IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчев ден АД (SDEN / SLDEN)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • subektivno........

    Коментар


    • Равновесието е между субективни оценки, базирани на субективни очаквания в субективно определен период от време. Как ще го измериш това

      Коментар


      • Не "Равновесие", защото трябва да има равновесие !

        Коментар


        • Gard има философски въпроси и практични въпроси, явно на теб са ти слабост първите

          Коментар


          • И въобще борса ли е това, което наричаме слабо ликвидна борса ? Може ли страна с мащаба(в смисъл на икономика) на България да има фондова борса или по-скоро пътят е в окрупняването на фондовите пазари на Балканите.

            Коментар


            • BSEtrader, с повечето от твърденията ти съм съгласен, но ако хвърлим един бегъл поглед върху нашата борса ще видим, че всички по-слабо ликвидни дружества се търгуват под счетоводната си стойност и тъй като в момента е модата на печелившите, но слабо ликвидни дружества, аз бих желал да изнамеря някакъв общ метод за оценка на такива предприятия, въпреки че задачата е по-скоро безнадеждна. Въобще нашата борса е слабо ликвидна и в този смисъл, парадоксите са явно нейна неотменима част!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gard
                Аз имам един въпрос. Колко е свободно тъгувания брой акции на SLDEN ? И не е ли по-нормално да определим капитализацията от този брой акции, а после да я сравним с капитализацията на RIVR определена за същия процент от общия брой акции на дружеството?
                Гард, едва ли може да се даде еднозначен отговор на твоя въпрос и сигурно може да се напише цяла книга. Все пак пазарната капитализация е стойността на дружеството като цяло (брой емитирани акции Х текуща цена) и купувайки си определен брой акции, ти си купуваш определен дял от компанията. Дали имаш 1% от Ривиера или 1% от Слънчев ден ти винаги си собственик на 1/100 от компанията. Ясно е че когато има по малко акции/по-ниска ликвидност, книжата ще се търгуват с определен дисконт, но няма да се съглася че дисконта при Слънчев ден спрямо Ривиера е 83% (при цена от 11 лв. за акциите на Ривиера, капитализацията на дружеството е 103 710 585 лв., а при 36 лв. за Слънчев ден – пазарната капитализация е 16 989 444 лв.).
                Отделен въпрос е капитализацията на free float-а, но това може да бъде изчилено доста трудно. Част от неизвестните са: всички акции, които не са в можоритарния собтвеник ли ще изпозлваш, сигурен ли си че няма друг акционер близък до мажоритаря (неофициално свързан), какво правиш с акциите на работниците, които може изобщо да не стигнат до пазара, или тези които се притежават от дългосрочни инвеститори (например пенсионни фондове) ...
                Като цяло считам че двете дружества са съпоставими И от гледна точка на концентрация на собствеността – при Ривиера (96.68%), при Слънчев ден (95.39%).
                За големината на двата курорта и продукта, който предлагат, смятам че всеки, който е ходил на двете места ще каже че е близък. И двата курорта са наследници на “затворен тип комплекс на бившата кумунистическа власт”, като и на двете места са вложени сериозни средтва за реновиране и модернизация след приватизацията им. Приходите от дейността им са съпоставими, като по всички финансови показатели (с изключение на задлъжнялостта) Слънчев ден превъзхожда конкуренцията си. Голямата разлика (отново в полза на SLDEN според мен) е ЦУМ, както и новината отскоро за построяването на търговски център по подобие на ЦУМ в центъра на Варна (“дупката”).

                Това не е препоръка за покупка/продажба, а разсъждения относно съпоставимостта между Ривиера и Слънчев ден.

                Поздрави и Успех!

                Коментар


                • Или с други думи казано, ако е малък свободно търгувания брой акции на SLDEN, то предприятието не може да бъде адекватно оценено от пазара и няма база за сравнение между двете дружества!

                  Коментар


                  • Аз имам един въпрос. Колко е свободно търгувания брой акции на SLDEN ? И не е ли по-нормално да определим капитализацията от този брой акции, а после да я сравним с капитализацията на RIVR определена за същия процент от общия брой акции на дружеството?

                    Коментар


                    • Парадоксална е тази огромна разлика

                      Коментар


                      • Сериозната разлика между пазарната капитализация на Ривиера и Слънчев ден започна да се свива, ама с тези темпове, къде ли ще стигнем.
                        Mar. Cap RIVR - 103 mln
                        Mar. Cap SLDEN - 17 mln

                        Коментар


                        • Най-после започна да се появява предлагане по позицията, ще става интересно

                          Коментар


                          • ...

                            В някои кръгове се говори за обратно изкупуване на голяма част от и без това оскъдния фрий флоут на СЛДЕН. Мое мнение, че на това дружество и 60 лева ще са му малко!

                            Коментар


                            • Гергов е страшен играч, а от това можем да спечелим и миноритарните собственици в Слънчев ден. Ето нещо от материал в Дневник от днес:

                              До началото на 2005 г. варненската община притежаваше 47 на сто от акциите в дружеството. По-късно 20 на сто от акциите й се оказаха обезсилени, след като администрацията пропусна да заплати в срок своята част от увеличението на капитала. Акциите бяха закупени от "Слънчев ден", чийто собственик Георги Гергов вече обяви, че ще инициира изграждането на търговски комплекс, който е копие на софийския ЦУМ върху терена на "Търговски дом".

                              Успех на всички!

                              Коментар


                              • Леле какво стана пак, бенчмарк не оставят нищо на дребните спекуланти.

                                Коментар

                                Working...
                                X