IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • v-k Kapital- Предборсово броене за "Юрий Гагарин"
    Поне две големи чуждестранни компании най-вероятно ще наддават за контролния пакет акции на фабриката

    „Юрий Гагарин“ работи основно за „Булгартабак“, но няма гаранции, че това няма да се промени




    Обектът на желанието

    "Пловдив - Юрий Гагарин БТ“ е единствената в България фабрика за опаковки, филтърни пръчки и нестандартно оборудване за цигарената и тютюневата промишленост. Предприятието произвежда и учебни и офис материали, опаковки и етикети за хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия. "Булгартабак холдинг“ е собственик на 80.57% от акциите, а останалите се търгуват на БФБ. Приходите на фирмата от продажби за 2005 г. са 42.4 млн. лв. В нея в момента работят 710 души.

    Седмица преди продажбата на контролния пакет акции от "Юрий Гагарин“ през Българската фондова борса (БФБ) сделката се очертава като оспорвана.
    Поне две големи чуждестранни компании ще участват в наддаването за 67% от пловдивското дружество при минимална цена от 22.54 (33.51 лв. на акция) млн. лв., твърдят източници, близки до процедурата, пожелали да не бъдат назовани. От собственика на акциите "Булгартабак холдинг“, както и от консултанта по сделката (консорциум между "Балканска консултантска компания“, адвокатско дружество "Събев и съдружници“ и "Еврофинанс“) отказаха да съобщят нито колко, нито кои компании са посетили специално организираната информационна зала за "Юрий Гагарин“ и самата фабрика за оглед. Двете сигурни кандидатури, които са ясни към момента, са на Mayr Melnhof Karton и на Grafobal.
    Базираната в Австрия Mayr Melnhof Karton е сред силните международни играчи в сегмента, на който работи и "Юрий Гагарин“ - производство на опаковки за цигарената и тютюневата индустрия. Представители на компанията още преди месеци заявиха намерение да участват в сделката за българската фабрика. "Поддържаме интереса си и сега“, казаха пред "Капитал“ от централния офис на фирмата през изминалата седмица. Mayr Melnhof Karton има 11 завода в Европа, а в България е собственик на фабриката за картон в Никопол. Словашката Grafobal също официално обяви, че възнамерява да се включи в наддаването на БФБ. "Графобал“ проявява стратегически инвеститорски интерес към приватизацията на българското дружество и има дългосрочни намерения за развитието на неговата дейност“, гласи съобщението от компанията. Тя се смята за един от лидерите в полиграфията и производството на опаковки в Централна и Източна Европа. Освен в Словакия тя има фабрики в Русия, Литва, Чехия, а от 2001 г. - и в Своге.
    Досега като трети почти сигурен участник в наддаването се сочеше италианската Ati packaging. Тя е създадена през октомври 2005 г. на базата на отделеното от AtiCarta Spa поделение в Роверето - единственото в Италия, което произвежда опаковки за цигари. Годишно компанията обработва 10 000 тона картон за цигарени опаковки, а приходите й са 30 млн. евро. Според отдела за връзки с обществеността на Ati packaging обаче компанията се е отказала от сделката в България буквално преди дни. "Възможността за участие в наддаването за "Юрий Гагарин“ се проучва от година. Имаше решение да кандидатстваме, но сега то е променено. Становището на мениджмънта е да не инвестира извън Италия“, обясниха от пресслужбата на фирмата пред "Капитал“.
    Според източници, близки до процедурата, информация за пловдивската фабрика са получили и няколко български инвеститора като ТИМ и фирма на Васил Божков, които обаче засега не са заявили сериозно намеренията си.
    "Юрий Гагарин“ е интересна за инвеститорите най-вече с гарантирания си пазар. Продукцията й се изкупува основно от сегашния й мажоритарен собственик "Булгартабак холдинг“, но в бъдеще няма пълна сигурност, че монополистът при производството на български цигари ще продължава да ползва само кутии и филтри от пловдивската фабрика. Освен това всички прогнози са за спад в продажбите на български цигари и на тютюневи изделия като цяло, така че това направление на бизнеса не е сред най-перспективните.
    Принципно две сигурни кандидатури не означават задължително ожесточено наддаване. Предвид слабия интерес от страна на стратегически инвеститори към цигарените фабрики на "Булгартабак“ обаче ситуацията с "Юрий Гагарин“ е по-скоро обнадеждаваща за доб*ра сделка. Както и да се развие наддаването за 67% от "Юрий Гагарин“ на 3 октомври, това ще е първата продажба на някоя от важните фабрики на "Булгартабак“.

