IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спарки Елтос АД (ELTS / ELTOS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Аз какво казвам - че разчита на кредити, за да си попълва нуждите от кеш.

А за застоялата продукция, ако стоки за 33 милиона , колкото са им били продажбите на стоки през цялата 2009 и колкото за 9 месец на 2011 са незначително количество, интересно ми е кое е значително количество. И кога всъщност стават залежали.

Интересно ми е какви са тези поръчки които обезпечават повечето производство. на мен ми изглежда да са от търговското им дружество, което всъщност и държи стоките на склад. В неконсолидирания отчет на самия елтос наистина няма много залежа стока

Аз и за това казвам, че всичкото това ми изглежда като за замазване на очите на банките. Защото очевидно, че за миноритарните им инвеститори не им пука

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Паричните им разходи за месец са 4,3 милиона - грубо. Кеша по сметки им е 1,6 милиона. Т.е. те могат да издържат само 11 дена с кеша си. Което щеше да е ок ако бяха в търговията с бързообротни стоки. Но при цикъл на завъртане от почти 2 години това говори за сериозни проблеми.
      ..................................
      .
      А това с кеша за 11 дни.... изби рибата просто. Имат си кредитни линии и овърдрафти с които да покриват текущи плащания

Коментар

Паричните им разходи за месец са 4,3 милиона - грубо. Кеша по сметки им е 1,6 милиона. Т.е. те могат да издържат само 11 дена с кеша си. Което щеше да е ок ако бяха в търговията с бързообротни стоки. Но при цикъл на завъртане от почти 2 години това говори за сериозни проблеми.

Същия този проблем може да се види и от паричните им потоци. Те си връзват паричния баланс за всяко едно от последните три тримесечия само като взимат повече дълг отколкото връщат.

Айде стига толкова че ще трябва да ти пратя и сметка за консултацията.
        Не е ясно какъв цикъл ти се върти в главата, но Елтос и подобни на него предприятия базират производствената си програма почти изцяло на база на поръчки. И няма как при тях да има залежали стоки, или най-малкото те ще са несъществени обеми. Но това няма нищо общо с бръщолевенето ти за залежала стока.
        Ако погледнеш потоците от оперативна дейност за година назад, ще видиш, че те са положителни. Дори и на 3-месечия не дават повод за притеснения.
        За последната година има съществен спад в вземанията и то при условия, че има ръст в приходите и за тази година
        Излишно е да споменавам, че намаляват дългосрочните задължения към финансови институции.
        Ръстът от 26 на 33 млн- готова продукция (обезпечена с поръчки) е от на натоварената производствена програма за септември, октомври и ноември Тогава, доколкото знам, са работели и съботите
        Като цяло, по-добре си остани да коментираш "бързо оборотните стоки" както ти сам се изразяваш, там евентуално може да имаш повече успех. Не е сигурно. Все пак успех

Коментар

• Първоначално изпратено от ST Разгледай мнение
          Пак те питам, къде видя "очевидни ликвидни проблеми"?

Същия този проблем може да се види и от паричните им потоци. Те си връзват паричния баланс за всяко едно от последните три тримесечия само като взимат повече дълг отколкото връщат.

Айде стига толкова че ще трябва да ти пратя и сметка за консултацията.

Коментар

Ти ако и това не виждаш нищо чудно че ти харесва акцията
            Пак те питам, къде видя "очевидни ликвидни проблеми"?

Коментар

• Първоначално изпратено от marinbg Разгледай мнение
              +111
              Винаги съм се възхищавал на хора, които отделят време, не само да анализират подробно една компания, но и да споделят наблюденията си за нея публично и безпристрастно. Поздрави за отношението към по-необразованите от теб и за желанието ти да ги образоваш!
              Всеки който плюе, затова че някой казва истината аргументирано е... трол!
              Смешко, всичко казано от тебе но с обратен знак.
              Непознаване на компанията, неадекватни изводи и скачане като трол от тема на тема

Коментар

Къде видя "очевидни ликвидни проблеми"???
                Ти ако и това не виждаш нищо чудно че ти харесва акцията

Коментар

Дълг към банки 42 милиона. от които 10 милиона краткосрочен. Ебитда като печалба +амортизации+лихви+данъци за 2011 ще е към 10 милиона. Т.е. това е генерирания паричен ресурс който да служи за плащане на главници+лихви. Което говори че тази фирма не може да си плаща главниците по дълга освен ако не взима нов дълг. Ако печалбата им падне отново до 0 и ЕБИТ се дъни, те и лихвите само ще им е трудно да си плащат. Пък печалбата им не е в такива количества или пък да е кой знае колко стабилна, че да не може да падне до 0.

Има ръст на приходите от продажби на стоки, но в същото време има залежало количество стоки за близо една година напред. Като при това увеличението за последната година е с 12 милиона. Което е напълно абсурда политика освен ако не иска да изглежда добре за пред банките. Като се сложат и материалите и незавършеното производство, то очевидно фирмата има огромни затруднения да си пласира дори и настоящата продукция. Ще и трябват почти 2 години само да пласира това което в момента е на линия. Което съчетано с големия и дълг я прави крайно рискова. Изключително бавна обращаемост с многи нисък профит маржин, като обръщаемостта и дори се забавя. Не знам за какво пускане на нови производства говориш след като те старите не могат да ги реализират по никакъв начин.

Другия проблем със силно волатилната печалба е очевиден. Печалбата и се движи между 9 милиона печалба и 11 милиона загуба. Като преди да вземе печалби стоеше все на 0. По никакъв начин не може да се разчита на последователност в представянето. Което пък прави и прогнозирането на резултатите пълен хазарт. Средната годишна печалба за последните сигурно 10 години е съвсем малко над 0.

