IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биовет АД (53B / BIOV)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Martingale Разгледай мнение
    спорет мен е много пресилено да се вярва, че някви анализи по баланса на компаниите на бфб имат почеве от 30/40 процента знаcheние за цената. Други фактори играят сега като и в перьода 2001/2007. Такива са обща репутаця, екпорт на продукцята, релативна цена към други компанйи на бфб, политически връски, риск от фалид и макро неща за Българя.
    Подкрепям на 100% такъв прочит - за подобно организиран бизнес е логично да се гледат консолидирани данни. Когато влизах примерно маржа на продажбите на Хюве беше по - висок от този на Биовет т.е. продават на каквито цени решат и показват резултат, където преценят. От тук нататък всички коефициенти на ниво производител не са съвсем показателни.
    По мое мнение са стабилни и перспективни на групово ниво. Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Alhimik Разгледай мнение
      Повече такива мнения трябват във форума и още повече хора, които да ги четат и мислят върху тях. Няма много което мога да добавя към коментарите на колегите но е хубаво да се имат в предвид следните неща:

+ на кредитирането от свързани лица е че никой не те притиска ако имаш затруднения да връщаш когато не можеш. Често пъти ако нещо имиджа ти куца и банките се дърпат или искат майка си и баща си, това е единствената алтернатива ( тук със Сити явно нещата не са така).

Разбира се има и минуси - и при кредитирането м/у свързани лица има т. нар. трансферно ценообразуване на кредита - с други думи се точи. Тук обаче говорим за търговско кредитиране.
      Не веднъж съм казвал, че при нас на борсата алтернативата май винаги е била да изберем по-малкото зло За мен поне на този етап Биовета си остава такова по-малко зло ( да се разбира, че имам акции ). Разбира се BSE Tradera e посочил доста добри алтернативи и всеки може да избере, анализира, реши и купи или не акции от тях и пазара ще му покаже прав ли е бил или не. Успех на инвестиращите.
      спорет мен е много пресилено да се вярва, че някви анализи по баланса на компаниите на бфб имат почеве от 30/40 процента знаcheние за цената. Други фактори играят сега като и в перьода 2001/2007. Такива са обща репутаця, екпорт на продукцята, релативна цена към други компанйи на бфб, политически връски, риск от фалид и макро неща за Българя.

Коментар

• Повече такива мнения трябват във форума и още повече хора, които да ги четат и мислят върху тях. Няма много което мога да добавя към коментарите на колегите но е хубаво да се имат в предвид следните неща:

+ на кредитирането от свързани лица е че никой не те притиска ако имаш затруднения да връщаш когато не можеш. Често пъти ако нещо имиджа ти куца и банките се дърпат или искат майка си и баща си, това е единствената алтернатива ( тук със Сити явно нещата не са така).

Разбира се има и минуси - и при кредитирането м/у свързани лица има т. нар. трансферно ценообразуване на кредита - с други думи се точи. Тук обаче говорим за търговско кредитиране.
        Не веднъж съм казвал, че при нас на борсата алтернативата май винаги е била да изберем по-малкото зло За мен поне на този етап Биовета си остава такова по-малко зло ( да се разбира, че имам акции ). Разбира се BSE Tradera e посочил доста добри алтернативи и всеки може да избере, анализира, реши и купи или не акции от тях и пазара ще му покаже прав ли е бил или не. Успех на инвестиращите.

