IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биовет АД (53B / BIOV)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• не съм погледнал откъде е "започнала дискусията", но аз лично искам да предпазя другите, на база на моят опит и мнение. BIOV не влиза в моето портфолио по никакъв показател...

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
      Потресен съм раЗновесния колко много може да манипулира нещата за да защити своя грешна теза... тъжна картинка

По първата лъжа:
      Поскъпване на долара Q4 2014 - 6 ст.
      поскъпване през Q1 2015 - 21 ст. ... съответния ефект в отрицателна преоценка на задължения.
      По втората лъжа:
      Положителния ефект от доларови продажби - както бсе трейдър писа "скока на ЕБИТДА с 38% в Q1", докато приходите растат с няма и 5%.
      Подобрената рентабилност от основна дейност е очебийна!!!
      Промяна в запасите - от това идва по високата рентабилност. Ако се изключи това има влошаване. А тази промяна е веднага нагоре веднага надолу
      Last edited by mibova; 02.05.2015, 12:46.

Коментар

• Потресен съм раЗновесния колко много може да манипулира нещата за да защити своя грешна теза... тъжна картинка

По първата лъжа:
        Поскъпване на долара Q4 2014 - 6 ст.
        поскъпване през Q1 2015 - 21 ст. ... съответния ефект в отрицателна преоценка на задължения.
        По втората лъжа:
        Положителния ефект от доларови продажби - както бсе трейдър писа "скока на ЕБИТДА с 38% в Q1", докато приходите растат с няма и 5%.
        Подобрената рентабилност от основна дейност е очебийна!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнение
          Тук никой не спори за резултата, а за това, ще получи ли нещо миноритарен акционер освен един добър отчет??!! Следствието е, че мин. не получава нищо освен едно "очакване ".

Разговорът тръгна от валутните разлики! Първо те бяха проблема, после проблемът стана че всичко отивало в Хюве и нямало печалби за Биовет, сега пък резултатът бил безспорен, ама дивиденти нямало да има
          Ако си търсите причини защо да не направите нещо, в случая да купите акции - сигурен съм че можете много причини да намерите. За мен това че няма дивидент не ми е проблем, предпочитам да има разбира се, но имам акции от даващи дивиденти компании и от такива които не дават.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            Предният път се включих за да ти пиша че не пишеш истината и че не е вярно че долара през Q1 е скочил по-малко отколкото през Q4 - откъдето и тезата ти че не е възможно това с валутните разлики.

Сега относно това че печалбата оставала в Хювефарма - надявам се че няма човек инвестирал тук да не го знае това. Този риск винаги го има при дружества които продават продукцията си на мажоритарния собственик, който реално я реализира на крайните клиенти. Рискът от трансферното ценообразуване си е ясен и големите печалби са в Хювефарма - факт. Последните данни дето имам за Хюве са за 2013 г - тогава Биовет има печалба от 9.4млн лв, а Хюве има консолидирана печалба от 65.74 млн лв. Това са си фактите от много години насам - предприятието за основния акционер струва в много пъти повече отколкото за нас! Е не е вярно че е в данъчен рай де, Хювефарма си е българско дружество и си плаща данъците у нас.

Въпреки това че огромната част от печалбата отива в мажоритарния собственик акциите на Биовет са били и над 20 лв през 2007, и 3-4лв през 2009 и 2012, както и 18 лв преди седмици, явно не е това с трансферното ценообразуване само по себе си причина за тези движения. И все пак резултатите на Биовет показват завидно подобрение. През 2007 г приходите са били 103 млн, вече на трейлинг база са 199.8млн лв.

При ЕБИТДА е още по-интересно, въпреки критиките към дружеството:
            2007 - 8.717млн лв
            2008 - 9.609млн лв
            2009 - 14.192млн лв
            2010 - 15.497млн лв
            2011 - 10.340млн лв
            2012 - 15.287млн лв
            2013 - 17.388млн лв
            2014 - 28.193млн лв
            сега след последния отчет на трейлинг е 29.561млн неконсолидирано.

Явно сериозните инвестиции през годините дават своя резултат. А че може 2015 да има ЕБИТДА 0, е да това си е възможно и всеки трябва да допуска всякакви варианти за бъдещето (вероятността е друг въпрос). Затова аз лично не съм инвестирал изцяло или пък 50% в Биовет, имам някакви 5% от портфейла и според мен поетия риск си струва. Но само времето ще покаже
            Тук никой не спори за резултата, а за това, ще получи ли нещо миноритарен акционер освен един добър отчет??!! Следствието е, че мин. не получава нищо освен едно "очакване ".

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              И нека да позная какво се случва - печалбата остава в Хювефарма - нейде в данъцен рай. А приятеля на Бойко не иска да си плаща и 10% данък в България - национално отговорен бизнесмен и пример за всички работодатели
              Предният път се включих за да ти пиша че не пишеш истината и че не е вярно че долара през Q1 е скочил по-малко отколкото през Q4 - откъдето и тезата ти че не е възможно това с валутните разлики.

