Първоначално изпратено от LaCosta
Разгледай мнение

- защо в Молдова няма чуждестранни банки - примерно РБИ, които имам от години и следя много отблизо, имат банки в Косово, в Албания, в Беларус, но нямат в Молдова. А не са само РБИ, че да речеш, че са нещо специално - някоя и друга мамалигарска с дъшерно там и това е
- защо на търга за чичанбанк, преди да стане чичанбанк, се яви само и единствено той и то след 2-3 провалени такива преди него
Като се отговорят на тези въпроси за миналото, се стига до един друг - за бъдешето, свързан с чичикака и Степич (това специално за алчния) - кой е той, какво беше наследството му в Райфайзен (България), защо се наложи спешно да се сменя местния мениджър тук с австриец след падането на Степич и т.н. Тук си требе специализирано инфо и познанства, но може и сами да добиете обща картинка при определени обстоятелства и ровене.
И финално, че имам задачи, а и тръпна от очакване чистата ми акция от 15 бройки да ме направи още днес мелионерче в евраци на майната си, идват цифричките. А те безпощадно сочат няколко неща:
- цени над П/Б 1 за източна европа са доста редки, освен ако плащач е КБС - те са друга бира, ама за там трябват директни контакти с андроник

- банките в бантустански държави винаги правят високи печалби и както сам си видял, това се дължи на високите лихви по депозитите и по кредитите, защото административните разходи навсякъде са около 2%. та при 0% депозити и 2,5% кредити е едно, а при 5% депозити и 10% кредити е малко по-различно, нали. Например Стопанска банка в Северна Фиромия прави по 70 милки лева годишна печалба при 3,5 милиарда лева активи

- и последно, да ви дам и пиър как се е понабутал чичикака - точно преди сделката за чичанбанк, Молдовското БНБ продава и най-голямата банка - Агроинд. Вярно, не е мажоритарен дял, 41% продава за 450 милиона леи или цялата банка е оценена на 1,1 милиарда леи при капитал от почти 4 милиарда леи за периода - П/Б е под 0,3.
Та всеки сам си преценя, както казва Греъм, но докато чичикака и ортака надуват, кой съм аз, че да определям цената за висока и че цялата работа няма стабилна основа?
Коментар