IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
    Искам с няколко думи да се обоснова, защо едно придобиване на компания би било от полза за МСХ:

- по този начин можеш да оптимизираш разходите за персонал, като слееш сходни отдели. При наличие на добри специалисти можеш да се възползваш от тези, които допринасят съществено за развитието на бизнеса. Ако едно от двете дружества разполага с машини, които не са натоварени на 100% може да се използва и машинният парк;

- увеличават се приходите и пазарният дял на фирмата или се навлиза в нов пазарен сегмент;

- можеш да извлечеш данъчни облаги при положение, че купуваш дружество, което работи на загуба обединявайки паричните потоци на 2-те компании и облагаш с данъци по-малка печалба от нормалната. В България това не би било толкова голям проблем с оглед 10% корпоративен данък. Не е много голям, но пък не пречи да се спести ;

- достъп до нови клиенти - едновременно при придобиващото и придобиваното дружество;

Това разбира се са само малка част от добрите страни от едно придобиване. Редом до тях има и лоши разбира се:

- намаляване на ефективността;

- разходите за придобиване може да са по-високи от пазарните оценки и др.

Защо не ми се иска парите от печалбата да се раздават като дивидент - за да може да се направи по-голямо придобиване с ресурса, който компанията притежава, а не например чрез разводняване на капитала, при което най-вероятно моят дял ще спадне и ефекта от печалбата най-вероятно ще отиде в нечии други ръце

Дано съм успял да се изразя по разбираем начин
    Няма нужда изобщо от покупки на калпави дружества. Има нужда от 3 неща:
    1. Постоянно подобряване качеството, свойствата и параметрите на продукцията, оптимизацията й, ефективността й.
    2. Разработка на още и нови хидравлични, ако ще и пневматични или свързани с тях модули и агрегати. Щом са набарали нишата и тяхното си ноу-хау - да продължават с иновациите, да трепят конкуренцията.
    (Бре, намерих се да кажа нещо добро и аз за някое дружество) Яко дружество
    3. Дивидента да расте, (акционера да не се чувства захвърлен на бфб-джунглата и да продължава да има интерес и инвестира в акциите.)

Не е препоръка.

Коментар

• На мен всякакво подобно ново придобиване не ми харесва, все едно дали ще е с този свободен кеш а още повече с увеличение на капитала. За придобиване на нови компании си има холдинг, дава се голям дивидент и след това холдинга да придобива нова компания. Не виждам какъв е смисъла компания, която е частт от холдинг да придобива компания, като по този начин сама става холдинг. Това винаги когато е ставало на БФБ е водило до кофти резултати.

Коментар

• Искам с няколко думи да се обоснова, защо едно придобиване на компания би било от полза за МСХ:

- по този начин можеш да оптимизираш разходите за персонал, като слееш сходни отдели. При наличие на добри специалисти можеш да се възползваш от тези, които допринасят съществено за развитието на бизнеса. Ако едно от двете дружества разполага с машини, които не са натоварени на 100% може да се използва и машинният парк;

- увеличават се приходите и пазарният дял на фирмата или се навлиза в нов пазарен сегмент;

- можеш да извлечеш данъчни облаги при положение, че купуваш дружество, което работи на загуба обединявайки паричните потоци на 2-те компании и облагаш с данъци по-малка печалба от нормалната. В България това не би било толкова голям проблем с оглед 10% корпоративен данък. Не е много голям, но пък не пречи да се спести ;

- достъп до нови клиенти - едновременно при придобиващото и придобиваното дружество;

Това разбира се са само малка част от добрите страни от едно придобиване. Редом до тях има и лоши разбира се:

- намаляване на ефективността;

- разходите за придобиване може да са по-високи от пазарните оценки и др.

Защо не ми се иска парите от печалбата да се раздават като дивидент - за да може да се направи по-голямо придобиване с ресурса, който компанията притежава, а не например чрез разводняване на капитала, при което най-вероятно моят дял ще спадне и ефекта от печалбата най-вероятно ще отиде в нечии други ръце

Дано съм успял да се изразя по разбираем начин

Коментар

• Има вече успешно увеличение на капитала на Интернешънал асет банк и няма за какво да се притеснявате (според мен) за закупуване на дял от банката. Парите най-вероятно биха отишли за това.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

Аз пак да попитам ти имаш ли акции тук или просто работиш в МСH, защото всичките ти мисли изглеждат наплъно нелогични ако имаш акции и вземаш позиция само според това.
            Да, имам! И мисля да продължавам да имам При мен инвестицията е дългосрочна и затова не ме интересува сега колко би се оценил пакета ми или колко ще е дивидента ми! И за да е още по-ясно - акциите, които притежавам са на средна цена на придобиване малко над 1 лв. Това сигурно ще ти даде малка представа затова от колко време съм влезнал в позицията

Питаш ме дали работя там - не, но като гледам как стоят нещата бих се гордял да съм част от екипа Евалата на работещите там! В тежки години успяват да се справят с предизвикателствата. Да продължават все така да вървят и им пожелавам да надминат мечтите си!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
              Ха-Ха всеки когато си вземе дивидента е свободен да го инвестира както иска- или ти мислиш че тебе ще те питат
              Нека дадат първо дивидент, а не до го наръбят всичкото кеш в някаква измислена банка

Коментар

• Ха-Ха всеки когато си вземе дивидента е свободен да го инвестира както иска- или ти мислиш че тебе ще те питат

