IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Катекс АД (5KTE / KTEX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Независимо от какво е печалбата и колко е печалбата от основна дейност, пазара не може да не реагира на резултата от 2007 г. Засега винаги се намира ИП който стопира възходящия тренд с масирани разпродажби, с оферти продажба на по-ниски цени, стопове. Това означава, че просто не и е дошло времето на акцията. Появяват се акции след увеличения (сплитове), нови увеличения, които големите ИП решават да подкрепят. В другите позиции може да се спекулира, а тук просто повишаването на цената се отсрочва до последно. След като се вземе максимума от балоните, инвеститорския интерес ще се пренасочи към подценените дружества.

    Това ще стане в най-лошия случай в края на годината, когато се видят годишните показатели на всички дружества. Съветвам инвеститорите за малко повече търпение. Моите персонални цели тук са минимум 10 лв. печалба от акция и очакванията ми, че до 6 месеца, те ще бъдат реализирани.
    Настоящето мнение изразява лична позиция и не препоръчва сделки за покупки или продажби.

    Коментар


    • според мен причнината е малката печалба от основна дейност

      докато не е види какво ще прави с голямата печалба от типа "еднократни " т.е. какъв завой ще направи компанията - фин. коеф. ще са такива

      лично мнение и не е препоръка
      успехи

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Диагностик

        Катекс вече печели от всичко.
        Какво е обяснението за толкова ниската цена в такъв случай?

        P/E = 3.85
        P/B = 0.73




        имам акции и още си купих днес

        Коментар


        • Нещата с дружеството стоят по-добре от описаното във вестник Пари.


          В статията се създава впечатление, че цялата печалба се дължи на печалбата от финансови инструменти, което не е така.

          Печалба общо 15243 х.
          Печалба от финансови операции 14902 хлв. (15363 х - 461 х)
          Печалба от основна дейност 341 хил. лв.

          Дори и да се направи допълнителен анализ, пак има печалба от продажба на продукцция

          Печалба от стоки и ДМА - общо 111 хлв.
          Продажби на продукция - 230 хлв.

          Катекс вече печели от всичко.

          Коментар


          • Ето и интервюто с г-н Илия Вандов:



            Германските полицаи са облечени с униформи от български платове
            Катекс е в челната тройка на компаниите производителки на вълна в ЕС




            Интервю: Д-р Илия Вандов, изп. директор на Катекс
            в-к Пари, година 2007, брой 160, от 21.08.2007 г.
            Христо Христов, hhristov@pari.bg


            Доктор Вандов, нека първо разшифроваме името на дружеството.

            - Името на практика означава казанлъшки текстил, с него ни знаят по цял свят и може да се каже, че дружеството е своеобразна институция. Никога не забравяме, че водим началото си от един малък цех за производство на аби, построен през 1848 г. от братя Стайнови. По-късно през 1889 г. се обединяват две акционерни дружества Розова долина и Братя Стайнови. До национализацията през 1947 г. предприятието е съществувало като предачна фабрика за камгарни прежди, главно за трикотаж и плетачество. Така в началото на 1997 г. 67% от капитала е продаден по касов път, като новите собственици поемат както активите, така и пасивите, които бяха около 40 млн. лв.

            Каква е ситуацията сега, кое наложи отделянето на първоешелонното Руно АД в самостоятелно дружество?

            - Трансформацията на държавна в частна собственост за Катекс имаше и има изключително стабилизиращ ефект за развитието на фирмата в производствен, икономически и технологичен ефект. От производител на ниско ниво тъкани сега изнасяме тъкани на средно и високо ниво. При нас работят около 900 специалисти, като средната работна заплата, говоря за чистата сума, е 287 лв. при 190 лв. преди 5 години. Нямаме задължения, изплатени са пасивите, за които вече споменах, инвестираме в нова техника. Работим изключително за външния пазар, едва 2% от продукцията ни е предназначена за България. Усвояваме най-новите технологии в бранша, използваме за изработка на тъканите агнешка австралийска вълна с 19 микрона финес на влакното. По този начин най-тежкият ни плат тежи не повече от 300 г/м. Годишното ни производство възлиза на 2 млн. линейни метра плат, като оборотът е между 30 и 35 млн. лв. Клиентите ни са големи търговски вериги в Италия, Германия, Франция, Дания. От няколко години отново се завърнахме и на руските пазари, където годишно пласираме около 500 хил. линейни метра. За разлика от България, където повечето конфекционери работят на ишлеме, в Русия държат на своите марки и предпочитат да купуват нашите платове заради високото им качество и сравнително ниската цена. Най-високата ни цена за отлично качество плат не надхвърля 9 EUR. В момента готвим нова колекция, която ще представим на световен панаир в Москва. Колкото до отделянето на Руно, преценихме, че то разполага с капацитетни възможности да работи не само за Катекс, а и за други фирми.