    Коментар


    • Kolegi, molja vi daite prognozi dali pri prodajbata na GAGBT e vuzmojno spirane ot turgovija na BFB

      Коментар


      • Finance.news- Словашка фирма ще играе за “Юрий Гагарин-БТ”
        Участието си в аукциона за продажбата на държавния капитал от “Юрий Гагарин-БТ”, Пловдив, заяви във вторник словашкото акционерно дружество “Графобал” АД. Това е първата фирма, която официално афишира намерението си да наддава на борсата за фабриката за цигарени опаковки, филтри и резервни части за производството, която е в системата на “Булгартабак холдинг”. Общо седем-осем фирми досега са дали индикации, че ще участват в приватизацията на дружеството.

        Държавните 80,57 на сто от борсата ще се предлагат на два закрити аукциона на фондовата борса на 3 октомври. Мажоритарният дял от 67 на сто ще се предложи в рамките на една пазарна партида на минимална цена от 33.51 лева за всяка от акциите в пакета, или общо 22 539 362.16 лева. Останалите 136 220 акции (13.57% от капитала) ще бъдат предлагани за продажба поединично при минимална цена от 31.16 лева за брой. И двата аукциона ще са смесени закрити.

        “Графобал” е сред лидерите в полиграфията и производството на опаковки в Централна и Източна Европа. Тя проявява стратегически инвеститорски интерес към приватизацията на “Графобол” има дългосрочни намерения за развитието на дейността на “Юрий Гагарин-БТ”.

        Фирмата притежава от 2000 г. в Своге производствени линии за опаковки от хартия и картон, каширани с микровелпапе или велпапе, както и сгъваеми боксове с до шестпунктово лепене.

        Коментар


        • бързаш!
          той ще се изплаща от 20-ти
          директно по сметката ти в ИП при който ти се водят акциите

          Коментар


          • аве аджеба от каде да си взема дивидента ?

            Коментар


            • Не знам,защо но имам чуството,че вече се знае кои е куповача.

              Коментар


              • Za men niskata cena, kojato e pod s4etovodnata pokazva tvurdata re6imost za privatizacija. Pri koncetracijata na paketite cenite mogat da stignat- 50-60-70 ... Tova predprijatie e istinska perla i si zaslujava parite. Taka 4e i az ser vuorujavam s turpenie i 6te ponapulnja o6te na evtiniika.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Батя
                  Прогнозата ми е че мажоритарния пакет ще мине на цена между 2 и 3 пъти минималната. Много е вероятно същия инвеститор или свързан с него да лапне и миноритарния пакет.

                  Търпеливите ще спечелят
                  А аз пък мисля, че се шегуваш.

                  Коментар


                  • ниска цена са определили,дали някъде може да се види обосновката

                    Коментар


                    • Прогнозата ми е че мажоритарния пакет ще мине на цена между 2 и 3 пъти минималната. Много е вероятно същия инвеститор или свързан с него да лапне и миноритарния пакет.

                      Търпеливите ще спечелят

                      Коментар


                      • v-k Standart- 22,5 млн. за “Юрий Гагарин-БТ”

                        Минимална цена от 22,5 млн. лв., или по 33,51 лв. за акция трябва да платят кандидатите за 65% от "Пловдив Юрий Гагарин-БТ". Пакетът ще бъде пуснат за продажба на борсата на 3 октомври. Управителният съвет на холдинга одобри стратегия за публичното предлагане на 80,57% от капитала на дружеството. Тези книжа ще бъдат разделени в два пакета. Първият ще е мажоритарният. Останалите 13,57% също ще се продават на смесен закрит аукцион. За него ще могат да се въвеждат оферти дори за една акция. Лимитираната минимална цена е 31,16 лв. за брой. Параметрите са определени по препоръка на консултантите - адвокатско дружество "Събев и съдружници", "Евро-финанс" и "Балканска консултантска компания". За първите 6 месеца на 2006 г. фабриката е на загуба от 156 хил. лв. в сравнение с печалба в размер на 1,65 млн. лв. година по-рано. Вчера на борсата се продадоха 128 акции от "Пловдив Юрий Гагарин БТ" на средна цена 44,70 лв.

