If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Добре де припомни ми кои са твоите компании да видим какви са пазарните аргументи за тях и те колко са оценени от пазара. Факта, че подминаваш въпроса ми ми говори само , че и ти си се ушил в някои шитове. То малко стана- с чужда пита помен правиш
1. Ти сам казваш, че компанията не те интерсува, което ме кара да допусна, че не я познаваш добре, което не ти пречи да коментираш разбира се.
2. А това, че компанията и сектора ти се струват скучни е супер, защото точно от скучните компании се правят най-много пари в дългосрочен план, reference: B. Graham, W. Buffet, и още редица успели value investors, доказателство, че пазарът е неефективен
3. Пожелавам ти успех с вълнуващите, но не толкова доходоносни инвестиции да кажем като face book.
Основната насока на Греъм е да купува компании на под ликвидационна стойност. Като гледа основно балансови показатели за стабилност. Не се занимава с дисконтни фактори и прогнозиране на бъдещето. Не че искам отново да играя адвокат на дявола но Гагарин ще се вписва в идите на Греъм само ако не взима дълг и ако не мести производство. И изобщо ако нещата си стоят както са последните три години. Ако решат да правят подобна реорганизация и следващ неговите мисли би трябвало да излизаш от тук.
Компанията като цяло не ме интересува. Скучна ми е, в скучен сектор и според мен с малка вероятност човек да направи от нея достатъчно добра доходност.
Иначе за разходите съвсем не е фантастика. Много удоббно взимаш факти точно от тези години които на теб ти харесват, но ако погледнеш дългосрочните тенденции то всички български компании ще се изправят с ръст на разходите за труд от по над 10% средногодишно.
Нали не мислиш че ако се изнесат в Унгария ще дават български заплати. За самото преместване ще им се наложи да вземат доста солидно количество дълг, така че риска им и от това ще скочи. След това вече разходите им за лихви ще имат доста по-сериозен дял, съответно и печалбите им ще са доста по-малки, дори без да броим разликата в структурата на разходите в България и в Унгария.
Така че за мен варианта за фалит или ликвидация си стои. Ликвидационната стойност доста може да се спори каква е. Ти казваш че сега се продава под ликвидационна, аз не съм убеден в това. Все пак това са използвани промишлени сгради - а то дори за офиси и жилищни сгради пазара е умрял. И използвани машини - при това доста специфични - не им знам състоянието но консервативната оценка за ликвидация е да приемем че ще ги продадат на скрап. Т.е. това дето е в баланса може и да струва толкова при действащо предприятие, но при ликвидация нищо чудно да струва 20-30% от тази сума.
1. Ти сам казваш, че компанията не те интерсува, което ме кара да допусна, че не я познаваш добре, което не ти пречи да коментираш разбира се.
2. А това, че компанията и сектора ти се струват скучни е супер, защото точно от скучните компании се правят най-много пари в дългосрочен план, reference: B. Graham, W. Buffet, и още редица успели value investors, доказателство, че пазарът е неефективен
3. Пожелавам ти успех с вълнуващите, но не толкова доходоносни инвестиции да кажем като face book.
Казваш , но нямаш солидни аргументи, а и се касае само за 20% от производството на компанията. Ти тази компания като отписа остава да ни припомниш кои са твоите компании за да видим дали си толкова взискателен и към тях
Имам най-солидния възможен аргумент - пазара мисли като мен.
Виж оптимистите тук имате само аргумента че пазара греши
Казваш , но нямаш солидни аргументи, а и се касае само за 20% от производството на компанията. Ти тази компания като отписа остава да ни припомниш кои са твоите компании за да видим дали си толкова взискателен и към тях
равновесие, нали не ни убеждаваш, че компания, която прави спокойно 10 мил ЕБИТДА, струва 23-24 млн. лева?
Нямам акции за момента, но съм стар фен на компанията и някой ден пак ще вляза сериозно тук
Компанията като цяло не ме интересува. Скучна ми е, в скучен сектор и според мен с малка вероятност човек да направи от нея достатъчно добра доходност.
Иначе за разходите съвсем не е фантастика. Много удоббно взимаш факти точно от тези години които на теб ти харесват, но ако погледнеш дългосрочните тенденции то всички български компании ще се изправят с ръст на разходите за труд от по над 10% средногодишно.
Нали не мислиш че ако се изнесат в Унгария ще дават български заплати. За самото преместване ще им се наложи да вземат доста солидно количество дълг, така че риска им и от това ще скочи. След това вече разходите им за лихви ще имат доста по-сериозен дял, съответно и печалбите им ще са доста по-малки, дори без да броим разликата в структурата на разходите в България и в Унгария.
Така че за мен варианта за фалит или ликвидация си стои. Ликвидационната стойност доста може да се спори каква е. Ти казваш че сега се продава под ликвидационна, аз не съм убеден в това. Все пак това са използвани промишлени сгради - а то дори за офиси и жилищни сгради пазара е умрял. И използвани машини - при това доста специфични - не им знам състоянието но консервативната оценка за ликвидация е да приемем че ще ги продадат на скрап. Т.е. това дето е в баланса може и да струва толкова при действащо предприятие, но при ликвидация нищо чудно да струва 20-30% от тази сума.
Взимаш го средно но средно за трите последни години. А гагарин са излизали и на загуба, правили са и по един милион печалба само.
За това казвам че това е реалистично но ако не се брой риска да ги затворят. Я сложи 26 лева реалистично с вероятност от 90% и 0 лв ако фалират поради законни промени с 10% вероятност и ти се получава реалистична цена - разбира се при тези вероятности от 23,4 лв. И това определено не изглежда консервативно.