            Произвеждате много качествени артикули, но за съжаление, както казвате, пласирате минимални количества у нас. Коя е причината?

            - Дъмпингът на китайски стоки и работата на ишлеме у нас. Наши платове ползват Агресия, Жени стил, Картел Е.

            В ЕС има 4-5 фирми производителки на вълнен текстил, къде е сред тях Катекс?

            - Да, така е, фирмите се броят на пръстите на едната ръка. Това са италианската Миролио, германската Бекер, една латвийска компания и една португалска, ние сме в челната тройка. Членове сме на Евротекст, сертифицирани сме по ISO 9001:2000. Печелим и надявам се да печелим и в бъдеще търгове за доставка на платове за корпоративни клиенти. За 8 години спечелихме търг за доставка на платове за униформите на германската полиция, което означава, че годишно изработваме по 100 хил. линейни метра за тях.

            Тоест германските полицаи са облечени с български платове?

            - Да, точно така. За съжаление преди време родни чиновници направиха така, че униформите на Българската армия да бъдат шити с тъкани на македонска фирма. Това е то малката разлика между търг в ЕС и търг у нас.

            До каква степен имате възможност да се противопоставяте на дъмпинговите цени?

            - С обединените усилия на колегите от останалите страни в ЕС успяхме да удължим с една година квотния принцип за тъканите от Китай, ако се наложи, ще настояваме за още удължаване. Инвестираме в нова техника, притежаваме станове, които са нещо като Мерцедес в автомобилизма, поемаме и поръчки за малки партиди, с каквито работят производителите на бутикови облекла.
            Очакваме през 2008 г. да произведем към 200 000 м платове за Hugo Boss. Това са само част от предприетите действия.

            Визитка

            * Д-р Илия Вандов е роден през 1957 г. в Петрич. Завършил е специалност Ветеринарна медицина в някогашния ВИЗВМ-Стара Загора (сега Тракийски университет), работи в Катекс от 10 години, като сега е изпълнителен директор на дружеството и председател на СД на отделеното преди 2 години от него Руно АД. Председател е и на Българската асоциация по текстил и конфекция.
            * Катекс АД-Казанлък е наследник на фабрика, създадена през 1848 г. от братя Стайнови, преди 10 години е приватизирана по касов път. 64% от акциите са собственост на Тритекс-Пловдив, по 10% притежават Булстрад и приватизационен фонд Доверие и още малки акционери. Дружеството е публично и акциите му се търгуват на борсата.

            Коментар


            • Благодарско!

              Коментар


              • Пейстнах го по-долу до другата статия

                Първоначално изпратено от the mag
                Ама пейстнете и другото- за 12-те ВЕЦ-а на Руно АД, плановете за метанстанцията и черешките

                Коментар


                • Ама пейстнете и другото- за 12-те ВЕЦ-а на Руно АД, плановете за метанстанцията и черешките

                  Коментар



                  • Казанлъшката Катекс изтъка три пъти по-висока печалба
                    Нетните приходи от продажби на дружеството падат с над 200 хил. лв.


                    в-к Пари, година 2007, брой 160, от 21.08.2007 г.


                    Нетната печалба на казанлъшката текстилна компания Катекс възлиза на 15.243 млн. лв. Това сочи неконсолидираният отчет на дружеството за първото шестмесечие на 2007 г. За сравнение година по-рано Катекс има три пъти по-малка печалба от 5.245 млн. лв.

                    Приход
                    Въпреки забележителния ръст прави впечатление, че положителният резултат до голяма степен се дължи на финансовите приходи и по-специално на положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти. Те носят на дружеството 15.288 млн. лв. Това най-вероятно е в резултат на намаляването на инвестициите на компанията в други предприятия. Катекс е продала участието си от 10.61% в СИБанк, показва справката за инвестициите в дъщерни, смесени, асоциирани и други предприятия към края на юни. Според същата справка, но към 30 септември 2006 г., инвестицията в акции на СИБанк е била 29.703 млн. лв.
                    Нетните приходи от продажби на Катекс за полугодието се понижават слабо до 9.176 млн. лв. при 9.398 млн. лв. за съпоставимия период на 2006 г. Същевременно разходите на казанлъшкото дружество по икономически елементи се увеличават до 8.836 млн. лв. от 8.671 млн. лв. за разглеждания период.