                        Коментар


                        • Zapo4va rodeoto za GAGBT- predprijatieto e mnogo dobo i predvijdam do 6 meseca povtorenie na scenarija PAPIR. Seriozen nov sobstvenik,podobrjavane na rezultatite i povi6enie na cenite.

                          Коментар


                          • Може ли някой в по-достъпна форма да обясни как стоят нещата.
                            Как протичат смесените закрити аукциони?

                            Коментар


                            • Darik.news- Продават над 80% от капитала на „Юри Гагарин БТ”
                              Миглена Георгиева
                              2006-09-14 20:18


                              На 3 октомври „Булгаргабак холдинг” ще пусне на Българска фондова борса акции от пловдивското дружество „Юри Гагарин БТ”. Това реши управителният съвет на компанията, след като одобри стратегията за приватизация на фабриката за опаковки.

                              Над 80% от капитала на „Юри Гагарин БТ”ще бъдат разделени в два пакета, които ще се продават на два смесени закрити аукциона на 3 октомври. В мажоритарния пакет ще се продават 67% от акциите на Дружеството в рамките на една пазарна партида.

                              Минималната цена, която ще трябва да плати купувача за една акция е 33,51 лева, а за целият пакет над 22 милиона и 500 хиляди лева.

                              Акциите от миноритарния пакет ще се предлагат за продажба по единично, при минимална цена от 31,16 лева. Стратегията за продажбата на фондовия пазар на „Юри Гагарин БТ” е разработена от консултантите по преструктурирането на „Булгартабак холдинг”

                              Коментар


                              • Finance.news- Продажбата на Пловдив Юрий Гагарин-БТ на БФБ ще се осъществи на 3 октомври
                                Управителният съвет на Булгартабак-Холдинг АД е одобрил стратегия за публичното предлагане на 80,57% от капитала на Пловдив Юрий Гагарин-БТ АД, което ще се осъществи на 3 октомври 2006 г., става ясно от съобщение, публикувано от БФБ – София.

                                Предлаганите 808 836 акции ще бъдат разделени на два пакета. Мажоритарният пакет е от 672 616, или 67% от капитала, като продажбата ще се осъществи чрез смесен закрит аукцион на 3 октомври. Кандидат-купувачите ще въвеждат оферти само за цялото количество, като лимитираната минимална цена ще е 33,51 лв. за брой, или общо 22 539 362,16 лв.


                                Миноритарният включва 136 220 акции, или 13,57% от капитала на дружеството. Методът на предлагането му е отново смесен закрит аукцион, също на 3 октомври. Участниците ще могат въвеждат оферти дори за 1 акция, като лимитирана минимална цена е 31,16 лв. за брой.


                                Методологията и параметрите на продажбата на притежаваните от холдинга акции в капитала на Пловдив Юрий Гагарин БТ АД чрез публично предлагане на БФБ са по препоръка на консултантите при преструктурирането на Булгартабак- Холдинг АД (консорциумът Адвокатско дружество „Събев и съдружници" - „Евро-финанс" АД - „Балканска консултантска компания" ООД).

                                Пловдив Юрий Гагарин БТ АД-Пловдив е единствен производител в България на опаковки, филтърни пръчки, нестандартно оборудване и резервни части за цигарената и тютюневата промишленост. За първите шест месеца на годината дружеството отчита загуба от 156 хил. лв., в сравнение с печалба в размер на 1,65 млн. лв. година по-рано.

                                Във връзка с предстоящата продажба бе организирана „виртуална информационна стая“ за пловдивското дружество, като в нея се предвижда на инвеститорите да бъде предоставена обширна допълнителна информация за компанията, включително информационен меморандум, с цел подпомагане решението им за участие при продажбата на пакета акции на борсата.

                                По време на днешната търговска сесия се изтъргуваха 128 акции от Пловдив Юрий Гагарин на средна цена 44,70 лв., при което дружеството загуби 2,83% от пазарната си капитализация. Оферти за покупка има за 43,71 лв., а за продажба – на 45 лв.

                                Коментар

                                Working...
                                X