IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Спекулант79
    replied
    Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение
    Много неща се изписаха. Въпросът ми е - какво да правя?
    Доливане на масло, помпане на гумите и качествено измиване на колата

    Напиши коментар:


  • kaludov99
    replied
    Доверие сега ще дръпне от банката дивидента за 2022 г., и по-късно тази година сигурно и за 2023 г. ако позволява регулаторът. Падежът на всички задължения към Софарма е до края на 2025 г., но имам надежди още догодина да видим поне символичен дивидент.

    За облигациите все още не знам какво да мисля, но най-лошото е да се гадае какво мисли чичето, пък в хоризонт 5 години смятам, че е невъзможно да се познае. Облигациите ще дават среден доход от 4.5%-5% годишно в зависимост от движението на референтния индекс ЮРИБОР 6 м. и предлагат възможност за конвертиране при падежа. Проблемът тук, е че е възможно да настъпят много промени през този период и рискът пада върху облигационерите с по-голяма тежест от акционерите.

    Докато акциите могат да се продадат по всяко време без данък върху капиталовите печалби, облигациите е най-разумно да се държат до падеж при равни други условия предвид данъчното облагане и ниската ликвидност, която означава огромни спредове.

    При настъпване на значително събитие, водещо до рязък спад на цената на акцията, акционерите ще могат да продадат и да чакат по-добри дни, а облигационерите ще пият една студена вода. При тях поне няма реална загуба, а само пропуснати ползи тъй като номиналът пак ще може да се осребри.

    Виждам коментари в стила "щом мажоритаря ще запише, и аз ще запиша", но това според мен не е правилния начин да се мисли за облигациите. Те сега са привидно неатрактивни и може да се окаже, че не са само придивно, а наистина такива. Има логика в мисленето, че молдовският регулатор не позволява на Софарма да притежава над 25% от ДОХ, но вероятно пък тази забрана ще отпадне когато Молдова влезе в ЕИП. И много ясно, че Донев ще иска да запише на 10 лева, а не на 30.

    Ясновидските прогнози обаче много не ми допадат при определяне на инвестиционна стратегия, затова аз лично ще си продам правата за записване, но желая късмет и попътен вятър на всеки присташил се да си запише такъв сложен (в смисъл че е сложно структуриран, но също в смисъл че ние самите не знаем какво е замислено за него) финансов инструмент.

    Прилагам справка от последният отчет на Софарма за предоставените дългосрочни заеми.

    Напиши коментар:


  • fortiss.
    replied
    Много неща се изписаха. Въпросът ми е - какво да правя?

    Напиши коментар:


  • tony1975
    replied
    Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

    Ако реши да изпрати цената на 3-5 лв. да не се окаже, че докато го прави ще загуби контрола върху компанията...
    Вие мислите, че само войната в Украйна и пазара държаха цената на компанията под 9лв. последните две години?

    Напиши коментар:


  • wild at heart
    replied
    Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

    . Ако обаче само той иска да увеличи делът си след 5г. и март не е успял да запише толкова облигации, колкото му се е искало - може да изпрати цената на 3-5лв(за примера) на края на периода и така да откаже всеки друг облигационер да стане акционер и да увеличи делът си в компанията, за да може само мажо да увеличи делът си - сценарии/рискове всякакви

    Съгласен съм, че това би била спокойна инвестиция за по-големи момчета/портфейли с пет годишен почти гарантиран изход + възможна черешка на финала

    Поздрави!
    Ако реши да изпрати цената на 3-5 лв. да не се окаже, че докато го прави ще загуби контрола върху компанията...

    Напиши коментар:

Working...
X