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  По логично е дивидента да е 0.4.- 0.50лв- освен ако не им трябва още кеш за Банката и тогава може да е голям
                  Киро, спри се с тази смотана банка. Ако вместо един приличен дивидент, набутат кеша в акции на глупавата банка - нищо чудно да видим сел-офчето и хързул-пързул с 2 кинта надолу Точно сега не ни трябват такива изгъзици
                  Не е препоръка

Коментар

• По логично е дивидента да е 0.4.- 0.50лв- освен ако не им трябва още кеш за Банката и тогава може да е голям

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                      Да допълня нещо - ако изключим "екстремните" 2008 и 2009 г., пред периода 2004 -2010 г. са били доста последователни - разпределяли са между 29.78% и 35.12% от печалбата.
                      Така е, но и сумата за инвестиции не е надвишавала 10 милиона, като в общия случай поддържат инвестициите малко над амортизациите. И ми е трудно да преценя кое е водещото, дали дивидента или инвестициите

Коментар

За мен последователна дивидентна политика е да се заяви изрично каква част от печалбата ще се дава като дивидент.
                        Да допълня нещо - ако изключим "екстремните" 2008 и 2009 г., пред периода 2004 -2010 г. са били доста последователни - разпределяли са между 29.78% и 35.12% от печалбата.

Коментар

За това и предпочитам дружества, които изкарват голяма печалба, ако не я инвестират в основния бизнес - този от който са изкарали тази печалба да раздават кеша като повишени дивиденти, а не да почват да правят глупости.
                          100% съм съгласен с това, но съм убеден че могат още доста да инвестират в разширяване на мощности и увеличаване на асортиментната структура. След като са конкурентноспособни на големите в сектора (а те наистина СА) трябва да продължават да наблягат на увеличение на портфейла от продукти които предлагат. Справят се повече от добре,

Успех желая и след месец и малко ще знаем как са нещата.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                            Равновесие, знаеш че може би най-важното относно дивидентната политика е тя да бъде последователна. Според мен е много по-добре да дадат 40-50 ст и да могат и догодина да разпределят пак толкова, отколкото сега да дават 80 ст както искаш, а догодина да разпределят 30 ст например. Аз вярвам в доброто управление на компанията. Имаха доста инвестиционни идеи, предполагам че ще се активизират в изпълнението на някои от тях. Така че ми е по-интересно каква инвестиционна програма имат. За мен дивидент от 40 - 50 ст. е повече от супер и смятам че повече е немислимо да предложат.
                            За мен последователна дивидентна политика е да се заяви изрично каква част от печалбата ще се дава като дивидент. Да може човек да си сметне какви дивиденти да очаква дългосрочно и съответно каква цена е готов да плати за акцията, ако я държи за дивиденти.
                            А за инвестирането - ок, нищо лошо да се модернизира дружеството, но ми се струва че всички предприятия, като вземат да изкарват голяма печалба и почват да правят непродуктивни инвестиции. Почват някакви простотии с недвижими имоти, с разширяване в несвойствени дейности, със залитане в някакви странни неща. Изобщо все неща, които водят до спадане на профит маржина. Ако мога така да го кажа, кеша развращава, особено изобилния такъв. За това и предпочитам дружества, които изкарват голяма печалба, ако не я инвестират в основния бизнес - този от който са изкарали тази печалба да раздават кеша като повишени дивиденти, а не да почват да правят глупости. Защото когато парите са много наистина могат да се направят и много глупости. Аз лично смятам че 10 милиона инвестиции са повече от добра сума, за това и намирам дивидент между 70 и 80 стотинки за оптимален.

Коментар

• Равновесие, знаеш че може би най-важното относно дивидентната политика е тя да бъде последователна. Според мен е много по-добре да дадат 40-50 ст и да могат и догодина да разпределят пак толкова, отколкото сега да дават 80 ст както искаш, а догодина да разпределят 30 ст например. Аз вярвам в доброто управление на компанията. Имаха доста инвестиционни идеи, предполагам че ще се активизират в изпълнението на някои от тях. Така че ми е по-интересно каква инвестиционна програма имат. За мен дивидент от 40 - 50 ст. е повече от супер и смятам че повече е немислимо да предложат.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4850 Разгледай мнение
                                Ако раздадат голям дивидент акцията ще стане обект на внимание на спекулантите и за няколко месеца ще видим високи нива. Въпроса е какво правим след това? Падаме и на-вероятно ще има много хора, които ще се опарят и ще си кажат "Абе защо не я продадох като беше ...?!" В същото време дългосрочните инвеститори не се интересуват толкова от това колко ще им дадат за дивидент в момента, а в това колко би струвала акцията им в определен момент в бъдещето и тогава какъв би бил дивидента. Затова дружеството да си държи парите и да ги инвестира така както го е правило до момента - разумно и успешно! Нека и малко дивидент разбира се да има, че и миноритарите да видят нещо
                                Точно дългосрочните се интересуват от дивидента. На спекулантите не им пука защото рядко държат акция толкова дълго. През последните години МСХ инвестира по 4 до 5 милиона - поне по отчети. Толкова в момента са само амортизиционните отчисления - така че ако инвестират така както са го правили би трябвало да дадат цялата печалба като дивидент. Парите които са събрали до момента са много повече от нормалните им инвестиции, и дори и да си увеличат инвестициите двойно през тази година, това означава дивидент от 80 ст.

Аз пак да попитам ти имаш ли акции тук или просто работиш в МСH, защото всичките ти мисли изглеждат наплъно нелогични ако имаш акции и вземаш позиция само според това.

Коментар

Working...
                                X