятието то би функционирало по-успешно. Това обаче не е така! Ако рентабилността пада то това се дължи на конкуренцията и искаш или не трябва да намаляш марджина.

Какъв е смисъла да се купува бизнес, който е в затруднение - оптимизираш го, въвеждаш добри практики и го правиш печеливш. В този случай печелиш двойно - увеличаваш прихода и печалбата. Маржина може да се понижи временно, но това ще е за сметка на по-голямата печалба, която ще реализираш в бъдеще. В района има предприятия, които може да се каже, че са в затруднено положение и могат да се купят изгодно. Нищо не пречи да се купуват и печеливши бизнеси, но там става въпрос за по-големи цифри. Рискът при печелившия бизнес е по-малък, но и премията също.

По-рано се споменаваше иновативност. За съжаление в България се работи много малко по този въпрос. Това е много голям минус и се надявам, че бизнеса ще обръща повече внимание в това отношение. Затова пък в Китай има много голям напредък. Зная, че идеята за производство там звучи нереално, но пък не е невъзможно. Разходите за бизнес там са по-ниски, има достъп до суровини на по-изгодни цени, човешкия ресурс е физически почти неизчерпаем. Има риск по отношение на юана, който ще поскъпне спрямо основните валути, има и конкуренти, които биха шпионирали предполагам и биха репликирали производството. Но също така има и производства, които биха били реални потребители на продукцията. Има и нещо много важно, което не трябва да се пренебрегва. Един бизнес в Азия би намалил зависимостта от стабилността в ЕС и общоността като цяло. Изгледите в краткосрочен и средносрочен план са, че Европа е изправена пред дълговата криза, а това неизменно оказва влияние и върху бизнеса. В същото време в Китай също ще има забавяне в развитието, но там растежа е в пъти по-висок. В дългосрочен план китайската икономика ще расте много по бързо от тази в евро зоната. Имено в това е смисъла да се инвестира там - за да си в центъра на събитията (ако можеш да си го позволиш).

Та алтернативи има много за развитие. Какво обаче ще стане - предстои да видим. Според мен най-вероятно ще има увеличение на дивидента, но едва ли това е най-доброто решение. Има възможност за по-бързо развитие пред МСХ и не бива да се пропиляват!

Коментар

• и аз смятам, че търсенето на нов бизнес крие рискове, а и може да се приеме като признак, че текущия бизнес вече е навлезнал във фаза без растеж и потенциал

Коментар

Но по този начин ще се увеличи прихода на първо място. Чрез базата си и "Know how" което МСХ има би допринесъл за оптимизиране на производството на другото предприятие. МСХ би спечелило ако се навлезе и в друг продуктов сегмент.
                  .
                  Един повишен приход, съчетан със силно понижен профит маржин не върши никаква работа. Не съм убеден че това, което действа в МСХ ще действа и в друго предприятие. Най-малкото защото всъщност конюнктурата в света действа доста силно. Високата рентабилност на МСХ е както плод на самото предприятие, така и възползване от очевидно благоприятни условия в света като цяло. Така не съм убеден и че ще спечели ако навлезе в друг сегмент.

Както вече казах за мен тези работи като синергия са пълна глупост. Същото смятам и за нуждата едно предприятие да диверсифицира в други производства. Модата на диверсификацията по света е минала през 80 те. г. на 20 век. След това ясно се е видяло че конгломератите не вършат работа. Не само че не вдигат рентабилоността си, а по-скоро я свалят.

Нека диверсификацията да се остави на собствениците на акции на дружествата. Те да си прибират високите дивиденти и сами да решават по какъв начин и къде да диверсифицират. Всичко друго води до връщане към средното, което като се има в предвид състоянието на българската икономика, не е много готино. Предпочитам МСХ да си е за себе си, да прави каквото прави - защото наистина го прави добре, и да не замазва картинката с някаква диверсификация, която е много по-вероятно да направи показателите му посредствени, отколкото да ги повиши.