Коментар

• Първоначално изпратено от p_trade Разгледай мнение
          Онтносно оценката наистина си малко субективен защото наскоро построиха нов завод за 60млн и потенциалът за нарастване на EBITDA е доста голям , друго е 4е с тази EBITDA и завършен цикъл на инвестиции ще имат ресурса да намалят задълженията
          Да, за това си напълно прав, никъде не съм разглеждал фактор растеж - доста инвестиции направиха и правят, така че ръст може да има. На няколко пъти се опитах да кажа, че ЗА МОМЕНТА така ми изглеждат нещата. Стискам палци всичко да е наред, да връщат кредитите, да увеличават износа и да не им стигат мощностите.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            От доста време си мисля да пиша по темата, ама все се спирам. Мога да споделя как аз виждам нещата и защо мисля че цената се задържа на тия нива и има продавачи – просто според мен тази цена за момента изглежда справедлива и се намират позиции с по-голям потенциал. Не ми се отива много много на темата за разни рейшота като P/E и P/B и техните слаби страни и защо EV/EBITDA е доста по-добър показател за нивата на които се търгува компанията, но ... При P/E и P/B не вземаш съвсем реално под внимание задлъжнялостта на компанията. Компанията прави дадена печалба и дали има яко кеш дето седи на ниска лихва или няма кеш реално не се отразява в двата показателя, дали има много задължения при ниска лихва или малко задължения при висока лихва разлика няма да има при тези показатели ... отражението идва само от приходи/разходи от лихви. Вече на следващ етап с натрупването на печалбите през годините това се отразява на собствения капитал и P/B.

При Биовет при цена 10.30 моите сметки показват P/E 6.73x и P/B 0.80х, които сами по себе си наистина изглеждат атрактивно. Ако отидем на EV/EBITDA - там се взема под внимание нетния дълг (лихвоносен) , т.е. дали има големи парични средства (които могат да се разпределят като дивидент, ако не са необходими за дейността), дали има много или малко дълг. Ако вземем лихвоносния дълг при Биовет EV/EBITDA ми идва 6.20х, което пак ми изглежда атрактивно. Но при Биовет конкретно според мен трябва да се направи една корекция, поради бизнес модела който следват – там дълга не се тегли от дружеството, а предполагам поради по-добри условия се тегли от Хювефарма и те го отпускат под формата на безлихвено търговско задължение към Биовет. Това е добре за Биовет – няма да плаща лихви, но все пак тези средства трябва да бъдат върнати на даден етап и не е без значение дали имат такива задължения към свързани лица от 5 млн, 10 млн или 100 млн. Този дълг нищо че е безлихвен по същество си е инвестиционен кредит и е логично да се разглежда като такъв и като си направя тази корекция нетния дълг вече не ми излиза 41.4млн лв, а 106 млн лв и тогава EV/EBITDA ми е 9.82х. Има много субективизъм като всяко нещо, но аз така виждам нещата. При тия нива на EV/EBITDA позицията не изглежда толкова атрактивно (поне към дадения момент), вярно е че при Софарма EV/EBITDA ми излиза 11.06х, при Софарма трейдинг 14.14х, при Монбат 9.21х, Алкомет 11.42х, но има и далеч по-интересни компании в момента ЕМКА е с EV/EBITDA 7.67, М+С хидравлик е с EV/EBITDA 6.53х, така хукналата Свилоза в последно време с EV/EBITDA 5.34х ( е там и P/E-то е ниско 5.68х), един Трейс дето сега ми излиза с EV/EBITDA 4.26х е и много други де.

Стана дълго и широко, ама може да подхванем дискусия
            пове4е мнения като твоите ще върнат хората във форума ....Онтносно оценката наистина си малко субективен защото наскоро построиха нов завод за 60млн и потенциалът за нарастване на EBITDA е доста голям , друго е 4е с тази EBITDA и завършен цикъл на инвестиции ще имат ресурса да намалят задълженията

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
              "Биовет" ще инвестира 2 млн. евро в нови мощности

И остава да чакаме отчета... а и мажо да се светне, че ако хвърли малко дивидент на дребните, може да спечели много пъти вповече след това
              И за мен това може да изстреля акцията, но според ДВИ ( телефонен разговор ) не им е политика. Дори и да не са дивидентни мисля са една от най - стабилните комтании в БГ - поздравления за амбициозните проекти. Тук съм яко и дългосрочно. Не е перепоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Tradera Разгледай мнение
                Тук акцията буксува по някви причини и хората бягат.
                От доста време си мисля да пиша по темата, ама все се спирам. Мога да споделя как аз виждам нещата и защо мисля че цената се задържа на тия нива и има продавачи – просто според мен тази цена за момента изглежда справедлива и се намират позиции с по-голям потенциал. Не ми се отива много много на темата за разни рейшота като P/E и P/B и техните слаби страни и защо EV/EBITDA е доста по-добър показател за нивата на които се търгува компанията, но ... При P/E и P/B не вземаш съвсем реално под внимание задлъжнялостта на компанията. Компанията прави дадена печалба и дали има яко кеш дето седи на ниска лихва или няма кеш реално не се отразява в двата показателя, дали има много задължения при ниска лихва или малко задължения при висока лихва разлика няма да има при тези показатели ... отражението идва само от приходи/разходи от лихви. Вече на следващ етап с натрупването на печалбите през годините това се отразява на собствения капитал и P/B.