                    Финанси
                    Финансовите приходи на компанията към 30 юни 2007 г. възлизат на 15.363 млн. лв. Основен дял имат положителните разлики от операции с финансови активи и инструменти, които възлизат на 15.288 млн. лв. За сравнение компанията е имала 5.123 млн. лв. финансови приходи към 30 юни 2006 г., като основно е било перото „други”, възлизащо на 5.032 млн. лв.
                    За последните 10 години след приватизацията на Катекс в него са инвестирани над 14 млн. лв., каза за в. Пари д-р Илия Вандов, изпълнителен директор на Катекс. Интересен факт е, че компанията от Казанлък спечели търг, по силата на който за 8 години ще снабдява германската полиция с платове за униформи.

                    Собственост
                    Мажоритарен собственик в Катекс е фирма Притекс, която притежава 64% от капитала на компанията. По 10% държат застрахователят Булстрад и приватизационен фонд Доверие, а останалите са собственост на миноритарни акционери според данни на дружеството.
                    Акциите на Катекс покачиха стойността си с 3.71% в понеделник. Средната цена достигна 24.90 лв., като 4265 акции смениха притежателите си.

                    Предприятие, което има собствена пароцентрала

                    в-к Пари, година 2007, брой 160, от 21.08.2007 г.
                    Христо Христов


                    Чрез Руно АД дружеството закупи и 12 водноелектрически централи
                    Освен с производство на платове Катекс изгради и собствена пароцентрала, въпреки че в Казанлък има ТЕЦ и дори се очаква тя да премине на газ. Според Илия Вандов, изпълнителен директор на Катекс, дружеството е реализирало тази инвестиция, тъй като след приватизацията на ТЕЦ-Казанлък те са преценили, че е добре да имат собствена мощност.

                    Прогноза
                    Очаквахме повишение на цените и не се излъгахме, каза Вандов. Той посочи, че в момента имат вариант за работа с три вида горива. По този начин дружеството е успяло да намали разходите си.

                    Хоризонти

                    Компанията от Казанлък обаче не спира дотук. Освен, че закупи пароцентрала, Катекс преди време чрез Руно АД придоби и 12 водноелектрически централи с обща мощност 12 мегавата. В тях са инвестирани 32 млн. лв. Доста нетрадиционен ход за текстилно дружество.

                    Цел
                    Вандов обаче посочва, че чрез този проект са търсили начин за диверсификация на дейностите си. Никой не е застрахован на пазара на електроенергия и затова възнамеряваме да работим в областта на алтернативните енергоизточници, казва шефът на Катекс. Вандов уточни, че имат лиценз за производство на електроенергия. Друго амбициозно начинание на публичната компания е изграждането на първата за района метанстанция, посочи още той и допълни, че в момента се оглеждат за партньори по този проект.

                    Ново амплоа
                    Освен всичко изброено дотук дружеството предстои да засади 1000 дка черешова градина в община Павел баня. Вече сме засадили 500 дка, през есента ще завършим още толкова, догодина вероятно ще опитаме и първите плодове. Голямата реколта обаче ще бъде през 2012 г., когато ще заработи и хладилната база в с. Тъжа, уточни Илия Вандов. Той допълни, че инвестицията е в рамките на около 4 млн. лв. Засаждаме нискостеблени сортове череши, които зреят за около три месеца (от началото на май до края на юли), допълни изпълнителният директор на Катекс.

                    Коментар


                    • Според мен нива от 31 лева за брой са оправдани в скоро време, все пак счетоводната стойност на акция е толкова.



                      Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции.
                      Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции. :-)

                      Коментар


                      • KAKVI NIVA DA O4AKVAME TUK

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Деси
                          Четохтели статията за Катекс във вестник ПАРИ, те били голяма работа.
                          Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции.
                          bi li q paste-nala tuka ili, ako moje na li4no subshtenie? blagodarq!

                          Коментар


                          • Четохтели статията за Катекс във вестник ПАРИ, те били голяма работа.


                            Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции.
                            Горенаписаното не е препоръка за търговия с акции. :-)

                            Коментар


                            • kato gledam kakvi oferti "kupuva" sa se zalojili nisto chudno da stignem zenovoto ogranichenie za denja.

                              Коментар


                              • Споко бе банда, я вижте колко купувачи се наредиха около 24. Нормално е малко да задържим, всеки се ослушва за някоя последна промоцийка като вчерашната. Изчакайте няколко дена да затвърдим, че корекция йок и пак ще катерим 30-така

                                Коментар

                                Working...
                                X