Коментар

МСХ в момента е изключитулно рентабилно. Нямам нищо против ако се правят инвестиции, при които се запазва или увеличава тази рентабилност. за съжаление смятам че при покупка на други предприятия рентабилността ще падне. А от тук тези пари по-добре да се дадат като дивидент, вместо да се инвестират по някакъв начин който да намаля профит маржина. 10 милиона за инвестиране в самото предприятие на година ми се струват много добре.

В еврохолд идеята е ужасяваща. там тази тяхна "синергия" като нищо ще ги доведе и до фалит, ако не правят толкова много счетоводни врътки. Всички холдинги "разчитащи на "синергия" според мен се справят ужасно. те просто крият ниската рентабилнос на основния бизнес чрез счетоводни врътки. И Еврохолд и Химимпорт. Добре че и в двете имат пенсионен фонд или фондове като източник на редовен нов кеш, че иначе всичките да са глътнали вода. Друг е въпроса колко е добре това за пенсионните им фондове.
                    Съгласен съм че рентабилността в момента е добра и евентуално придобиване на друго предприятие би я влошило. Но по този начин ще се увеличи прихода на първо място. Чрез базата си и "Know how" което МСХ има би допринесъл за оптимизиране на производството на другото предприятие. МСХ би спечелило ако се навлезе и в друг продуктов сегмент. Така ще може да се бори и на допълнител фронт, а защо не и да се създаде някой по комплексен продукт. Не разбирам от хидравлика, не съм наясно от техническа гледна точка, но алтернативи има много.

И тъй като споменаваме рентабилност е хубаво да видим как тя се изменя през годините.

Нетна рентабилност 15.7% 11.9% 0.1% 8.1% 5.4% 5.5% 6.1% 8.3% 3.3%

Това е което имам за годините от 2003 до 2011. Изчисленията се базират на годишните финансови отчети.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alhimik Разгледай мнение
                      Това отдолу е цитат от темата за Софарма и е на съфорумеца BOBAN - между другото виден любител на тимаджийски акции

За последно да ти кажа някои неща.....

За Хидравлиците.....М+С .....знаеш ли кои са основните им търговски партниори в Европа...и кой е най-големия....и защо имат такива добри резултати....Знаеш ли кой е най-големият производител в Европа и вторият в света за производство на хидравлични двигатели(жокер ,фирмата е датска)....и защо в последните 2г нашите имат толкова много износ и за къде......Лятото на 2010 г когато М+С бяха на около 4лв....сключиха договор с Клааас ,да правят цилиндри на ...отпред не знам как се казва на комбайните това дето се върти и жъне.......Аз го знаех ...преди още да се пише някъде.Ама ми казаха,че когато Европа и техните партниори влязат в криза....просто издишат веднага....защото няма кой да им купи и болче.Затова не си мисли ,че тук е много сигурно....когато си купиш акция тук не се знае дали след месец от фирмата няма да кажат,че няма вече поръчки....и съкращават 30% от персонала.....и сигурната ти акция се сурне .....

Айде да не те мъча ,основният им партниор е една финландска фирма...забравих как се казваше.....Финландците правят нещо като...бобкат...абе малко тракторче,на което поръчват частите...само го сглобяват.Всичката хидравлика се прави в Казанлък....даже ме хвана яд,че на всяка част пише не М+С...А ИМЕТО НА ФИНЛАДСКАТА фирма...даже и на резервните части.Финландците продават рез части поне 2 пъти по-скъпо.Н а въпроса ми защо не отворят представителство там и да си ги продават сами...по-евтино....ми оотговориха ,че никой няма да ги купи....под тяхната марка.

Поне за мен това инфо е доста ценно и си струва да се коментира тук.
                      Аз тази акция си я харесвам....и съм спечелил доста от нея...Инфо имам ,но не е мястото тук естествено да го споделям.Само стари неща мога да ви кажа.2008г тук първо усетиха кризата...просто си доизпълняваха поръчките и не скл'чваха нови.От 2009г се съкратиха сумати работници,а оставиха едни хора ,които не знаят какво правят в завода.Между другото тук си е пълна шуро-бадженащина.За пример ...Дъщерята на един от началниците има правата да поставя и се разпорежда с всички кафе автомати и автомати за вафли...и тем подобни.И ако в центъра на Казанлък една вафла е 30ст ,то в завода цената и е 50ст...(на автомата)А в радиус от.....около 800м няма от никъде какво да си купиш.