При подобни очевидни ликвидни проблеми, очевидно прекалена задлъжнялост, очевидни огромни проблеми в реализацията на продукцията е просто смешно тази фирма да се възприема като нискорискова. Ако някой все пак я възприема така, за мен е показателно че той гледа на борсата като хазарт.
                  Къде видя "очевидни ликвидни проблеми"???

Коментар

При подобни очевидни ликвидни проблеми, очевидно прекалена задлъжнялост, очевидни огромни проблеми в реализацията на продукцията е просто смешно тази фирма да се възприема като нискорискова. Ако някой все пак я възприема така, за мен е показателно че той гледа на борсата като хазарт.
                    +111
                    Винаги съм се възхищавал на хора, които отделят време, не само да анализират подробно една компания, но и да споделят наблюденията си за нея публично и безпристрастно. Поздрави за отношението към по-необразованите от теб и за желанието ти да ги образоваш!
                    Всеки който плюе, затова че някой казва истината аргументирано е... трол!

Коментар

Дали защото не можеш да се изразяваш, но пак не става ясно от какво точно се възмущаваш от отчетите. Напр. този за 9-месечието (поне според публикуваните в инфосток)
                      Колко според тебе е EBITDA?
                      Какво имаш предвид под "ебитда му е несъразмерно голяма спрямо дълга към банки"? Interest Coverage ratio ли? Колко е според тебе то?
                      Предстои ли да пускат нови производства (на нови детайли например) в обозрим период, до 1 година и т.н.?
                      Това са конкретни въпроси, другото е чесане на езика
                      Дълг към банки 42 милиона. от които 10 милиона краткосрочен. Ебитда като печалба +амортизации+лихви+данъци за 2011 ще е към 10 милиона. Т.е. това е генерирания паричен ресурс който да служи за плащане на главници+лихви. Което говори че тази фирма не може да си плаща главниците по дълга освен ако не взима нов дълг. Ако печалбата им падне отново до 0 и ЕБИТ се дъни, те и лихвите само ще им е трудно да си плащат. Пък печалбата им не е в такива количества или пък да е кой знае колко стабилна, че да не може да падне до 0.

Има ръст на приходите от продажби на стоки, но в същото време има залежало количество стоки за близо една година напред. Като при това увеличението за последната година е с 12 милиона. Което е напълно абсурда политика освен ако не иска да изглежда добре за пред банките. Като се сложат и материалите и незавършеното производство, то очевидно фирмата има огромни затруднения да си пласира дори и настоящата продукция. Ще и трябват почти 2 години само да пласира това което в момента е на линия. Което съчетано с големия и дълг я прави крайно рискова. Изключително бавна обращаемост с многи нисък профит маржин, като обръщаемостта и дори се забавя. Не знам за какво пускане на нови производства говориш след като те старите не могат да ги реализират по никакъв начин.

Другия проблем със силно волатилната печалба е очевиден. Печалбата и се движи между 9 милиона печалба и 11 милиона загуба. Като преди да вземе печалби стоеше все на 0. По никакъв начин не може да се разчита на последователност в представянето. Което пък прави и прогнозирането на резултатите пълен хазарт. Средната годишна печалба за последните сигурно 10 години е съвсем малко над 0.

Коментар

• ....и всичко това съпоставяш ли го с текущата цена на акцията??

Коментар

Мисля че оплитането е при твоите мнения. Аз съм казал какво не ми харесва. Ти ми казваш че не съм прав. И до там. Не казваш къде бъркам за това че ебитда му е несъразмерно голяма спрямо дълга към банки. Не казваш за това че 2007 и 2008 са изключение. Не казваш нищо за това че мажоритаря го точи. Че единствената причина да порастне толкова през 2007 бе че го надуха. Нищо.

За сметка на това хвърляш нищо незначещи твърдения като "прочети повече" и какво по точно да прочета не казваш. Защото няма и какво да кажеш. Колкото ще да му гледа човек отчетите все същия шит са си.
                          Дали защото не можеш да се изразяваш, но пак не става ясно от какво точно се възмущаваш от отчетите. Напр. този за 9-месечието (поне според публикуваните в инфосток)
                          Колко според тебе е EBITDA?
                          Какво имаш предвид под "ебитда му е несъразмерно голяма спрямо дълга към банки"? Interest Coverage ratio ли? Колко е според тебе то?
                          Предстои ли да пускат нови производства (на нови детайли например) в обозрим период, до 1 година и т.н.?
                          Това са конкретни въпроси, другото е чесане на езика

Коментар

Т.е. "чукча не читател, чукча - писател"
                            Съвсем се оплете нещо
                            Мисля че оплитането е при твоите мнения. Аз съм казал какво не ми харесва. Ти ми казваш че не съм прав. И до там. Не казваш къде бъркам за това че ебитда му е несъразмерно голяма спрямо дълга към банки. Не казваш за това че 2007 и 2008 са изключение. Не казваш нищо за това че мажоритаря го точи. Че единствената причина да порастне толкова през 2007 бе че го надуха. Нищо.

За сметка на това хвърляш нищо незначещи твърдения като "прочети повече" и какво по точно да прочета не казваш. Защото няма и какво да кажеш. Колкото ще да му гледа човек отчетите все същия шит са си.

Коментар

Не ме карай да чета, а кажи къде бъркам. Защото аз знам че не бъркам.
                              Т.е. "чукча не читател, чукча - писател"
                              Съвсем се оплете нещо

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Ти си бил и философ аутсаидере- ха-ха
                                Още едно нещо, което не разбираш ли ?

Коментар

Working...
                                X