Равновесие, наистина си мисля, че не си наясно с компанията.
1. Казвам ти, че рискът да фалират е 1%, защото трябва да приемат закон, който забранява производството на картон и опаковки в България и още един закон, който да забранява компания да премести мощностите си на територии извън тези на Република България.
2. Да приемем, че днес компанията обяви ликвидация, чисто хипотетично: Собствения капитал е 62 600 000 лева, ако директно отпишем 50% от собствения капитал ( за да сме консервативни) това си прави по 30 лева на акция.
Това ти го казваш, аз никъде не го виждам. Не виждам риск от ръст на разходите на заплати с по 15% годишно. Не виждам риск от рязко свиване на пушачите в България и съответно достигане до проценти на пушачи като в САЩ например. Не виждам риск от излизане на българия от валутния борд. Нищо подобно не се забелязва.
1. Ръст от 15% на заплатите е сценарий от алиса в страната на чудесата, при положение, че средните заплати в Гагарина са едни от най-високите в Пловидвския регион.
2. Гагарин не произвеждат цигари, а филтри гилзи и заготовки, които са около 20% от продажбите на вътрешния пазар и 42% от износа. Износът обаче е само 13% от общите продажби.
3. За мен бизнесът с картон и опаковки е стабилен, което означава, че в момента обсъждаме само 20-те% свурзани с продажбите на филтри, гилзи и заготовки. От където реално идва ръстът. Та да питам пушачите намаляват, но именно от това направление е ръстът на продажбите
4. Цигареният бизнес е ниско-рисков и перспективен, защото цигарите са си наркотик и откачането е трудно. В САЩ и Европа държавата се бори срещу пушенето, но пушачи продължава да има, да не говорим за развиващите се пазари, където пазарът за цигари е необятен и държавите (с многобройно население) не се интересуват от високата смъртност.
5. Едно излизане от валутния борд към момента не би било толкова страшно според мен, защото еврото е много слабо фундаментално към момента (не само България е в киреча). Отделно дори и лева да се обезцени спрямо кошница от валути, това би дало възможност на Гагарина да увеличи дела на износа, защото ниската валута ще направи продукцията му по-конкурентно способна навън.
6. Мениджмънтът е добър и вярвам, че ще се справи със стратегическите предизвикателства пред компанията.
7. Да видим фактите с политическия риск, който определено е голям. Забраняват производството на филтри гилзи и заготовки в България, ОК Гагарин премества производството си в Унгария, да това са допълнителни разходи и инвестиции, което се отразява негативно на стойността, но компанията е финансово здрава и може да го направи, определено тази новина поне според мен не оправдава P/B 0.39.
8. Правиш генерално изводи за пазара, но без да познаваш в детайли компанията.
9. А това, че аз казвам нещо, а ти не го виждаш не ме притеснява, защото ти до този момент не си ми показал нищо
равновесие, нали не ни убеждаваш, че компания, която прави спокойно 10 мил ЕБИТДА, струва 23-24 млн. лева?
Нямам акции за момента, но съм стар фен на компанията и някой ден пак ще вляза сериозно тук
Ами аз 4.5 мил го взимам като средно, консервативното идва от допускането за 15% цена на капитала + 0% ръст. Ако това не е консервативно не знам кое.
Взимаш го средно но средно за трите последни години. А гагарин са излизали и на загуба, правили са и по един милион печалба само.
За това казвам че това е реалистично но ако не се брой риска да ги затворят. Я сложи 26 лева реалистично с вероятност от 90% и 0 лв ако фалират поради законни промени с 10% вероятност и ти се получава реалистична цена - разбира се при тези вероятности от 23,4 лв. И това определено не изглежда консервативно.
А за най-консервативния модел не си прав. Тези 4-4,5 милино печалба не са консервативен модел. Те са оптимистичен модел. Лесно може да се види че за последните и 5 и 10 години средната печалба е доста по-ниска. Дори да вземеш средното за последните 3 години отново 4,5 изглежда реалистично, но в никакъв случай консервативно. Консерватовно ще е ако приемеш печалба от 2,5-3 милиона. Иначе този консервативен сценарии както го наричаш според мен е една идея над оптимистичния. Т.е. тази цена която я получаваш се движи между реалистична и оптимистична. Реалистична ако не смятаме политическия риск, който очевидно може много да навреди тук.
Ами аз 4.5 мил го взимам като средно, консервативното идва от допускането за 15% цена на капитала + 0% ръст. Ако това не е консервативно не знам кое.
Равновесие, ти продължаваш да пропускаш факта, че съм отразил допълнителните рискове в отделен сценарии свързан с паричните потоци, ако добавя и премия от 5%, тогава изкривявам много резултата.
Това ти го казваш, аз никъде не го виждам. Не виждам риск от ръст на разходите на заплати с по 15% годишно. Не виждам риск от рязко свиване на пушачите в България и съответно достигане до проценти на пушачи като в САЩ например. Не виждам риск от излизане на българия от валутния борд. Нищо подобно не се забелязва.
А за най-консервативния модел не си прав. Тези 4-4,5 милино печалба не са консервативен модел. Те са оптимистичен модел. Лесно може да се види че за последните и 5 и 10 години средната печалба е доста по-ниска. Дори да вземеш средното за последните 3 години отново 4,5 изглежда реалистично, но в никакъв случай консервативно. Консерватовно ще е ако приемеш печалба от 2,5-3 милиона. Иначе този консервативен сценарии както го наричаш според мен е една идея над оптимистичния. Т.е. тази цена която я получаваш се движи между реалистична и оптимистична. Реалистична ако не смятаме политическия риск, който очевидно може много да навреди тук.
Коментар