.Лошото и хубавото тук ,че се работи за европейски партниори.Ако те са добре и М+С ще са добре......Другите страхове тук...засега не са се случили...са китайските производители.Засега не са успели да докарат качество на аналозите си...но случи ли се....Адио ....

Интересното ,е че основен акционер тук са старата Планина...а ако решат като ХЕС да купят някой дял от банка....ще наместят бързо кеша...

А за сведение аз съм любител на ликвидните и подценени акции(според мен).Понеже В МОМЕНТА точно някои отговарят на тези критерии .съм техен държател

Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Коментар

• Това отдолу е цитат от темата за Софарма и е на съфорумеца BOBAN - между другото виден любител на тимаджийски акции

За последно да ти кажа някои неща.....

За Хидравлиците.....М+С .....знаеш ли кои са основните им търговски партниори в Европа...и кой е най-големия....и защо имат такива добри резултати....Знаеш ли кой е най-големият производител в Европа и вторият в света за производство на хидравлични двигатели(жокер ,фирмата е датска)....и защо в последните 2г нашите имат толкова много износ и за къде......Лятото на 2010 г когато М+С бяха на около 4лв....сключиха договор с Клааас ,да правят цилиндри на ...отпред не знам как се казва на комбайните това дето се върти и жъне.......Аз го знаех ...преди още да се пише някъде.Ама ми казаха,че когато Европа и техните партниори влязат в криза....просто издишат веднага....защото няма кой да им купи и болче.Затова не си мисли ,че тук е много сигурно....когато си купиш акция тук не се знае дали след месец от фирмата няма да кажат,че няма вече поръчки....и съкращават 30% от персонала.....и сигурната ти акция се сурне .....

Айде да не те мъча ,основният им партниор е една финландска фирма...забравих как се казваше.....Финландците правят нещо като...бобкат...абе малко тракторче,на което поръчват частите...само го сглобяват.Всичката хидравлика се прави в Казанлък....даже ме хвана яд,че на всяка част пише не М+С...А ИМЕТО НА ФИНЛАДСКАТА фирма...даже и на резервните части.Финландците продават рез части поне 2 пъти по-скъпо.Н а въпроса ми защо не отворят представителство там и да си ги продават сами...по-евтино....ми оотговориха ,че никой няма да ги купи....под тяхната марка.

Поне за мен това инфо е доста ценно и си струва да се коментира тук.

Коментар

• Виждам, че темата пак се е обогатила с коментари.
                          Според мен Равновесие с коментарите си по-долу подкрепя напълно ника си но като че ли наистина 4850 надценява възможностите на МСН за експанзия. Друг е въпроса има ли нужда или пък предпоставки да се направи такава. Вярно - в региона има малки фирми от бранша, които и сега се ползват като поддоставчици но това пък дава гъвкавост при спад на пазара - нито персонала е твой, нито активи и пасиви, а видяхме, че лошите сценарии също се случват - не са само хипотези. Силно съм резервиран относно възможността за някакви иновации, които да доведат до силно интензивно развитие. За Китай няма да коментирам.
                          За мен дивидента трябва да е около 50 ст. но времето ще покаже.

Коментар

• МСХ в момента е изключитулно рентабилно. Нямам нищо против ако се правят инвестиции, при които се запазва или увеличава тази рентабилност. за съжаление смятам че при покупка на други предприятия рентабилността ще падне. А от тук тези пари по-добре да се дадат като дивидент, вместо да се инвестират по някакъв начин който да намаля профит маржина. 10 милиона за инвестиране в самото предприятие на година ми се струват много добре.

В еврохолд идеята е ужасяваща. там тази тяхна "синергия" като нищо ще ги доведе и до фалит, ако не правят толкова много счетоводни врътки. Всички холдинги "разчитащи на "синергия" според мен се справят ужасно. те просто крият ниската рентабилнос на основния бизнес чрез счетоводни врътки. И Еврохолд и Химимпорт. Добре че и в двете имат пенсионен фонд или фондове като източник на редовен нов кеш, че иначе всичките да са глътнали вода. Друг е въпроса колко е добре това за пенсионните им фондове.