При Биовет при цена 10.30 моите сметки показват P/E 6.73x и P/B 0.80х, които сами по себе си наистина изглеждат атрактивно. Ако отидем на EV/EBITDA - там се взема под внимание нетния дълг (лихвоносен) , т.е. дали има големи парични средства (които могат да се разпределят като дивидент, ако не са необходими за дейността), дали има много или малко дълг. Ако вземем лихвоносния дълг при Биовет EV/EBITDA ми идва 6.20х, което пак ми изглежда атрактивно. Но при Биовет конкретно според мен трябва да се направи една корекция, поради бизнес модела който следват – там дълга не се тегли от дружеството, а предполагам поради по-добри условия се тегли от Хювефарма и те го отпускат под формата на безлихвено търговско задължение към Биовет. Това е добре за Биовет – няма да плаща лихви, но все пак тези средства трябва да бъдат върнати на даден етап и не е без значение дали имат такива задължения към свързани лица от 5 млн, 10 млн или 100 млн. Този дълг нищо че е безлихвен по същество си е инвестиционен кредит и е логично да се разглежда като такъв и като си направя тази корекция нетния дълг вече не ми излиза 41.4млн лв, а 106 млн лв и тогава EV/EBITDA ми е 9.82х. Има много субективизъм като всяко нещо, но аз така виждам нещата. При тия нива на EV/EBITDA позицията не изглежда толкова атрактивно (поне към дадения момент), вярно е че при Софарма EV/EBITDA ми излиза 11.06х, при Софарма трейдинг 14.14х, при Монбат 9.21х, Алкомет 11.42х, но има и далеч по-интересни компании в момента ЕМКА е с EV/EBITDA 7.67, М+С хидравлик е с EV/EBITDA 6.53х, така хукналата Свилоза в последно време с EV/EBITDA 5.34х ( е там и P/E-то е ниско 5.68х), един Трейс дето сега ми излиза с EV/EBITDA 4.26х е и много други де.

Стана дълго и широко, ама може да подхванем дискусия

Коментар

• Тук акцията буксува по някви причини и хората бягат.

Коментар

След разширението производството на гранулирани лекарства ще се увеличи с 20%

Още една сладка инвестицийка.
                    Но най-интересен е края на статията... за удвоения капацитет.
                    Макар че не е новина, но е приятно пак да го прочетеш
                    И остава да чакаме отчета... а и мажо да се светне, че ако хвърли малко дивидент на дребните, може да спечели много пъти вповече след това
                    Всичко е много хубаво ,ама както каза някой,трудно се раздвижва позицията дори и от добри новини.Мен ми се иска да си продам 1500-те бройчици на 20 кинта,ама не и не....Поздрави на държащите тук и на теб Батя.(И разбира се не е препоръка за нищо,дори за купуването на качествени акции на "БФБ"-то.)

Коментар

• Първоначално изпратено от Martingale Разгледай мнение
                      за тази акця отчетите нямат значение
                      Ами то зависи дали търгуваш в дългосрочен или краткосрочен план. В краткосрочен план отчетите наистина нямат почти никакво значение, но в дългосрочен може да имат съществено значение.
                      домоуправител

Коментар

за тази акця отчетите нямат значение

Коментар

• "Биовет" ще инвестира 2 млн. евро в нови мощности

Коментар

• айде сега... обратното ви виновно
                            Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

• Първоначално изпратено от Eon Разгледай мнение
                              айде бе момци, спите тука...

хората изораха нивата вече
                              Ми тука мажо не ще да прави обратно.
                              Трябват му за каки и футболели

Ма нищо - те нещата ще си дойдат на място по естествен път.

Коментар

• айде бе момци, спите тука...

хората изораха нивата вече
                                Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

Working...
                                X