Сега относно това че печалбата оставала в Хювефарма - надявам се че няма човек инвестирал тук да не го знае това. Този риск винаги го има при дружества които продават продукцията си на мажоритарния собственик, който реално я реализира на крайните клиенти. Рискът от трансферното ценообразуване си е ясен и големите печалби са в Хювефарма - факт. Последните данни дето имам за Хюве са за 2013 г - тогава Биовет има печалба от 9.4млн лв, а Хюве има консолидирана печалба от 65.74 млн лв. Това са си фактите от много години насам - предприятието за основния акционер струва в много пъти повече отколкото за нас! Е не е вярно че е в данъчен рай де, Хювефарма си е българско дружество и си плаща данъците у нас.

Въпреки това че огромната част от печалбата отива в мажоритарния собственик акциите на Биовет са били и над 20 лв през 2007, и 3-4лв през 2009 и 2012, както и 18 лв преди седмици, явно не е това с трансферното ценообразуване само по себе си причина за тези движения. И все пак резултатите на Биовет показват завидно подобрение. През 2007 г приходите са били 103 млн, вече на трейлинг база са 199.8млн лв.

При ЕБИТДА е още по-интересно, въпреки критиките към дружеството:
              2007 - 8.717млн лв
              2008 - 9.609млн лв
              2009 - 14.192млн лв
              2010 - 15.497млн лв
              2011 - 10.340млн лв
              2012 - 15.287млн лв
              2013 - 17.388млн лв
              2014 - 28.193млн лв
              сега след последния отчет на трейлинг е 29.561млн неконсолидирано.

Явно сериозните инвестиции през годините дават своя резултат. А че може 2015 да има ЕБИТДА 0, е да това си е възможно и всеки трябва да допуска всякакви варианти за бъдещето (вероятността е друг въпрос). Затова аз лично не съм инвестирал изцяло или пък 50% в Биовет, имам някакви 5% от портфейла и според мен поетия риск си струва. Но само времето ще покаже

Коментар

Ще стигнат - Хювефарма взима ОГРОМЕН кредит за да изкупи делът на сити. Този кредит може да бъде плащан само ако печалбите пък и доста отгоре паричен поток - от всичките дружества на Хювефарма се насочва към майката за много години напред. Аз чак се учудвам че изобщо са оставили някаква печалба в Биовет, ама то не е късно до края на годината и тази печалба да изчезне.
                ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Коментар

що да им го развалям те всичките са влезли на дъното а цената е още много над него
                  Те са влезли на дъното но да не стигнат финансово дъното

Коментар

що да им го развалям те всичките са влезли на дъното а цената е още много над него

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                      Равен, що така им разваляш настроението на хората?

Коментар

• Равен, що така разваляш настроението на хората?

Коментар

• Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение
                          не им разбивай на децата илюзиите ................ дай им време сами да стигнат до същността
                          Ще стигнат - Хювефарма взима ОГРОМЕН кредит за да изкупи делът на сити. Този кредит може да бъде плащан само ако печалбите пък и доста отгоре паричен поток - от всичките дружества на Хювефарма се насочва към майката за много години напред. Аз чак се учудвам че изобщо са оставили някаква печалба в Биовет, ама то не е късно до края на годината и тази печалба да изчезне.

Коментар

А приходите в долари къде ги забравяте. О ама чакайте ми то не е ясно те дали имат приходи в долари - че те всъщност продават на хювефарма - и цялата печалба от поскъпването на долара остава в хювефарма, а всичките повишени разходи от поскъпването на долара остават в Биовет - може би - не ми е съвсем ясно - защото точна тази част - доста важна бих казал никъде не я видях обясняна в отчетите им. Добре че поне дълговете му към хювефарма са в евро, но то пък голяма част от предприятието е заложено пред банките финансиращи хювефарма и колко странно плаща лихва на хювефарма за дълга по който е взето с негова гаранция и с негово обезпечение и което всъщностт то плаща

Ама какво готино дружество - толкова усилено работи за печалбата на мажоритаря си. Та чак когато долара скача а то продава в долари 30% от продукцията си в долари или поне хювефарма я продава в долари, то прави загуба от валутни курсове.

Ма съвсем не го точат това дружество.
                            не им разбивай на децата илюзиите ................ дай им време сами да стигнат до същността
                            fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• И нека да позная какво се случва - печалбата остава в Хювефарма - нейде в данъцен рай. А приятеля на Бойко не иска да си плаща и 10% данък в България - национално отговорен бизнесмен и пример за всички работодатели

Коментар

• А приходите в долари къде ги забравяте. О ама чакайте ми то не е ясно те дали имат приходи в долари - че те всъщност продават на хювефарма - и цялата печалба от поскъпването на долара остава в хювефарма, а всичките повишени разходи от поскъпването на долара остават в Биовет - може би - не ми е съвсем ясно - защото точна тази част - доста важна бих казал никъде не я видях обясняна в отчетите им. Добре че поне дълговете му към хювефарма са в евро, но то пък голяма част от предприятието е заложено пред банките финансиращи хювефарма и колко странно плаща лихва на хювефарма за дълга по който е взето с негова гаранция и с негово обезпечение и което всъщностт то плаща

Ама какво готино дружество - толкова усилено работи за печалбата на мажоритаря си. Та чак когато долара скача а то продава в долари 30% от продукцията си в долари или поне хювефарма я продава в долари, то прави загуба от валутни курсове.

Ма съвсем не го точат това дружество.
                                Last edited by ravnovesie; 01.05.2015, 00:44.

Коментар

Working...
                                X