Коментар

Мисля че леко надценяваш възможностите на компанията. Тове не е някоя софтуерна компания, която има неизчерпаем потенциал за ръст стига да придобива нови и нови компании. В случая става дума за компания , която има конкурентни предимства в производството на едно традиционно изделие, с ограничено търсене и с ограничена възможност за стимулиране на продажбите.

Не виждам никаква причина точно това дружество да придобива дружества извън тази дейност, също както не виждам причина и за експоненциален ръст на продажбите. Дружеството е просто едно отлично генериращо кеш предприятие докато използва сегашните си приемущества. Ако вземе да ги размива вече няма да е такова.

Разбира се Стара планина холдинг и ХИКА могат да използват кеша генериран от това дружество да придобиват нещо друго, но за тази цел трябват високи, а не ниски дивиденти. Личното ми мнение е че 10 милиона за инвестиране в самото дружество на година си е повече от отлично. А като се взимат в предвид и амортизационните отчисления това прави близо 80 ст. на акция.

А ако МСХ вземе да действа като еврохолд - пази боже от такава перспектива - аз лично просто ще си продам акциите тук, както нямам и не искам да имам и в еврохолд и в дъщерните му.

Не мисля че надценявам възможностите на МСХ а по-скоро виждам такива. МСХ е в позицията на водещ износител в България защото беше едно от малкото дружества, които не бяха източени от собствениците си след приватизацията. Не просто не беше източено, а предприе политика за обновяване и оптимизиране. Ако се продължи с една по агресивна стратегия има много добри предпоставки да се развиваме успешно и в бъдеще, с темпове, които ще са по-големи от тези които виждаме сега. Бих характеризирал раздаването на голям дивидент като стремеж за бърза печалба, а това в повечето случаи не е добро решение.

По отношение на основните акционери Стара планина и ХИКА - ако парите които се генерират от МСХ останат вътре и се инвестират, а не се раздават като дивидент ще се стигне до ситуация в която самото предприятие ще стане по-голямо от собствениците си. В това няма нищо лошо разбира се. Просто в тази ситуация при покупки на други компании МСХ ще е структурата, която ще ги управлява, а не Стара планина или ХИКА.

При Еврохолд не съм запознат с реалността, но идеята там е добра. Ако се прилага всичко на практика нещата ще потръгнат. Имам странното усещане без да съм разглеждал отчетите им, че бизнеса им върви...макар и не толкова печелившо, но това се дължи на пазарната конюнктура. Ако политиката им не е далновидна ще видим приятна изненада и от тях някой ден.

Просто трябва време и търпение за да започнат да се получават нещата. Търпението е ключът към успеха Жалко че в момента пазарите са доста пасивни и така краткосрочните или средносрочни инвеститори немогат да получат премията си. Аз не съм от тях обаче и затова имам по-различен поглед върху нещата
                              Last edited by 4850; 09.04.2012, 08:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                Импе, кък пък ги фиксира тия 38 ст.бе. Поне да се делеше на 7 - 35 или 42ст.
                                Ама ай да позная - печалбата / 3, прав ли съм...

Сериозно - аз съм по-косервативен, понеже ми се струва че ако сега дадат х 2-3 миналогодишния дивидент не било добра тактика. Ако другата година нещата се влошат ще трябва да го режат доста и би било лош сигнал.
                                Мисля че ще заложат на 20-40% увеличение на годишна база за да могат да поддържат курса му нагоре устойчиво с времето без голямо напрежение.
                                То и по принцип в тая индустрия дивидентите не са кой знай кво.

Обаче при фармациите ако погледнете отраслово навън пейаута е минимум 50-60%.
                                Така че чичо Оги хич да не се ослушва и да дава поне 15-16 ст. както е и обещал.
                                Пипбелов - не съм ги фиксирал - казах ги като примерна сума.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X